f Secubit Garam: COTTON SOFT JAPPANESE CHEESECAKE with BLUEBERRY DOT DOT :)

N3 Terkini

Wednesday, June 25, 2014

COTTON SOFT JAPPANESE CHEESECAKE with BLUEBERRY DOT DOT :)

ASSALAMUALAIKUM...

Berbicara lagi di dapur alam maya dgn entri kek yg tak pernah jemu dimakan.. Memang sentiasa mendapat tempat di hati penghuni Teratak Tengah Padang :)


Dah pernah buat bermacam versi dgn resipi COTTONSOFT JAPPANESE CHEESECAKE ni. Selain dr buat resipi asal tanpa versi derhaka, pernah buat versi NEOPOLITAN, pernah buat versi DOUBLE LAYER, dan pernah buat versi marble (tak post sbb lepas potong terus ngap hehe). Kali ni K.Nor buat versi letak blueberry filling. Sebelum tu letak dulu selapis adunan kek baru paipkan blueberry filling secara melintang. Sori la lupa nak snap gambo semasa proses membuat kek ni..

Hasilnya, sudah pasti lebih enak, bila digandingkan lemak2 cheesecake dgn filling blueberry yg masam2 manis tu kan.. yummehhhh..


COTTON SOFT JAPPANESE CHESECAKE
sumber : Alma MyResipi

Bahan-bahan ( 8-inci )
Bahan A:
250g cream cheese
50g butter
100 ml susu segar (fresh milk)
6 biji kuning telur
1 sdb jus lemon
1/4 sdk garam
60g tepung kek / tepung superfine
20g tepung jagung (cornflour/cornstarch)

Bahan B:
140g gula (granulated sugar)
6 biji putih telur
3/4 sdk jus lemon

Cara-cara
Utk adunan A: Cairkan cream cheese, butter & susu dgn teknik double boiler. Bila dah cair, sejukkan adunan cream cheese tu td. Kemudian, campurkan ke dlm adunan c/chs td dgn tepung, tepung jagung, kuning telur, garam & jus lemon ke dlm adunan cream cheese & gaul hgga sebati (gaul guna senduk kayu sj).

Utk adunan B: Dalam bekas lain, pukul putih telur bersama jus lemon, sampai berbuih2 (foamy). Lepas tu, tmbhkan gula & pukul lagi sampai bertanduk (soft peak).

Campurkan adunan Bahan A td ke dalam adunan Bahan B yg dah gebu tu & kacau smpai sebati. Sediakan tin/bekas kek yg bulat berukuran 8 inci, yg digriskan bwhnye & tepi tu salut dgn kertas baking. Tuang adunan kek dlm tin kek.

Bakar kek dlm kira2 sejam, dgn cara au bain-marie (waterbath), pd 160 degrees C / 325 degrees F. Pd sesapa yg kurang pasti waterbath tu cmner, buatnye simpel jer. Lepas letak adunan dlm dlm tin kek, balut bwh hgga sparuh tinggi tin kek dgn aluminunium foil (ni double protection agar air xmasuk esp springfoam pan, saya x konfiden tu yg wat gitu hehe, kalo xmo buat ok je tp advisable balut). Then, letak tin kek tu atas dulang pembakar, pastu tuang air panas atas dulang pembakar, preferably ½ tinggi tin kek tu, lepas tu letak ler dlm oven then bakar ler, tu aje).


8 comments:

  1. oooo... sy bleh bayangkan.. patutlah cantik jer bersusun filling blueberi tu, rajin Kak Nor, tinggi kesabaran...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tokey kek dan yg sewaktu dgnnya mesti dpt buat tu :)

      Delete
  2. Cantik dot dot tu. PH punya semua tenggelam :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. camana boleh tenggelam tu.. kalau adunan kek ringan gebu, pasti tak tenggelam PH

      Delete
  3. nmpak mmg best la kaknor..sy mesti cuba ni.. xpenah nye x cube..hehehe...kalu dpt ngap ni mesti lg best ni...hehehehe..

    ReplyDelete
  4. lama dh tk buat kek ni..
    sedapppp tu..

    ReplyDelete
  5. cantiknya kejadian kek dengan blueberry filling

    ReplyDelete