f Secubit Garam: September 2014
There was an error in this gadget

Friday, September 26, 2014

KARIPAP INTI KELEDEK ROS

ASSALAMUALAIKUM..

Dari menu mata biru kita balik ke menu mata hitam/perang ya.. ^___^ Karipap.. sapa tak suka karipap.. rugi la org tu kan.. hehe Memang kuih lama yg tak pernah jemu dimakan. Bertambah enaknya karipap bila intinya sedap dan tak kurang juga bila crustnya rangup.. Tak kisah pun bab yg crust/kulitnya jenis biasa maupun yg berpusar/berlapis. Janji rangup.. kan :)


Kali ni K.Nor mencuba resipi crust/kulit karipap dari dapur Ros JintanManis. Untuk intinya K.Nor tak guna resipi inti keledek Ros tp K.Nor guna inti yg selalu K.Nor buat. K.Nor lebih suka inti daging.. Inti daging yg K.Nor guna tu, boleh digunakan sbg inti dlm pelbagai resipi lain spt pau, puff dan lain2.. Terpulang pd kreativiti masing2 ya..

Klim karipap versi org terlebih rajin.. hehe

Izinkan K.Nor share resipi Karipap Inti Keledek Ros kat sini ya.. Tq :)


KARIPAP INTI KELEDEK ROS
resipi : Ros JintanManis
sumber : K.Nor@SecubitGaram
Untuk Pastri Rapuh
400gram tepung gandum
1/2 cawan minyak
2 sudu besar marjerin
1/2 cawan air sejuk ( letak kiub ais)
garam

Untuk Inti Keledek
1 biji keledek saiz besar ( boleh dinganti dengan kentang)
1/2 gengam ikan bilis ( boleh ganti dengan daging atau isi ayam)
2 sudu besar udang kering
2 sudu besar serbuk kari
1 sudu besa cili kisar
garam

Cara-caranya

Buat Doh Pastri dulu
1. Campurkan sedikit garam dalam air sejuk, masukkan marjerin di dalam tepung gandum dan sebatikan, kiranya akan jadi seperti berketul-ketul halus, macam serbuk roti, panaskan minyak dan curah di dalam tepung tadi, dengan menggunakan sudu, kacau ke seluruh adunan.
2. Selepas itu curahkan air sejuk tadi dan uli hingga menjadi doh, air jangan masuk semua, kira agak-agaklah kelembutan doh tu, setelah menjadi doh dan doh pemukaan doh agak licin, masukkan doh ke dalam plastik bersih dan perap di dalam peti ais lebih kurang 1 hingga 2 jam, langkah ini penting bagi mendapatkan doh yang rangup dan senang untuk di canai nanti. Sementara itu boleh buat inti karipap.

Buat Inti Karipap
1. Potong dadu keledek dan rendam dalam air, blender udang kering dan ikan bilis hingga hancur, ketepikan. Panaskan minyak dan tumis cili kisar, dan pes serbuk kari hingga garing.
2. Kemudian masukkan bahan yang di blender tadi dan kacau sebati, akhir sekali masukkan keledek dan 1 cawan air, kacau selalu dan biarkan keledek empuk, sesuaikan rasa, masukkan garam, setelah masak dah inti agak kering, tutup api dan sejukkan.

Proses Mengelim
1. Keluarkan doh dari peti ais, dan bahagikan doh pada bahagian kecil, ikut lah nak buat karipap bentuk ape, bulat ke, love ke, bentuk biasa ke, kemudian terap doh bentuk bulat dengan menggunnkan tapak tangan dan isikan inti keledek tadi, kelim seperti biasa, kalau nak guna acuan pun boleh. Ulang langkah tadi hingga doh habis. Panaskan minyak, pastikan minyak betul-betul panas dan tidak menggunakan api yang terlalu besar, goreng hingga keperangan. Angkat dan sedia untuk dihidangkan. Selamat Mencuba.

INTI DAGING
resipi : K.Nor@SecubitGaram

Bahan2:
1 paket daging kisar~ k.nor guna ramly's brand
2 labu bawang besar ~ didadu kecil
2 biji kentang (saiz besar) ~ didadu kecil
2 - 3 sudu besar cii mesin
2 sudu besar rempah gulai ~ boleh guna rempah gulai kawah/kerutup
2 keping asam keping
1  cawan air
garam dan gula
minyak

Cara:
Basuh sedikit daging kisar dan toskan.
Panaskan minyak dan masukkan cili kisar.
Tumis hingga cili garing dan rempah yg dibancuh dgn sedikit air.
Biarkan hingga pecah minyak dan masukkan bawang besar, kentang dan daging kisar.
Goreng hingga daging mengeluarkan airnya.
Masukkan asam keping dan air. Kacau.
Renihkan dan masukkan garam dan gula secukup rasa.
Bila inti hampir kering, padamkan api.
Sejukkan dan bolehlah digunakan.

*Jangan biarkan inti terlalu kering, biar lembab2 sket sbb nanti bila inti dah sejuk ia akan lebih mengering.
** Inti daging ni boleh digunakan dlm pelbagai juadah lain spt pau, puff, bun roti, dadar berinti dan lain2 lagi.. 

Tuesday, September 23, 2014

CHOCOLATE CHEESE TART

ASSALAMUALAIKUM...

Biarlah gambar yg berbicara hari ni ya.. ^____^


Tq Lyn, mmg best cistart ni :)


yum... yummmm.... 


CHOCOLATE CHEESE TART

Bahan2:
Pastri:
125g butter
60g gula kaster
1 sk esen vanila
1 sb susu segar
1 biji kuning telur
200g tepung gandum, diayak
50g serbuk koko, diayak

Cara2 membuat pastri:
1. Pukul butter bersama gula & vanila hingga kembang & gebu.
2. Masukkan kuning telur & susu segar, pukul sebati.
3. Masukkan tepung gandum & serbuk koko yang telah diayak. Gaul rata hingga menjadi doh. Balut guna plastic wraper & sejukkan selama 15 minit.
4. Bentukkan doh dengan kemas dalam acuan. Bakar pada suhu 170 C selama 20 minit atau hingga pastri garing tetapi tidak hangus. Biarkan sejukkan atas wirerack.

Cheese filling:
250g cream cheese
20g butter
60g gula aising
1 sk esen vanila
1 biji telur
120g fresh cream

Cara2 membuat filling:
1. Pukul cream cheese bersama dengan butter, vanila & gula hingga lembut.
2. Masukkan telur & pukul sebati.
3. Kemudian, masukkan fresh cream & pukul hingga agak pekat. Masukkan filling kedalam piping bag, gunting sedikit hujungnya.
4. Paipkan cheese filling kedalam pastri yang telah sejuk tadi. Boleh letak apa2 perisa inti jika suka.
5. Bakar pada suhu 170 C selama 15 minit atau hingga filling masak, guna api bawah sahaja. Sejukkan dahulu sebelum di hidang. Hiaskan jika suka.

# Inti akan naik sedikit apabila sudah masak, matikan oven, buka pintu oven sedikit & biarkan inti turun baru dikeluarkan dari oven supaya tidak merekah.


Thursday, September 18, 2014

ORANGE CHIFFON CHEESECAKE

ASSALAMUALAIKUM..

Bereksperimen satu lagi resipi kek chiffon.. Kali ni ambil kat dapur Evelyn pulak.. Kebetulan ada sebiji oren duk termenung dalam esbok. Kesian kat dia.. kalau dah menopos kang lg haru.. Jadi merajinkan diri buat kek chiffon oren. ^__^

Ni la gara2 tak sabar nak ngap, kek yg tak cukup sejuk dah dipotong.. ^___^

Resipi ORANGE CHIFFON CHEESECAKE ni dah lama save, lepas Lyn goda dengan tayangan amalnya kat fb.. Pantang org tayang kek chiffon, mmg terus jer tergoda. (kalau org tayang emas sekerat lengan tak minat pulak hehehe). Bila time nak buat kek ni, K.Nor gi la perah buah oren tu. Tapi bila masa menggodek kek, ehh tak guna la pulak jus oren.. Alang2 dah perah, K.Nor sukat 50 ml dan masukkan jugak dalam adunan.. Alhamdulillah.. kek yg dihasilkan tak terjejas.. Tekstur kek jd lebih moist dan lebih harum bau oren.. Memang syok abis.. (part derkaha kat resipi mmg payah nak elak..  dah lekat tabiat org kata haha)

Tq Lyn, K.Nor share resipi tu kat sini lak ya.. K.Nor buat 1 1/2 adunan dari resipi asal dan yg warna purple yg K.Nor dah ejjas tu.. 

ORANGE CHIFFON CHEESECAKE
resipi : AlexGoh
sumber : Evelyn dan K.Nor

Bahan2nya:
A
40g cream cheese ~ 60gm
60g susu segar ~ 90gm
25g butter ~ 38gm

B
65g tepung gandum ~105gm

C
4 biji kuning telur ~ 6bj
1 biji parutan kulit oren, optional
50ml jus oren

D
4 biji putih telur ~ 6bj
100g gula kaster ~150gm
Secubit garam, saya tak letak
1/8 sk cream of tartar ~ 1 sk perahan lemon/limau nipis

Cara2 membuatnya:
1. Masak bahan A atas double boiler hingga cair & pekat.
2. Alihkan & masukkan bahan B, gaul rata.
3. Masukkan bahan C, gaul lagi.
4. Kemudian, pukul bahan D hingga kembang & bertanduk. Kaup balikkan dengan adunan (langkah 3 ) tadi hingga sebati.
5. Tuang kedalam loyang chiffon bersaiz 9' (loyang 10"). Jangan griskan loyang.
6. Bakar pada suhu 175C selama 35-40 minit (60min). Segera terbalikkan loyang apabila kek sudah masak & sejukkan sepenuhnya baru keluarkan kek dari acuan.


Friday, September 12, 2014

PUDING KARAMEL IDAMAN

ASSALAMUALAIKUM...

Salam pagi Jumaat penuh barakah.. Semoga kita semua sentiasa rahmat dan keberkataNya.. amiin...


Menu kali ni, puding lak ya.. Resipi yg dah pernah post lama dulu, kiranya ulang tayang aje la ni ya.. ^___^

PUDING KARAMEL IDAMAN
resipi : K.Nor@SecubitGaram

Bahan2:
5 biji telur A
1 tin susu cair
5 sudu besar gula
2 keping roti
250 ml air
1 sudu kecil vanila

Utk karamel/gula hangus:
4 sudu besar gula
3 sudu besar air panas

Cara:
Panaskan oven kpd suhu 180C dan sediakan air panas mendidih (utk kaedah waterbath)

Utk membuat karamel/gula hangus:
Satukan gula dgn air panas dan masaklah hingga menjadi karamel/gula hangus.
Tuang ke dalam loyang dan ketepikan.

Untuk membuat puding:
Panaskan susu cair bersama gula. Kacau sehingga gula larut dan susu menjadi suam. Ketepikan.
Kisar roti yg dicarik2kan bersama air hingga halus dan masukkan ke dalam sebuah mangkuk.
Pecahkan telur ke dalam sebuah mangkuk lain dan kacau hingga sebati secara perlahan2.
Tapiskan telur ke dalam mangkuk berisi roti yg dikisar tadi.
Masukkan susu cair yg dipanaskan bersama gula tadi dan juga vanila.
Kacau sebati perlahan2 dan tuangkan kedalam loyang berisi karamel/gula hangus.Tuang adunan ke dalam loyang yg dah diletakkan karamel tadi.
Tutup loyang dgn menggunakan aluminium foil.
Biarkan seketika (lebih kurang 5 min) dan masak/bakar dgn cara waterbath sehingga puding masak (lebih kurang 50min - 1 jam)
Bila dah masak, keluarkan dari oven dan sejukkan.
Kemudian terbalikkan ke dalam pinggan dan sejukkan dlm peti ais sebelum dihidangkan.

# puding ini boleh juga dikukus selama 50 min atau sehingga masak.
tp utk menghasilkan puding yg halus teksturnya adalah digalakkan supaya ianya dimasak menggunakan kaedah waterbath.

Monday, September 8, 2014

CHOCOLATE CREAM CHEESE CHIFFON CAKE

ASSALAMUALAIKUM...

Kalau anda pengunjung yg selalu bertandang ke SecubitGaram, pasti tau, K.Nor mmg penggemar kek chiffon.. Dah pelbagai resipi kek chiffon yg K.Nor cuba dan masih sentiasa ingin mencuba resipi2 lain. Bukan semua resipi yg K.Nor cuba berkesudahan dengan baik,, ehh bukan salah resipi ya, cuma kita ni manusia, tak ada yg perfect.. bukan setiap kali buat 100% menjadi. Dah cuba sehabis baik pun ada jugak part gagal.. Yg tak menjadi tu adalah dari kelemahan diri sendiri.. Bukan atas kuasa kita nak jadi semua tu.. Pegang jer Allah tak nak izinkan menjadi dengan baik.. Jadi tak la kecewa sangat.. Bila mood rajin datang, kalau rasa nak ulang cuba, insyaallah kita cuba lagi sampai puas hati..


Kali ni K.Nor cuba satu resipi yg dah lama K.Nor save, cuma masa tak mengizinkan utk mencuba. Bila dah terasa sangat nak makan kek chiffon, ku godek la jugak.. Takkan nak harapkan org lain datang buatkan utk kita kan.. hehe... Resipi yg K.Nor jumpa ni di satu dapur alam maya, pemiliknya Kenneth Goh.. Boleh klik link utk melihat cara kek disediakan secara detail, step by step oleh Kenneth.. Beliau telah menyiram ganache atas kek chiffon yg dihasilkannya.. nampak yummy sgt.. tp K.Nor ni makan gitu jer.. tak buat pun ganache tu.. Sebab kek tu dah cukup sedap.. ada cheese kan, lagi la sedap.. manisnya pun sedang2 jer.. 


Penggemar kek chiffon, jom godek .. insyaallah tak rugi mencuba :)

CHOCOLATE CREAM CHEESE CHIFFON CAKE
source : Kenneth Goh @ Guai Shu Shu
sourch : K.Nor@SecubitGaram

Ingredient A – For egg yolk batter portion
4 egg yolks
80 grams of sifted self raising flour
30 grams of butter
80 grams of cream cheese
80 grams of fresh milk.
2 tablespoons of cocoa powder

Ingredients B – For egg white beating
5 egg whites
85 grams of castor sugar
1 tsp. of cream of tartar

STEPS OF PREPARATION
Get ready a 19cm chiffon tube pan. PLEASE DO NOT GREASE THE CHIFFON TUBE PAN.

Pre heat the oven to 175 degree Celsius.

Melt the butter, cream cheese and milk in a microwaveable bowl for about 1 minutes. Stir until well mixed and set aside. If you do not have a microwave oven, just heat up using double boiler method (oven a pot of hot water) until melted and well mixed.

Sift in the chocolate and self raising flour, stir until well combine. Gradually add in the egg yolks one by one. Stir until well mixed and set aside for later use.

Beat the egg whites in a standing mixer until foamy. Add in 85 grams of castor sugar and 1 teaspoon of cream of tartar. Beat the egg whites until stiff peak form.

Fold in the egg whites in 3 stages to the egg yolk mixture as swiftly and as lightly as possible.

Transfer the batter to the ungreased chiffon cake tin and baked in the oven at 175 degree Celsius for 45-50 minutes or when a skewer inserted comes out clean. In the event that the top starts to turn brown too soon, you can lower the temperature to 160 degree Celsius and continue the baking.

Once ready, take out from the oven, invert upside down over a wire rack and let it cool completely.

To unmould, use a sharp knife to scrap the sides or use hands to slightly “peel” the chiffon cake. A successful and properly baked chiffon cake should be spongy enough for you to “peel” from the tin without breaking the cake. Cut using a serrated knife when completely cooled.

*kalau rasa tak faham dlm BI ni, boleh la klik link ke dapur Guai Shu Shu utk letak step by step yg ditunjukkan..


Thursday, September 4, 2014

OPOR AYAM (segera)

ASSALAMUALAIKUM...

Ada caption segera di situ.. Nak tau kenapa? Sebab menggunakan rempah siap atau dengan kata lain, rempah readymade yg dalam pack dan bukannya dibuat dari a - z.. Kalau nak buat masakan opor yg mana bahan-bahannya kita buat sendiri, rasanya elok guna resipi dari Tengku Puan Pahang (K.Nor amik resipi kat dapur HanaMemories). Pernah sekali mencuba resipi tu tapi tak sempat masuk dapur alam maya ni sebab gambar yang diambil hilang entah ke mana.. Camana nak masukkan entri kalau tak ada gambar kan.. tak syok ler..


Sebelum ni K.Nor dah pernah buat Opor Daging guna rempah ni masa tu tak ingat amik ke tidak gambar tu yg tak masuk entri gak hehe.. Masa tu dapur alam maya ni tengah berhibernate lama.. Memang sedap Opor Daging yg dihasilkan dan lebihan masakan aritu dimakan juga dengan pulut kuning.. syok abesss...


Opss lupa nak bagitau.. rempah opor ni K.Nor dapat pree, pemberian sorang teman yg jauh sinun di Kuantan tapi dekaaaat di hati..  Jangan marah ya mek.. lama peram entri opor.. hehehe Bagi yg tak tau, masakan opor ni pemes dari Pahang. Sebab tu K.Nor syorkan resipi dari Tengku Puan Pahang tu.. Tengku Puan Pahang memang terror memasak kan .. 

So kali ni tak ada resipi yg disertakan sebab K.Nor masak Opor Ayam ni direct ikut resipi di belakang pack rempah opor ni. Cuma ada sket bab derhaka tu, K.Nor tambah 2 helai daun pandan masa proses memasak untuk menaikkan kewangian opor yg dimasak :) Yg perlu kita tambah hanya la minyak utk menumis dan santan serta air pastu perasakan dengan garam dan gula.. Tu aje.. mudah kan.. sebab tu kata segera ^___^




Tuesday, September 2, 2014

KEK GULA HANGUS @ KEK SARANG SEMUT

ASSALAMUALAIKUM..

Kek evergreen.. dari dulu sampai sekarang.. Insyaallah tak pernah jemu dimakan.. Kalau org tua2 ni memang suka sangat dengan KEK GULA HANGUS. Dolu-dolu kek ni dipanggil KEK SPONGE. Memang jauh berbeza dengan Kek Sponge@Span zaman sekarang kan.. 


Kalau sebelum ni K.Nor pernah post resipi KEK GULA HANGUS resipi arwah Mak K.Nor, kali ni K.Nor mencuba satu lagi resipi Kek Gula Hangus yg dikongsikan oleh Mas@Duniaku yg mana Mas ambil kat dapur Cida de'nuanza. Alhamdulillah.. Sedap kek yg dihasilkan menggunakan resipi dari Cida ni.. Mekasih buat Mas juga terutamanya Cida yg berkongsi resipi Kek Gula Hangus ni ya..

Seperti biasa, K.Nor ada derhaka sket pada bahan2 yg digunakan dan K.Nor juga perap adunan yg telah siap tu selama 2 jam.. Saja la.. dah biasa buat kek ni mmg selalunya K.Nor perap dulu, jd org kata cam lekat tabiat dah.. hehe.. Terpulang la ya, nak perap atau tak.. 

KEK GULA HANGUS @ KEK SARANG SEMUT
sumber : Cida de'nuanza & Mas@Duniaku
sumber : K.Nor@SecubitGaram

Bahan2 :
ni utk wat gula hangus- buat yg ni dulu sblm bancuh adunan

2 cawan gula pasir
2 cawan air mendidih
3 sudu besar (penuh) mentega ~ k.nor letak 5 sudu besar

Cara:
masukkan gula dlm kuali atau periuk
bukak api sederhana kecil...
sentiasa kacau2 gula sampai larut
sampai warna jadi keemasan macam madu..
kalau jadi kearangan, buang je la...konpem x jadik
nanti kek tu akan jadi pahit kalo gula tu hangit

pastu, dgn langkah kuda2..masukkan air panas dlm gula td...
AWAS!! sedikit kemalangan akan berlaku kalau x berhati2
sbb gula tu mcm meletup2 skit nanti...
pastu gula td akan jd cam ketul2 skit bila masuk air...
cairkan semula...
bila dh cair semua, masukkan mentega..biarkan larut...
tutup api dan sejukkan

Bahan lain:
7 biji telur saiz A
2 cawan tepung gandum
1/2 tin susu pekat manis disukai ramai    ~ k.nor letak 2/3 cawan
2 sudu teh soda bikarbonat ~ k.nor letak 3 sudu kecil
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh esen vanila

Cara:
pukul telur sampai kembang
(blend pun boleh..guna mixer pun boleh- aku guna blender je)
pastu masukkan susu pekat
kasi blend lagi sampai sebati
masukkan pulak esen vanila

pastu ayak tpg gandum + soda + baking powder
masukkan dlm adunan..teruskan blend
last sekali, masuk la gula hangus yg dh sejuk td...
blend lagi!

bakar selama 1- 1 1/4 jam guna api bawah n suhu cam biasa la..antara 160-180 darjah celcius
5-10 mnt terakhir, guna api atas dan bawah
kalo kek lom masak, tambah 5 mnt lg
biarkan sejuk sblm potong

(utk dapatkan potongan yg cantik dan berlubang, belah kek di tgh, kemudian tgk arah urat kek..potong kek secara melintang garisan tersebut)

* k.nor perap adunan selama 2 jam sebelum dibakar..