f Secubit Garam: November 2013

N3 Terkini

Friday, November 29, 2013

KERABU JANTUNG PISANG DGN KACANG BOTOL

ASSALAMUALAIKUM...

ALHAMDULILLAH... Setelah setahun tanam pokok pisang, akhirnya bakal dapat merasai hasilnya. Pokok pisang raja yg K.Nor tanam (anak pokoknya pemberian jiran) dah pun mengeluarkan buah dan skrg sedang membesar. Jantungnya pula dah K.Nor amik baru2 ni. Memang besar gedabak jantung tu. Guna sebelah aje pun dah cukup banyak.


Utk sebelah dari jantung pisang tu, K.Nor buat Kerabu Jantung Pisang (dah pernah buat dulu sekali dan kali ni buat lagi sbb suka dgn rasanya yg sedap dan mudah pulak tu nak sediakan). Kali ni K.Nor tambah dengan hirisan kacang botol, hasil dari 'my little farmville' juga hehee...ALHAMDULILLAH.. sayuran skrg sgt subur, maklum la musim tengkujuh ni kan.. Hujan manjang, pokok tanaman pun segar dan subur la. Kailan pun sangat subur skrg, geram jer tengok daun2nya yg makin melebar dan rimbun.. ALHAMDULILLAH.. nikmat berbudi pada tanah kan.. 

Semalam baru cantas sebiji lagi jantung pisang bagi pokok pisang raja yg ke2 yg juga dah berbuah.. ALHAMDULILLAH.. nak masak teresek lak lepas ni, insyaallah.. kalau sempat :)

Jom tengok resipi KERABU JANTUNG PISANG, resipi dari artis Sheila Rusly, tp K.Nor copy kat dapur Raihan@PeriukTanah.. Sangat sedap!!

KERABU JANTUNG PISANG
resipi asal Sheila Rusly
sumber : K.Nor@SecubitGaram

Bahan-bahan: (hidangan untuk 5 orang) 
Bahan A:
1 biji cili merah
5 biji cili padi
1 sm belacan siap dibakar
2 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
5 biji lada hitam ~ k.nor letak 1/2 sudu besar serbuk lada hitam

*Tumbuk semua bahan A hingga lumat

Bahan B:
1/2 biji jantung pisang awak- saiz besar, kalau kecik guna 1 biji ye..
- buang kulit luarnya hingga tinggal bahagian dalam berwarna cerah.
1 biji tomato dihiris nipis
kacang botol secukupnya ~ dihiris (k.nor tambah)
daun kemangi ~ dicarik kasar (k.nor tambah)1/2 labu bawang besar dihiris nipis
1 ekor ikan senangin/ kembung/ sardin- gaul garam dan kunyit dan goreng separa garing (resepi asal ikan kembung direbus)- ambil isinya sahaja dan carikkan dengan tangan.
2 sudu besar santan pekat/ pati santan
1 biji limau nipis- diperah jusnya
garam dan gula secukup rasa

Cara membuatnya:
Didihkan air dalam periuk.
Jantung pisang dibelah 2 dan dicuci dengan air.
Rebus jantung pisang selama 15 minit. Angkat dan toskan.
Hiris nipis dan masukkan ke dalam mangkuk.
Masukkan Bahan A yang telah ditumbuk diikuti bahan B.
Gaul rata dan rasa masin dan manisnya. Jika cukup, bolehlah dihidangkan.
Simpan dalam bekas bertutup di dalam peti ais jika ada baki sebelum dihidang lagi....

*** tips sedap: kerabu memang selalunya lebih enak jika terasa kepedasannya, tapi bagi yang 'perut nipis'boleh gantikan cili padi dengan cili merah atau kurangkan jumlahnya....

***kerabu ni boleh dimakan dengan nasi putih tanpa lauk lain kerana telah ada isi ikan di dalamnya.

Tuesday, November 26, 2013

BAYAM GORENG RANGUP

ASSALAMUALAIKUM...

Alhamdulillah.. bersua lagi di dapur alam maya yg semakin suram dan dingin nih.. Puan blog dah makin kurang bersemangat nak menghapdet blog. Biasa la... mcm org bekerja pejabat gak, dah lama sgt bekerja atau dgn kata lain, hari2 duk buat benda yg sama, tambah lagi dah masuk cuti sekolah ni, kerja2 makin bertambah. Kadang kala kebizian yg melampau, nak menghadap pc pun tak sempat. Apa yg bizi sangat tu ya.. wallahua'lam.. ada la tu.. hehe


Semalam dah uar2kan kat fb, K.Nor akan bercuti blogging. Bukan utk test market tau, tak ada niat pun. Memang akan bercuti blogging sehingga satu masa, saat yg mood dtg balik dgn semangat yg baru (kali ni tak akan ada entri berjadual yg spt selalunya K.Nor buat kalau time K.Nor bercuti, mmg akan betul2 bercuti ya.. hehe) Mungkin awal tahun dpn, mungkin sebulan dua lagi.. atau semuanya berkemungkinan.. chewaahhh... Yg pastinya bermula Disember, SECUBITGARAM AKAN BERCUTI.. anual leave gitu ya.. bergaji? ehh mana ada.. cuti tanpa gaji jer hehe.. Insyaallah panjang umur kita akan berjumpa lg satu hari nanti.. Bagi yg nak amik resipi, nak copy resipi (RESIPI SAHAJA TAU) dipersilakan.. Tak perlu la mintak izin kat komen atau kat email.. Sangat2 dialukan utk mencuba resipi2 yg terdapat dlm blog yg tak seberapa ni. Semoga ia memberi manafaat buat semua.. insyaallah...


Berbalik pd menu kali ni, org biasanya makan/dengar Pisang Goreng, Cempedak Goreng, Ikan/Sotong/Ketam/Udang Celup Tepung, Sukun Goreng, Keledek Goreng.. ermmm.. apa lg ya.. Kali ni K.Nor nak share satu lg hidangan gorengan yg mungkin ada yg pernah buat atau pernah makan atau pernah dengar org buat. BAYAM GORENG RANGUP atau kalau kat Tganu ni biasanya org biasa panggil BAYAM CELUP TEPUNG (spt org panggil Ikan Celup Tepung@ICT)


Kebetulan aritu K.Nor buat Cempedak Goreng kegemaran anak2. Dan kat 'my little farmvile' ada pokok bayam yg tumbuh liar (K.Nor jaga spt pokok tanaman lain, daun2nya sangat rimbun dan subur), jd terlintas nak goreng bayam tu dan bg anak2 merasa. Tak susah pun, pilih daun yg sederhana besar dan basuh bersih. Toskan. Kemudian celup jer dlm tepung bancuhan dan goreng hingga kekuningan. Hasilnya, spt makan kerepek.. sedap! Anak2 kata tak mcm makan sayur pun.. Sedap dimakan panas2, krup krap jer.. Bayam kan bagus, banyak zat.. jadi elok la buat cara ni kalau nak bg anak2 makan sayur.. kan...


Dah panjang pot pet ni.. Nak sambung balik kerja yg tergendala.. Selamat mencuba BAYAM GORENG RANGUP ni ya... Batter/adunan utk gorengan ni juga boleh digunakan utk menggoreng pisang, cempedak dan yg sewaktu dgnnya ^___^

BAYAM GORENG RANGUP
resipi : K.Nor@SecubitGaram

Bahan2:
daun bayam secukupnya ~ dibasuh dan toskan
2 cawan tpg beras
1 cawan tpg gandum
1 sudu kecil air kapur - jgn terlalu pekat
1 sudu kecil garam
1 sudu besar gula
1 bj telur
1 1/2 cawan air
1 sudu besar jus limau nipis
Sedikit serbuk kunyit/ pewarna kuning telur
minyak utk menggoreng

Cara:
Panaskan minyak dalam kuali.
Bancuh kesemua bahan kecuali daun bayam hingga sebati,
Celupkan sehelai daun bayam kedalam adunan tepung (pastikan adunan rata pd keseluruhan daun) dan goreng (ulang lagi pada beberapa helai daun bayam, jgn goreng terlalu banyak sekali gus).
Biarkan hingga garing dan balikkan.
Bila ke dua belah daun dah kekuningan/garing, bolehlah diangkat dan toskan minyaknya.
Hidangkan panas2.


Thursday, November 21, 2013

SAMBAL TEMNPOYAK DAUN KAYU

ASSALAMUALAIKUM...

Perghhhh... asyik!! Memang enak banget! ehhh silap... sepatutnya ucapannya adalah ALHAMDULILLAH... memang sedaaaaaaaaaaaaap sgt menu ni. Pekena dgn nasi panas2, pastu ada ikan goreng.. tu sudah cukup sedap.. Kalau ada pelakon tambahan spt ikan kering dan sambal belacan.. lagi2 laaaaaaaaaa sedap.. boleh bertambah2 nasi yg dimakan.. Kalau nak diet jgn makan lauk ni ya.. Memang boleh langgar abis diet hehee


Dah lama nak buat menu kampung ni, asyik tertunda jer. Kebetulan smlm masa gi pasar nampak org jual daun kayu yg segar bugar... terus rembat 2 ikat. Masa nak masak baru belek resipi, rupanya boleh diletak petai.. Padahal sang petai dah melambai2 kat meja penjual, K.Nor wat derk jer sbb mata petai tu teramat ler besornya... Kalau petai padi baru best.. Pastu sempat lagi berlintas langsung dgn empunya resipi (sapa lagi kalau bukan Duta JALEN) hehee... Tanya itu ini tentang resipinya ni. Alhamdulillah.. Che Mat baik hati, melayan soalan2 yg K.Nor tanyakan.. Mekasih Che Mat ya..


Pada sesiapa yg ada stok tempoyak tu, jom godek menu yg teramat sedap ni. Mekasih sekali lg buat Che Mat atas perkongsian resipi yg enak ni.. Izinkan K.Nor kongsikan kat sini pulak ya.. psst.. mmg kena buat lg lepas ni.. kena cari pucuk ubi dan petai.. Biar lg ummphhh kan.. ^___^

SAMBAL TEMPOYAK DAUN KAYU
resipi : CMG@TiffinBiru

Bahan-bahan:
1 cekak pucuk ubi, cuci dan toskan
5 helai daun kunyit muda
1/3 cawan isi petai
1 liter santan
1 keping asam gelugor
1 genggam ikan bilis, dibersihkan dan rendam
2 camca besar penuh tempoyak
Garam secukup rasa

Bahan-bahan kisar halus :
6 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1/2 cawan cili padi kampung (cm campur hijau dan merah)
3/4 inci kunyit hidup
4 batang serai, hiris halus

Cara membuat :
Pucuk ubi dan daun kunyit, dimayang halus seperti bunga rampai, petai dipotong dua setiap satu dan ikan bilis ditos, perah dan tumbuk kasar. Ketepikan
Panaskan kuali, masukkan bahan kisar halus, tempoyak, ikan bilis dan santan, kacau rata dan biar mendidih dengan api sederhana. Kacau hingga kelihatan pekar sedikit. Masukkan petai dan masak sekejap. Tambah daun pucuk ubi dan daun kunyit. Gaul rata.
Masukkan asam gelugor, perasakan dengan garam secukupnya. Masak dengan api sederhana sambil dikacau hingga pekat. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi panas dan ikan goreng.....



Tuesday, November 19, 2013

KEK LAPIS KUKUS CREAM CHEESE

ASSALAMUALAIKUM...

Aduh.. aduh.. kalau ngadap kek ni, mmg tak leh stop, tangan nak capai kek dlm plate dan menyuap ke mulut. Kek yg sangat sukar nak ditolak, seakan melambai2 memanggil utk kita ngap bila lalu dpn chiller.. Alahai.. camana la nak diet nih.. 


Kali ni K.Nor buat 2 adunan terus, sbb satu adunan dpt kecik jer (loyang 7"). Utk 2 adunan ni K.Nor guna saiz loyang 9". ermm... baru puas hati ngap (kali ni tak letak toping ganache, makan gitu jer). Utl lapisan cheese tu pun K.Nor guna 2 ketul cheese. Tu yg nampak tebal jer lapisan cheese tu kan.. Lg tebal lg la best.. hehehe Anak2 pun sangat suka dgn KEK LAPIS KUKUS CREAM CHEESE ni.. Tersangat la enaknya.. ishh .. kek coklat tu mmg la dah enak kan, moist jer.. tambah lak ada cheese.. ya ampun... gabungan yg sangat mantop!


Sapa2 nak resipi boleh ke SINI. Terpulang la nak buat versi K.Nor atau pun versi asal dr Yatie Memories. Kalau nak makan banyak, buat dua adunan terus mcm K.Nor buat ni, jgn lupa double up sukatan bahan yg K.Nor catatkan tu ya (dr resipi versi K.Nor)

Friday, November 15, 2013

TEMPAHAN NAN LALU

ASSALAMUALAIKUM...

Jom cuci mata dgn sedikit tempahan yg K.Nor terima sebelum ni.. Tak ada la sebanyak mana pun, tak seperti homebakers yg lain.. Apapun ALHAMDULILLAH.. dgn rezeki dr ALLAH.. lagipun sekadar mengisi masa lapang dan bukannya sepenuh masa :)

Terima kasih pada yg mengorder dan yg sentiasa repeat order... Jazakumullahu khairan kathira...

RV Cake

 Kek Karamel


Choc Moist Cake (layer & topping dgn ganache)

Blueberry Layer Cake  9" 

Chocolate Sponge Cake dgn layer dan topping ganache 9"




Wednesday, November 13, 2013

CHOCOLATE BANANA MOUSSE

ASSALAMUALAIKUM..


Dah lama betul tak tayang dessert kat sini kan.. Memang dah lama pun tak buat dessert dan kalau ada buat pun buat yg dah biasa post atau yg simple2 jer. Kali ni K.Nor nak kongsikan satu resipi dessert yg saaaaaaaaaaaaangat mabeles.. Sangat enak dimakan sejuk2. Kali ni K.Nor ngelat sket, bukan aje makan sejuk2 sbb diletak dlm fridge, K.Nor letak kat freezer atas saranan Along. Masa dia ngap sket dia kata, kalau letak kat freezer sedap ni mak, mcm makan ice cream.. K.Nor pun letak la kat freezer, dan hasilnya.. tepat spt dia kata.. Mcm makan ICE CREAM pisang bercoklat!! Memang yummy sungguh! Makan sambil ermmm..ermmm.. pejam2 mata gitu.. tak caya ek.. kalau tak caya, sila godek sendiri dan buat cam K.Nor buat. Biarkan ia kat freezer dan pastu ngap.. perghhhh... best!!


Resipi mousse ni K.Nor ambil kat dapur AnnCoo Journal. Bila Ann post kat fb mousse ni, terus K.Nor ke blog beliau dan pastinya terus terpikat nak buat. Semestinya terus save resipi la kan.. (berapa banyak terus ni ek..hehe..) Ann ni kan, salah sorang blogger yg sangat K.Nor kagumi hasil tangan dia yg halus berseni org kata.Orgnya juga sangat baik nak2 bila kita bertanya (kat blog atau kat inbox atau wallnya di fb, pasti dia melayan dgn baik, memberikan jawapan pd pertanyaan kita) Tq so much Ann, this CHOCOLATE BANANA MOUSSE is really superb! And really worth of trying too... with chocolate and banana mousse affiliated formed, it is very delicious.. :)


CHOCOLATE BANANA MOUSSE
recipe : AnnCooJournal
Ingredients: makes about 8-10 cups
Chocolate Ganache
100g Whipping cream
150g Valrhona (66%) chocolate, chop to pieces

Light boil whipping cream at medium low fire and add in the chocolate pieces and blend well till chocolate melted over a double boiler with a hand whisk. Stir chocolate to smooth and leave aside to cool.

Banana Chocolate Mousse
60g Valrhona chocolate (66%), or semi-sweet chocolate if you prefer sweeter, chop to pieces
60g Whipping cream, boil and measure 40g ~ dairy 
200g Very ripe bananas, mash or blend to smooth
1 tsp Vanilla extract
200g Fresh topping cream ~ non dairy 

Boil 60g of whipping cream and measure to 40g before adding into chocolate pieces and blend well with a hand whisk over a double boiler. Stir chocolate and vanilla extract to smooth and leave to cool.
Whisk fresh cream to soft peak.
Blend or mash bananas to smooth and mix with the chocolate till combined.
Whisk fresh topping cream to soft peak and pour into chocolate mixture and blend well with a hand whisk.

# nk tengok step by step boleh gi ke blog Ann tu ya..


Monday, November 11, 2013

FRUIT PASTRY CAKE

ASSALAMUALAIKUM...

Lamanya gambar ni duk dalam folder.. Keknya dah laaaaaaaaaaaaaaama abis tp tak kisah la sbb gambar tak basi kan.. hehe Benda yg baik atau sedap harus dikongsi. ^__^


FRUIT PASTRY CAKE.. dah pernah buat dulu kat entri INI. Kali ni buat lg dgn 2 adunan menggunakan loyang 10" x 10". Kalau utk jamuan mmg cun sgt2 dan yg pasti rasanya mmg sedap sgt2. Penyediaannya pun mudah dan makin banyak buah yg kita letak atas tu, makin la sedap. Opkos la budget makin lebih kan.. hehe Keenakkan kek ni bertambah bila dah diperam semalaman, bila jus buah2 yg diatasnya tu meresap pada kek.. ermmm.. yummy...

Punya la lama, kek ni k.nor serve masa hari open door di raya ke 3 aritu hehe

FRUIT PASTRY CAKE
souce: Gert

Ingredients :
113g/1 stick butter, at room temperature
1 cup castor sugar ~ K.Nor letak 180gm
50g sour cream ~ K.Nor gantikan dgn yogurt plain
1 teaspoon pure vanilla extract ~ esen vanila
Pinch of salt
1 teaspoon orange zest
3 large eggs, at room temperature
210g plain flour
1 teaspoon baking powder
500g fresh fruits (I usestrawberries, handful of blueberries, mandarin orange and canned peach slices)

* Place cuts fruits in a strainer and sprinkle with 2 tbsp of sugar
* Pre-heat oven to 350 degree F. Butter a baking pan (8" tin)
* Cream butter, sugar and sour cream together until creamy.
* Add eggs one at a time and beat well.
* Add vanilla, flour, baking powder and zest until everything combined
* Pour batter into a baking pan and smooth the top. Place fruits on top
* Bake for 50-60 minutes or until cake is done.
* Cool and serve

*Selepas 40 minit proses membakar, K.Nor letak sekeping aluminium foil atas kek (letak gitu jer) utk mengelakkan permukaan atas kek jd hangus dan teruskan proses membakar sehingga kek masak.


Ni yg pestaim buat dulu.. 
kalau nak buat sebiji boleh la nak atur2 buah ikut kesukaan masing2 ya..

Thursday, November 7, 2013

WALNUT HEAVEN BUTTERSCOTCH CAKE

ASSALAMUALAIKUM...

Macam2 nama bg kek ni bila dibuat pencarian kat gugel.. ikut la nak panggil yg mana satu deh... Nama dlm surat beranak mmg K.Nor tak sure so kita panggil jer la ikut selesa. Jangan kena saman sudahhh  hehe Ikut resipi asal guna kacang pecan tp saja K.Nor tukar guna walnut sbb kebetulan ada stok walnut dlm esbok.Jadi kita guna aje la dr membazir kan.. 


Memang dah berzaman duk simpan hajat nak menerai kek yg pemes ni. Faktor utama yg buat hajat terbantut sbb dpt rasakan kek ni mmg manis giler2. Manis letinggg org Ganu kata. K.Nor mmg cukup kalah dgn yg manis2 ni. Tapi dek kerana nak mencabar diri buat kek yg agak remeh ni, akhirnya berjaya gak buat kek ni masa anak2 ada balik bercuti. Kalau time anak2 tak ada sapa la nak tulun perabiskan. Ni pun kalau makan sket2 boleh la sbb still manis pd anak tekak K.nor WALAU DAH DIKURANGKAN SEPARUH dari sukatan gula yg digunakan.. Memang kek ni sedap, dgn rasa butterscotch, karamel pd kacang juga frostingnya tu.. tp adehhhh.. tekak K.Nor mmg tak leh gi ler dgn manis2 ni..Takper la.. kalau tak cuba tak tau kan...Apapun tetap bersyukur dapat buat gak kek yg agak remeh ni..


Resipi K.Nor amik kat blog FromBakery2Embroidery hasil gugel situ sini. Owner blog ni cukup baik hati siap tunjuk step by step lg tu, mmg memudahkan utk kita fahami lebih mendalam kaedah penyediaan kek ni. Mekasih pd owner blog, izinkan K.Nor share resipi tu kat sini lak ya.. Tq..


WALNUT HEAVEN BUTTERSCOTCH CAKE
resepi : Nuts Heaven (Resepi asal Pecan Heaven)
sumber : Ash Nasir & FromBakery2Embroidery
sumber : K.Nor@SecubitGram


Bahan2
Sebiji kek span vanila ~ k.nor guna resipi kek span sweet4ever

Kekacang Karamel
100 gm gula kastor - k.nor guna 50gm
60 gm kacang pistachio - panggang ~ k.nor guna walnut
50 gm almond flakes - panggang jap ~ k.nor guna almond nibs

Cara2
1. Masak gula hgga keperangan & cair sepenuhnya. Masak atas api paling perlahan & goyang2kn periuk @ pan supaya gula perang sekata. Jangan terover cooked. Kang pahit plak karamel tu nnt
2. Apabila dh cair sepenuhnya, tutup api & masukkn kekacang yg telah dipanggang td. Gaul rata. Buat ngn cepat sbb karamel ni cepat mengeras
3. Tuang kekacang karamel td atas dulang yg telah dilapik ngn kertas minyak. Ratakan cepat2. Biar sejuk
4. Bila dh sejuk, patah2kn & simpan dahulu dlm bekas kedap udara (k.nor tumbuk kasar)

Sos Butterscoth @ filling Butterscoth
350 gm gula kastor ~ k.nor guna 175gm
350 gm fresh cream @ non-dairy whipping cream - pd suhu bilik
150 gm butter
100 gm white chocolate compound (cincang halus) ~ k.nor guna 50 gm

Cara2
1. Masak gula hgga perang. Tutup api & masukkn fresh cream perlahan-lahan. Kacau serta- merta
2. Buka api semula (api plg perlahan) & kacau adunan hgga gula karamel larut sepenuhnya dlm fresh cream
3. Tutup api & masukkn butter & white chocolate. Kacau hgga kedua2nya larut sepenuhnya. Klau x larut gak sepenuhnya, panaskn kejap atas api.Apabila dh larut sepenuhnya.. biarkan sejuk

* Sos butterscoth ni pd mulanya agak cair tp bila dh sejuk dia akan jd agak pekat

White Chocolate Ganache
150 gm fresh cream
200 gm butterscoth (dr sos butterscoth) ~ k.nor guna 80gm

Cara2
1. Pukul fresh cream hgga soft peak - jd kental
2. Masukkn butterscoth & kaup-balikkan

Cara Melapis Kek
1. Potong @ belah kek kepada 3 bahagian & letakkan 1 bahagian kek atas cake board
2. Sapukan sos butterscoth & taburkn kekacang karamel
3. Pastu tindihkan dgn 1 lagi bahagian kek. Ulang Langkah 2 & tindihkan lg ngn bahagian kek terakhir
4. Sapukan seluruh permukaan kek ngn White Chocolate Ganache. Ratakan ngn spatula
5. Tuang sedikit sos butterscoth di atasnya..


Monday, November 4, 2013

MEE KARI NYONYA

ASSALAMUALAIKUM...


MEE KARI NYONYA ni K.Nor buat utk berbuka puasa Khamis baru2 ni. Kalau ikutkan nak update pada hari Jumaat, keesokkan harinya tu tp dek kebizian yg melanda 2 - 3 hari ni, terpaksa KIV jer niat tu. Dok dang nok kejor masa org Ganu kata.. hehe 


Mee Kari Nyonya, resipi Ros JintanManis. Hasil tergoda bila Ros tayang kat fb pada hari Isnin, hari Khamis baru sempat buat. K.Nor ada tambah situ sini sket pada bahan2nya tu mengikut selera anak tekak.. biasa la tu kan.. masak ni mesti nak ngejas ikut selera tukang masak. Tambah pedas sket, tambah masam sket.. Biasa jugak kurangkan gula sket sbb tukang masak ni kurang penggemar manis2 (biasanya K.Nor edit sukatan gula bila melibatkan kuih muih atau kek atau yg sewaktu dengannya)



Mekasih Ros atas perkongsian resipi Mee Kari Nyonya dan godaan kat fb aritu hehe.. Memang ada kelainan pada rasa mee kari ni sbb ada letak daun kesum. Kuahnya pulak nampak merah menyala jer maybe dah terlebih letak cili mesin ler tu..  K.Nor share resipi tu kat sini lak utk rujukan di masa depan ya.. TQ..

MEE KARI NYONYA
resipi : Ros@JintanManis

Bahan-bahan ( Untuk 2 orang Makan )
2 paket mee kuning
2 sudu besar serbuk kari ayam ( kalau boleh jenama Babas)
2 sudu besar cili kisar
1/4 bawang besar
2 ulas bawang putih
beberapa tangkai daun kesum
sedikit daun kari
1/2 paket Fish ball
2 cawan santan
1 cawan air
1 batang kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
1/4 ekor ayam di cincang kasar
sawi, taugeh, telur dan bawang goreng sebagai pelengkap

k.nor tambah :
udang 
jus asam jawa

Cara-cara

1. Mula-mula kisar bawang besar dan bawang putih higga hancur, kemudian tumis dengan kulit kayu manis dan bunga lawang hingga naik bau.
2. serbuk kari dibuat pes dan tumis bersama bahan kisar tadi dan masukkan daun kari. tumis hingga garing dan pecah minyak.
3. masukkan ayam dan kacau sebentar. kemudian masukkan santan dan fish ball. kacau sentiasa.
4. bila kuah telah menggelegak, masukkan daun kesum dan sesuaikan rasa, tambah garam atau gula jika perlu.
5. Rebus telur, celur sawi dan mee kuning, taugeh dibuang ekor ( ros cuma lalukan taugeh ni dengan air panas, sebab suke makan taugeh yang rangup). Cara Penyediaan, masukkan mee kuning dan kuah kari, susun sawi, taugeh, telur rebus dan tabur sedikit dengan bawang goreng. Sedia untuk dihidangkan. Selamat Mencuba.