f Secubit Garam: August 2013

N3 Terkini

Friday, August 30, 2013

DAGING MASAK KURMA

ASSALAMUALAIKUM...


Bila lama tak update, kotak idea kering, tak tau nak pot pet apa. So kita terus ke resipi hari ni la ya.. ehh resipi minggu ni.. Almaklum ler.. dah seminggu sekali jer hapdet ni ^____^



DAGING MASAK KURMA

Bahan2:
400gm daging ~ dipotong
5 ulas bawang merah ~ dihiris
3 ulas bawang putih ~ dihiris
1/2 in halia ~ dihiris
2 sudu besar rempah kurma ~ k.nor guna Adabi
1/4 sudu kecil serbuk kunyit
1 1/2 cawan air
2/3 cawan santan fresh
3 bj ubi kentang 
1 biji tomato
3 - 5 bj cii hijau 
garam dan gula secukup rasa
minyak

Cara:
Panaskan minyak dan masukkan bahan2 yg dihiris. Goreng hingga terbit bau.
Masukkan rempah kurma dan serbuk kunyit yg dibancuh dgn sedikit air dan kacau.
Biarkan pecah minyak dan masukkan daging. Kacau rata.
Masak seketika, kemudian masukkan air.
Biarkan ia merenih sehingga mendidih dan masukkan ubi kentang.
Bila daging menjadi empuk dan kuah menjadi sedikit pekat, masukkan santan, garam dan sedikit gula. Kacau.
Masak lagi lebih kurang 5 minit dan masukkan tomato (dipotong 6 atau 8) dan cili hijau yg dibelah 2 (tanpa putus).
Masak sehingga kepekatan kuah yg dikehendak dan bolehlah dihidangkan. 

*sekiranya kuah dah terlebih pekat, boleh tambah sedikit air panas.


Thursday, August 22, 2013

SUP TULANG ALA SIAM

ASSALAMUALAIKUM...

Bersiaran lagi setelah cuti panjang.. Kalau ikutkan hati, nak terus sambung cuti gara2 blog tak leh nak update dr minggu lepas lg. Ntah ler, ada problem dgn blogger.com ni bila nak start buat entri. Dah try macam2 cara tp tak berhasil. Last2 biarkan aje sbb mood tuan rumah pun merudum aka melayang2 sejak lps raya ni. Dah la kembali berhanimun, kes anak2 dah kembali ke asrama masing2, hero sulong dah mulakan kerja kat spital Dungun.. tinggal ler berduet jer dgn cik abe. Mana la ada mood nak main masak2 lg bila hanya 2 mulut yg nak diisi. Masak pun ala kadar jer (biasa la tu kan hehe). Bila ditambah lg dgn blogger.com yg buat kerenah ni.. lagi ler tahap kerajinan nak update tu menjunam.. Tapi bila dibiar gitu jer dua tiga hari ni, td cuba la masuk nak menerai buka post/draf, ehhh.. elok la pulak dia.. dah keluar balik tempat ngarang (sebelum ni blank jer, yg ada cuma bahagian atas, tempat tajuk tu jer) So amik peluang la update setelah sekian lama bercuti ni.. Rasanya lepas ni, makin kurang la entri terkini dr SecubitGaram. Makin lesu dan makin lemau ler.. Dari 3 - 4x seminggu, mungkin jd 1x seminggu jer kut keluar entri baru. Pastu jd 2 minggu sekali, pastu sebulan sekali hapdet.. lama2 padam terus hehehehe... Tak per la.. dah banyak resipi2 yg dikongsikan dlm ni.. Mana yg berkunjung tu, pilih dan try la masak mana2 resipi yg berkenan di mata dan selera ya.. Semoga perkongsian selama ni memberi manafaat buat semua.. insyaallah...


Kali ni, K.Nor nak kongsikan satu resipi sup yg dibuat masa Ramadhan tempohari. Tak sempat nak update awal2 dek kebizian yg melanda. Resipi yg K.Nor ambil dr blog MesraSelera hasil tayangan amal Rohah kat fb. Sekali pandang terus jatuh hati nak mencuba.. Alhamdulillah.. tak sia2 mencuba sbb SEDAP! Menyelerakan sekali rasa SUP TULANG ALA SIAM ni.. dgn rasa pedas2 dan masamnya tu.. Memang power! Mekasih pada tuan asal resipi Faa dan juga Rohah yg dah berkongsi resipi ni ya.. Izinkan K.Nor kongsikan kat sini utk rujukan K.Nor dan teman2 lain pulak.. 


SUP TULANG ALA SIAM
resepi;Faa
sumber : Rohah@MesraSelera
sumber : K.Nor@secubitGaram

Bahan-bahan;
1/2 kg tulang
5 ulas bawang merah [tumbuk]
3 ulas bawang putih [tumbuk]
1/2 inci halia [tumbuk]
1 paket rempah sup bunjut untuk sup tulang
1 sudu besar rempah sup serbuk [dikacau bersama sedikit air]
1 sudu sos ikan - saya guna 1 sb
2 biji ubi kentang -[potong 2] saya tak letak
4 biji cili padi [ketuk]
1/2 biji bawang besar kuning [hiris bulat-bulat]
1 biji perahan air limau nipis
1 biji tomato [dibelah 4]
1/2 batang saderi [hiris]
Sedikit daun sup
Sedikit daun bawang
Sedikit bawang goreng
Sedikit minyak untuk menumis
Sedikit garam, gula dan bahan perasa

Cara Menyediakan;
1.Rebuskan tulang bersama air selama 1/2 jam [saya rebus 1 1/2 jam] sehingga empuk, pastikan air menenggelamkan kesemua tulang.Apabila sudah empuk, ketepikan dahulu rebusan ini.
2.Tumiskan pula bawang merah, bawang putih dan halia bersama dengan rempah sup bunjut sehingga garing dan naik bau.
3.Masukkan rempah sup serbuk dan sos ikan beserta kesemua air dan rebusan tulang tadi.
4.Tambahkan ubi kentang dan biarkan sehingga 30 minit.
5.Selepas 30 minit masukkan cili padi, hirisan bawang kuning, tomato, saderi dan perahan air limau nipis.
6.Tambahkan bahan perasa, garam dan sedikit gula.Gaul dan sesuaikan rasa.
7.Tutup api dan sedia untuk dihidang.Taburkan bawang goreng, daun sup dan daun bawang.


# blog buat hal lagi.. penyakit on & off... adehhh... #


Sunday, August 11, 2013

SELAMAT HARI RAYA AIDIL FITRI, 2013

ASSALAMUALAIKUM...

Kad raya yg terlewat, tuan rumah bz, tukand design kad pun bz.. bila bz yg berdouble triple ni.. tak dpt ler nak buat seawal kebiasaan.. apapun, better late than never kan.. ^___^


Buat semua pengunjung SecubitGaram, baru atau lama, pengomen atau silent reader, follower maupun bukan.. K.Nor dan seisi keluarga, mengucapkan SELAMAT HARI RAYA, Maaf Zahir dan Batin.. maaf atas segala kekurangan dan khilafan yg dilakukan selama ni, antara sedar maupun di luar kesedaran K.Nor ya..  


Monday, August 5, 2013

RED VELVET WHITE CHOCHIP COOKIES

ASSALAMUALAIKUM...

Kukis pertama utk raya tahun ni. Dah lama plan nak buat RV cokies ni, cuma disebabkan masa yg tidak mengizinkan, di akhir Ramadhan baru berkesempatan buat utk raya. Sebenarnya dah buat utk testing masa sebelum Ramadhan aritu, out comenya cantik tp rasanya agak manis (padahal dah kurangkan gula masa tu). K.Nor mmg kurang suka sket kalau manis2 ni dan kalau boleh tak nak galakkan anak2 dan suami makan something yg agak manis (biasa lah kalau ada background KM/diabetis ni kan). Jadi K.Nor plan nak buat sekali lg tengahari smlm dgn mengurangkan sukatan gula yg digunakan. Alhamdulillah.. okay la sket tahap kemanisan tu..


Resipi yg K.Nor guna ni, K.Nor amik kat Cooking Classy, hasil gugel mencari resipi RV cookies.. Memang berkenan sgt dgn RV cookies yg dihasilkannya. Dia sertakan 2 resipi RV cookies, satu yg mula2 dia buat, dan satu lg yg dia dah edit. K.Nor try resipi yg dia dah edit. Kalau nak cuba resipi yg mula2 dia buat, boleh klik kat SINI. Terpulang la pd citarasa masing2 ya.. Sally Rashid pun buat RV cookies guna resipi Cooking Classy ni, tp rasanya dia guna resipi yg pertama, kan Sally..


RED VELVET WHITE CHOCHIP COOKIES
source : COOKING CLASSY
source : K.Nor@SecubitGaram

Ingredients : Yield: 3 dozen (k.nor buat dpt antara 75 - 80pcs)
2 1/4 cups all-purpose flour ~ k.nor tambah 1sb 
2 1/2 Tbsp cocoa powder* ~ k.nor guna 1 1/2 sb
1 1/2 tsp cornstarch
3/4 tsp baking soda
1/2 tsp salt
8 Tbsp butter, at room temperature
6 Tbsp all vegetable shortening, at room temperature
1 1/2 cups granulated sugar ~ k.nor guna 1 cawan, buang 1 sudu besar
1 large egg
1 large egg yolk
1 1/2 tsp white vinegar
1 1/2 tsp vanilla extract
1 Tbsp red food coloring
1 1/3 cups white chocolate chips, divided

Directions
Preheat oven to 375 degrees. In a mixing bowl, whisk together flour, cocoa powder, cornstarch, baking soda and salt, set aside. Add butter, shortening and sugar to the bowl of an electric stand mixer and mix on medium speed until very pale and fluffy about 4 minutes. Add egg and egg yolk and mix until combine. Add vinegar, vanilla and food coloring and mix until well blended. Slowly add in dry ingredients and mix just until combine. Mix in 1/2 cup white chocolate chips. Scoop dough out by the heaping tablespoonfuls (about 1 1/2 Tbsp) and roll into balls and place on buttered or Silpat lined cookie sheets. Gently press about 6 white chocolate chips into the top of each cookie, being careful not to flatten the cookies (if you do flatten them a bit just reshape them to the height they had before adding the chips) and bake in preheated oven 8 - 9 minutes. Allow to cool several minutes on baking sheet before transferring to a wire rack to cool. Store cookies in an airtight container.

*If you want a more chocolaty cookie you could replace 1 - 2 Tbsp flour with an additional 1 -2 Tbsp cocoa, the red just won't be quite as vibrant. Or, you could replace the white chocolate chips with chocolate chips.
**Note: this recipe has been completely revised as of 9/7/12 due to comments stating cookies are flat and not red enough. I myself thought them to be flat. This recipe completely eliminates both of those issues. These are thick, vibrantly red and completely delicious (they better be, these were my 4th batch. Fourth times a charm right =).
***Anyone wanting the original recipe I posted back in August, I finally found it thanks to Break It, Make It, or Bake it, thanks Audrey! She posted it before I had deleted my first version and added in the revised version above. To be honest I like the ones below best I just got a few complaints that they were flat and not red enough so I added the recipe above in hopes of solving the issue for the complaints. The recipe below is also the ones that are pictured.
Recipe Source: Cooking Classy

*K.Nor bakar 12 - 18 min dgn suhu 180C)


Sunday, August 4, 2013

QUICHE KARI AYAM BERCENDAWAN

ASSALAMUALAIKUM...

Quick update ya..


Resipi dari dapur TiffinBiru.. Che Mat mmg ada banyak resipi quiche, pilih jer yg mana berkenan di anak mata dan check bahan2 yg ada kat dapur. Insyaallah, tak rugi mencuba.. Mekasih Che Mat, semoga berkat perkongsian yg kita semua lakukan ni..

Quiche Kari Ayam &  Creamy Angel Hair with Basil

QUICHE KARI AYAM BERCENDAWAN
resipi : CMG
sumber : K.Nor@SecubitGaram

BAHAN-BAHAN PASTRI :
300 gram tepung gandum
115 gram mentega sejuk, didadu kecil
60 gram shortening @ lemak sayur
1/2 camca besar gula aising
1/3 camca teh garam halus
3 - 4 camca besar air ais

BAHAN-BAHAN INTI :
150 gram daging ayam (cm guna bahagian dada). didadu
10 kuntum cendawan butang segar, hiris
1 camca besar rempah kari daging
1/2 camca besar chili flakes
1 kiub pati ayam
1/3 bahagian red capsicum, didadu kecil
7 tangkai kucai, hiris halus (asingkan sedikit untuk hiasan)
1 biji bawang besar, didadu
2 ulas bawang putih, cincang halus
3 camca besa air
Secubit gula dan garam (jika perlu)

BAHAN-BAHAN KASTARD :
3 biji telur*
4 camca besar parutan keju cheddar (cm guna mozarella)
4 camca besar susu sejat
1/2 camca teh serbuk lada hitam
Secubit garam

CARA MEMBUATNYA :
UNTUK PASTRY :- Satukan tepung, gula aising dan garam halus ke dalam mangkuk, gaul rata. Masukkan mentega dan lemak sayur, gaul ramas dengan hujung jari hingga mendapat tekstue seakan2 serbuk roti. Masukkan air sedikit demi sedikit sambil digaul hingga menjadi doh yang tidak melekat di mangkuk adunan. Bulat2kan doh, bungkus dalam plastik dan sejukkan selama 30 minit.

UNTUK INTI :- Panaskan minyak dalam kuali (cm guna non-stick pan). Tumis bawang besar dan bawang putih hingga layu, masukkan chili flakes dan rempah kari, kacau rata dan masukkan sedikit air. Kacau rata dan masak hingga terbit minyak. Masukkan ayam, kacau rata dan masak hingga ayam berubah warna.
Masukkan cendawan gaul rata dan tambah kiub ayam (hancurkan). Tambah capsicum dan masak hingga kering sedikit. Masukkan gula, kacau dan rasa, jika perlu, baru tambah sedikit garam. Akhir sekali masukkan hirisan daun kucai, kacau dan matikan api. Sejukkan.

UNTUK QUICHE KARI AYAM BERCENDAWAN :- Keluarkan doh dari peti sejuk, bagi doh kepada 3 bahagian, ambil satu bahagian, canai antara dua lapisan plastik bersih setebal 0.4 cm, dan biar lebih besar dari acuan. Tanggalkan plastik, berhati2 alihkan ke dalam acuan, kemaskan dan potong lebihan pastry. Buat kaedah sama untuk satu lagi.
Blind bake pastry tadi dalam oven pada suhu 190C selama 15 minit (untuk teknik 'blind-bake', anda boleh rujuk di sini). Keluarkan dari oven. Masukkan inti dalam kedua2 kulit quiche tadi. Sementara itu satukan semua bahan2 kastard dan kacau rata. Tuang ke dalam kulit quiche yang berisi inti tadi. Tabur hirisan daun kucai yang diasingkan tadi dan sambung bakar selama 25 minit lagi hingga kastard mengeras dan permukaan quiche keperangan. Hidangkan suam...

* sebahagian dr parutan keju (k.nor guna keju cheddar), k.nor masukkan dlm adunan kastard manakala sebahagian lg k.nor tabur atas quiche sebelum dibakar.

nota kaki :
Quiche (/ˈkʃ/ keesh) is a savoury, open-faced pastry crust with a filling of savoury custard with cheesemeatfish or vegetables. Quiche can be served hot or cold. It is part of French cuisine, but is also popular in Britain, particularly as party food.


Friday, August 2, 2013

NASI GORENG KAMPUNG aje, tp versi marbeles punya :)


ASSALAMUALAIKUM....


syyyyyyhhhhhhhhhhhhhhhhh............. wordless Friday ^_________^

NASI GORENG KAMPUNG MABELES
resipi : K.Nor@SecubitGaram

Bahan2:
3 cawan beras (cawan rice cooker)
air secukupnya

~ tanak nasi spt biasa.
~ lerai2kan dan  letakkan dlm dulang dan biarkan sejuk.

Bahan2 utk nasi goreng:
kangkung secukupnya ~ dipotong
1 1/2 cawan ikan bilis ~ digoreng garing
5 - 7 tangkai cili kering ~ dipotong/gunting serong
3 ulas bawang putih
5 biji bawang merah
7 biji cili padi ~ boleh tambah jika ingin lebih pedas
2 biji telur ~ dikocok
garam
sedikit gula
minyak

Cara2:
Ambil sebahagian dari ikan bilis yg digoreng tadi dan tumbuk hingga hancur. Boleh juga jika nak guna pengisar kering.
Kisar bawang putih, bawang merah dan cili padi.
Panaskan minyak dan masukkan cili kering dan goreng hingga wangi.
Masukkan bahan2 yg dikisar tadi dan tumis hingga garing.
Kemudian masukkan telur dan biarkan mengeras sedikit baru lah dikacau.
Masukkan ikan bilis yg ditumbuk/kisar, garam dan sedikit gula. Kacau.
Masukkan kangkung, nasi dan sebahagian lg dr ikan bilis tadi.
Kacau hingga rata dan masaklah seketika.
Angkat dan hidangkan bersama hirisan timun, tomato dan keropok ikan.


Alhamdulillah....

** motif wordless??? tuan rumah fenaaaaaaat.. nak g bingggg kejap ^____^









Thursday, August 1, 2013

ALMOND LONDON with no almond

ASSALAMUALAIKUM...

ALMOND LONDON with no almond.. Selayaknya nak bagi nama apa ya.. ermm... cer bagi idea.. hehe Tuan rumah kebuntuan ni.. Kalau ikutkan nak jer guna nama lain, tp sebab resipinya milik org lain, tak nak la pandai2 tukar nama resipi ni.. Kang jadi kes, naya K.Nor :)


Jadi kita stick jer la dgn nama ALMOND LONDON with no almond ya.. Sebab kat dalam tu tak diletakkan kacang badam yg sebijik2 tu gara2 hero bongsu tak minat kekacang. Dari dibazirkan badam (dah la harga badam bukannya murah pun) jadi K.Nor tak letak la badam dalam tu. K.Nor hanya tambah serbuk badam utk mengenakkan lagi kukis ni. Buat kukis ni bukannya utk raya atau serve masa raya, K.Nor buat ni utk anak2 bawak balik ke asrama terutamanya Luqman yg mmg sukakan kukis ni. (feedback dr Luqman, semua geng2 dia suka sbb kukis ni sedap dan rangup). 

K.Nor mmg melekat dah guna resipi ni. Resipi yg mudah dan senang, Almond London yg dihasilkan pun rangup jer, tak caya tanya Ayu Citarasa Rinduan. Kan Ayu.. hehe

ALMOND LONDON
resipi : Nizamadey MyResipi
sumber : K.Nor@SecubitGaram

Bahan:(150 biji)
250g mentega
125g gula halus
1 biji telur
1 sudu teh esen vanila
50g serbuk badam  ~ k.nor tambah 50 gm lagi
200g tepung jagung}
300g tepung gandum} ~ k.nor kurangkan 50 gm
1 sudu besar tepung beras}
1 sudu teh baking powder}-ayak bersama

200g kacang badam,digoreng tanpa minyak  ~ k.nor skip
50g badam cincang untuk hiasan 
+/- 700g cokelat compound

Cara :
Pukul mentega dan gula sehingga kembang. 
Masukkan esen vanila dan telur, pukul hingga sebati (guna spatula jer)
Masukkan serbuk badam. Kacau sebati.
Masukkan tepung yang telah diayak tadi, gaul rata.
Bentukkan doh bulat-bulat kecil/lonjong dan masukkan kacang di dalamnya.
Letakkan di atas dulang pembakar yang telah dilenserkan sedikit mentega.
Bakar pada suhu 180'C selama 20 - 25 minit. Keluarkan dari oven dan biarkan sejuk atas redai.
Kemudian cairkan coklat dengan kaedah doubel-boil.
Celupkan biskut tadi dan letak dalam kertas cawan.
Taburkan badam cincang di atasnya. Biarkan ia kering dan bolehlah disimpan dalam bekas kedap udara.