f Secubit Garam: July 2014
There was an error in this gadget

Monday, July 28, 2014

SELAMAT HARI RAYA AIDIL FITRI









Wednesday, July 23, 2014

BUTTER CHEDDAR CHEESECAKE

ASSALAMUALAIKUM...

Kita short2 talk ya.. Sebab masa tak mengizinkan nak long2 talk ^__^

BUTTER CHEDDAR CHEESECAKE, kek yg dibuat lama dah ni tp terperuk dalam folder. Saja la masukkan entri utk hari ni, mana tau ada yg duk tercari2 resipi kek butter yg mudah disediakan dan enak rasanya. Masa tak enak, ada cheese tu.. kat dalam dan yg ditabur atas kek.. 


Resipi hasil selongkar dapur alam maya Evelyn@MyBakingWorkshop.. Sapa yg tercari2 resipi kek utk dibuat bagi menyambut raya yg tak lama lg ni, boleh la skodeng kat dapur Lyn tu ya.. Tq Lyn for sharing the recipe.. K.Nor share kat sini lak ya.. :)

BUTTER CHEDDAR CHEESECAKE
sumber : Evelyn@My Baking Workshop
sumber : K.Nor@SecubitGaram

Bahan2nya:
A
250g butter
220g gula kaster

B
4 biji telur, gred A

C
80g cheddar cheese, potong dadu
20g chocolate rice ~ k.nor skip

D
100ml susu segar
E
280g tepung gandum / superfine
1 sk baking powder

F (untuk ditabur)
Parutan Cheddar cheese, secukupnya
Almond flakes, secukupnya
Chocolate rice, secukupnya ~ k.nor skip

Cara2 membuatnya:
1. Panaskan oven pada suhu 180C. Sediakan loyang segiempat bersaiz 9 inci. Gris & alaskan dasarnya dengan kertas minyak. Ketepikan.
2. Pukul bahan A hingga kembang & gebu.
3. Masukkan bahan B satu persatu. Pukul sebati.
4. Masukkan pula bahan C, gaul sebati.
5. Kemudian, masukkan D & E berselang seli. Gaul sebati.
6. Tuang adunan kedalam loyang yang disediakan. Taburkan bahan F atasnya. Bakar selama 45 min atau hingga kek masak. Sejukkan baru dipotong.



Monday, July 21, 2014

PUDING SUSU BUAH-BUAHAN

ASSALAMUALAIKUM...

Resipi asal puding ni K.Nor ambil kat fb, kebetulan terpampang kat wall bila ada yg share. Bila tengok resipi yg mudah dan nampak sedap jer tu, terus terfikir nak mencuba dan snap shot resipi menggunakan ipad. Resipi tersebut dipost oleh satu page, maaf sgt2 sbb K.Nor dah lupa nama page tersebut. Masa tengok screenshot tu, nama page tu terpenggal hehe.. Jadi tak dpt lah K.Nor nyatakan sumber asal ataupun tuan empunya asal resipi. Nanti kat resipi yg diletakkan dibawah ni K.Nor hanya hanya nyatakan ianya sumber dari fb ya.. Kalau empunya resipi kebetulan terbaca, sila tinggalkan komen di bawah entri supaya dpt K.Nor edit balik. 


Puding ni dah 2x K.Nor buat sejak bulan puasa ni. Kali pertama buat satu adunan yg tak ada episod derhaka. Hasilnya Alhamdulillah.. sedap, tak manis sgt cuma part puding tu bg K.Nor agak keras sedikit. Cik Abe pun komplen hal yg sama (sebenarnya kedua2nya suka tekstur puding yg sedikit lembut tp bukan lembik ya..) Jadi untuk kali ke2 buat, K.Nor dah edit situ sini dan tambah sedikit bahan lain. K.Nor akan sertakan sekali resipi yg K.Nor dah edit, dibawah pada resipi asal nanti. 

Mekasih pada empunya resipi dan yg berkongsi resipi PUDING SUSU BUAH-BUAHAN di fb.

PUDING SUSU BUAH-BUAHAN
sumber : facebook
sumber K.Nor

Bahan:
1 paket serbuk agar2 (11gm)
2 biji telur
4 cawan air
1/2 tin susu cair
1 cawan gula
2 - 3 sudu besar tepung kastad
1 tin fruit cocktail

Cara2:
Masak agar2 dengan air dan gula hingga larut.
Pukul telur dan campurkan tepung kastad, kacau rata dan ketepikan.
Bila campuran agar2 larut, masukkan susu cair. Bila mendidih, masukkan campuran telur dan tepung kastad.
Masukkan buah koktel
Masukkan kedalam loyang atau acuan disukai. Sejukkan dan hidangkan.

Untuk kuah campurkan 300ml susu, air dari buah koktel, 2 sudu besar gula dan 1 sudu besar tepung kastad. Campurkan sahaja dan disimpan di dalam peti sejuk.

          ~~~~~~~~~~~

PUDING SUSU BUAH-BUAHAN
sumber asal : facebook
olahan : K.Nor@SecubitGaram

Bahan:
1 paket serbuk agar2 (11gm)
2 biji telur
4 3/4 cawan air
1/2 tin susu cair
1 cawan gula
3 sudu besar tepung kastard
2 sudu besar mentega
1 tin fruit cocktail ~ asingkan airnya

Cara2:
Masak agar2 dengan air dan gula hingga larut.
Pukul telur dan campurkan tepung kastard, kacau rata dan ketepikan.
Bila campuran agar2 larut, masukkan susu cair. Masak hingga mendidih
Kemudian masukkan campuran telur, tepung kastard dan mentega. Kacau hingga sebati dan mentega menjadi cair.
Masukkan pula fruit cocktail.
Masukkan kedalam loyang atau acuan disukai. Sejukkan dan hidangkan.

Untuk kuah:
300ml susu cair
300ml air
air dari fruit cocktail
2 sudu besar gula
1 sudu besar tepung kastard

Cara: 
Masukkan susu cair, air, gula dan tepung kastard ke dalam periuk. Kacau sebati.
Panaskan seketika, tak perlu sampai mendidih. Cukup sekadar suam2 panas sahaja.
Padamkan api dan biarkan sejuk sedikit kemudian masukkan air dari buah cocktail.
Kacau dan biarkan sejuk sedikit.
Masukkan dlm peti ais dan hidangkan sejuk bersama puding.



Wednesday, July 16, 2014

PAJERI NENAS

ASSALAMUALAIKUM....

Di bulan Ramadhan ni, menu PAJERI NENAS mmg membangkitkan selera time berbuka kan.. Sebelum ni K.Nor dah cuba beberapa resipi Pajeri Nenas, kali ni mencuba pula resipi dari blogger lain iaitu Ratna@Madiha.


Tak banyak berbeza dgn resipi2 Pajeri Nenas yg lain, namun hasilnya mmg tak mengecewakan.. Jom la mencuba resipi dari Ratna ni kalau teringin nak makan Pajeri Nenas :)

Tak leh nak ngomel panjang2, kalau ikutkan hati nak buat WW jer td :)

PAJERI NENAS
resepi : MaDiHaA aka Ratna
sumber : K.Nor@SecubitGaram


Bahan2
1 biji nenas biasa (morris atau josephine) ~ dikupas & hiris sesuai selera
3 cawan santan sederhana pekat (tambah lg kalau rasa tak cukup)
1 inci kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
1 biji buah pelaga
3 kuntum bunga cengkih
3 sudu besar rempah kari ikan*
3 sudu besar rempah kari daging* ~ bahan bertanda* dibancuh dengan air jadikan pes
Minyak secukupnya
2 sudu besar gula merah
2 sudu besar kerisik (yang dah siap ditumbuk homemade ya)
Garam secukup rasa
serbuk perasa

Bahan hiris halus
1 inci halia
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
(kalau suka boleh tambah 1 sudu besar udang kering direndam & ditumbuk halus ~ MaDiHaA tak letak pun masih sedap juga)

Cara menyediakan
1. Panaskan minyak dalam periuk dan tumiskan bahan hiris serta kulit kayu
manis & kawan2nya (4 sekawan) sehingga layu & wangi. Masukkan pes rempah kari dan tumis hingga pecah minyak. Sentiasa kacau supaya rempah tidak hangus.
2. Masukkan kerisik dan kacau supaya rempah tidak melekat pada
periuk.
3. Masukkan santan, garam, perasa serta gula merah. Bila dah mendidih masukkan hirisan nenas. Sentiasa dikacau2 supaya tak membuak.
4. Masak hingga kuah pekat dan naik minyak serta nenas masak.
5. Sedia dihidangkan bersama nasi putih atau nasi berperisa.


Monday, July 14, 2014

MASAK TEMPOYAK IKAN PATIN

ASSALAMUALAIKUM...

Musim durian kembali lagi.. Sana sinun, berlonggok2 org jual durian di tepi jalan. Masa ke Kota Bharu baru2 ni pun, suasananya sama juga.. Bila tiba musim durian, buahan lain ikut sama keluar spt manggis, rambutan.. dan sayur yg tak terkecuali iaitu petai.. K.Nor bukan peminat tegar durian tp kalau manggis dan rambutan.. org kata mmg antu betul  ^__^


Kebetulan beli ikan patin baru2 ni, terasa nak buat masak tempoyak. Jadi merajinkan la diri menggugel resipi masak tempoyak. Guguel punya gugel, landing kat dapur Azie. Dengan resipi Masak Tempyak Ikan Patin Versi Asli Temerloh, buat K.Nor teringin nak mencuba. Semua tau kan, kalau bab masak tempoyak, Temerloh la tempat yg pemes. 


Alhamdulillah.. tak sia2 mencuba resipi Azie ni.. Memang best! Cik Abe yg peminat masak tempoyak siap hirup2 kuah sampai habis.. ngeeee... Tambah lagi digandingkan dgn sambal belacan, terung yg digril dan ulam raja. Kedua2nya dr my little farmville.. Terung tu gril biar hangus2 sket.. lagi wangi bau dia.. perghhh.. Ni jer la menu yg dimasak aritu.. Simple tp sangat menyelerakan 

Mekasih pada Azie yg berkongsi resipi, izinkan K.Nor share kat sini ya..


MASAK TEMPOYAK IKAN PATIN Versi Asli Temerloh
resipi : Azie Kitchen
sumber : K.Nor@SecubitGaram

Bahan bahan:
1 ekor patin saiz sederhana
2 senduk tempoyak
4 cawan air - agak agak pekat kuah disukai
1 biji cili merah - optional untuk bagi kuah merah jer
Segenggam cili padi merah - ikut pedas disukai
1 inci kunyit hidup
Secekak daun kesum
Sedikit garam

Cara cara:
Tumbuk cili merah, cili padi dan kunyit hidup. Jangan sampai terlalu hancur pulak. Kemudian masukkan tempoyak dan ditumbuk supaya bergaul rata.
Masukkan ikan dan kesemua bahan ke dalam periuk. Masaklah dengan api perlahan sehingga ianya merenih dan menggelegak.
Setelah menggelegak, masukkan daun kesum. Masak dalam 2-3 minit sahaja dan bolehlah tutup api.

Nota:
Kalau tempoyak kurang masam, bolehlah tambah sedikit asam keping.
Basuh ikan dengan tepung gandum untuk menghilangkan bau hanyir ikan sungai.
Kalau mahukan kuah yang pekat, boleh dimasakkan kuah sehingga masak dan pekat, baru dimasukkan ikan seperti mana yang dibuat oleh kedai kedai makan di Temerloh.

* utk sekor ikan patin, k.nor guna 3 cawan air dan 4 sudu besar tempoyak


Thursday, July 10, 2014

DAGING DENDENG PANDAN

ASSALAMUALAIKUM...

Sebut tentang Daging Dendeng, teringat suatu masa dulu K.Nor pernah masak menu Ayam Dendeng. Masa tu, dah abis SPM. Dah tak ada rezeki nak masuk menara gading, duk rumah belajar masak2 jer la. Dah lupa dapat dari mana resipi Ayam Dendeng tu, kalau tak silap dari rancangan masakan kat tv kut. Arwah ayah K.Nor suka sgt makan Ayam Dendeng ni. Walaupun renyah nak membuatnya, tapi bila org makan dgn berselera mmg cukup puas hati kan..

Cara masaknya pun lebih kurang dgn Daging Dendeng, yg mana ayam perlu direbus dahulu, kemudian diketuk sekadar pecah2 jer. Pastu digoreng kejap dan lepas tu baru dibuat sambal atau bumbunya.. Memang sedap.. Nanti la kalau berkesempatan atau kalau angin ghajen datang, K.Nor try balik buat menu tu dan post kat dapur alam maya ni :)


Berbalik pada menu kali ni, Daging Dendeng Pandan oleh Ummi Zaihadi.. memang syok layan masakan ni.. Menyelerakan, tambah lagi pekena dgn nasi putih panas2.. Ratah aje lagi la sedap hehe...K.Nor cuma buat separuh jer dr resipi di bawah ni. Almaklum ler.. yg makannya hanya 2 mulut aje.. Yer la.. zaman kembali berdua ni.. Kalau time weekend baru meriah sikit kalau anak2 dan menantu balik :)

DAGING DENDENG PANDAN
resepi: Ummi @ Home Sweet Home
sumber : K.Nor@SecubitGaram

Bahan:-
500 gm daging batang pinang
2 cawan air
* 2 batang serai - diketuk
* 1 inci halia - diketuk (*untuk direbus dgn daging)
2 sudu besar cili kering yang dikisar
2 sudu kecil rempah kari daging
1 sudu kecil serbuk ketumbar
1 sudu besar kicap pekat manis
1/4 cawan gula melaka yang dihancurkan
3 sudu besar gula pasir
garam secukup rasa
sedikit air (jika perlu)
1 helai daun pandan - disimpul
1/2 cawan bawang goreng
minyak masak secukupnya

Bahan Kisar:-
8 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 cm lengkuas
2 cm halia

Cara Memasak:-
Potong daging kepada saiz 4 x 4 inci, bersihkan dan rebus hingga daging empuk. Angkat dan toskan. Hiris daging nipis2. Buat hingga siap.
Tumbuk-tumbuk sedikit setiap keping daging.
Panaskan minyak dalam kuali dan goreng sekejap daging tadi hingga nampak garing sikit di bahagian tepinya. (boleh gunakan minyak lebihan bawang goreng untuk lebih sedap). Angkat dan toskan.
Keluarkan minyak dan tinggalkan lebihkurang 1/4 cawan dan tumiskan bahan kisar serta cili kering dengan api sederhana perlahan hingga pecah minyak.
Masukkan serbuk kari daging, serbuk ketumbar, kacau rata. (masukkan sedikit air jika terlalu kering)
Masukkan gula melaka, gula pasir, kicap manis dan garam secukup rasa. Seimbangkan rasa.
Masukkan daging dan daun pandan, gaul rata. Masak hingga daging benar2 bersalut dan sedikit kering atau pecah minyak.
Tutup api dan tuangkan bawang goreng. Gaul rata-rata menyelaputi daging. Siap untuk dihidangkan.


Tuesday, July 8, 2014

OREO CHEESE DELIGHT

ASSALAMUALAIKUM..

Sekali lg menu berkait dgn cheese. Memang antu cheese nih.. :)

Weekend baru2 ni duk verangan nak buat dessert yg ada cheese. Kebetulan Along dan isteri dia serta Naim ada balik, so si tukang masak merajinkan diri menggodek demi nak melepaskan gian nak mendessert.. Kalau buat time berdua jer dgn cik abe mana syok, nanti sapa nak tulun perabiskan. Bila anak2 ada ni, lain citernya kan.. Lagipun, time menantu ada ni la nak membuli dia hehee.. Tak ada la.. tak buli pun, ajak dia bantu jer.. Lagipun dia suka jer bantu K.Nor memasak atau mendessert, sekurangnya dia dpt belajar dlm masa yg sama.. Tak gitu :)


Sambil bukak entri dessert yg lepas2, K.Nor cuba combinekan resipi lain hasil dari kerja menggoogle. Alhamdulillah.. lahir satu resipi yg menggunakan bahan asasnya biskut oreo, cream cheese dan whipping cream. Rasanya seakan oreo chilled cheesecake. K.Nor tak buat sebiji yg besar tapi gunakan gelas2 comel yg saiznya besar sedikit dr biskut oreo dan kebetulan ada lebihan adunan cheese, K.Nor gunakan dessert cup. Bila buat dlm bekas kecik2 gini, senang nak makan, tak perlu potong2..


Bagi penggemar Oreo Cheesecake atau dessert yg berkait dgn cheese, jom cuba resipi mudah ni.. Insyaallah, saaaaaaaaaaangat sedap ^____^


OREO CHEESE DELIGHT
resipi : K.Nor@SecubitGaram

Bahan:
1 - 2 pek biskut Oreo (asingkan 3 keping utk dikisar)
250gm cream cheese
40gm gula castor
250gm non dairy whipping cream
12gm serbuk gelatin ~ k.nor guna halalgel  
50ml air panas
1 sk jus lemon (boleh gantikan dgn lemon paste)
1 cawan susu segar ~ panaskan sebentar

Cara:
Masukkan gelatin kedalam mangkuk berisi air panas. Kacau sebati dan biarkan kembang.
(Sekiranya masih ada ketulan bolehlah dipanaskan sekejap dgn kaedah double boil)
Pukul whipping cream sehingga kental. Ketepikan.
Pukul pula cream cheese bersama gula castor dlm mangkuk berasingan hingga gebu.
Masukkan gelatin dan juga jus lemon.
Pukul lagi hingga sebati.
Masukkan whipping cream yg dah dipukul tadi kedalam adunan cheese.
Gaul dengan spatula sehingga keduanya sebati.

Cara assemble :
Masukkan adunan cheese kedalam piping bag.
Paipkan sedikit adunan ke dalam gelas/mangkuk.
Celupkan sekejap oreo ke dalam susu fresh (jgn celup terlalu lama nanti biskut menjadi lembik) dan letakkan di atas adunan cheese tadi.
Paipkan kembali adunan cheese di atas biskut oreo dan ulang sekali lg step sebelumnya.
Ikutlah nak buat berapa layer yg disukai, mengikut kesesuaian gelas/mangkuk yg digunakan.
Buat sehingga habis.

Hiasan:
Ambil 3 keping biskut oreo dan buangkan cream yg ditengahnya.
Kisar dlm pengisar kering hingga halus.
Taburkan di atas Oreo Cheese Delight yg telah siap tadi dan sejukkan dlm peti ais sekurang-kurangnya 4 jam sebelum dihidangkan.

nota:
1. cream cheese : boleh guna philadelphia (kraf) atau tatura
2. 12gm serbuk gelatin lebih kurang 1 1/2 sudu besar (gunakan sudu metrik ya)
3. susu segar boleh digantikan dgn susu tepung yg dibancuh dengan air suam 


Friday, July 4, 2014

CHEWY CHEESE BALL

ASSALAMUALAIKUM..

CHEWY CHESSE BALL ni mmg agak hot di fb akhir tahun lepas. K.Nor tak ketinggalan utk sama2 menerai resipi dari Sally Rashid ni. Biarlah dikatakan dah basi baru nak upload kat blog. Nak buat camana, tempoh berhibernate dulu tu agak panjang. Kalau tak dipost kat blog, nanti bila nak buat lagi mula la meraban cari balik resipi. Kalau dah dipostkan kan sini, mudah nak refer kan. Lagipun, ianya juga boleh dijadikan menu utk berbuka. Anak2 pasti suka dpt berbuka dgn cheese ball ni.


Anak2 K.Nor mmg suka dgn rasa Chewy Cheese Ball ni. K.Nor buat aritu dpt agak banyak, jd K.Nor frozenkan. Jadi bila Luqman balik bercuti hujung minggu dr asrama, senang aje, boleh terus goreng dan hidangkan pada dia. Mudah kerja kan :)


Ucapan terima kasih buat Sally Rashid (atau nama glamer K.Ton comel hehe) yg sudi berkongsi resipi. Memang Sally ni tak loket ilmu, cukup senang berkawan dgn dia...

CHEWY CHEESE BALL
resipi : Sally Rashid
sumber : K.Nor@SecubitGaram 

Bahan : 
350g ubi kentang
250g tepung gandum
250g cheddar cheese (potong dadu kecil2) - boleh guna jenama kraft
1/2 sdt serbuk lada putih
sedikit garam halus
1/2 sdt serbuk pati ayam
Serbuk roti
3 biji telur

Cara:
Rebus kentang. toskan. Lenyek
Masukkan serbuk lada, garam, pati ayam.
Masukkan tepung dan uli sebati
Ambil sedikit adunan..masukkan cheese kat tengah dan tutup. bulatkan kecil2 dan comel2.
Kalau adunan melekat pada tangan...sapukan sedikit tepung gandum
Celupkan dalam telur...kemudian salutkan dgn serbuk roti.
Goreng api perlahan sehingga berwarna keemasan.
(kalau api kuat...luar hangus tapi cheese kat dalam tak sempat nak cair)

* tip dr k.nor
- masukkan sedikit demi sedikit tepung gandum (jgn letak kesemua sekaligus, ) dan uli
-bila adunan dah tak melekat di tangan, boleh la stop masukkan tepung gandum (kalau doh terlalu keras nanti cheese ball agak keras bila dimakan)
- teruskan kepada proses meletakkan cheese dan bulatkan.



Tuesday, July 1, 2014

AYAM BLACKPEPPER DAUN KUCAI

ASSALAMUALAIKUM..

Alhamdulillah, Ramadhan tiba lagi.. bulan yg penuh berkat, yg ditunggu2.. Ramadhan kali ni agak sepi kerana anak2 berada dikejauhan, yg tinggal hanya si emak dan si ayah jer la berbuka dan berpuasa berdua aje. Jadi aktiviti memasak pun agak slow. Tukang masak tetap jalankan tugas walaupun dlm keadaan kurang sihat dua tiga hari ni. Menu pun yg simple2 aje la. Cukup la utk makan berdua aje kan :)


Meraikan Ramadhan, kita kurangkan pot pet ya.. Kita biarkan gambar yg berbicara. Tp sebelum ni nk bgtau, menu ayam kali ni K.Nor amik kat dapur Ayu Singapore manakala Ayu pulak amik kat dapur Zila. Ayu ni mmg rajin mengetest resipi2 baru. Org kata bila resipi yg di tested & proven ni, insyaallah lebih meyakinkan kita utk mencuba kan.. hehe Tq ladies for sharing the recipe.. 

opss.. panjang jugak bicara.. ok stop! layan gambar dan resipi okey :)


AYAM BLACKPEPPER DAUN BAWANG (KUCAI)
Sumber: Zila@zila4ever
Tried & Tested:- Ayu@curlybabesatisfaction
sumber : K.Nor@SecubitGaram

Bahan-bahanya
1/2 ekor ayam dibersihkan
1 sudu besar black papper - jenis kasar
5 ulas bawang putih
1 1/2 inci halia
serbuk kunyit
2 sudu besar sos lada hitam
daun bawang (k.nor guna kucai)
2 sudu besar sos tiram
sedikit garam
2 biji tomato - jika suka
1 biji bawang besar
sedikit kicap

Cara-caranya
Ayam dibersihkan dan dipotong kecil-kecil
lumurkan serbuk kunyit dan garam,(Ayu tambah, sedikit cili kisar, bawang besar kisar, bawang putih kisar dan sedikit halia kisar +sedikit perasa)perap sekejap dan goreng hingga garing.
tumbuk bawang putih dan halia hingga lumat,dadukan bawang besar.
panaskan minyak,tumis bahan tumbuk dan bawang besar sehingga naik bau.
masukkan sos tiram,serbuk lada hitam,sedikit kicap dan sos lada hitam..tumis seketika.
masukkan ayam,gaul rata..masuk tomato dan daun bawang..
masak sehingga daun bawang sedikit layu..matikan api..
sedia dihidang.