f Secubit Garam: CHOCOLATE CHEESECAKE

N3 Terkini

Friday, June 27, 2014

CHOCOLATE CHEESECAKE

ASSALAMUALAIKUM...

Asyik2 tayang kek.. nak buat camana, gambo kek jer yg ada dlm folder. Ada dua tiga lg gambo masakan yg sempat K.Nor shoot masa dlm 'percutian' aritu, tak tau hilang ke mana. Jadi kita tayang kek aje la yg kebetulan masih ada dlm folder ni. 


Resipi CHOCOLATE CHEESECAKE ni K.Nor amik kat dapur Evelyn, si tokey kek yg sangat mengancam hasil tangannya. Memang kagum dgn hasil kerja Lyn ni.. Memang cun melecun.. Kek yg dihasilkan memang sentiasa memukau mata dan hati pun sentiasa tertarik nak mencuba.. Kek yg menjadi kegemaran suami Lyn ni mmg ternyata amat sedap.. sangat2 sedap tau.. Tak rugi mencuba.. Mekasih Lyn sudi berkongsi resipi kek yg mabeles ni.. Insyaallah akan dibuat lagi lain kali :)


Sebenarnya kek ni K.Nor buat awal bulan Febuari aritu, sempena birthday Luqman yg jatuh pada 2 Feb dan juga buat ahli baru dlm keluarga K.Nor, iaitu menantu K.Nor, Fatin yg mana birthdaynya awal sehari dari Luqman, 1 Feb. Senang ler kan nak celebrate birthday dia org lepas ni. Boleh buat sekaligus jer. hehe



CHOCOLATE CHEESECAKE

sumber : Evelyn@My Baking Workshop

Kek:
1. Sediakan 1 biji moist chocolate cake / chocolate spongecake bersaiz 9 inci (guna apa2 resepi pun boleh).
2. Potong kek kepada dua bahagian. Resepi ini menggunakan satu bahagian kek sahaja.
3. Sediakan springform pan bersaiz 9. Griskan sedikit dasar loyang dengan butter. Balutkan loyang dengan aluminium foil. Masukkan satu lapisan kek tadi. Ketepikan.

* k.nor guna 1/2 dari adunan resipi Kek Coklat ni.
* lain kali nak guna loyang 8" supaya kek lebih tinggi sket :)

Ganache:
250g cooking chocolate, dicincang
200g whipping cream
1 sb butter

Cara2 membuat ganache:
1. Panaskan krim hingga berbuih di tepi2 periuk.
2. Tuang atas coklat yang dicincang. Gaul perlahan2 hingga coklat cair sepenuhnya.
3. Masukkan butter, gaul rata. Simpan dalam peti sejuk hingga mengeras & konsistensinya sesuai untuk disapu atas kek.

Cheese filling:
A
250g cream cheese
35g gula kaster
1 sk esen vanila
B
30g tepung gandum

C
2 biji kuning telur

D
100g whipping cream

E
2 biji putih telur
50g gula kaster

Cara2 membuat filling:
Pukul bahan A hingga lembut & berkrim.
Masukkan B, pukul sebati. Masukkan C satu persatu, pukul lagi.
Masukkan pula bahan D, pukul sebati.
Kemudian, dalam mangkuk yang lain pukul bahan E hingga kembang & bertanduk. Satukan dengan adunan tadi (langkah 3). Gaul sebati atau mixer sekejap dalam 30 saat.
Tuang adunan filling kedalam loyang berisi kek yang disediakan tadi. Bakar guna teknik water bath selama 1 jam pada suhu 160 C. Guna api bawah sahaja.
Bila kek sudah masak, sejukkan sepenuhnya baru disimpan dalam peti sejuk semalaman atau hingga kek keras & sejuk.
Hiaskan kek dengan ganche & parutan coklat jika suka.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


Rasanya ni entri terakhir sebelum Ramadhan tiba, jadi dikesempatan ini K.Nor ingin mengambil kesempatan mengucapkan Selamat Berpuasa kepada semua pengunjung SecubitGaram yg beragama Islam. K.Nor juga ingin memohon ampun dan maaf andai ada keterlanjuran kata2 yg ada mengguris rasa, terlebih lawak dan gurau senda sepanjang K.Nor berblogging.. sepanjang tempoh yg mengenali diri K.Nor di alam nyata maupun di alam maya.. Harap dimaafkan ya.. Semoga Ramadhan kali ni menjadi Ramadhan yg lebih baik dari Ramadhan yg sebelumnya.. Juga semoga Ramadhan kali ini adalah bukan Ramadhan yg terakhir buat kita semua... amiinn.....


5 comments:

  1. wahhh menarik tu knor...selamat beribadah puasa knor

    ReplyDelete
  2. Terliur tengok..mesti sedap ni. ;)

    ReplyDelete
  3. hihiks.. dimana ada blog makanan disitu ada CT :P
    salam kenal CT follow sini.. jemputlah singgah blog CT

    www.sitiyangmenaip.blogspot.com

    ReplyDelete
  4. Halo, Apa kabar?

    Salam jumpa dari kami myTaste Indonesia.

    Kami melihat bahwa Anda memiliki resep-resep masakan yang sangat lezat dan menarik sekali.

    Kami dari myTaste Indonesia mengundang agar blog masakan Anda berada di TOP FOOD BLOG dalam situs kami, myTaste adalah Jejaring Sosial bagi para pecinta masakan di Indonesia maupun Dunia Internasional. myTaste sendiri memiliki 37 situs di masing-masing negara bagiannya. Banyak blog yang telah menjadi anggota dan mendapatkan keuntungan dari publikasi di situs kami.

    Anda dapat menambahkan blog Anda pada daftar Top Food Blog kami dengan mengikuti link ini: http://www.mytasteindonesia.com/top_food_blogs

    Terima kasih atas perhatiannya dan telah berbagi resep masakan Anda kepada kami.

    Salam hormat myTaste Indonesia,
    Immanuel Kabuhung

    Selamat menunaikan Ibadah Puasa

    ReplyDelete