f Secubit Garam: June 2013
There was an error in this gadget

Friday, June 28, 2013

MURTABAK MEE SEGERA II

ASSALAMUALAIKUM...

Salam Jumaat yg penuh barakah..Semoga kita dan ahli keluarga dilimpahi dgn rahmat dan keberkatan Allah hendaknya.. amiin...

Murtabak ke pizza? ^____^

MURTABAK MEE SEGERA ni, K.Nor buat utk kawan2 anak dara yg teringin nak makan (dlm ertikata lain, order ler hehe). Kebetulan wiken tu, K.Nor plan nak g jenguk anak dara kat asrama, jadi dia mintak K.Nor buatkan Murtabak Mee Segera ni sbb geng2 dia nak makan sgt2.. mcm org ngidam la pulak kan.. Utk 8 org makan, K.Nor buatkan 2 bj murtabak ni. K.Nor masak murtabak ni menggunakan magic pan, mmg mudahkan kerja sgt. Masaknya pun makan masa yg lama dan masak pun serata. Cantik jer hasilnya bila kita terbalikkan pan tu sbb murtabak tu tak berkecai/berderai.


Resipi kat bawah ni, K.Nor letak utk 1 bj murtabak jer ya.. Sbb pan K.Nor saiz besar, jadi bahan2nya pun nampak banyak gak la.. Kalau guna pan yg saiz kecik sket, boleh kurangkan sukatan bahan ya.. kang melimpah ruah dr pan :)

MURTABAK MEE SEGERA II
resipi : K.Nor@SecubitGaram

Bahan:
2 1/2 bungkus mee segera perisa kari
4 biji telur ayam B
secekak daun kucai ~ dihiris
2 bj cili merah ~ dicincang kasar
1 labu bawang besar ~ didadukan
3 - 5 btg jejari ketam ~ dihiris
sos cili
minyak

Cara:
Celur mee segera dgn air panas. Tos dan ketepikan.
Panaskan pan dan masukkan sedikit minyak.
Masukkan telur dan 2 paket perisa kari kedalam sebiji mangkuk dan kocok hingga sebati.
Masukkan daun kucai, cili merah, bawang besar dan jejari ketam ke dalam adunan telur dan gaul.
Kemudian masukkan mee yg dicelur tadi dan gaul sebati.
Tuangkan ke dalam pan dan tutup.
Masak lebih kurang 5 min (dengan api kecil ke sederhana) dan terbalikkan (alih2kan kedudukan pan atas api supaya masak serata)
Terbalikkan pan dan masak lagi lebih kurang 5 min atau sehingga murtabak masak.
Hidangkan panas2 bersama sos cili kegemaran.



Wednesday, June 26, 2013

PUDING ROTI KARAMEL

ASSALAMUALAIKUM...

Dah berapa kali enterpreme dlm blog ni tak tau la resipi ni.. Memang dah melekat guna resipi ni tiap kali nak buat Puding Karamel. Resipi asal dari dapur Rosaliza, dah merayap situ sini, sana sinun..


Puding Karamel mmg kegemaran K.Nor sekeluarga, terutama hero bongsu. Tiap kali bulan puasa mesti dia request puding kegemarannya ni, selain dr Puding Buih. Jom layan mata dgn gambar Puding Karamel yg dah lama jd baja ni... hehehee



PUDING ROTI KARAMEL
resepi asal : rosaliza@embunkasih
sumber : Lina.pg & Hana

sumber : K.Nor

Bahan-bahan
3 sudu besar gula untuk dijadikan gula hangus
4 keping roti gardenia
3 biji telur A @ 4 biji gred B - di pukul manja dan di tapis
2 cawan air suam @ (1cwn susu cair+1cwn air suam)
1/2 cawan susu pekat - resepi asal 1 cawan
esen vanilla (1sk)

Cara-cara
Cara membuat gula hangus , masukkan gula ke dalam kuali, masak hingga gula jd perang (guna api kecil takut hangit). Kemudian masukkan 1 sudu besar air, (berhati2 gula panas). kacau hingga sebati dan matikan api. Tuang terus dalam loyang. Ketepikan.
Panaskan pengukus.Carik2kan roti kemudian blender bersama air suam dan susu.
Selepas itu masukkan telur yang sudah ditapis itu dan masukkan esen vanilla. Blend sekejap agar sebati. Tuang adunan tadi kedalam loyang gula hangus dan kukus sehingga masak.(40min-1jam) - hana kukus 30min je



Monday, June 24, 2013

CHICKEN CURRY PIE

ASSALAMUALAIKUM...

Melayan anak tekak si tukang masak yg teringin nak makan Chicken Pie. K.Nor lebih suka Chicken Pie versi kari, ada rasa pedas2 sket.. Biasa la tekak melayu kan.. payah nak lari dr rasa pedas.. Jadi utk CHICKEN CURRY PIE ni, K.Nor guna resipi crust yg K.Nor amik kat dapur Sariyusa manakala intinya K.Nor olah sendiri. Mekasih Sari ya.. :)

Bunga2 cinta tak berapa nak nampak kes ter ireng ^___^

Alhamdulillah.. mmg puas hati dpt melayan nafsu anak tekak sendiri ni.. Lepas ni kita cuba buat quiche pulak..  Geram jer tengok CMG tayang dia punya quiche.. Dah save beberapa resipi quiche dr dapur dia.. Tunggu kerajinan melanda dulu.. ^___^


CHICKEN CURRY PIE
resipi : K.Nor@SecubitGaram

Bahan-bahan 'Short Crust Dough': (sesuai bagi inti yang masin/pedas)
sumber resipi : Sariyusa
250 gm tepung gandum
140 gm mentega
1 sb gula kastor
1 sk garam ~ k.nor skip sbb butter dah ada rasa masin
1 biji kuning telur

Cara menyediakan crust:
1. Ramas mentega dan tepung dengan hujung jari sehingga menjadi seperti serbuk roti.
2. Campurkan gula kastor dan garam, gaul lagi.
3. Masukkan kuning telur dan uli sehingga menjadi doh.
4. Canai sebahagian doh dan letakkan pada acuan pai. Bakar 180'C selama 20 minit.
Cara mencanai doh boleh lihat di sini

* k.nor simpan doh yg telah siap dalam peti ais lebih kurang 30 min sebelum digunakan.


Bahan2 inti :
250gm isi ayam ~ dipotong dadu
1 labu bawang besar ~ dipotong dadu
2 ulas bawang putih ~ dicincang
1 bj ubi kentang ~ dipotong dadu
1 btg lobak merah ~ dipotong dadu
1 batang celery ~ dipotong dadu
1 sudu besar rempah kari ayam
1/2 sudu kecil serbuk lada hitam
1/2 cawan susu segar
garam dan gula
1 sudu besar tepung gandum
3 sudu besar minyak

Cara:
Panaskan minyak dan tumis bawang besar dan bawang putih hingga layu dan wangi.
Masukkan ayam dan ubi kentang.
Goreng hingga ayam bertukar warna.
Masukkan serbuk kari, lobak merah dan celery.
Kacau hingga sebati.
Masukkan susu segar dan kacau.
Perasakan dgn garam dan sedikit gula.
Renihkan sehingga kuah menjadi pekat dan hendaklah dikacau sesekali supaya inti masak dgn rata dan tidak berkerak.
Masukkan tepung gandum dan kacau rata.
Padamkan api dan ketepikan.

Cara assemble pie ayam:
Keluarkan doh dari peti ais dan ambil setengah darinya dan canai nipis (saiznya melebihi dr saiz loyang)
Kemaskan bahagian dalam pastri dan juga bahagian tepi loyang.
Cucuk dgn garfu dibahagian dalam pastri supaya tidak menggelembung bila dibakar nanti.
Bakar dlm oven yg telah dipanaskan (180C) selama 20 min.
Keluarkan dr oven dan masukkan inti ayam. Ratakan.
Tutup dgn lebihan doh yg dah dicanai.
Kemaskan bahagian tepi loyang pie dan hiaskan mengikut kreativi masing2.
Sapu dgn kuning telur yg dah dicampur dgn sedikit susu segar.
Bakar sekali lg lebih kurang 20 - 30 min atau bahagian atas keemasan.
Keluarkan dari oven dan biarkan seketika, kemudian keluarkan dr loyang pie dan hidangkan.

* utk memudahkan proses mencanai dan mengalihkannya ke loyang, gunakan 2 helai plastik atau kertas baking yg diletakkan dibawah dan atas doh (boleh rujuk link pd resipi doh/crust di atas)
** k.nor guna loyang pie 8"




Saturday, June 22, 2013

TRIFFLE ISTIMEWA

ASSALAMUALAIKUM...

Entri last yg bersangkut paut dgn kek recycle smlm.. Bukan bahan bukan makanan aje yg boleh di recycle ya..  Mekasih bg yg telah bg idea penggunaan word recycle bg kek sponge yg tak menjadi yg pd mulanya K.Nor sebut kek yg ditransformkan.. rasa lucu jugak mula2 bila sebut kek recycle tp mmg tepat penggunaan word tu rasanya.. Memang asalnya nak buat kek lain, tp bila tak berapa nak menjadi, dari dibuang begitu aje, K.Nor recycle menjadi kek atau dessert lain. Kek yg pertama yg dihasilkan hasil recycle adalah KEK TIRAMISU dan untuk recycle yg ke2 K.Nor buat tiramisu. Disebabkan kek yg dihasilkan yga tak berapa menjadi tu, tak segebu kek sponge biasa (teksture kek sedikit kasar dan tak gebu) jd K.Nor fikir lebih elok dibuat triffle sbb masa kita buat triffle tu, kita boleh siram dgn air koktel, jadi kek tu akan lembut bila diresapi air tu nanti. Alhamdulillah.. mmg menjadi dgn elok spt yg diinginkan.. dan syukur juga tak berlaku pembaziran kan.. 



Kali ni K.Nor buat sekali lg TRIFFLE ISTIMEWA menggunakan resipi CMG. Kebetulan dlm freezer ada sedikit lebihan whipped cream, tu yg godek resipi Che Mat ni. Tapi K.Nor tak ikut 100% step yg Che Mat buat sbb K.Nor hanya buat 1 layer jer. Resipi asal, Che Mat buat dgn menggunakan 2 layer kek. Triffle yg K.Nor buat ni dah cukup tebal bila menggunakan 1 layer kek. Rasa Triffle ni maintain sedap.. Tak caya, cuba la... 


TRIFFLE ISTIMEWA MAT GEBU
resipi : CMGebu
sumber: K.Nor@SecubitGaram

BAHAN KEK SPONGE :-) 
200 gram tepung optima (instant cake flour)
3 biji telur gred B
50 gram mentega, cair dan sejukkan
50 ml susu segar
1 camca teh esen vanilla

BAHAN KASTARD :-)
200 ml susu sejat IDEAL
100 ml air
2 kuning telur
2 camca besar penuh tepung kastard
4 camca besar gula atau secukup rasa
3/4 camca teh esen vanilla

BAHAN JELLY :-) 
1/2 camca teh konnyaku jelly powder
Gula secukup rasa,
500 ml air
1/2 camca teh strawberry emulco
Beberapa titik pewarna merah

BAHAN LAIN :-)
1 tin besar buah2an koktel, ditoskan, asing jusnya
200 ml whipping cream (1 kotak kecil), disejukkan 
Jus dari buah2an koktel tadi


CARA MEMBUATNYA :-)

UNTUK SPONGE CAKE :- Satukan semua bahan kecuali mentega cair dan esen vanilla, ke dalam mesin kek, putar pada kelajuan sederhana sehingga semua bahan bersatu, kemudian putar pada kelajuan tinggi hingga adunan kembang dan pekat. Masukkan mentega dan esen vanilla, kaup balik hingga adunan rata. Tuang dalam loyang 12 inci x 12 inci yang telah dialas kertas minyak dan bakar pada suhu 180C selama 20 - 25 minit (pastikan oven telah dipanaskan). Sejukkan atas jaringan bila kek masak.

UNTUK KASTARD :- Satukan semua bahan kastard kecuali esen vanilla, kacau rata dan masak dengan api sederhana sambil dikacau tanpa henti hingga bancuhan menjadi pekat. Masukkan esen vanilla, kacau rata dan ketikan.

UNTUK JELLY :- Satukan semua bahan2 untu jelly dalam periuk, tang gula tu pandai2 lah agak, tapi jangan manis sangat, manis lite2 sudah cukup yea. Kacau rata dengan whisk dan jerang hingga mendidih dan gila hancur, kacau hingga sebati. Ketepikan dan biar sejuk sedikit.

UNTUK TRIFLE :- Sediakan bekas sesuai, potong kek sponge tadi, bagi kepada 2 bahagian dan susun 1 bahagian seperti dalam gambar. Basahkan kek sponge tadi dengan jus buah koktel. Sementara itu putar whipping cream hingga kembang dan kental, jangan terlebih putar. Lapiskan whipping cream tadi atas kek. Tabur 1/2 bahagian buah2an koktel tadi.
Susun lebihan kek atas buah2an koktel tadi. Basahkan dengan jus. Tuang kastard suam atasnya dan ratakan dengan spatula. Biar sejukk sekejap. Tabur baki buah2 tadi, rata. Dan akhir sekali, sendukkan jelly cair atasnya hingga memenuhi ruang seperti dalam gambar. Simpan dalam peti ais hingga jelly membeku.. sedap dihidangkan dingin...hnmmm..

Friday, June 21, 2013

KEK TIRAMISU

ASSALAMUALAIKUM...

Sebelum ni kalau nak makan Tiramisu biasanya K.Nor buat menggunakan biskut tiramisu/lady finger. Pernah gak teringin mencuba membuat tiramisu menggunakan kek sponge sebagai base dia.. tp tu la.. memang K.Nor tak pernah buat kek sponge saja2 utk buat tiramisu ni. Kalau buat pun, utk buat kek yg akan dicover dgn frosting atau buat kek lapis kastad. Dek kerana hari yg tak berapa nak elok (dlm kata hari malang atau bad day, Rabu baru2 ni), sampai 5x bancuh adunan kek sponge, dgn 4x bakar (1 adunan jd cair, jd habuan cik tong terus heheeee).. padahal nak 2 bj jer kek sponge utk buat Snow Cheesecake.. ada la 2 bj kek yg sedikit bantat/mendap di bahagian bawah/dalam kek dan sebiji lg kek yg keras/tak gebu spt kebiasaan kek sponge.. Jadi K.Nor amik kesempatan guna kek yg pertama dibakar tu yg mendap tengah sket tu utk buat Kek Tiramisu. Tak baik bazirkan kek tu kan, bukannya tak leh makan pun, kena pandai2 transform la utk dijadikan hidangan stail lain pulak kan.. hehe.. Untuk kek yg keras sket tu, insyaallah akan dijadikan triffle nanti..


Kek pertama yg dibakar ni ada bahagian mendap sket bahagian dalamnya tu. Plan K.Nor nak buat 3 layer kek tiramisu ni, tp sbb layer yg paling bawah tu tak gebu/pejal kes mendap.. jadi K.Nor cuma boleh guna 2 layer jer. Tu yg kek tiramisu K.Nor ni rendah sket.. SO kurang cun ler.. Takper la.. 2 layer pun 2 layer la.. asal dpt ngap dan SEDAP hehe..


KEK TIRAMISU
resipi : K.Nor@SecubitGaram

Bahan2:
1 bj kek sponge 8"
200 ml non dairy whipping cream
250 gm cream cheese
20 gm gula castor
100 gm plain yogurt
1 sudu besar gelatin + 3 sudu air panas mendidih ~ kacau dan biarkan gelatin kembang
1 sudu besar instat coffee (nescafe) + 1 cawan air panas ~ dibancuh 
serbuk koko
strawberi utk hiasan

Cara:
Potong kek sponge kepada dua atau tiga lapisan/layer.
Ketepikan.
Pukul whipping cream hingga kental kemudian masukkan dlm peti ais.
Pukul cream cheese dengan gula hingga gebu dan masukkan yogurt dan bancuhan gelatin
Pukul hingga sebati.
Keluarkan whipped cream tadi dan masukkan 1/3 darinya ke dalam adunan cream cheese.
Gaul dgn hand wisk atau spatula perlahan2 hingga sebati (jgn gunakan mixer utk elakkan whipped cream menjadi overbeat)
Masukkan baki whipped cream dan gaul lg hingga sebati.

Cara assemble Kek Tiramisu:
Renjiskan air bancuhan kopi serata pd lapisan kek yg pertama.
Letakkan secukupnya bancuhan cheese dan ratakan.
Ulangkan pada lapisan kek yg seterusnya hingga habis.
Tuangkan lebihan keju hingga menutupi keseluruhan kek dan kemaskan. (hias mengikut kreativiti masing2)
Simpan dlm peti ais lebih kurang 3 - 4 jam.

Untuk hiasan:
Ayak serbuk koko menggunakan penapis teh/kopi pada atas kek dan susun buah strawberi.
Sedia utk dihidangkan...


Wednesday, June 19, 2013

KEK RED VELVET MOIST

ASSALAMUALAIKUM...

Rasanya dah berbulan2 kek ni dibuat.. Dah lama sgt terperam dlm folder. Bukan tak nak jadikan entri, tp dek tuan rumah bz, tambah dgn memori dlm hard disc yg dah makin berkurangan.. pastu kena potong que oleh masakan/baking lain.. perghh punya la banyak alasan tuh.. tu yg duk peram jer, kalau jd pekasam best gak kan, boleh perah limau, cili padi potong, pastu santap dgn kusyuknyer dgn nasi putih berlaukkan gulai ayam hehe


Resipi dari dapur Mek Kuantan (dulu boleh ler panggil Mek Jepun, skrg ni kena bagi mek Jah@Ika lak title mek jepun hehe) nun.. K.Nor buatkan utk Naim utk balik ke KL rasanya aritu, sbb ada geng baik dia demand baik punya dgn si emak ni.. Kebetulan ada lebihan batter tu sket, K.Nor letak dlm 4 bj papercup, pastu combinekan dua biji dan letak frosting.. dpt ler 2 bj kek RV mini ni.. Deko pun main hentam aje la labu.. Nak ngap sendiri punya, tak yah la wat lawo2 kan.. hehe

Mekasih ya Ina, cam biasa nak share kat sini lak.. (frosting tu, K.Nor guna resipi frosting yg biasa K.Nor buat, yg tak letak WC)

KEK RED VELVET MOIST
resepi olahan oleh : hanamemories.blogspot.com
sumber : K.Nor@SecubitGaram

Bahan-bahan
*2 cawan tepung kek/superfine
*2 sudu besar serbuk koko
*1 sudu kecil baking powder
*1 sudu kecil soda bicarbonat
*1 sudu kecil garam
1 cawan buttermilk - resepi di bawah
1 cawan gula halus
1 sudu besar pewarna merah
1 cawan minyak masak
1/2 cawan air panas - hana tambah 2 sudu besar lagi
2 biji telur A
esen vanila

Topping
250g cream cheese @ satu ketul
1/2 cawan whipping cream
1/2 cawan gula - hana letak 1/4cwn+1sb jer
1 sudu besar jus perahan lemon

Cara-cara
Sediakan buttermilk - Campurkan 1 cawan susu segar/susu cair dengan 1 sudu besar cuka apple cider atau cuka putih. Biarkan sebentar lebih kurang 10minit. Boleh juga guna yogurt sukatannya ialah 3/4cawan yogurt plain/original + 1/4 susu segar.
Satukan bahan yang bertanda * ke dalam mangkuk. Ketepikan.
Mangkuk lain, satukan gula, minyak dan juga telur. Pukul hingga kembang. Masukkan buttermilk, pewarna merah dan esen vanila. Pukul lagi. Masukkan bahan yang telah diayak tadi sedikit demi sedikit sambil putar perlahan hingga semua sebati. Akhir sekali masukkan air panas dan gaul sebati.
Lengserkan loyang dengan butter dan tepung, tuang adunan dan bakar 45minit. Kek ini boleh juga dikukus.
Sementara menunggu kek masak, sediakan topping. Putar semua bahan sehingga sebati kemudian sapu pada kek. Sejukkan dahulu baru potong dan hidang.


Monday, June 17, 2013

PISANG BAKAR BERKEJU

ASSALAMUALAIKUM...


Tak perlu bercerita, biar lah gambar saja yg berbicara.. nyummm... nyummmmm ^___^

PISANG BAKAR BERKEJU
resipi : K.Nor @ SecubitGaram

Bahan:
3 bj pisang ~ k.nor guna pisang berangan
coklat masakan / chocolate ganache secukupnya
parutan keju cheddar secukupnya

Cara:
Buang kulit pisang dan belah dua.
Bakar dlm magic pan selama 3 - 5 minit bergantung pd saiz pisang atau sehingga pisang layu.
Letakkan pisang atas piring.
Curahkan coklat masakan yg dicairkan / chocolate ganache atas pisang.
Tabur dgn parutan keju secukupnya.
Sedia utk dinikmati

* boleh guna pisang montel atau juga pisang raja..




Friday, June 14, 2013

JUS ROSELLE KASIH HATI

ASSALAMUALAIKUM...

Jangan gelak ya.. dah puas mereka nama minuman ni.. Tak dtg gak idea.. Nak bg nama Jus Roselle Dgn Selasih.. rasa mcm out of date jer.. hehehe.. So berligar2 la mentol dlm kepala mencari idea nak bg nama.. BLURRRRR... tak jugak muncul idea yg bernas.. Last2 sbb dah lewat nak masuk opis.. terlintas ler perkataan KASIH HATI.. sbb KASIH tu lebih mirip kepada SELASIH kan.. (opsss... tak ada kaitan dgn citer TEDUHAN KASIH yg tengah hot skrg ni tu ya.. sbb K.Nor tak pernah tengok pun citer tu.. yg tau pun sbb hal ni tengah riuh kat fb nun.. ramai peminat citer tu kat sana hehee) Dah ada perkataan KASIH,  tak best pulak kalau bg nama JUS ROSELLE KASIH gitu jer.. rasa cam tergantung jer ayat...


Pikir lagi nama tambahan.. tanya cik abe.. dia syorkan KASIH HATI. Okay.. kita ikut jer la idea KEKASIH HATI K.NOR  tu ya.. hehehe .. Jadi keluar la surat beranak secara rasmi utk minuman ni.. JUS ROSELLE KASIH HATI... full stop.... Tak yah nak pikir panjang2 lg dah, tak yah nak tukar2 lagi.. Ai yg reka jus ni, kan.. sesedap rasa sesuka hati ai la nak bagi nama apa kan.. heheheeeee

Dah.. tak leh bicara panjang2.. Ayam, ikan yg dibeli kat pasar tadi belum disiang dan dibersihkan.. Nak masuk opis dulu ya... Selamat melayan mata dgn JUS ROSELLE KASIH HATI... ^___^

JUS ROSELLE KASIH HATI
resipi : K.Nor@SecubitGaram

Bahan:
15 kuntum bunga roselle
air
1 cawan  gula ~ ikut kemanisan yg disukai
biji selasih secukupnya ~ direndam hingga kembang
ais 

Cara:
Bersihkan bunga roselle dan asingkan bijinya.
Masukkan ke dalam periuk bersama 500 ml air dan gula.
Masak hingga gula larut dan roselle menjadi lembut. Biarkan sejuk.
Blend kelopak roselle bersama sedikit air hingga hancur.
Masukkan 1/2 dari roselle yg diblend, 1/2 dari air gula (rebusan roselle) kedalam jug.
Tambahkan dengan air lain secukupnya dan kacau.
Jika kurang rasa manis bolehlah ditambah gula mengikut citarasa masing2.
Masukkan ais secukupnya dan biji selasih yg dah kembang tadi.
Bolehlah dihidangkan.


Wednesday, June 12, 2013

CLASSIC CHOCOLATE CUPCAKE

ASSALAMUALAIKUM...

Dah lama K.Nor simpan resipi cupcake ni, yg diambil dr dapur org Seberang Tambak nun. Kebetulan duk pikir2 nak buat apa utk anak dara bawak balik ke asrama Sabtu baru2 ni, teringat nak godek cupcake ni. Nak ngetes org kata pun ya jugak :)


Alhamdulillah.. mmg berbaloi2.. Sedap! Tak makan dgn frosting/icing pun tak per. Ada sedikit penderhakaan yg dah K.Nor buat, menambah sedikit baking powder dan juga memasukkan cuka pd susu yg digunakan utk menghasilkan buttermilk. Alang2 nampak ada penggunaan susu fresh, jd terfikir nak letak cuka supaya menjadi buttermilk. Seperti yg sedia maklum (kebiasaan bakers mmg tau) kalau adanya penggunaan buttermilk dlm adunan tak kira la cake, pancake, insyaallah apa yg kita hasilkan tu akan menjadi lebih moist dan lebih sedap. Satu adunan menghasilkan cupcake yg agak lumayan gak la. K.Nor buat dlm papercup saiz L dan dpt lebih kurang 26 - 28 bj cupcakes. 



K.Nor tak ikut sepenuhnya resipi yg K.Nor ambil kat dapur Ayu ni yg menggunakan Chocolate Frosting, sebaliknya K.Nor guna lebihan buttercream yg kebetulan masih berbaki dlm peti ais. Dari duk bertapa lama2 dlm peti ais, baik kita guna, kan.. Lain kali boleh cuba resipi frosting asal tu pulak.. Tq Ayu for sharing the recipe ya.. Memang boleh dibuat lagi dan lagi nih.. Insyaallah... 

Pertama kali menerai bakar cupcake dlm magic pan.. Alhamdulillah.. menjadi walaupun tak naik membumbung sgt..
Bakar dgn api 'besar sket dr kecil' selama 20 - 25 min sambil alih2kan pan supaya kepanasan rata.

CLASSIC CHOCOLATE CUPCAKE
source : Maya & Ayu
source : K.Nor@SecubitGaram

Ingredients:-
170g butter-(3/4 cup)
2 cups sugar (-I used 11/4 cup) ~ sama dgn Ayu
3 eggs
2 cups plain flour
1 tsp baking soda + 1 sk baking powder ( k.nor tambah)
1/2 tsp salt
85g cocoa powder-(Ayu used Valrhona cocoa powder)
11/2 cups milk + 2 sb cuka --> buttermilk (k.nor tambah, utk menghasilkan buttermilk)
2 tsp vanilla

Method:-
Cream butter until softened. Add sugar and beat until light and fluffy. Add eggs, one at a time. Measure the flour, baking soda, salt and cocoa powder into a medium sized bowl and whisk to combine. Add about a third of the dry ingredients to the butter/sugar and beat to combine. Add about half of the milk and beat to combine. Continue adding, alternating between dry and wet and finishing with the dry. Mix in vanilla. Scoop batter into cupcake cups 1/2 or 60% full. Bake at 170C for about 25-30 minutes or until a cake tester comes out clean.

##
K.Nor letak 75 - 80% full (baked 18 - 20mins)

Frosting:-
142g chocolate (5 oz)-(Ayu used Valrhona Dark Chocolate)
86g butter(3 oz)
1/2 cup sour cream
1 tsp vanilla
5-7 oz icing sugar (start with 5 oz and add accordingly) - (Ayu used 2 oz - 21/2 oz-60g -75g)

Method:-
Melt butter and chocolate using a double boiler. Once smooth and melted, gently whisk in vanilla. Whisk in icing sugar, a little at a time. Add in sour cream and cream till its satiny smooth. Keep it aside for a while to thickens. Do give it a stir once in a while.

Sori ya, tahap kerajinan tuan rumah merudum utk mengalih bahasakan resipi ni.. Kalau tak faham sila guna google translate ya.. ^__^

Monday, June 10, 2013

STRAWBERRY PANNA COTTA

ASSALAMUALAIKUM...


Dengan satu resipi, boleh menghasilkan pelbagai dessert yg enak... Nyaman masuk anak tekak tambah lg kalau di waktu panas terik maupun utk berbuka puasa. Tapi kalau bercadang nak buat utk berbuka puasa, sila buat awal ya, seeloknya disebelah pagi atau malam sebelumnya sbb panna cotta ni amik masa yg agak lama utk set. Teksturnya seakan dadih, lemak berkrim (tambah lg kalau menggunakan whipping cream), sangat ngam jika digandingkan dgn puri buahan yg masam2. Kalau nak guna buah mangga, cuba cari yg kurang manis (lebih kepada mangga yg sedikit masam). Dan kalau nak guna dragon fruit (pittaya) jgn lupa perahkan sedikit limau kasturi/nipis. Insyaallah lagi mantop rasanya nanti.. ^__^



STRAWBERRY PANNA COTTA II
resipi olahan : K.Nor@SecubitGaram
resipi asal : Gert@KitchenSnippets


Bahan:
2 cawan susu segar/fresh milk
1/2 cawan heavy cream
2 sudu kecil serbuk gelatin ~ k.nor guna gelatin halalgel
3 sudu besar air panas
1/4 cawan gula @ secukup rasa
1 sudu kecil esen vanila

Utk puree strawberi :
10 bj strawberi
2 - 3 sudu kecil gula

Cara:
Masukkan gelatin ke dalam air panas, kacau dan biarkan ia mengembang.
Masak susu, heavy cream dan gula dgn api sederhana hingga kelihatan buih2 kecil di tepi periuk.
Padamkan api dan masukkan adunan gelatin dan esen vanila, kacau sehingga gelatin larut sepenuhnya.
Tuangkan ke dalam ramekin atau gelas yg sesuai.
Sejukkan dalam peti ais lebih kurang 5 - 6 jam.
Sementara itu bolehlah disedikan puree strawberi.
Blend/mashed buah strawberi, kemudian masukkan gula.
Kacau hingga sebati. Sejukkan dlm peti ais sebelum digunakan.
Utk menghidang, tuangkan puree strawberi ke atas panna cotta tadi.
Sedia utk dinikmati.

*
- utk membuat panna cotta ni mudah aje, cuma perlu ambil masa yg agak lama antara 5 - 6 jam utk panna cotta tu betul2 set/mengeras. kalau dituangkan puree buah sebelum ianya betul2 set, nanti akan tenggelam ke dalam panna cotta tu.
- utk menikmati panna cotta ni di waktu petang, eloklah disediakan panna cotta ni di waktu pagi.
- tekstur panna cotta tidak spt agar2 atau puding, ia lebih kepada dadih.



Friday, June 7, 2013

NASI JAGUNG BERSERAI & The Gang

ASSALAMUALAIKUM...

Alhamdulillah.. masih dapat bersiaran lg rupanya di dapur alam maya ni... Takper la kalau jarang2 atau kadang2 asalkan ada dan tak terkubur terus kan.. hehe..

Kita kurangkan pot pet.. kita layan menu yg dibuat beberapa hari lepas (hari ni tukang masak gantung kuali, makan nasi kenduri jer hehe)


Dah pernah buat NASI JAGUNG dan jugak dah pernah buat NASI JAGUNG 2. Kali ni kita buat lagi menu yg lebih kurang jugak tp diberi sedikit kelainan dgn penambahan serai yg turut menaikkan aroma NASI JAGUNG BERSERAI. K.Nor gandingkan NASI JAGUNG BERSERAI ni dengan GULAI AYAM (TRG STYLE) dan ACAR TIMUN (jelatah). Utk menambahkan kerancakkan menghadap menu ni, K.Nor juga buat SAMBAL BELACAN.. tp terlupa la pulak nak masukkan sekali masa shooting tu.. Tak per la ya.. :)


NASI JAGUNG BERSERAI
resipi : K.Nor@SecubitGaram

Bahan2:
4 cawan beras basmathi (ikut cawan sukatan rice cooker)
6 cawan air
1/2 cawan susu cair
1 1/2 cawan jagung (K.Nor guna jagung fresh >< 2 biji)
1 biji tomato ~ didadukan kecil
5 biji bawang merah ~ dihiris
3 ulas bawang putih ~ dhiris
1/2 in halia ~ diketuk
3 batang serai ~ dititik
2 helai daun pandan ~ disimpul
2 sudu besar minyak sapi
5 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
1 btg kulit kayu manis
3 kelopak bunga lawang
garam secukupnya

Cara:
Basuh bersih beras dan rendam lebih kurang 1/2 jam. Toskan.
Panaskan minyak sapi dlm periuk rice cooker dan masukkan bunga cengkih, buah pelaga, kulit kayu manis dan bunga lawang. 
Tumiskan sekejap dan masukkan bawang merah, bawang putih, halia dan serai.
Kacau hingga bahan tumisan wangi.
Masukkan daun pandan dan tomato. Kacau2 kejap dan masukkan beras.
Kacau lg hingga sebati dan biarkan seketika baru lah dimasukkan air dan garam.
Biarkan hingga mendidih baru lah dimasukan susu cair dan jagung. Kacau perlahan2 supaya semua sebati.
Alihkan ke periuk td ke dlm rice cooker dan masak la hingga nasi tu masak.
Hidangkan dgn Gulai Ayam, Acar Timun dan juga Sambal Belacan. 

* boleh juga jika nak gantikan Gulai Ayam dgn Ayam/Daging Masak Merah..

~~~~~ 0 ~~~~~


GULAI AYAM TRG STYLE
resipi : K.Nor@SecubitGaram

Bahan2:
1 ekor ayam ~ dipotong
3 sudu besar cili mesin
5 bj bawang merah *
3 ulas bawang putih *
1 in halia *
1/4 in lengkuas *
1 in kunyit hidup * (*diblend)
3 sudu besar rempah gulai (boleh jg guna rempai gulai kawah) ~ bancuhkan dgn sedikit air panas hingga menjadi paste
4 cawan air
air asam jawa
2 - 3 bj ubi kentang ~ dibuang kulit dan dipotong
1/2 cawan santan pekat ~ boleh guna santan kotak atau santan fresh
garam

gula ~ boleh guna campuran gula dgn nisan atau gula melaka
sedikit belacan ~ optional
minyak

Bahan penumis :
1 btg kulit kayu manis
5 kuntum bunga cengkih
3 bj buah pelaga
5 kelopak bunga lawang

Cara2:
Panaskan minyak dan masukkan bahan penumis. Tumis hingga wangi dan masukkan cili mesin.
Biarkan hingga cili garing dan masukkan bahan yg diblend.
Masak hingga pekat dan masukkan paste rempah gulai.
Kacau dan masak lah hingga pecah minyak (boleh masukkan sedikit air utk pecah minyak dgn lebih elok)
Masukkan ayam dan kacau supaya rempah mesra dgn ayam.
Biarkan seketika dan masukkan air. Kacau2 biar sebati dan masak lah hingga kuah mendidih dan masukkan air asam jawa dan ubi kentang.
Masukkan juga santan pekat dan masak lg hingga mendidih.
Hendaklah sentiasa mengacau supaya tak naik kepala.
Masukkan pula garam dan gula (atau nisan/gula melaka) dan biarkan merenih hingga ayam masak dan kepekatan kuah yg kita sukai.
Cedukkan ke dalam mangkuk dan hidangkan.

*Kalau kuah nampak terlalu pekat dan tidak pecah minyak boleh lah dimasukkan sedikit air panas. Teruskan memasak, dengan cara ni minyak akan keluar semula.

~~~~~ 0 ~~~~~



ACAR TIMUN
resipi : K.Nor@SecubitGaram

Bahan:
1 - 2 biji timun ~ dihiris
1/2 batang carrot ~ dihiris
2 ulas bawang merah ~ dihiris
1 ulas bawang putih ~ dihiris
1/2 in halia ~ dihiris panjang dan halus
2 - 3 sudu besar cuka ~ tambah kalau tak cukup rasa masam
1 sudu besar gula ~ atau secukup rasa
1/4 sudu kecil garam

Cara:
Masukkan kesemua bahan ke dalam mangkuk dan gaul rata.
Rasa acar, biar ada rasa masam dan manis sket.
Biarkan mesra baru la dihidangkan.

~~~~~ 0 ~~~~~

Letak gambar lama tak per la ya.. buat syarat jer heheee
SAMBAL BELACAN
resipi : K.Nor@SecubitGaram

Bahan:
3 biji cili merah
3 -5 biji cili api (jenis panjang)
belacan sebesar ibu jari tangan ~ dibakar/goreng tanpa minyak
1/2 sudu kecil gula
2 biji limau kasturi ~ diambil air
hirisan mangga muda ~ optional
Cara:
Tumbuk cili merah dan cili padi tapi jangan sampai lumat.
Masukkan belacan dan gula, tumbuk lagi.
Perahkan limau kasturi dan masukkan hirisan mangga muda.
Gaul hingga sebati dan bolehlah dihidangkan.

Wednesday, June 5, 2013

BLACKPEPPER LAMB CHOP again...

ASSALAMUALAIKUM...

Melayan permintaan Cik Abe yg katanya dah lama K.Nor tak buat Lamb Chop.. erkkkk.. bukannya selalu buat sangat pun.. Tapi dah dia tu mmg suka makan menu kamben, anak dara tu pun dah mengikut citarasa ayahnya yg suka menu kamben.. Lagipun cuti sekolah ni, layan jer la kan.. Kalau nak buat time bertiga jer tak syok rasanya.. hati mesti teringat kat anak2 kalau buat something yg special sket kan..


Kali ni K.Nor tak buat Mashed Potato cuma goreng fries jer utk menggantikan Mashed Potato. Creamy Coleslaw pulak kurang sket ke'creamy'annya tu disebabkan kurang mayonis.. Takper la kurang creamy pun, sbb mlm tu coleslaw ni tetap licin.. hehe


Utk penyegar anak tekak K.Nor buat Jus Roselle.. Kiranya ngam la makan menu berlemak pastu digandingkan dgn jus masam2 manis kan..

Jom semak resipi.. Tuan rumah dah tak tau nak pot pet apa lg nih... ^___^

BLACKPEPPER LAMB CHOP
resipi : K.Nor@SecubitGaram

Bahan :
5 kpg daging kambing
5 ulas bawang putih ~ ditumbuk halus
1 sudu besar serbuk lada hitam ~ yg baru ditumbuk
3 sudu besar sos tiram
1/2 sudu kecil garam
1 sudu besar gula perang/madu
2 sudu besar minyak zaitun

Cara:
Gaul kesemua bahan kecuali daging kambing.
Lumurkan bahan perapan pada daging dgn rata.
Perap dlm peti ais lebih kurang 1 - 2 jam. (lama lama lagi baik)
Panaskan grill pan dgn api sederhana atau boleh juga guna non stick pan. (k.nor guna pemanggang ajaib)
Letakkan daging kambing dan panggang lebih kurang 8 - 10 min.
Kemudian balikkan dan panggang lagi sehingga masak. (jangan balik2kan banyak kali, cukup hanya sekali utk menghasilkan daging panggang yg lebih enak).
Angkat dan hidangkan dgn Sos Lada Hitam, Garlic Mashed Potato & Creamy Coleslaw.


SOS LADA HITAM
sumber : KasihSalina
sumber : K.Nor@SecubitGaram

Bahan2:
1 bawang besar [didadu]
2 bawang putih [dicincang]
4-5 sudu besar lada hitam [kisar]
2 sudu besar tomato sos
1 sudu besa sos cili
2 sudu sos tiram
1 sudu besar kicap pekat
2 sudu besar susu fresh
2 setengah cawan air rebusan tulang ayam/daging @ kiub ayam Knor
1 sudu kecil tepung jagung bancuh ngan air sikit
garam dan sedikit gula
minyak untuk tumis (guna mentega pun boleh)

Cara:
1. Tumis bawang besar & bawang putih sampai layu.
2. Masukkan air rebusan ayam.
3. Masukkan tomato sos, cili sos, lada hitam, sos tiram @ kicap dan tepung jagung.
4. Kacau sebati dan masak mengikut kepekatan sos yg dikehendaki
5. Lastly, masukkan susu fresh, garam dan gula secukup rasa.

CREAMY COLESLAW
resipi olahan : K.Nor@SecubitGaram

Bahan2:
1/2 cawan lobak merah yg disagat
1/2 biji bawang besar ~ dihiris halus
4 cawan kobis yg disagat
3 - 4 sudu besar mayonis ~ k.nor guna lady's choice magic mayo
2 sudu susu fresh
secubit garam

Cara:
Masukkan kesemua bahan ke dalam sebuah mangkuk dan gaul rata.
Simpan dalam peti ais.
Hidangkan sejuk.

Tuesday, June 4, 2013

PAPRIK CAMPUR

ASSALAMUALAIKUM...


Hasil menggugel, jumpa dgn resipi PAPRIK CAMPUR ni kat dapur SAWANILA.COM.. Mintak izin ya tuan rumah/resipi, K.Nor nak kongsikan bersama yg lain2 resipi PAPRIK CAMPUR yg dah dicuba buat ni.. Mekasih...

PAPRIK CAMPUR
resipi : Sawanila.com

Bahan2:
1 keping chicken breast -potong dadu
5-6 ekor udang (nak letak sotong pun boleh)
sedikit sayur (bunga kobis, carrot, kacang panjang)
1 biji bawang besar – potong empat/bulat
2 batang serai
3 helai daun limau purut
2 biji bawang putih -cincang
1 biji cili merah – hiris
2 biji tomato – potong 4
1 sudu besar cili kisar
i sudu besar sos tiram
2-3 biji cili padi
1 sudu besar sos tomato
1 sudu besar sos cili
1 cawan air
3 sudu minyak masak
garam dan gula

Cara:
Panaskan minyak, tumis bawang putih dan cili kisar.
Bila garing masukkan ayam, kacau hingga masak.
Masukkan semua jenis sos kacau, serai dan daun limau purut dan dikuti sedikit air.
Masukkan udang dan sayur (semua jenis sayur, bawaqng dan cili).
Kacau hingga masak
Rasakan garam dan gula
Sedia untuk dihidang
* k.nor tak guna ayam tp hanya guna udang dan sotong.
** k.nor hanya letak 1/2 cawan air sbb tak nak buat berkuah sgt.