f Secubit Garam: BAYAM GORENG RANGUP

N3 Terkini

Tuesday, November 26, 2013

BAYAM GORENG RANGUP

ASSALAMUALAIKUM...

Alhamdulillah.. bersua lagi di dapur alam maya yg semakin suram dan dingin nih.. Puan blog dah makin kurang bersemangat nak menghapdet blog. Biasa la... mcm org bekerja pejabat gak, dah lama sgt bekerja atau dgn kata lain, hari2 duk buat benda yg sama, tambah lagi dah masuk cuti sekolah ni, kerja2 makin bertambah. Kadang kala kebizian yg melampau, nak menghadap pc pun tak sempat. Apa yg bizi sangat tu ya.. wallahua'lam.. ada la tu.. hehe


Semalam dah uar2kan kat fb, K.Nor akan bercuti blogging. Bukan utk test market tau, tak ada niat pun. Memang akan bercuti blogging sehingga satu masa, saat yg mood dtg balik dgn semangat yg baru (kali ni tak akan ada entri berjadual yg spt selalunya K.Nor buat kalau time K.Nor bercuti, mmg akan betul2 bercuti ya.. hehe) Mungkin awal tahun dpn, mungkin sebulan dua lagi.. atau semuanya berkemungkinan.. chewaahhh... Yg pastinya bermula Disember, SECUBITGARAM AKAN BERCUTI.. anual leave gitu ya.. bergaji? ehh mana ada.. cuti tanpa gaji jer hehe.. Insyaallah panjang umur kita akan berjumpa lg satu hari nanti.. Bagi yg nak amik resipi, nak copy resipi (RESIPI SAHAJA TAU) dipersilakan.. Tak perlu la mintak izin kat komen atau kat email.. Sangat2 dialukan utk mencuba resipi2 yg terdapat dlm blog yg tak seberapa ni. Semoga ia memberi manafaat buat semua.. insyaallah...


Berbalik pd menu kali ni, org biasanya makan/dengar Pisang Goreng, Cempedak Goreng, Ikan/Sotong/Ketam/Udang Celup Tepung, Sukun Goreng, Keledek Goreng.. ermmm.. apa lg ya.. Kali ni K.Nor nak share satu lg hidangan gorengan yg mungkin ada yg pernah buat atau pernah makan atau pernah dengar org buat. BAYAM GORENG RANGUP atau kalau kat Tganu ni biasanya org biasa panggil BAYAM CELUP TEPUNG (spt org panggil Ikan Celup Tepung@ICT)


Kebetulan aritu K.Nor buat Cempedak Goreng kegemaran anak2. Dan kat 'my little farmvile' ada pokok bayam yg tumbuh liar (K.Nor jaga spt pokok tanaman lain, daun2nya sangat rimbun dan subur), jd terlintas nak goreng bayam tu dan bg anak2 merasa. Tak susah pun, pilih daun yg sederhana besar dan basuh bersih. Toskan. Kemudian celup jer dlm tepung bancuhan dan goreng hingga kekuningan. Hasilnya, spt makan kerepek.. sedap! Anak2 kata tak mcm makan sayur pun.. Sedap dimakan panas2, krup krap jer.. Bayam kan bagus, banyak zat.. jadi elok la buat cara ni kalau nak bg anak2 makan sayur.. kan...


Dah panjang pot pet ni.. Nak sambung balik kerja yg tergendala.. Selamat mencuba BAYAM GORENG RANGUP ni ya... Batter/adunan utk gorengan ni juga boleh digunakan utk menggoreng pisang, cempedak dan yg sewaktu dgnnya ^___^

BAYAM GORENG RANGUP
resipi : K.Nor@SecubitGaram

Bahan2:
daun bayam secukupnya ~ dibasuh dan toskan
2 cawan tpg beras
1 cawan tpg gandum
1 sudu kecil air kapur - jgn terlalu pekat
1 sudu kecil garam
1 sudu besar gula
1 bj telur
1 1/2 cawan air
1 sudu besar jus limau nipis
Sedikit serbuk kunyit/ pewarna kuning telur
minyak utk menggoreng

Cara:
Panaskan minyak dalam kuali.
Bancuh kesemua bahan kecuali daun bayam hingga sebati,
Celupkan sehelai daun bayam kedalam adunan tepung (pastikan adunan rata pd keseluruhan daun) dan goreng (ulang lagi pada beberapa helai daun bayam, jgn goreng terlalu banyak sekali gus).
Biarkan hingga garing dan balikkan.
Bila ke dua belah daun dah kekuningan/garing, bolehlah diangkat dan toskan minyaknya.
Hidangkan panas2.


24 comments:

  1. Ambil annual leave ye k.nor... kena rehat jugakan... penuhi masa dgn anak2.. sedap tengok bayam goreng tu... boleh cuba ni :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. yer la yati.. sesekali kena gak amik cuti.. duk pakai apron jer manjang kan.. hehe

      Delete
  2. Hamboiiiii.... berannual leave la segala bagai.... nak cuti2 malaysia la tuu....

    ReplyDelete
    Replies
    1. tau takper.. hehee nanti la ai story bila berkesempatan ya :)

      Delete
  3. k nor, inilar yang saya paling suka makan .. akhir sekali jumpa kat sabah ritu .. klik opis pun bwk jugak dari penang ... bila ada cara buat ni ... terimakasih .. sya mesti cuba buat ni.. :D

    ReplyDelete
  4. Nor, mama penat kalau buat benda ni. Sebab, angkat je dari kuali... hilang. Angkat je, hilang. Tukang goreng dapat ciput je... hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihii tu tanda kerepek bayam mama sedap.. kejap2 ilang. tkper la kan ma, bila licin gitu, kita pun senang hati kan .. :)

      Delete
  5. Aduh knor klu dpt buat cenggini sekebun pun x ckup ni...nganp2 mkn....sambil menggoreng..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaa... mmg betul! mcm mamafami kata tu.. angkat dari kuali jer ilang.. tak sempat si tukang goreng nak hadap sama :)

      Delete
  6. SALAM KAK noor ..selamat bercuti ya .. ke mana la kak nor nak bercuti ...lwani dah ingat tak ingat makan ke tak..bayam goreng ni hii

    ReplyDelete
    Replies
    1. w'salam wani.. acu ingat balik.. pernah kut hehe

      Delete
  7. salam kak noor , best nya buat sendiri....

    ReplyDelete
    Replies
    1. w'salam lina.. buat sendiri baru puas hati ngap.. :)

      Delete
  8. hi kak nor h r u?? i pernah cuba kankung goreng tepung.....im sure bayam also taste good. tq for sharing

    ReplyDelete
    Replies
    1. hi GK.. k.nor baru sihat.. dua hari pening kepala.. naik helicopter pastu yesterday kena migrain pulak.. hehe.. tq for asking.. hopefully u sihat hendaknya :)

      oo kangkung goreng pun ada ya.. spt sabariah ckp la.. nanti boleh try.. kangkung ada jer kat kebun kecik tu :)

      Delete
  9. menarik tue..untuk anak saya yg x suka makan sayur nie kompem diorg suka nanti

    ReplyDelete
    Replies
    1. acu cuba try test.. mmg dia org ngap jer nanti.. tak perasan pun sayur kat dalam :)

      Delete
  10. salam kaknor, saya first jupe bayam celup tepung ni masa belaja kat uitm dungun dulu..mula2 makan rasa pelik gak...dh lama jadi sedap plak...
    tapi, kaknor punye ni lawa nak dibandingkan dengan yg kat kedai2..berkeriut berkedut...heheheheh...

    ReplyDelete
    Replies
    1. w'salam.. haaaa kan.. kat ganu jer biasanya ada bayam celup tepung ni hehee

      yg k.nor lawo ni sbb daun tu dah sapu sk2 .. hahah ada2 jer kan. yer la.. bayam baru petik dr pokok, bersihkan terus goreng. sbb tu hasilnya nampak cantik. kalau yg kat warung tu, bayam dah berhari sbb beli kat pasar biasanya kan..

      Delete
  11. 1st time ttg bayam goreng rangup....nk try la blk ni...tq resepi hihi

    ReplyDelete
  12. Aah suami sy suka makan makanan rangun2..nt bleh try buat resipi akk..tq for the info btw
    maaf menyelit..
    saya ada nk menerangkan sesuatu info berguna..tq :-)

    JANA DUIT RM900 SEHARI TANPA

    Assalamualaikum & salam sejahtera kpd sahabat,sedara mara dan seluruh rakyat malaysia, drpd berFB xde hasil baik berFB ade hasil, saya ade nak perkenalkan satu program dari US yang boleh buat pendapatan sampingan, FREE REGISTER tak ada apa-apa bayaran dikenakan tiada tipu muslihat, tak perlu cari orang tak perlu jual barang dan kerja sikit sikit saje. Haa ni cara nya anda hanya perlu COPY LINK dibawah dan register sebagai MEMBER. Lepas tu anda terus dapat duit USD 25 bersamaan RM 75.00 lah lebih kurang,dah tu anda akan dapat Link sendiri pastu ape lagi??COPY LINK anda atau copy terus ayat saya ini dan PASTE je kt facebook atau apa apa yg anda tahu tahu mcm email, tweeter dan sebagainya. Setiap individu yang open LINK anda, anda akan menerima USD5 atau RM15 lah lebih kurang..MUDAHKAN!!!!! Duit anda boleh pilih samada duit masuk akaun bank@cek (post terus ke rumah). Saya dah mencubanya, setakat ni dah 2 hari join saya dapat USD175..nak REGISTER senang!!CLIK jerrr LINK ni
    http://www.theweeklypay.com/index.php?share=389119
    Klu tak percaya cuba lah sendiri!!

    ReplyDelete