f Secubit Garam: October 2013
There was an error in this gadget

Wednesday, October 30, 2013

BLUEBERRY LAYER CAKE

ASSALAMUALAIKUM...

Aduhai... dah berapa kali taip, delete... taip lagi delete lagi.. Memang tak ada idea betul nak mengarang arini. Tak tau nak citer apa tentang entri kali ni. Apakah disebabkan hari ni hari Rabu yg sinonim dengan Wordless Wednesday? hehe.. yer sangat la kut.. ^__^


Kita citer gak la pelan2.. Apakata kita buat stail baru. Buat dlm ringkasan gitu hehe.. Kita try okay..

1. kek ni k.nor buat hari sabtu lepas
2. dah lama teringin nak menerai dan merasa kek blueberry yg disaluti fresh cream dan dilazatkan dgn gandingan blueberry filling
3. Bila siap dan dingap.. perghhhh enak banget sihhh...
4. cik abg yg bukan penggemar kek pun boleh habiskan sekeping besar kek nih...  tu tanda kek ni mmg sgt2 sedap hehe
5. rasa blueberi filling yg best tu menjadi watak utama dlm keenakkan kek ni..
4. lepas ni mmg boleh godek lagi  ^____^


Kaedah buat KEK BLUEBERRY LAYER CAKE sangat senang..
1. bahan2nya mudah aje, sebiji kek sponge (terpulangla nak guna resipi mana yg disukai, k.nor guna resipi INI), 4oogm non dairy whipping cream dan blueberi filling secukupnya
2. hiris kek kepada 2 bahagian
3. beat non dairy whipping cream hingga kental
4. ratakan sebahagian cream pd lapisan pertama kek dan letakkan filling blueberi
5. letak lapisan kek ke 2 dan tutupi keseluruhan kek dgn lebihan cream (deko sebagaimana yg disukai)
6. Letakkan blueberry filling di atas kek (nak letak banyak mana terpulang, lg banyak lg syok hehe) dan ratakan. nak buat versi meleleh pun boleh.. terpulang pd citarasa masing2..
9. sejukkan kek hingga creamnya betul2 set, baru la dihidangkan..

Syok jugak main ringkas2 gini kan.. hehe...  Ke nak resipi yg lebih teratur? Nanti la ek.. tunggu mood ghajen dtg dulu ya.. Insyaallah akan diupdatekan.. tu kalau ada la mood ghajen dtg bertiup hehe



Nak makan tp k ada masa nk godek sendiri? Atau tak reti nak baking2? 
mudah jer, boleh order dgn K.Nor.. ^__^
contact kat sini ya.. k.nor67@gmail.com


Monday, October 28, 2013

BINGKA DURIAN

ASSALAMUALAIKUM....

Tak ingat, bila buat kuih ni. Ni disebabkan dah lama sgt duk peram dlm folder. Masa buat tu, durian tengah banyaaaaaaaaaaaaaak sgt kat Tganu ni. Memang menjadi sungguh masa tu. Di pasar, di tepi jalan, di dpn kedai.. berlonggok2 durian kampung. Bukan durian aje menjadi masa tu, duku dan maggis pun sama. Sampaikan ada yg menjual duku 3kg $2.00. Buah manggis lak ada yg jual $4.00 seratus biji. Perghhhh.. mmg syok abis time tu.. K.Nor mmg suka sgt buah duku dan manggis. Boleh dikatakan setiap hari ada jer buah2an ni kat rumah.. Kebanyakkannya bukan K.Nor atau suami yg beli tp pemberian dr jiran2 di kampung ni. Alhamdulillah.. sejak dubagi buah2 tempatan spt pisang, betik, duku, durian, rambai dan juga rambutan. Sayur2 spt batang keladi, bunga kantan, kacang panjang..  dan ada juga yg bagi air tebu yg baru diproses.. Alhamdulillah.. mmg seronok.. semoga Allah murahkan rezeki jiran2 baik K.Nor ni dan murahkan rezeki K.Nor sekeluarga juga ^___^


Opps... kita balik pd entri kita kali ni ya... Kebetulan durian ada boleh dikatakan setiap hari kat rumah ni masa tu (sampai tak larat nak makan, yer la dah duk berdua aje.. mana larat nak abiskan.. lgpun tak boleh la makan banyak2 durian ni.. kena jaga gak kesihatan kan, sebelum datang penyakit yg sukar diubati tu) Jadi K.Nor simpan dlm freezer stok isi durian yg dah dilecek. Senang jer kan, bila nak buat apa2, stok isi durian sedia utk digunakan. 

Kurang garing tp rasa tetap best

Memang best Bingka Durian AlongRoz ni... Memang terasa betul duriannya sbb penggunaan isi durian yg agak banyak dlm adunannya. Satu adunan mmg dapat banyak jg la.. Sebahagiannya K.Nor bakar dlm loyang dan sebahagiannya pula K.Nor bakar dlm acuan kuih cara. Yg bakar dlm loyang tak berapa nak garing ler.. Tapi yg bakar dlm loyang kuih cara yg bentuk bunga2 tu best sbb garing hehe.. Bingka mmg sedap kalau dibakar garing sket kan.. Yg pastinya masa kuih ni dibakar, harum satu rumah.. hehe

Mekasih Along, share resipi bingka yg sedap ni.. Izinkan Nor share kat sini lak ya...

BINGKA DURIAN
By: AlongRoz@HomeKreation
sumber : K.Nor@SecubitGaram

BAHAN2: Saiz: 9" persegi
4 biji Telur
350g Gula Pasir (k.nor guna 200gm jer sbb durian danh manis)
350g Tepung Gandum
350g Isi Durian
2 sb Tepung Beras
400ml Santan Kotak
300ml Air
2 sb Mentega Cair
½ st Garam
Pewarna Kuning

CARA2:
1. Masukkan kesemua bahan2 ke dalam food processor / blender sehingga sebati.
2. Tuangkan ke dlm tin yg di lapik kertas aluminium & di minyakkan.
3. Bakar 180C selama 1 jam atau sehingga masak & garing permukaan nya.
4. Sejukkan sebelum di potong.


Friday, October 25, 2013

HOT CHOCOLATE CUPCAKES

ASSALAMUALAIKUM

Saja gatal tangan nak menerai resipi cupcakes yg dah lama K.Nor save kat draf ni. Resipi asal dari Bakerita.Com dan spt biasa bila K.Nor buat, mesti ler nak olah situ sini.. Yang paling utama mesti diejas adalah sukatan gula. Semestinya resipi2 minah salleh manis2 belaka, dan mungkin ramai yg dah maklum K.Nor mmg tak suka makan/minum yg manis2. Lagi satu dalam resipi asal, bahan2 disukat menggunakan ounce (oz) jadi masa nak buat tu, K.Nor cuba la convert kepada gram. Mana yg perlu digunakan sukatan cawan, K.Nor tak tukar la sbb ada sesetengah bahan, K.Nor lebih suka sukat cawan manakan ada yg K.Nor suka sukat menggunakan timbangan. Cuma masa suka mentega, K.Nor lupa nak timbang balik selepas disukat menggunakan cawan.. sori ya.. mmg terlupa part tu..


Satu adunan dr resipi asal ni mmg menghasilkan banyak cupcake. Tak sangka pulak dpt banyak lagipun K.Nor guna cupcake liners yg saiz sedang. Tak kisah la mmg dh plan buat cupcake ni pun sbb nak hantar ke anak dara kat sekolah.. Insyaallah dia sentiasa ajak geng2 sekelasnya makan, sebab tu tak leh buat sikit2 hehe.. ALHAMDULILLAH.. tak sia2 menerai resipi dari blog Bakerita ni. Cukup puas hati dgn hasil cupcakenya. Lembut, moist dan sedap, keknya pulak tak lekang dari cupcake liners. Sila lah mencuba bagi sapa2 yg mencari2 resipi cupcake yg sedap dan rasanya mmg boleh dibuat jualan ni.. hehe


Untuk frosting tu, terpulang la pada citarasa masing2. Nak guna frosting buttercream atau ganache. Yg K.Nor buat ni adalah menggunakan lebihan frosting dr SINI. (mmg dah lama buat cupcake ni, 2 minggu lepas kut.. hehe) Bagi yg nak resipi asal cupcake atau nak cuba frosting dr bakerita boleh klik kat linknya ya..

HOT CHOCOLATE CUPCAKES
sumber : bakerita.com
resipi olahan : K.Nor@SecubitGaram

Bahan2: adunan ni menghasilkan lebih kurang 50bj (saiz M)
3/4 cawan mentega
3/4 cawan minyak sayuran/masak/bunga
127gm cokolat masakan (boleh guna jenis bittersweet) ~ dicincang
1 cawan air
380gm tepung gandum
1 sk baking powder
1 sk baking soda
64gm serbuk koko
2 cawan gula castor
3 biji telur A ~ dikocok
3/4 cawan buttermilk
2 sb vanila

Cara:
Panaskan oven dgn suhu 175C dan susun cupcake liners/mangkuk kertas ke dlm loyang cupcake.
Satukan mentega, minyak, cincangan coklat masakan dan air dalam sebuah periuk dan panaskan dgn api sederhana sehingga semuanya cair dan sebati.
Ayakkan tepung gandum, baking powder, baking soda dan serbuk koko kedalam sebuah mangkuk besar dan masukkan gula. Kacau.
Tuangkan adunan coklat panas tadi dan kacau hingga sebati (dgn menggunakan hand wisker/spatula).
Kemudian masukkan telur yg telah dikocok td sedikit demi sedikit sambil dikacau.
Masukkan pula buttermilk dan vanila. Kacau hingga adunan betul2 sebati.
Isikan adunan 3/4 penuh ke dalam cupcake liners dan bakar lebih kurang 17 - 22 min atau sehingga masak (uji dgn menggunakan lidi, sekiranya lidi bersih selepas dicucuk ke dalam cupcake, tanda ianya dah masak).
Sejukkan cupcake diatas redai selama 10 minit dan bolehlah dihidangkan.

*Sekiranya ingin menghias dgn sebarang frosting, biarkan cupcake betul2 sejuk terlebih dahulu.
** 1 adunan ni menghasilkan lebih kurang 50bj cupcakes

Wednesday, October 23, 2013

KACANG PANJANG GORENG KERANG

ASSALAMUALAIKUM..


Menu hari ni agak simple tp tak kisah la kan, janji ada entri. Lagipun sayur yg digunakan adalah fresh my little farmville.. Kacang panjang yg K.Nor gunakan dlm resipi kali ni adalah hasil tuaian (ehh kalau tuai mcm banyak dan besar jer kebun kan)... hasil petikan dr kebun sekangkang kerbau yg K.Nor usahakan secara suka2 sejak menjadi org kampung ni.. Alhamdulillah.. sudah banyak makan hasil dr hobi menanam yg mana K.Nor tanam sekeliling rumah. Ada yg atas tanah, ada yg dalam pasu dan ada juga yg K.Nor tanam dlm polibag. Kacang panjang ni pulak jenis renek yg tak memerlukan pacang, boleh tanam direct atas tanah, ianya tak menjalar pun. Seronok dapat makan sayuran fresh, petik kat pokok, basuh dan ngap sebagai ulam) Alhamdulillah.. ni la hasilnya berbudi pada tanah :) 


Ni dia rupa pokok kacang panjang renek yg K.Nor tanam. Hanya dlm pasu plastik jer.. (pasu dua hingget jer tau hehe)




KACANG PANJANG GORENG KERANG
resipi : K.Nor@SecubitGaram

Bahan:
seikat kacang pjg ( 7-9urat)
semangkuk kecil kerang
3 ulas bawang merah ~ dihiris
1 ulas bawang putih - dihiris
1 sb cili mesin
1/4 cawan air
1 sk cuka
sedikit lobak merah ~ dipotong panjang
1 bj cili merah
1 sb kicap manis
garam, gula
minyak

Cara:
Panaskan minyak dan tumiskan bawang merah dan bawang putih hingga layu dan wangi.
Masukkan cili merah dan goreng hingga pecah minyak.
Masukkan kerang. Kacau.
Masukkan air, cuka dan lobak merah.
Goreng seketika kemudian masukkan kacang panjang, cili merah, kicap manis, garam dan sedikit gula.
Kacau hingga sebati dan biarkan kacang masak sedikit (jgn lama supaya kacang kekal rangup)
Angkat dan hidangkan.


Monday, October 21, 2013

SAYUR KOLOK

ASSALAMUALAIKUM...

Pernah dengar nama SAYUR KOLOK? Atau ada yg pernah makan? Rasanya org Tganu jer yg tau masakan ni, terutamanya org2 lama/tua. Kebanyakkan org muda tak pernah makan atau tau pun kewujudan menu tradisional Tganu ni. Yer la, K.Nor pun org lama jugak, dan suka masakan kampung. Masuk dlm keluarga belah suami yg rata2 org lama yg selalu masak masakan lama. Jadi lebih cenderung pada masakan lama aka masakan kampung gitu la.. ehh.. masakan lama ni unik tau.. zaman skrg dah payah nak jumpa. Kiranya SAYUR KOLOK  ni dah jadi masakan rare.. very2 rare. Nak buat bukannya boleh sepanjang masa/tahun sbb antara bahan yg digunakan tu bermusim spt petai dan yg paling penting, bahan utama yg wajib ada dlm SAYUR KOLOK ni adalah kulit buah sentul. Pernah dengarr nama buah sentul? Ada yg panggil buah setul, setoi pun ada. Kalau belah pantai barat/utara tak sure panggil apa, tp di Tganu ni, selalunya org sebut buah setul. Ada satu lg adik beradik buah sentul ni, iaitu BUAH SETIAR. Ada beza antara buah sentul dgn setiar. Kalau sentul, kulitnya sedikit keras, dan warnanya lebih kepada oren keperangan manakala kalau setiar, kulitnya lembut dan warnanya kekuningan. Kalau utk makan gitu ajer, K.Nor lebih suka buah setiar, sbb isinya selalunya manis. Kalau nak buat Sayur Kolok, lebih sedap diguna kulit buah sentul, sbb kalau kita guna kulit buah setiar, ia agak lembik. Sapa2 yg nak kenal buah sentul atau setiar ni boleh klik pd link ni ya.. SENTUL , SETIAR )


Selain dibuat SAYUR KOLOK, buah sentul ni juga selalunya dibuat rojak. Kuah rojak ni sama mcm kuah rojak utk ROJAK BETIK. Kalau buat rojak, K.Nor prefer buah setiar sbb kulitnya yg lembut, kuah rojak mesra jer dlm ikut buah ni.. Cara nak buat rojak setiar/sentul ni, kita perlu kupas kulit buah tu dulu kemudian dicincang2 keliling kulitnya tu (cincang tak putus) pastu rendam dlm air garam utk hilangkan getah buah. Lepas tu buat la kuah rojak (boleh refer kat SINI utk buat kuah rojak) dan perap semalaman utk mesrakan kuah ke buah setiar/sentul yg digunakan. Bila nak makan rojak ni, amat sedap sekali kalau ada keropok keping/ikan (makan dgn keropok lekor goreng pun best jugak! ) perghhh kecur liur la pulak sebut rojak buah setiar.. hehe.. lama betul tak buat/makan. melelehhhhh wehhhh hehehe

Ok kita balik pd SAYUR KOLOK..  Menu ni K.Nor buat atas permintaan sister yg duk Puchong tu,, kebetulan dia datang stay kat rumah K.Nor 2 minggu lepas. Dah mengidam sgt nak makan SAYUR KOLOK ni.. Yer la, duk sana mana nak jumpa buah2 dan sayur gini kan.. Bila balik kg, sesekali kena la lepas hajat nak makan menu yg lama ni.Si adik tu pulak dgn rela hati menjelajah pasar mencari buah sentul yg diperlukan utk buat menu ni. hehe.. Tak kisah la, sbb si adik pun dah lama gak tak makan. Memang menu kegemaran  si adik gak ni .. :) Memang berselera sungguh kita org makan aritu.. Dapat ler menunaikan menu idaman sister K.Nor tu.. ALHAMDULILLAH.... 


SAYUR KOLOK ni sebenarnya lebih kurang jer dgn masakan SAYUR LEMAK KULIT RAMBAI yg pernah K.Nor share dulu. Kaedah nya pun sama, kulit buah sentul tu perlu dikupas dan dicelur. Kemudian bila dah sejuk sket, kita ramas kulit tu utk buang rasa masam. Kacang panjang juga perlu dicelur sekejap (kacang pajang yg digunakan adalah yg dipetik dr kebun kecil K.Nor - kacang panjang renek .. sayur fresh gitu hehe)

Meh tengok resipi bagi SAYUR KOLOK.. sekadar utk dijadikan rujukan pd yg lain2.. Kalau kebetulan ada buah sentul ni, boleh la menerai ya.. Pastu jgn lupa goreng ikan, tumbuk sambal belacan dan juga goreng ikan kering/masin.. perghhhhhh.. syok abissssssssssss ^____^

SAYUR KOLOK
resipi : K.Nor@SecubitGaram

Bahan2:
5 - 7 biji buah sentol ~ kupas kulit dan asingkan dr bijinya
kacang panjang
petai
1 ekor ikan selayang
1 labu bawang besar ~ dipotong baji/wedges
1 biji cili merah ~ dihiris panjang
1 cawan santan fresh/pekat
2 cawan air
air secukupnya (utk mencelur)
garam dan secubit gula

Cara:
Panggang/rebus ikan dan ambil isinya. Hancurkan.
Panaskan air hingga mendidih.
Potong kacang panjang dan celur seketika. Angkat dan toskan.
Dalam air yg sama celur pula kulit buah sentul hingga lembut.  Angkat dan toskan.
Bila dah sejuk sedikit, perah airnya utk membuang rasa masam. Ketepikan.
Masukkan kesemua bahan kecuali santan pekat ke dalam periuk dan masak hingga mendidih.
Kemudian masukkan santan fresh/pekat.
Kacau sentiasa dan masak hingga mendidih seketika kemudian padamkan api.
Sedia utk dihidangkan.


Monday, October 14, 2013

MINI COTTAGE PIE

ASSALAMUALAIKUM..

Ramai yg berpuasa Hari Arafah arini? ALHAMDULILLAH... Semoga puasa dan ibadah kita yg lain2nya diterima dgn baik oleh Allah swt.. Insyaallah esok kita semua akan merayakan Hari Raya Aidil Adha atau Hari Raya Qurban.. SELAMAT HARI RAYA buat semua pengunjung SecubitGaramNor67. Maaf Zahir Dan Batin dr K.Nor ya... Mana2 yg balik kampung tu, semoga selamat tiba ke destinasi yg dituju. 


Berbalik pada entri hari ni, kita cakap pendek2 dah la sbb ni entri ulangtayang jer. Dah acapkali buat Cottage Pie ni dan sentiasa mendapat sambutan hangat oleh seisi keluarga. Kalau selalunya K.Nor buat sebiji terus dlm bekas besar, kali ni K.Nor buat dalam bekas kecik2 dgn menggunakan ramekin. Tu yg diberi tajuk MINI COTTAGE PIE. Senang nak ngap bila dibuat dlm bekas kecik2 gini, sorang amik sebekas dan ngap. Tapi yg pastinya mmg tak cukup sebekas jer sekali ngap, sebab sedap tau bila dimakan suam2 panas.. 


COTTAGE (SHEPHERD) PIE
Sources Adapted from:-Hanieliza's Cooking
Sources:-From Ayu@curlybabesatisfaction 
Source : K.Nor@SecubitGaram


Bahan Kentang 
1.5 kg kentang potong dadu direbus bersama sedikit garam 
1/2 cawan susu segar 
2 s/b mentega 
garam, serbuk lada sulah 

Cara:-
Rebus kentang dulu dengan sedikit garam. Bila dah empuk, buang airnya, toskan dan lecek kentang bersama dengan mentega, serbuk lada sulah, garam dan susu, hingga sebati. Bila adunan dah sebati ketepikan.

Bahan Inti
500 gm daging kisar(lembu)
1 botol kecil prego sos (tomatoes/mushrooms) ~ k.nor guna kimball (mushrooms)
2 labu bawang besar potong dadu 
2 ulas bawang putih cincang halus 
1 tin kecil kacang peas ~ k.nor tak letak
1 tin kecil cendawan butang dihiris ~ k.nor tak letak
3 biji buah tomato masak dipotong dadu
1 batang lobak potong dadu 
1 biji lada merah dipotong dadu 
1-2 sudu besar cili serbuk ~ k.nor guna 1sb jer
1 sudu besar serbuk lada sulah 
1 kiub stok ayam 
1/2 botol air dari botol sos pregos (selepas tuang isi kandungan gunakan botol tu untuk menyukat air)
2 s/b tepung gandum 
garam dan sedikit gula

Mozarella cheese untuk taburan ~k.nor guna cheddar cheese

Cara 
Panaskan minyak, tumis bawang besar, bawang putih hingga wangi. Masukkan lada merah, serbuk cili. lada sulah, lobak merah, tomato dadu, daging kisar dan cendawan. Kacau rata sehingga daging nampak masak. Masukkan sos pregos, kiub ayam, kacang peas, garam & perasa dan air. Biarkan ia masak seterusnya. Agak2 daging dah masak dan sebati dengan bahan2, masukkan tepung gandum. Gaul rata adunan jangan pekat sangat atau cair sangat Siap untuk dibuat filling sheperd pie.
Angkat dan masukkan dalam mangkuk kaca tahan panas atau pinggan sekiranya nak buat pie dalam mangkuk kecil, atau aluminium foil.

Bahan Sos Putih(White Sauce)
1 cawan susu segar, atau ikut kepekatan yang sesuai atau ikut suka nak cair atau pekat macam mana.
60g mentega
60 tepung gandum
sedikit serbuk lada hitam + lada hitam kasar
sedikit italian herbs 

Cara:-
Panaskan mentega dalam kuali dan biarkan ia cair. Masukkan tepung sedikit sedikit dan kacau rata, hingga sebati dan tepung tak berketul. Masukkan susu, sedikit serbuk lada hitam + lada hitam kasar serta sedikit italian herbs, kacau hingga sebati dan ikut consistency yang disukai.Matikan api dan siap untuk curahkan atas inti shepherd pie.

Cara AssemblingCottage Pie:-
Inti dimasukkan kedalam mangkuk kaca tahan panas(bakeable) atau mangkuk aluminium foil (k.nor guna ramekin)
Curahkan white sauce diatas. Taburkan mozarella cheese. Pipekan kentang yang telah dilecek dan digaul tadi diatas inti, ikut suka pattern macam mana atau kalau tak nak pipe just ratakan aje pun boleh. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan, selama 30 minit at 200C atau sehingga kentang nya dah nampak golden yellow.. Serve hot.

Thursday, October 10, 2013

KEK KARAMEL

ASSALAMUALAIKUM...

Akhirnya, setelah berguru dgn 3 org sifu aka tokey KEK KARAMEL, baru lah berjaya membuat kek ni dgn jayanya.. Padahal dah pernah buat dulu 2 kali, menjadi dgn elok jer, yer la.. dulu.. lama dulu.. Tu yg bila nak buat lagi asyik tak menjadi la pulak. Tak tau kenapa, tp masih tak give up, dan terus mencuba dan mencuba. Dalam pada mencuba tu, K.Nor sentiasa bertanya dgn Sally Rashid, Malina PG dan jugak Anna Qawina. Pernah mula2 try, kastard tak masak betul2.. dummmmm.. kek menjadi habuan cik tong.. Kali ke 2 buat, kek mengecut teramat. Masih boleh dimakan cuma kek mengecut aje la.. Lega sedikit hati.. :)


Last week K.Nor buatkan kek karamel ni sekali lg masa sister K.Nor dtg stay kat rumah. Masih tak nak give up.. cuba lagi. Kali ni kastard pulak pecah/terbelah disamping kek shrink sedikit (sedikit aje hehe).. aduhai... (Banyak betul ragam buat kek ni. Kali ni lupa nak snap gambo.. so tak ada rekod kejadian hehe) Sebahagian kek ni K.Nor bawak ke asrama anak dara. Kebetulan ada cikgu dia yg makan sekali, terus cikgu tu tempah nak Kek Karamel. ermmm.. rezeki org kata, jgn ditolak kan.. K.Nor pun decide nk cuba lagi buat yg terbaik supaya dpt memberikan hasil yg terbaik pada org yg menempah.. 

Kek yg cantik mula2nya, tp mengecut dgn jayanya bila sejuk huhu...

Kek yg menjadi rezeki kawan baik suami K.Nor yg kebetulan berkunjung kerumah :)
Jadi, hari Isnin baru2 ni, K.Nor try test la lagi sekali.. Dengan menggunakan resipi kastard dari Sally (K.Nor suka dgn resipi kastard yg dihasilkannya tu, lebih tebal, baru puas hati bg kita yg tukang buat dan nak jual kat org kan hehe) dan study betul2 resipi Kek Karamel.. dan jugak tip2 yg Sally, Lina dan Anna bgtau.. ALHAMDULILLAH.. kek menjadi dgn jayanya.. Tak shrink dgn teruk, kastard pun tak pecah.. Syukur sgt.. dan happy sangat2.. hehe.. Sekurang2nya kita puas hati utk serahkan kek pada org yg menempah kan.. Bukanlah keuntungan yg dicari tp kepuasan org yg menempah dan memakannya yg K.Nor utamakan.. insyaallah..

Mekasih juta2 lemon buat SALLY RASHID, MALINA PG dan tak ketinggalan ANNA QAWINA... Sori dah banyak menggangu masa kalian dgn pertanyaan yg tak pernah abis.. hehehe.. Mekasih atas ilmu dan tip yg dikongsikan.. Semoga Allah memberkati anda semua.. amiin....

UPDATED:
Setelah dpt greenlight dr owner resipi kastard yg K.Nor gunakan dlm pembuatan kek karamel spt yg dpt dilihat dlm entri ni, baru la boleh K.Nor postkan sekali kat sini. Bukan niat tak nak share dari awal tadi, tp kena faham la kan.. Resipi yg diambil secara personal ni, kita sebaiknya kena mintak izin dulu dr empunya resipi. Tak leh main letak gitu jer.. bukan lah bermaksud owner resipi kedekut ya (jgn salah faham).. Sekurangnya kita kena la maklumkan dulu, sebagai menghormati kebaikan dia yg dah sudi berkongsi resipi. Bila dah diizinkan baru la kita proceed... Tak gitu? ^___^ K.Nor tukar aje resipi yg K.Nor guna dlm menghasilkan kastard yg tebal spt yg dpt dilihat dlm gambar pertama dan last (dibawah)

KEK KARAMEL
resipi : Munira Bahrom
sumber : Sally & K.Nor

(A) utk buat gula hangus/karamel
2 sudu besar gula

Tabur gula dalam loyang n masak atas api perlahan.
Biar gula hancur dan warna tukar jadi perang.
Jangan kacau gula, nanti gula berketul. Ketepikan.

(B) ~ kastard (mekasih Sally)
4 biji kuning telur + 1 biji telur ~ k.nor guna 3 kuning telur + 1 biji telur (whole egg)
1 tin susu cair
1/2 cawan susu pekat (lebih kurang 150gm)
1 sb tepung kastard
75 ml air
1 sk vanila

Cara:
Bancuh tepung kastard bersama air hingga sebati.
Masukkan kesemua bahan2 lain ke dalam bancuhan tepung kastad dan air.
Kacau dengan perlahan2 (jgn sampai berbuih)

(C) merinque
6 biji putih telor(pastikan jgn tercampor skitpun telor kuning)
70g castor
1 sudu teh krim of tartar (boleh gantikan dgn jus lemon/limau nipis/kasturi)

pukul sampai adunan jadi pekat dan bertanduk, ketepikan
(kalu kita terbalikkan bekas,adunan xtak jatuh. kalu jatuh, mknanya belum jadi..pastikan putih telur tk tercampur skit pun dgn kuning telur. pastikan jgk bekas utk letak putih telur dan mixer kering.)

(D) lapisan kek
140g tepung gandum
1sudu teh baking powder
70g gula kastor ~ k.nor guna 60gm aje
3 biji telor kuning
135ml air biasa
45ml minyak masak

Pukul telor kuning, minyak dan air sampai gebu dan bertukar ke kaler putih.
Pastu masukkan gula, pukul lg sampai naik 1x ganda.
Kemudian masukkan tepung n baking powder yg dah diayak terlebih dahulu.
Pukul lagi dgn perlahan2an.

Masukkan bahan B kedalam A. (k.nor tapis direct adunan kastard ke dalam loyang)
Campurkan adunan C & D,gaul dgn senduk/spatula hingg sebati.
Bahagikan kpd beberapa bahagian dan letak warne & paste kalu nak.
(cthnye,letak warna hijau(paste pandan),warne pink(paste strawberry)..
Masukkan dalam loyang karamel.

Caranya, ambil 1 senduk mana2 warna, letak tgh2 loyang, x payah ratakan, kmudian ambil warna lain pulak, letak kat tgh2 warna yg 1st td, begitulah seterusnya sampai adunan habis, barulah jd belang2.
Bakar cara waterbath. (maknanye letak loyang adunan kek ke dalm loyang yg lg besar,pastu isi air panas ,pastu baru bakar) dlm oven yg telah dipanaskan dgn suhu 170C 45 - 50 min (api bawah sahaja) k.nor guna suhu 160C, bakar selama 40 min dan turunkan suhu kepada 150C dan bakar lagi selama 30 min.

sedikit tip tambahan :
1. setelah kek masak, k.nor biarkan ia dlm oven lebih kurang 20 min. biarkan pintu oven terbuka sedikit (boleh sendal dgn oven mitt atau senduk kayu. (ni utk mengelakkan kek kena kejutan suhu dan ia jadi mengecut/shrink) ~ tip dr Malina PG.
2. kemudian, k.nor biarkan kek betul2 sejuk (di luar oven) barulah diterbalikkan/dikeluarkan dr loyang (ni utk mengelakkan kastard pecah/crack kerana kastard masih dlm keadaan lembut semasa ianya panas) ~ tip dr Sally.

Tempahan pertama Kek Karamel .. ALHAMDULILLAH.. 

Boleh hubungi K.Nor di k.nor67@gmail.com ^__^


Monday, October 7, 2013

CRANBERRY & NUTS BISCOTTI

ASSALAMUALAIKUM...

Wahhh.. lamanya gambo biscotti ni duk terperam dlm folder. Gini la kalau suka duk bertangguh.. Makin lama makin banyak gambar duk tunggu que. Nak buat camana, mood nak mengarang tu melayang dibawak angin ribut yg sentiasa melanda kampung sekitar nih.. hehe


Kali ni kena paksa gak mood utk masukkan entri biscotti yg dibuat lama dah ni.. ermm.. 2 minggu dah kut.. hehe Kepada yg menunggu entri biscotti ni maaf sgt ya..  Dah update ni, jgn lupa menerai ya.. Insyaallah sangat sedap.. Tapi WARNING!! JGN HIRIS TEBAL2 DAN NGAP DIRECT GITU.. KANG TAK PASAL2 ADA YG YG KENA GI BUAT GIGI PELESU ^__^ . Kalau hiris tebal, eloklah dip dlm air kopi, baru tak keras sgt masa nak gigit atau kunyah. Kalau nak selamat, hiris nipis2. Utk dptkan hirisan yg nipis, kena guna pisau yg betul2 tajam. Seeloknya guna pisau yg bergerigi baru cantik hirisan dan juga memudahkan kerja menghiris. Kalau nak guna pisau biasa pun boleh tp pastikan betul2 tajam ya.. Kalau tak nanti dpt hirisan yg tebal :)


Resipi utk biscotti kali ni, K.Nor amik sekali lg kat dapur Gert.Sebenarnya banyak resipi biscotti yg dah K.Nor save kat draf tp hati tetap berkenan dgn resipi dr Gert ni sbb nak guna cranberry dan juga pistachio. Dalam resipi asal Gert, dia letak mix fruit tp sbb sedikit stok cranberry kat dapur, jd K.Nor guna cranberry aje la. Kalau Gert letak pistachio dan mix fruit, K.Nor tambah kan satu jenis kekacang lagi iaitu badam. Saja la.. bg lebih2 kekacang. Lebih banyak kekacang lebih sedap. Memang la nampak mewah sket, tp kalau utk makan sendiri apa salahnya kan.. Sesekali nak jugak layan keinginan anak tekak sendiri hehe...


Mekasih Gert, resipi biscotti ni mmg the best setakat ni. Memang akan diulang buat lg lepas ni.. (mmg dah jadi peminat tegar biscotti nih.. tambah lg kali ni dpt hiris nipis2, syok jer ngap gitu aje tanpa perlu dip dlm kopi O panas hehe) Sori ya Gert, Nor olah sket resipi sbb ada permintaan supaya Nor translatekan dlm Malay. Bagi yg nak tengok resipi asal, bolehlah ke dapur GERT ni ya.. 

CRANBERRY & NUTS BISCOTTI

Bahan2:
320 gm tepung gandum
1 1/2 sk baking powder
1/2 sk garam
120 gm gula castor
2 bj telur A
1 1/2 sk vanila
1 1/2 cawan dried cranberry
1/2 cawan pistachio (yg dah dibuang kulit)
1/2 cawan badam (whole almond)

Cara:
Panaskan oven ke suhu 175C.
Alaskan loyang 10" x 10" dgn kertas minyak/baking paper. Ketepikan.
Ayakkan tepung gandum, baking powder dan garam.
Satukan cranberry, pistachio dan badam. Ketepikan.
Pukul telur dan gula dgn kelajuan tinggi hingga adunan menjadi pekat dan pucat (lebih kurang 5 - 6 min)
Masukkan vanila dan perlahankan mixer dan masukkan bahan2 yg diayak tadi.
Bila adunan dah sebati, masukkan pula campuran cranberry dan kekacang td dan kacau dengan  menggunakan spatula.
Bahagikan doh kepada 2 bahagian dan alihkan ke loyang yg dah dialas baking paper tadi.
Bentukkan menjadi loaf (jarakkan sedikit kerana doh akan mengembang ketika dibakar)
Bakar selama 20 - 25 minit (atau sehingga keperangan).
Keluarkan dr oven dan sejukkan atas redai/rack. (matikan/off kan oven)
Bila doh dah  sejuk, hiris dgn menggunakan pisau bergerigi/serrated knife dgn ketebalan 1/2cm atau kurang dari tu.
Susun atur dlm loyang dan bakar sekali lg dlm oven yg dah dipanaskan (170C) lebih kurang 10 min.
Kemudian keluarkan dr oven dan terbalikkan hirisan biscotti tadi supaya kedua2 belahnya garing.
Bakar lagi 10 minit atau sehingga keperangan dan rangup.
Keluarkan dr oven dan biarkan ianya sejuk diatas redai/rack sebelum disimpan dlm bekas kedap udata.

Tip* 
doh mmg agak melekit/sticky masa proses membentukkannya.
celup tangan ke dalam air dan renjiskan kemudian bentuklah doh 
ulang2kan mencelup tangan dlm air (jgn lupa merenjis dulu) sehingga selesai membentuk loaf


Wednesday, October 2, 2013

RUSSIAN BLACK & WHITE CHOCOLATE CAKE

ASSALAMUALAIKUM..

Setelah sekian lama terperam dlm list, akhirnya termakbul gak hajat nak menggodek dan menikmati keenakkan kek yg pemes emes ni (bnyk lg sebenarnya kek yg duk que, tp masih tak berpeluang nak menerai)... Org dah lama ke bulan, K.Nor baru merangkak2 nak buat kek ni. Alhamdulillah.. SEDAP! Mana boleh kata tak sedap, sbb adanya ganache dan jugak frosting cream cheese dan disulami dgn rasa mocha.. perghhh.. enak sih...


Sebenarnya K.Nor tak guna resipi kek coklat spt yg dlm resipi dibawah ni, sebaliknya K.Nor guna resipi Moist Chocolate Cake yg dikongsikan oleh Rahel. Masa Rahel post aritu kat fb, K.Nor terus save disebabkan tergoda dgn kecantikan kek coklatnya yg cun dan langsung tak crack. Malangnya K.Nor lupa pulak nak save linknya sekali. Nanti la kalau dah jumpa link bg resipi kek tu K.Nor update semula kat sini ya.. Kalau nak guna resipi kek coklat moist mana2 pun boleh rasanya, tak menjadi hal pun. Kita cuma perlu layerkan 3 atau 4 layer dan follow aje resipi bagi ganache dan cream cheese filling dibawah ni dan ikut arahan cara nak assemble kek tu. Kalau boleh kek yg lebih moist lebih sedap.. insyaallah..


Disebabkan K.Nor jatuh cinta dan teringin nak menerai kek ni masa tengok Ayu Singapore tayang kat blognya tu, jadi K.Nor kopipes resipi dr blog Ayu la ya.. Mekasih Ayu, izinkan Nor share kat sini utk rujukan di lain waktu.

Potongan kek sangat comot sbb tak sempat nak sejukkan lama2 dlm peti ais kes anak dara dah nak balik ke asrama...

RUSSIAN BLACK & WHITE CHOCOLATE CAKE
sumber : Ayu Singapore & Chef Asma
sumber : K.Nor@SecubitGaram

Bahan Kek:- (Recipe asal guna loyang 10"..Ayu gunakan loyang 9" tapi lain kali nak gunakan loyang 8" supaya dapat kek yang tinggi sikit.)

Bahan A
3 biji telur gred A
2 cawan(420g) gula castor

Bahan B:-
2 cawan tepung superfine (290g)-(Ayu guna tepung gandum aje)
1 cawan serbuk koko (100g)
1 tsp baking powder
1 tsp soda bicarbonate

Bahan C
1 cawan susu ideal(250ml)
1 cawan minyak jagung@butter cair
2 tsp esen vanilla
1 tbsp gliserin- supaya kek lembap

Bahan D
1 cawan air mendidih

Cara menyediakannya:-
1. Putar bahan A sehingga kembang. Masukkan Bahan B dan C secara berselang seli. Gaul sebati.
2. Apabila sebati, masukkan D. Masukkan kedalam loyang 10"x10" (Ayu gunakan 9" lain kali nak gunakan 8" supaya kek tinggi sedikit) & bakar pada suhu 160c selaam 45 minit.
3. Sejukkan kek sebelum dipotong & hias dengan krim & hiasan.

Coklat Ganache untuk filling:-
600g dark cooking coklat-dicincang halus
400ml UHT whipping cream
1 tbsp liquid glucose@30g butter

Cara2nya 
1. Panaskan whipping cream secara double boiler
2.Masukkan coklat & liquid glucose, biarkan pekat(seeloknya dibuat awal semalaman sebelum digunakan)

Cream Cheese Filling:-
Bahan A
250g cream cheese
125g mascorpone cheese
2-3 tsp nescafe -dilarutkan -biar pekat & jangan cair

Bahan B:-(Pukul sehingga pekat@soft peak)
500g non dairy whipping cream

Caranya:-
Pukul Bahan A sehingga berkrim & satukan dengan bahan B
Hiaskan kek dengan cream cheese filling.

Cara2 susunan kek:-
Potong kek kepada 2 atau 3 layers(ikut suka). Pipekan cream cheese filling ditengah salah satu layers kek. Kemudian diikuti dengan chocolate ganache, kemudian cream cheese filling pula dan seterusnya hingga kehujung kek. Letakkan layer kek seterusnya diatas kek yang sudah dipipekan tadi. Mula pipe ditengah kek ini pula dengan chocolate ganache dan kemudian cream cheese filling dan kemudian chocolate ganache dan seterusnya hingga habis kehujung kek. Kalau ada 3 layers kek, letaklah kek seterusnya dan mula dengan cream cheese filling serupa macam layer pertama tadi. Bila semua sudah selesai, sapu/pipe kek dengan cream cheese yang balance tadi. Masukkan kedalam fridge dan tunggu hingga cream cheese set sebelum tuangkan chocolate ganache keatas kek dan hiaslah ikut suka dan creativity kawan2.

* selepas coverkan kek dgn cream cheese filling, sejukkan dlm peti ais hingga betul2 set. kemudian baru la dituangkan ganache. pastu masukkan kembali ke dalam peti ais dan biarkan ganache betul2 mengeras baru lah dikeluarkan kembali utk dideko.

Update (5 Okt 2013)
Akhirnya berjuma gak dgn entri Moist Chocolate Cake. Selama ni duk selongkar kat satu lg dapur Rahel (rahelblogspot) rupanya Rahel postkan resipi kek tu kat rahelcakeblogspot.. hehe. patut la duk selongkar tak jumpa2.. K.Nor letak resipi Moist Chocolate kek tu kat sini ya.. Tq Rahel for sharing :)

MOIST CHOCOLATE CAKE
sumber: Rahel (dari buku Alex Goh)
sumber : K.Nor@SecubitGaram

Bahan A:
250g butter
320 sugar ~ k.nor guna 290gm
1/4 tsp coffee paste

Bahan B:
4 eggs

Bahan C:
320g plain flour
50g cocoa powder
1 tsp baking powder
1 tsp baking soda

Bahan D:
240g milk

Topping:
300g Ganache

Method:
1.Cream (A) whit flat beater at medium speed until light and fluffy.Stop to scrap the sides and
bottom of bowl with rubber spatula.
2.Add (B) gradually and cream until smooth and light.Stop to scrap the sides and bottom
of bowl with rubber spatula after each addition.
3.Add (C) and (D) alternately and mix at low speed until well incorporated.Stop to scrap down
the sides and bottom of the bowl with rubber spatula.
4.Line the 3x1.25-inch cupcake moulds with paper cups.Deposit the batter onto the moulds.
Makes 24 pieces.
(yang ni saya bakar dalam Loyang besar,pandai2 la adjust yea)
5.Bake at 180'C in the middle rack of the oven for 25 minutes.Set aside to cool.
(jika guna Loyang besar kena bakar lama sikit sampai masak,jangan terlebih masak pulak,
nanti kek retak seribu).
6.Pipe ganache rosettes on top,decorate as desired.
(hias kek sesuai selera)