f Secubit Garam: BINGKA DURIAN

N3 Terkini

Monday, October 28, 2013

BINGKA DURIAN

ASSALAMUALAIKUM....

Tak ingat, bila buat kuih ni. Ni disebabkan dah lama sgt duk peram dlm folder. Masa buat tu, durian tengah banyaaaaaaaaaaaaaak sgt kat Tganu ni. Memang menjadi sungguh masa tu. Di pasar, di tepi jalan, di dpn kedai.. berlonggok2 durian kampung. Bukan durian aje menjadi masa tu, duku dan maggis pun sama. Sampaikan ada yg menjual duku 3kg $2.00. Buah manggis lak ada yg jual $4.00 seratus biji. Perghhhh.. mmg syok abis time tu.. K.Nor mmg suka sgt buah duku dan manggis. Boleh dikatakan setiap hari ada jer buah2an ni kat rumah.. Kebanyakkannya bukan K.Nor atau suami yg beli tp pemberian dr jiran2 di kampung ni. Alhamdulillah.. sejak dubagi buah2 tempatan spt pisang, betik, duku, durian, rambai dan juga rambutan. Sayur2 spt batang keladi, bunga kantan, kacang panjang..  dan ada juga yg bagi air tebu yg baru diproses.. Alhamdulillah.. mmg seronok.. semoga Allah murahkan rezeki jiran2 baik K.Nor ni dan murahkan rezeki K.Nor sekeluarga juga ^___^


Opps... kita balik pd entri kita kali ni ya... Kebetulan durian ada boleh dikatakan setiap hari kat rumah ni masa tu (sampai tak larat nak makan, yer la dah duk berdua aje.. mana larat nak abiskan.. lgpun tak boleh la makan banyak2 durian ni.. kena jaga gak kesihatan kan, sebelum datang penyakit yg sukar diubati tu) Jadi K.Nor simpan dlm freezer stok isi durian yg dah dilecek. Senang jer kan, bila nak buat apa2, stok isi durian sedia utk digunakan. 

Kurang garing tp rasa tetap best

Memang best Bingka Durian AlongRoz ni... Memang terasa betul duriannya sbb penggunaan isi durian yg agak banyak dlm adunannya. Satu adunan mmg dapat banyak jg la.. Sebahagiannya K.Nor bakar dlm loyang dan sebahagiannya pula K.Nor bakar dlm acuan kuih cara. Yg bakar dlm loyang tak berapa nak garing ler.. Tapi yg bakar dlm loyang kuih cara yg bentuk bunga2 tu best sbb garing hehe.. Bingka mmg sedap kalau dibakar garing sket kan.. Yg pastinya masa kuih ni dibakar, harum satu rumah.. hehe

Mekasih Along, share resipi bingka yg sedap ni.. Izinkan Nor share kat sini lak ya...

BINGKA DURIAN
By: AlongRoz@HomeKreation
sumber : K.Nor@SecubitGaram

BAHAN2: Saiz: 9" persegi
4 biji Telur
350g Gula Pasir (k.nor guna 200gm jer sbb durian danh manis)
350g Tepung Gandum
350g Isi Durian
2 sb Tepung Beras
400ml Santan Kotak
300ml Air
2 sb Mentega Cair
½ st Garam
Pewarna Kuning

CARA2:
1. Masukkan kesemua bahan2 ke dalam food processor / blender sehingga sebati.
2. Tuangkan ke dlm tin yg di lapik kertas aluminium & di minyakkan.
3. Bakar 180C selama 1 jam atau sehingga masak & garing permukaan nya.
4. Sejukkan sebelum di potong.


2 comments:

  1. salam k.nor..

    memang best makan bingka durian..lama x buat dan makan.

    ReplyDelete
  2. baru teringat sy pun ada durian frozen.. hehe... yg garing tu lebih menggoda kan kak nor..

    ReplyDelete