f Secubit Garam: PUDING ROTI MARBLE COKLAT

N3 Terkini

Wednesday, March 6, 2013

PUDING ROTI MARBLE COKLAT

ASSALAMUALAIKUM...

Aci tak wordless Wednesday arini... hehe Tuan rumah kebizian arini ^__^  ehhh.. tak jadi WW ler.. heeee....



PUDING ROTI MARBLE COKLAT
resipi : Hanamemories.blogspot.com
sumber : K.Nor@SecubitGaram


Bahan-bahan
4 keping roti
2 biji telur
1/2 cawan susu pekat
170ml susu cair
10gram serbuk agar2 @ sepeket
1/2 cawan gula - bleh kurangkan
2 sudu besar butter@marjerin (cairkan)
31/2 cawan air = hana gune cwn biasa 230ml
2 sudu besar serbuk koko @ coklat emulco- hana campur coklat Hersheys ~ k.nor guna 1/2 sk choc emulco

Cara-cara
Didihkan 3 cwn air,serbuk agar2 dan gula ke dalam periuk.
Blend roti,telur,susu pekat, susu cair dan balance air tadi (1/2 cwn). Kemudian masukkan dalam periuk agar2 yg sudah didih tadi.
Masukkan butter/marjerin dan kacau rata sampai mendidih lagi. matikan api.
Bahagi kepada 2. satu adunan biarkan warna asal. dan satu adunan masukkan serbuk koko@choc emulco. (Jika menggunakan serbuk koko, bancuh dahulu dgn sesudu air panas jadikan pes agar tidak berbiji2@bergentel2 serbuk koko tersebut).
Ambil sesenduk warna putih@plain dan tuang di tengah2 loyang. kemudian ambil sesenduk warna coklat, tuang di atas warna putih@plain tadi. biarkan puding gerak sendri ke tepi. tak payah ratakan atau kacau. ulang smula kaler putih@plain dan buat hingga habis.. ketika melapis@me'marble'kan hendaklah dengan cepat sbb puding@agar2 nih mudah sejuk@membeku.
Dah siap bolehlah di simpan di dalam peti sejuk sekurang2nya sejam.
Nota : Kemanisan puding sila ejas ikut selera masing2. dan bagi yang kurang gemar berlemak/manis, kurangkan sukatan susu pekat.


33 comments:

  1. salam kaknor.. ape rahsia kaknor ye buat semu amakanan lazat2 dan cantik2 belaka....jeless gini..

    ReplyDelete
    Replies
    1. w'salaam juju..

      biar lah rahsiaaaaaaaaaaaaa.... heheh

      tak lah.. tak ada apa2 rahsia pun juju.. semua dgn izin dan kehendakNya.. cuma masa masak tu, masak lah dgn rasa kasih pd famili dan org yg nak makan.. jgn lupa baca basmallah setiap permulaan nak memasak/baking.. jgn fikir benda2 negatif masa masak.. sebaiknya zikir masa masak tu supaya keberkatan Allah pd kita dan org yg akan memakannya.. insyaallah :)

      dgn ni semua kita tak perlukan penambah perisa spt tok aji utk menyedapkan masakan kita.. k.nor mmg langsung tak pakai tok aji :)

      Delete
  2. rasaaaa macammm nk buat jerkkkkk ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah buat belum? nak sepotong ya.. :)

      Delete
  3. sedapnya akak pun macma nak buat jugak sbb dah ada roti ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. haa.. nak ngendeng yg k.noor lak.. dah buat belum kak :)

      Delete
  4. nampak cantik dan sedap hari ini juga nak cuba harap berjaya..........

    ReplyDelete
    Replies
    1. mudah jer puding ni rafeah.. try la.. :)

      Delete
  5. Replies
    1. ampun gee, dah licin.. plate pun dah dicuci :)

      Delete
  6. Selamat pagi kak nor,,sy nak tanye,, susu pekat itu yg manis atau yg plain,,?

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam siti..

      susu plain? tak pernah dgr pulak panggilan susu plain nih.. :)

      susu pekat = susu pekat manis = condense milk

      Delete
  7. boleh try buat hari ni, baru ni buat kek coklat kukus simple yg kak nor buat...1st time buat, kurang menjadi tp habis jugak..kek tu cm padat sikit lah..huhuhu. hari ni ina nak try yg ni pulak. :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hadina, kek tu mmg bukan jenis spongy.. bukan jenis gebu tambah lg bila kita curahkan ganache masa panas, ia meresap ke dalam kek . tu yg menyebabkan kek tu jd sedikit padat

      Delete
    2. ooooo cm tu ke...maklumlah ina ni kurang arif sikit bab cm ni..hehehe.
      tp mmg habis di makan.
      puding roti pun sedap sgt..mekasih yer kak nor atas perkongsian resepi.
      ni nak cari lagi resepi yg simple dan senang dibuat :-)

      Delete
  8. kak nor....when it comes to dessert urs always looks the best!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. ohhh GK.. such a sweet word of u.. tp kan, ramai lg yg hasil tangan dia org lagi hebat dr k.nor :)

      Delete
  9. Terliur kak norrrr smlm br je buat snow cheese cc versi knor tuhhh sedap..xmanis

    ReplyDelete
  10. salam perkenalan kak nor :) sedapp ni. mesti try nanti. Kak nor, serbuk agar2 10gram anggaran berapa sudu kecil ye? sebab kat rumah dah ada yang dalam botol kecik 2 tapi nak timbang susah pulak tak ada penimpang digital huhu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. w'salam.. salanm kenal2 gak dr k.nor.. mekasih sudi singgah dan tinggal jejak..

      maaf sgt nour aien.. stok serbuk agar2 k.nor dah abis, tak dpt nak sukat

      Delete
  11. Sedap niiiii....Bila lah nak try buat sendiri..Heee

    ReplyDelete
    Replies
    1. alaaa try la.. try la.. mudah jer ni sue :)

      Delete
  12. Dapx3...nk sepiring blh...dr semalam dok fikir nk buat puding roti..x buat gak..tgok puding k nor mcm terasa dh kat tekak ni...aduhhhhx3..

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah abis la sury.. kena buat la kalau dah rasa kat tekak tu ya... :)

      Delete
  13. Assalamualaikum..lama plak tak buat puding ni...sedappp

    ReplyDelete
    Replies
    1. w'salam nenie.. tu la.. k.nor pun dah laaaaaaaaaaaaaaaama sgt tak memuding :)

      Delete
  14. Sedapnyaaaa...laaaama tak buat puding ni...;)

    ReplyDelete
  15. nmpk sedp sangt...nnt nk try buat...heee

    ReplyDelete
  16. Salam saye dh try buat
    Tp nape ye jadi mcm lain bile letak butter.... Jadi mcm dah trpisah2.... Mcm berelmulsi gitu... X mngeras pon.... Minyak trus naik atas... Tak pandai nk explain mcm mne....mcm adunan tu x sebati
    Tau x pasai apa.... Huk

    ReplyDelete
    Replies
    1. w'salam..

      ni pendapat k.nor la ya.. (tp tak dpt nak sahihkan sbb tak nampak dgn mata kepala sendiri camana rupa puding yg dikatakan tu)

      penggunaan butter dlm adunan puding adalah utk menambahkan lemak dan mencantikkan teksur puding (utk lebih gebu) mungkin lely biarkan adunan mendidih terlalu lama dan tidak mengacau adunan. mungkin adunan dah jd naik kepala (atau dgn kata lain pecah minyak). mungkin lely guna api yg kuat/besar masa memasak puding. cuba gunakan api yg sederhana supaya adunan tidak jd cpt mendidih tambah lagi bila kita biarkan adunan tu tidak dikacau sepenuhnya.

      k.nor sarankan, lepas lely letak butter, kacau adunan berterusan sehingga butter cair sepenuhnya. padamkan api dan teruskan dgn step seterusnya ya..

      Delete