f Secubit Garam: BUTTER CHEDDAR CHEESECAKE

N3 Terkini

Wednesday, July 23, 2014

BUTTER CHEDDAR CHEESECAKE

ASSALAMUALAIKUM...

Kita short2 talk ya.. Sebab masa tak mengizinkan nak long2 talk ^__^

BUTTER CHEDDAR CHEESECAKE, kek yg dibuat lama dah ni tp terperuk dalam folder. Saja la masukkan entri utk hari ni, mana tau ada yg duk tercari2 resipi kek butter yg mudah disediakan dan enak rasanya. Masa tak enak, ada cheese tu.. kat dalam dan yg ditabur atas kek.. 


Resipi hasil selongkar dapur alam maya Evelyn@MyBakingWorkshop.. Sapa yg tercari2 resipi kek utk dibuat bagi menyambut raya yg tak lama lg ni, boleh la skodeng kat dapur Lyn tu ya.. Tq Lyn for sharing the recipe.. K.Nor share kat sini lak ya.. :)

BUTTER CHEDDAR CHEESECAKE
sumber : Evelyn@My Baking Workshop
sumber : K.Nor@SecubitGaram

Bahan2nya:
A
250g butter
220g gula kaster

B
4 biji telur, gred A

C
80g cheddar cheese, potong dadu
20g chocolate rice ~ k.nor skip

D
100ml susu segar
E
280g tepung gandum / superfine
1 sk baking powder

F (untuk ditabur)
Parutan Cheddar cheese, secukupnya
Almond flakes, secukupnya
Chocolate rice, secukupnya ~ k.nor skip

Cara2 membuatnya:
1. Panaskan oven pada suhu 180C. Sediakan loyang segiempat bersaiz 9 inci. Gris & alaskan dasarnya dengan kertas minyak. Ketepikan.
2. Pukul bahan A hingga kembang & gebu.
3. Masukkan bahan B satu persatu. Pukul sebati.
4. Masukkan pula bahan C, gaul sebati.
5. Kemudian, masukkan D & E berselang seli. Gaul sebati.
6. Tuang adunan kedalam loyang yang disediakan. Taburkan bahan F atasnya. Bakar selama 45 min atau hingga kek masak. Sejukkan baru dipotong.



3 comments:

  1. adusss mengancam ni macam nak buat jugak ni Nor...

    ReplyDelete
  2. Macam nak ambil jer sepotong kek ni Kaknor..

    ReplyDelete
  3. nak try tuk juadah raya nanti..

    http://ilifadilah.blogspot.com/

    ReplyDelete