f Secubit Garam: BLUEBERRY LAYER CAKE

N3 Terkini

Wednesday, October 30, 2013

BLUEBERRY LAYER CAKE

ASSALAMUALAIKUM...

Aduhai... dah berapa kali taip, delete... taip lagi delete lagi.. Memang tak ada idea betul nak mengarang arini. Tak tau nak citer apa tentang entri kali ni. Apakah disebabkan hari ni hari Rabu yg sinonim dengan Wordless Wednesday? hehe.. yer sangat la kut.. ^__^


Kita citer gak la pelan2.. Apakata kita buat stail baru. Buat dlm ringkasan gitu hehe.. Kita try okay..

1. kek ni k.nor buat hari sabtu lepas
2. dah lama teringin nak menerai dan merasa kek blueberry yg disaluti fresh cream dan dilazatkan dgn gandingan blueberry filling
3. Bila siap dan dingap.. perghhhh enak banget sihhh...
4. cik abg yg bukan penggemar kek pun boleh habiskan sekeping besar kek nih...  tu tanda kek ni mmg sgt2 sedap hehe
5. rasa blueberi filling yg best tu menjadi watak utama dlm keenakkan kek ni..
4. lepas ni mmg boleh godek lagi  ^____^


Kaedah buat KEK BLUEBERRY LAYER CAKE sangat senang..
1. bahan2nya mudah aje, sebiji kek sponge (terpulangla nak guna resipi mana yg disukai, k.nor guna resipi INI), 4oogm non dairy whipping cream dan blueberi filling secukupnya
2. hiris kek kepada 2 bahagian
3. beat non dairy whipping cream hingga kental
4. ratakan sebahagian cream pd lapisan pertama kek dan letakkan filling blueberi
5. letak lapisan kek ke 2 dan tutupi keseluruhan kek dgn lebihan cream (deko sebagaimana yg disukai)
6. Letakkan blueberry filling di atas kek (nak letak banyak mana terpulang, lg banyak lg syok hehe) dan ratakan. nak buat versi meleleh pun boleh.. terpulang pd citarasa masing2..
9. sejukkan kek hingga creamnya betul2 set, baru la dihidangkan..

Syok jugak main ringkas2 gini kan.. hehe...  Ke nak resipi yg lebih teratur? Nanti la ek.. tunggu mood ghajen dtg dulu ya.. Insyaallah akan diupdatekan.. tu kalau ada la mood ghajen dtg bertiup hehe



Nak makan tp k ada masa nk godek sendiri? Atau tak reti nak baking2? 
mudah jer, boleh order dgn K.Nor.. ^__^
contact kat sini ya.. k.nor67@gmail.com


24 comments:

  1. Replies
    1. ishh tokey kek dah boleh buat sendiri tu :)

      Delete
  2. Adik beradik kek hutan tebal ka ni kak Nor?

    ReplyDelete
  3. kak nor macam mana nak deco kek bagi kemas? sy tak reti langsung habis comot kek sy..seriusly buruk..ritu buat kek bufday untuk anak tup2 anak jiran tegur,"ee..kek dia buruk..."

    sedih sungguh huhuhu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. LA TAHZAN...

      nabila..
      bab tu k.nor tak reti gak nak ajar sbb k.nor pun mmg tak mahir lg bab deko.. k.nor sendiri masih belajar mendeko. k.nor tak pernah gi kelas deko sekadar tengok kat youtube, tengok kat laman web/blog2 lain.. pastu yg penting kita kena try & try.. kena banyak praktis baru kita dpt mahirkan diri dlm deko ni..

      nabila jgn putus asa.. adat lah tu, bila kita buat sesuatu bukannya boleh dpt hasil 100% perfect.. yg penting kita cuba.. tak jadi arini, try lagi lain kali.. NEVER SAY GIVE UP..

      selain dr tu, nabila boleh try g kelas deco.. kelas yg ajar beginner.. basic deko kek.. try la google, insyaallah banyak org buat kelas deco ni..

      Delete
  4. salam kak nor, Liza pernah mkn kek blueberry ni tapi versi kek gulung yg sepupu buat, mmg sedap...sampai sekarang dok teringat2

    ReplyDelete
    Replies
    1. w'salam liza.. kena try ni tau.. mmg asyikkkk sgt makan kek ni hehe

      Delete
  5. OK murid2.. sila bina ayat anda menggunakan perkataan 'KEK'! heheheheeee.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha.. patutnya sila buat karangan dgn tajuknya KEK la cikgu ratna ^___^

      Delete
  6. Wow weeee...sedap nampak kek k.nor!!!!

    ReplyDelete
  7. alahai.. tergugat jap diet tun.. huhuhu...

    ReplyDelete
  8. salam k.nor.. nampak menyelerakan sangat... nak tau non dairy brand apa k.nor pakai ye.. biasa saya try deko, lgsung tak cantik, lembik sgt... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. w'salam.. k.nor biasa guna vivo jer.. betul ke kina guna yg non dairy atau terguna yg dairy.. kalau yg dairy mmg tak boleh dibuat deko.. ia tak kental.. kena pastikan betul2 yg dairy ya..

      kalau yg digunakan mmg jenis non dairy, mungkin kina beat tak cukup kental. bila tak kental mmg ia jd lembik.. try lg ya.. nak elok letakkan ketulan ais dlm mangkuk dibawah mangkul kita pukul wc tu.. supaya wc kekal sejuk jd hasilnya lg cantik

      Delete
    2. oh.. boleh saya try vivo pula, sblm ni guna rich gold. rasanya dah kental, saya simpan bks & beater dlm freezer dulu. tapi bila dicorak, tak jadi sgt bentuknya. mungkin sy yg tak berapa pandai jugak kot.. hehehe.. thx k.nor!

      Delete
    3. yg rich pun ok.. cuma fresh cream ni manja .. tak tahan panas.. kalau tangan kina mudah panas, bila kita duk pegang fc dlm piping bag tu lama2, ia mudah jd lembik.. so simpan dlm peti ais dulu bila dah jd lembik ya..

      Delete
  9. sedap belaka, tapi camner nk order, saya di kuala lumpur. uhuk uhuk

    ReplyDelete
    Replies
    1. ramai bakers yg duk KL.. try la order dgn dia org :)

      Delete
  10. sedapnya....cair di mulut dan cair di tangan ni hehe...geram plak tengok filling blueberry tu...

    ReplyDelete
  11. Cara baru ye Kak Nor... tapi ringkas & padat, direct to the point.
    Cantik blueberry fillingnya tu kak, berombak-ombak.

    ReplyDelete