f Secubit Garam: FRUIT PASTRY CAKE

N3 Terkini

Monday, November 11, 2013

FRUIT PASTRY CAKE

ASSALAMUALAIKUM...

Lamanya gambar ni duk dalam folder.. Keknya dah laaaaaaaaaaaaaaama abis tp tak kisah la sbb gambar tak basi kan.. hehe Benda yg baik atau sedap harus dikongsi. ^__^


FRUIT PASTRY CAKE.. dah pernah buat dulu kat entri INI. Kali ni buat lg dgn 2 adunan menggunakan loyang 10" x 10". Kalau utk jamuan mmg cun sgt2 dan yg pasti rasanya mmg sedap sgt2. Penyediaannya pun mudah dan makin banyak buah yg kita letak atas tu, makin la sedap. Opkos la budget makin lebih kan.. hehe Keenakkan kek ni bertambah bila dah diperam semalaman, bila jus buah2 yg diatasnya tu meresap pada kek.. ermmm.. yummy...

Punya la lama, kek ni k.nor serve masa hari open door di raya ke 3 aritu hehe

FRUIT PASTRY CAKE
souce: Gert

Ingredients :
113g/1 stick butter, at room temperature
1 cup castor sugar ~ K.Nor letak 180gm
50g sour cream ~ K.Nor gantikan dgn yogurt plain
1 teaspoon pure vanilla extract ~ esen vanila
Pinch of salt
1 teaspoon orange zest
3 large eggs, at room temperature
210g plain flour
1 teaspoon baking powder
500g fresh fruits (I usestrawberries, handful of blueberries, mandarin orange and canned peach slices)

* Place cuts fruits in a strainer and sprinkle with 2 tbsp of sugar
* Pre-heat oven to 350 degree F. Butter a baking pan (8" tin)
* Cream butter, sugar and sour cream together until creamy.
* Add eggs one at a time and beat well.
* Add vanilla, flour, baking powder and zest until everything combined
* Pour batter into a baking pan and smooth the top. Place fruits on top
* Bake for 50-60 minutes or until cake is done.
* Cool and serve

*Selepas 40 minit proses membakar, K.Nor letak sekeping aluminium foil atas kek (letak gitu jer) utk mengelakkan permukaan atas kek jd hangus dan teruskan proses membakar sehingga kek masak.


Ni yg pestaim buat dulu.. 
kalau nak buat sebiji boleh la nak atur2 buah ikut kesukaan masing2 ya..

12 comments:

  1. Meriah tengok buahan atas kek tu k.nor mesti sedap.... tapi nak translate resepi pulak... ;)

    ReplyDelete
  2. sedapnya..kak nor..x sabo nk cuba!

    ReplyDelete
  3. alahai.. rugi xgi raya umah kak nor.. nx year raya kt ganu, blh gi open door umah kak nor ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehhe tahun dpn close door tun, nak kena gi beraya kat kuantan :)

      Delete
  4. Salam kak nor. Amboi sedapnyaaa. Meleleh ayaq liuq ni. *lap* tp kalau dah siap siap guna tepung kek atau tepung naik sendiri, masih kene letak baking powder ke? Thank you :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. w'salam.. kalau dah letak self raising tak perlu la letak baking powder :)

      Delete