f Secubit Garam: MEE KARI NYONYA

N3 Terkini

Monday, November 4, 2013

MEE KARI NYONYA

ASSALAMUALAIKUM...


MEE KARI NYONYA ni K.Nor buat utk berbuka puasa Khamis baru2 ni. Kalau ikutkan nak update pada hari Jumaat, keesokkan harinya tu tp dek kebizian yg melanda 2 - 3 hari ni, terpaksa KIV jer niat tu. Dok dang nok kejor masa org Ganu kata.. hehe 


Mee Kari Nyonya, resipi Ros JintanManis. Hasil tergoda bila Ros tayang kat fb pada hari Isnin, hari Khamis baru sempat buat. K.Nor ada tambah situ sini sket pada bahan2nya tu mengikut selera anak tekak.. biasa la tu kan.. masak ni mesti nak ngejas ikut selera tukang masak. Tambah pedas sket, tambah masam sket.. Biasa jugak kurangkan gula sket sbb tukang masak ni kurang penggemar manis2 (biasanya K.Nor edit sukatan gula bila melibatkan kuih muih atau kek atau yg sewaktu dengannya)



Mekasih Ros atas perkongsian resipi Mee Kari Nyonya dan godaan kat fb aritu hehe.. Memang ada kelainan pada rasa mee kari ni sbb ada letak daun kesum. Kuahnya pulak nampak merah menyala jer maybe dah terlebih letak cili mesin ler tu..  K.Nor share resipi tu kat sini lak utk rujukan di masa depan ya.. TQ..

MEE KARI NYONYA
resipi : Ros@JintanManis

Bahan-bahan ( Untuk 2 orang Makan )
2 paket mee kuning
2 sudu besar serbuk kari ayam ( kalau boleh jenama Babas)
2 sudu besar cili kisar
1/4 bawang besar
2 ulas bawang putih
beberapa tangkai daun kesum
sedikit daun kari
1/2 paket Fish ball
2 cawan santan
1 cawan air
1 batang kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
1/4 ekor ayam di cincang kasar
sawi, taugeh, telur dan bawang goreng sebagai pelengkap

k.nor tambah :
udang 
jus asam jawa

Cara-cara

1. Mula-mula kisar bawang besar dan bawang putih higga hancur, kemudian tumis dengan kulit kayu manis dan bunga lawang hingga naik bau.
2. serbuk kari dibuat pes dan tumis bersama bahan kisar tadi dan masukkan daun kari. tumis hingga garing dan pecah minyak.
3. masukkan ayam dan kacau sebentar. kemudian masukkan santan dan fish ball. kacau sentiasa.
4. bila kuah telah menggelegak, masukkan daun kesum dan sesuaikan rasa, tambah garam atau gula jika perlu.
5. Rebus telur, celur sawi dan mee kuning, taugeh dibuang ekor ( ros cuma lalukan taugeh ni dengan air panas, sebab suke makan taugeh yang rangup). Cara Penyediaan, masukkan mee kuning dan kuah kari, susun sawi, taugeh, telur rebus dan tabur sedikit dengan bawang goreng. Sedia untuk dihidangkan. Selamat Mencuba.

5 comments:

  1. assalam nor..tak boleh tahan tengok gambar mee kari nor ni..banayk bahan tu..buat lagi sedap untuk dimakan

    ReplyDelete
  2. Saya pun dah tergoda k.nor... rasa nak buat jer cuti awal muharam esok ni :)

    ReplyDelete
  3. Buat2 xnampak....
    *mood malas masuk dapur..hehehe

    ReplyDelete
  4. PH pun tergoda jugok! Nok makang lalu!

    ReplyDelete