f Secubit Garam: SAYUR KOLOK

N3 Terkini

Monday, October 21, 2013

SAYUR KOLOK

ASSALAMUALAIKUM...

Pernah dengar nama SAYUR KOLOK? Atau ada yg pernah makan? Rasanya org Tganu jer yg tau masakan ni, terutamanya org2 lama/tua. Kebanyakkan org muda tak pernah makan atau tau pun kewujudan menu tradisional Tganu ni. Yer la, K.Nor pun org lama jugak, dan suka masakan kampung. Masuk dlm keluarga belah suami yg rata2 org lama yg selalu masak masakan lama. Jadi lebih cenderung pada masakan lama aka masakan kampung gitu la.. ehh.. masakan lama ni unik tau.. zaman skrg dah payah nak jumpa. Kiranya SAYUR KOLOK  ni dah jadi masakan rare.. very2 rare. Nak buat bukannya boleh sepanjang masa/tahun sbb antara bahan yg digunakan tu bermusim spt petai dan yg paling penting, bahan utama yg wajib ada dlm SAYUR KOLOK ni adalah kulit buah sentul. Pernah dengarr nama buah sentul? Ada yg panggil buah setul, setoi pun ada. Kalau belah pantai barat/utara tak sure panggil apa, tp di Tganu ni, selalunya org sebut buah setul. Ada satu lg adik beradik buah sentul ni, iaitu BUAH SETIAR. Ada beza antara buah sentul dgn setiar. Kalau sentul, kulitnya sedikit keras, dan warnanya lebih kepada oren keperangan manakala kalau setiar, kulitnya lembut dan warnanya kekuningan. Kalau utk makan gitu ajer, K.Nor lebih suka buah setiar, sbb isinya selalunya manis. Kalau nak buat Sayur Kolok, lebih sedap diguna kulit buah sentul, sbb kalau kita guna kulit buah setiar, ia agak lembik. Sapa2 yg nak kenal buah sentul atau setiar ni boleh klik pd link ni ya.. SENTUL , SETIAR )


Selain dibuat SAYUR KOLOK, buah sentul ni juga selalunya dibuat rojak. Kuah rojak ni sama mcm kuah rojak utk ROJAK BETIK. Kalau buat rojak, K.Nor prefer buah setiar sbb kulitnya yg lembut, kuah rojak mesra jer dlm ikut buah ni.. Cara nak buat rojak setiar/sentul ni, kita perlu kupas kulit buah tu dulu kemudian dicincang2 keliling kulitnya tu (cincang tak putus) pastu rendam dlm air garam utk hilangkan getah buah. Lepas tu buat la kuah rojak (boleh refer kat SINI utk buat kuah rojak) dan perap semalaman utk mesrakan kuah ke buah setiar/sentul yg digunakan. Bila nak makan rojak ni, amat sedap sekali kalau ada keropok keping/ikan (makan dgn keropok lekor goreng pun best jugak! ) perghhh kecur liur la pulak sebut rojak buah setiar.. hehe.. lama betul tak buat/makan. melelehhhhh wehhhh hehehe

Ok kita balik pd SAYUR KOLOK..  Menu ni K.Nor buat atas permintaan sister yg duk Puchong tu,, kebetulan dia datang stay kat rumah K.Nor 2 minggu lepas. Dah mengidam sgt nak makan SAYUR KOLOK ni.. Yer la, duk sana mana nak jumpa buah2 dan sayur gini kan.. Bila balik kg, sesekali kena la lepas hajat nak makan menu yg lama ni.Si adik tu pulak dgn rela hati menjelajah pasar mencari buah sentul yg diperlukan utk buat menu ni. hehe.. Tak kisah la, sbb si adik pun dah lama gak tak makan. Memang menu kegemaran  si adik gak ni .. :) Memang berselera sungguh kita org makan aritu.. Dapat ler menunaikan menu idaman sister K.Nor tu.. ALHAMDULILLAH.... 


SAYUR KOLOK ni sebenarnya lebih kurang jer dgn masakan SAYUR LEMAK KULIT RAMBAI yg pernah K.Nor share dulu. Kaedah nya pun sama, kulit buah sentul tu perlu dikupas dan dicelur. Kemudian bila dah sejuk sket, kita ramas kulit tu utk buang rasa masam. Kacang panjang juga perlu dicelur sekejap (kacang pajang yg digunakan adalah yg dipetik dr kebun kecil K.Nor - kacang panjang renek .. sayur fresh gitu hehe)

Meh tengok resipi bagi SAYUR KOLOK.. sekadar utk dijadikan rujukan pd yg lain2.. Kalau kebetulan ada buah sentul ni, boleh la menerai ya.. Pastu jgn lupa goreng ikan, tumbuk sambal belacan dan juga goreng ikan kering/masin.. perghhhhhh.. syok abissssssssssss ^____^

SAYUR KOLOK
resipi : K.Nor@SecubitGaram

Bahan2:
5 - 7 biji buah sentol ~ kupas kulit dan asingkan dr bijinya
kacang panjang
petai
1 ekor ikan selayang
1 labu bawang besar ~ dipotong baji/wedges
1 biji cili merah ~ dihiris panjang
1 cawan santan fresh/pekat
2 cawan air
air secukupnya (utk mencelur)
garam dan secubit gula

Cara:
Panggang/rebus ikan dan ambil isinya. Hancurkan.
Panaskan air hingga mendidih.
Potong kacang panjang dan celur seketika. Angkat dan toskan.
Dalam air yg sama celur pula kulit buah sentul hingga lembut.  Angkat dan toskan.
Bila dah sejuk sedikit, perah airnya utk membuang rasa masam. Ketepikan.
Masukkan kesemua bahan kecuali santan pekat ke dalam periuk dan masak hingga mendidih.
Kemudian masukkan santan fresh/pekat.
Kacau sentiasa dan masak hingga mendidih seketika kemudian padamkan api.
Sedia utk dihidangkan.


11 comments:

  1. Assalamualaikum knor.Bru pestaim tguk.Mmg tak penah mkn.Nampak cam sedap.Klu dkat nak jer mintak sepiring nak rasa huhu....

    ReplyDelete
  2. Assalammualaikum kak,miss u xoxo


    pernah dgr buah sentul


    unik sekali resipi ni,teringin nak rase :)

    ReplyDelete
  3. ooo... sayur kolok guna kulit buat sentul ye... kitorang panggil sayur yg guna kulit rambai tu pun sayur kolok juga.. hehe.. kalu yg guna kulit buah sentul ni memang tak pernah rasa lagi kak nor... tak tau pun boleh dibuat sayur... tp kalau kulit rambai tu mmg biasa ma masak dulu2 la.. selalu buah sentul tu kitorang mkn collek atau buat rojak mcm kak nor cerita tu... ish.. kecur air liur wehhhhh!

    ReplyDelete
  4. tun mmg abnu celup ni..xpenah dgn lgsg.. hihi

    ReplyDelete
  5. ya Allah.. teruk nyer typo.. guna laptop pinjam jd gini lah... huhu...

    ReplyDelete
  6. salam kak Nor...rasanya pernah mkn buah sentul ni tp xpernah buat msk mcm Kak Nor ni..sedap tuh!

    ReplyDelete
  7. nama2 buah tu pun x pernah dengar..buan sentul n ketiar...nama sayur kolok tu pun x pernah dengar...buah sentul tu senang nak cari ke knor?

    ReplyDelete
  8. klu sayur lemak rambai tu pernah makan dulu2 (itupun warden asrama yg bagi rasa), yg buah sentol ni mmg xpernah tahu…. tapi klu hok buat style rojak betik tu pernoh la makan, sedapnyeeeee

    ReplyDelete
  9. Nor, PH pernah dengar nenek sebut pasal buah setoi. Tapi itu dah lama, PH pun tak sure samada pernah tengok atau rasa buah ni. Sayur Kolok ni PH tak pernah dengar (orang Terengganu konon hee..hee..) tapi nampak stail dia macam sayur lemak. PH suka sayur lemak, sure suka Sayur Kolok. Sampai tambah nasi....

    ReplyDelete
  10. Oloh ni la menu paling sodap di alam semesta.. Meleleh ayaq lioq bace.. Tp nk cari buah sentul bukan mudah di kl ni..

    ReplyDelete