f Secubit Garam: AYAM BLACKPEPPER DAUN KUCAI

N3 Terkini

Tuesday, July 1, 2014

AYAM BLACKPEPPER DAUN KUCAI

ASSALAMUALAIKUM..

Alhamdulillah, Ramadhan tiba lagi.. bulan yg penuh berkat, yg ditunggu2.. Ramadhan kali ni agak sepi kerana anak2 berada dikejauhan, yg tinggal hanya si emak dan si ayah jer la berbuka dan berpuasa berdua aje. Jadi aktiviti memasak pun agak slow. Tukang masak tetap jalankan tugas walaupun dlm keadaan kurang sihat dua tiga hari ni. Menu pun yg simple2 aje la. Cukup la utk makan berdua aje kan :)


Meraikan Ramadhan, kita kurangkan pot pet ya.. Kita biarkan gambar yg berbicara. Tp sebelum ni nk bgtau, menu ayam kali ni K.Nor amik kat dapur Ayu Singapore manakala Ayu pulak amik kat dapur Zila. Ayu ni mmg rajin mengetest resipi2 baru. Org kata bila resipi yg di tested & proven ni, insyaallah lebih meyakinkan kita utk mencuba kan.. hehe Tq ladies for sharing the recipe.. 

opss.. panjang jugak bicara.. ok stop! layan gambar dan resipi okey :)


AYAM BLACKPEPPER DAUN BAWANG (KUCAI)
Sumber: Zila@zila4ever
Tried & Tested:- Ayu@curlybabesatisfaction
sumber : K.Nor@SecubitGaram

Bahan-bahanya
1/2 ekor ayam dibersihkan
1 sudu besar black papper - jenis kasar
5 ulas bawang putih
1 1/2 inci halia
serbuk kunyit
2 sudu besar sos lada hitam
daun bawang (k.nor guna kucai)
2 sudu besar sos tiram
sedikit garam
2 biji tomato - jika suka
1 biji bawang besar
sedikit kicap

Cara-caranya
Ayam dibersihkan dan dipotong kecil-kecil
lumurkan serbuk kunyit dan garam,(Ayu tambah, sedikit cili kisar, bawang besar kisar, bawang putih kisar dan sedikit halia kisar +sedikit perasa)perap sekejap dan goreng hingga garing.
tumbuk bawang putih dan halia hingga lumat,dadukan bawang besar.
panaskan minyak,tumis bahan tumbuk dan bawang besar sehingga naik bau.
masukkan sos tiram,serbuk lada hitam,sedikit kicap dan sos lada hitam..tumis seketika.
masukkan ayam,gaul rata..masuk tomato dan daun bawang..
masak sehingga daun bawang sedikit layu..matikan api..
sedia dihidang.

8 comments:

  1. Salam kak nor... mmg makin lama makin sunyi rasa rumah kan.. huhu.. tun kat kampung nih, smlm buka puasa bertiga, arini buka sorg2 sbb parents hntr adik ke kolej.. esok berbuka ngan mama je la.. abah ngan adik bongsu yg llk mmg berbuka kt surau.
    Sedap nmpk ayam tu, tp skrg tekak xleh makan pedas sikit. sabo je la.. kalau pekena black pepper sure perit tekak nih.

    ReplyDelete
  2. selamat berpuasakak nor..
    ayam tu buat lembab gitu... memang best kn... tk payah dh byk2 lauk..

    ReplyDelete
  3. Sunyi sepi yer Mek... nanti gee datang bawak mangkuk tingkat buat riuh rumah yer... hehehe

    ReplyDelete
  4. Sedap tu k.nor .. boleh dicuba cuti nanti nampaknya :)

    ReplyDelete
  5. Jam 6 baru tgk...kt fb k.nor..gigih jugak mai sini...terliur..hihi...ayam keras kejung lg..suri buat daging..

    ReplyDelete
  6. assalam nor, yalah kalau dah tinggal berdua aje..memang masak simple2 ajekan...kita ni 7 orang..simple macam mana..tetap kena masak..lagi masing2 got different selera..memang stress kalau nak masak ikut different taste..hehe

    ReplyDelete
  7. Assalamualaikum K.Nor,
    Sham kalau dah tinggal berdua.. ikan sardin pun rasa sedap dah.
    Sebab : Sham & suami mmg minat ikan sardin.

    ReplyDelete
  8. selamat berpuasa kak nor..mmg nmpk menyelerakan ayam tu, boleh bertambah2 nasi kalau cmni..

    ReplyDelete