f Secubit Garam: WALNUT HEAVEN BUTTERSCOTCH CAKE

N3 Terkini

Thursday, November 7, 2013

WALNUT HEAVEN BUTTERSCOTCH CAKE

ASSALAMUALAIKUM...

Macam2 nama bg kek ni bila dibuat pencarian kat gugel.. ikut la nak panggil yg mana satu deh... Nama dlm surat beranak mmg K.Nor tak sure so kita panggil jer la ikut selesa. Jangan kena saman sudahhh  hehe Ikut resipi asal guna kacang pecan tp saja K.Nor tukar guna walnut sbb kebetulan ada stok walnut dlm esbok.Jadi kita guna aje la dr membazir kan.. 


Memang dah berzaman duk simpan hajat nak menerai kek yg pemes ni. Faktor utama yg buat hajat terbantut sbb dpt rasakan kek ni mmg manis giler2. Manis letinggg org Ganu kata. K.Nor mmg cukup kalah dgn yg manis2 ni. Tapi dek kerana nak mencabar diri buat kek yg agak remeh ni, akhirnya berjaya gak buat kek ni masa anak2 ada balik bercuti. Kalau time anak2 tak ada sapa la nak tulun perabiskan. Ni pun kalau makan sket2 boleh la sbb still manis pd anak tekak K.nor WALAU DAH DIKURANGKAN SEPARUH dari sukatan gula yg digunakan.. Memang kek ni sedap, dgn rasa butterscotch, karamel pd kacang juga frostingnya tu.. tp adehhhh.. tekak K.Nor mmg tak leh gi ler dgn manis2 ni..Takper la.. kalau tak cuba tak tau kan...Apapun tetap bersyukur dapat buat gak kek yg agak remeh ni..


Resipi K.Nor amik kat blog FromBakery2Embroidery hasil gugel situ sini. Owner blog ni cukup baik hati siap tunjuk step by step lg tu, mmg memudahkan utk kita fahami lebih mendalam kaedah penyediaan kek ni. Mekasih pd owner blog, izinkan K.Nor share resipi tu kat sini lak ya.. Tq..


WALNUT HEAVEN BUTTERSCOTCH CAKE
resepi : Nuts Heaven (Resepi asal Pecan Heaven)
sumber : Ash Nasir & FromBakery2Embroidery
sumber : K.Nor@SecubitGram


Bahan2
Sebiji kek span vanila ~ k.nor guna resipi kek span sweet4ever

Kekacang Karamel
100 gm gula kastor - k.nor guna 50gm
60 gm kacang pistachio - panggang ~ k.nor guna walnut
50 gm almond flakes - panggang jap ~ k.nor guna almond nibs

Cara2
1. Masak gula hgga keperangan & cair sepenuhnya. Masak atas api paling perlahan & goyang2kn periuk @ pan supaya gula perang sekata. Jangan terover cooked. Kang pahit plak karamel tu nnt
2. Apabila dh cair sepenuhnya, tutup api & masukkn kekacang yg telah dipanggang td. Gaul rata. Buat ngn cepat sbb karamel ni cepat mengeras
3. Tuang kekacang karamel td atas dulang yg telah dilapik ngn kertas minyak. Ratakan cepat2. Biar sejuk
4. Bila dh sejuk, patah2kn & simpan dahulu dlm bekas kedap udara (k.nor tumbuk kasar)

Sos Butterscoth @ filling Butterscoth
350 gm gula kastor ~ k.nor guna 175gm
350 gm fresh cream @ non-dairy whipping cream - pd suhu bilik
150 gm butter
100 gm white chocolate compound (cincang halus) ~ k.nor guna 50 gm

Cara2
1. Masak gula hgga perang. Tutup api & masukkn fresh cream perlahan-lahan. Kacau serta- merta
2. Buka api semula (api plg perlahan) & kacau adunan hgga gula karamel larut sepenuhnya dlm fresh cream
3. Tutup api & masukkn butter & white chocolate. Kacau hgga kedua2nya larut sepenuhnya. Klau x larut gak sepenuhnya, panaskn kejap atas api.Apabila dh larut sepenuhnya.. biarkan sejuk

* Sos butterscoth ni pd mulanya agak cair tp bila dh sejuk dia akan jd agak pekat

White Chocolate Ganache
150 gm fresh cream
200 gm butterscoth (dr sos butterscoth) ~ k.nor guna 80gm

Cara2
1. Pukul fresh cream hgga soft peak - jd kental
2. Masukkn butterscoth & kaup-balikkan

Cara Melapis Kek
1. Potong @ belah kek kepada 3 bahagian & letakkan 1 bahagian kek atas cake board
2. Sapukan sos butterscoth & taburkn kekacang karamel
3. Pastu tindihkan dgn 1 lagi bahagian kek. Ulang Langkah 2 & tindihkan lg ngn bahagian kek terakhir
4. Sapukan seluruh permukaan kek ngn White Chocolate Ganache. Ratakan ngn spatula
5. Tuang sedikit sos butterscoth di atasnya..


18 comments:

  1. Replies
    1. uittt.. apa pengsan kat sini ni PH.. camno nak angkat nih.. dah slim belum? hehehee

      Delete
  2. Sumpah gojes...!! hebat ko mek.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaa.. ada2 jer mek gee nih.. siap sumpah tu.. tak baekkk hehehee

      Delete
  3. Klo kite rajin nnti wajib pki sukatan kanor...pnh mkn xle telan manis letinggg

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau nak kurangkan sket lg pun boleh rasanya sabar.. masih manis pd tekak k.nor :)

      Delete
  4. Assalamualikum knor...amboi mengancam habih kek akk ni...bole bukak kedai...=) cantik bangat...

    ReplyDelete
    Replies
    1. w'salam.. kedai mana la nak bukak tu UJ hehe

      Delete
  5. cantik kek tu kak nor..meleleh juga air liur tengok..

    ReplyDelete
    Replies
    1. rasanya pun sedap bbwana cuma manis sket la pd anak tekak k.nor :)

      Delete
  6. emmmm dapnye...(bby sy pon da pandai ckp cam tu bila tgk AFC)

    ReplyDelete
  7. Xmau makan kek dah.....nada merajuk sbb xajak..hehehhe

    ReplyDelete
    Replies
    1. ehh cik ct merajuk.. jgn wehh kang cpt kedut hehe

      Delete
  8. Ya ampun kak nor, sedapnya kek, nnt ada masa mau cuba jugalah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau air tangan lyn pasti lg cun :)

      Delete