f Secubit Garam: April 2013

N3 Terkini

Monday, April 29, 2013

PUMPKIN CHIFFON CAKE

ASSALAMUALAIKUM...

ermm.. funny jer tengok kek yg lentuk gitu.. Apa nak buat, gini la hasilnya bila tak nyempat nak potong, walhal kek tak berapa nak sejuk lg. Ni gara2 nak keluar rumah la, nak g jenguk anak sdara yg warded tempohari. Kek tu dah la lembut dan moist, bila dipotong time suam2 panas, mula la nak lentuk.. hehe.. tak per.. tak per.. rupa jer tak cun, gambo pun tak cun, taaaaaaapiiiiiiiii dia punya rasa, sangat mabeles! Lagi2 la mabeles bila digandingkan dgn dried cranberry, ada rasa lemak2 labu dan masam2 cranberry tu.. perghhh... 


Dah lama K.Nor aim nak buat PUMPKIN CHIFFON CAKE ni.  Resipi hasil skodeng kat dapur Sonia, cuma tak terbeli labu kuning tu. Kebetulan ada lebihan labu kuning hasil buat SIRA LABU, tu yg dpt buat gak akhirnya kek yg sangat sedap, moist dan gebus gebas ni. Kepada chiffon lover atau pada sapa2 yg ada balance labu kuning yg duk bertapa dlm esbok tu, jom godek kek yg best ni.. 


Tq Sonia for sharing the recipe. Memang akan dibuat lagi, ada sket lg baki puri labu dlm freezer. Lagi pun tak puas merasa kek yg sedap ni, sbb balik rumah dr jenguk anak sdara tu, tinggal 2 - 3 keping jer lg. Yg lain abis dipulun hero sulong lepas balik kerja hehehe (tanda kek tu sedap or tanda org tengah lapar? hehe)


PUMPKIN CHIFFON CAKE
source: Sonia aka Nasi Lemak Lover
source : K.Nor@SecubitGaram

Ingredients **makes a 20cm chiffon
4 egg yolks
20g sugar ~ k.nor letak 10gm jer
50g corn oil
10g water
70g self raising flour
75g pumpkin puree( steamed pumpkin and process till fine)

4 egg whites
70g sugar

10g pumpkin seeds ~ no stock, k.nor gantikan dgn hirisan dried cranberry

Method
1. Hand whisk egg yolks and sugar till pale.
2. Add in corn oil, water, and pumpkin puree, mix well.
3. Add in flour and combine well, set aside.
4. Beat egg whites over high speed till foamy (1min for KA mixer at speed 8).
5. Slowly add in sugar, beat till soft peak form (2mins for KA mixer at speed 6).
6. Take 1/3 portion of egg white mixture and use hand whisk to mix with egg yolk mixture till light.
7. Fold the balance of egg white mixture into egg yolk mixture, combine well.8. Sprinkle pumpkin seeds on the bottom of cake pan. Pour cake mixture into baking pan and bake at pre-heated oven at 160c for 40min or adjust to your oven as every oven is difference. Inverted the cake pan and remove cake once it is cool completely.

*dried cranberry tu,  1/2 darinya k.nor gaulkan dgn sedikit tepung (dr sukatan tepung yg dinyatakan dlm resipi supaya ianya merata dlm kek - tak mendap di dasar kek) dan 1/2 lg k.nor tabur di dalam loyang, sebelum dituangkan adunan (yg ni tak perlu digaulkan dgn tepung)


Friday, April 26, 2013

LET'S 'KRUSHERS' @ HOME

ASSALAMUALAIKUM...

Tajuk tak boley blah tu... hehehe...  Kalau penggemar atau pengunjung setia 'kepci' mesti maklum dgn minuman krusher. K.Nor ni bukan ler pengunjung setia kepci, kalau setahun tu, ada la 2 - 3x jer kut labur duit kat sana. Kebetulan sang hero sulong ajak mak ayah dan anak dara nan satu tu ngetest Korean Spicy Krunch baru2 ni, so kita org gi ler.. Tak mo ckp bab ayam korea tu ya.. nak tau sila ngap sendiri, tp rasanya dah ramai yg cuba kan sbb dah lama promosi ayam ni. Yg K.Nor nak uarkan kat sini minuman yg dipesan malam tu.



Mulanya nak order minuman krunch yg lain tp sbb alatnya tak dpt digunakan (at that night ler) so Along order la Lemon Fresh Fizz. Bila tengok rupa, mcm simple jer bahan2 dlmnya, ada hirisan lemon, ada hirisan limau kasturi dan daun pudina. Along tanya, boleh buat tak mak.. ermmm.. rasanya boleh kut.. (chewahhh kompiden jer hehehehe). Kebetulan ke gergasi baru2 ni, rembat ler lemon sebiji dan limau kasturi sket. Daun pudina tak yah beli la.. mmg dah merimbun kat kebun kan.. hehe Utk airnya, mulanya duk tenung2 rasa mcm dia guna air soda tp tak ada lak rasa wangi soda tu..  Pastu K.Nor pikir nak try guna sprite ler. Sprite pun ada beberapa jenis kan, tp K.Nor sambar yg Sparkling Lemon-Lime. Rasanya lebih sesuai guna jenis ni.. 


Lepas masak lunch, terus K.Nor godek minuman ni, dgn bayangan masa minum kat kepci tempohari. Bila diberi rasa pd Along dan Cik Abg, masing2 kata mmg menjadi! fuhhh.. legaaaaa.. & seronok.. Ni pada anak tekak kita org la ya.. mungkin pd anak tekak org lain berbeza kut.. Apapun, K.Nor tetap nak share resipi yg dicuba ni dgn teman2 dan adik kakak semua ya.. Diucapkan selamat mencuba... (kalau menjadi sama mcm yg kepci tu, sila maklumkan kat komen dib baah.. kalau tak jadi sama .. maaf ya.. )  ^__^

HOMEMADE LEMON FRESH FIZZ
resipi : K.Nor@SecubitGaram

Bahan:
1.5 liter air Sprite (Sparkling Lemon-Lime)
1 biji lemon ~ dihiris
5 - 7 bj limau kasturi
5 tangkai daun pudina
ais secukupnya ~ dihancurkan

Cara:
Masukkan lemon (/asingkan 2 kpg) dan 3 bj limau kasturi yg dihiris ke dalam jag/jug minuman.
Perahkan 2 - 3 bj limau kasturi dan lebihan 2 keping hirisan lemon td ke dalam jag. (lebihkan jika ingin lebih rasa masam)
Masukkan daun pudina yg telah diramas sedikit.
Tuangkan air sprite ke dalam jag dan kacau.
Masukkan pula ais yg dihancurkan. Kacau sedikit.
Tuangkan ke dalam gelas dan sedia utk dinikmati.

* cara k.nor hancurkan ais (guna 2 plastik bersih)
- masukkan ketulan ais kedalam plastik dan ikat dgn getah.
- masukkan ke dalam satu plastik lagi dan ikat.
- hancurkan/tumbuk dgn menggunakan alu lesung (alas lantai dgn sehelai kain bersih)
** kalau nak guna blender/food processer pun boleh tp sbb ketulan ais k.nor agak besar dr biasa, so k.nor lebih suka guna kaedah yg pertama (utk menjaga ketahanan/ketajaman blender/food processer juga )

Thursday, April 25, 2013

CREAM PUFF WITH CUSTARD FILLING

ASSALAMUALAIKUM...

Tak ingat dah, bila buat Cream Puff ni, 2 minggu lepas atau 3 minggu lepas.. hehe. punya la lama peram gambar dlm folder. Takper.. gambar tak basi kan.. 


Resipi ni K.Nor amik kat fb, masa tu keluar kat wall, resipi dr Deanna. K.Nor cuba salin gitu2 jer dlm kertas  dan bila nak share kat sini, gi la cari kat album D, tak jumpa la pulak. Takper lah.. K.Nor dah mssg kat inbox, mintak D copy resipi tu balik .. insyaallah bila dah dapat nanti, K.Nor akan share kat sini ya.. Harap bersabar :)


Alhamdulillah.. belum sempat publish, D dah pun inbox resipinya.Kata D, resipi asalnya dari Chef Kamarul. Mekasih banyak2 ya D, mmg sedap Cream Puff ni. menjadi dgn elok jer. Kalau nak tau, last sekali K.Nor buat cream puff masa Aisyah 6 tahun. Masih tadikan lg masa tu. Punya la banyak buat (sekali dgn bagi kat cikgu2 dia di tadika) sampaikan jd muak nak buat lepas tu.. Ni baru timbul balik rasa nak buat.. heeeee... dah 10 tahun tu.. punya la lama kan hehehe


CREAM PUFF WITH CUSTARD FILLING
resipi : Chef Kamarul
sumber : Deanna  & K.Nor@SecubitGaram

Bahan2 Cream Puff
250ml air
100g Mentega
1sdk Gula Kastor
125gm Tepung Gandum
3 biji telur ~ k.nor guna gred B
1/2 sdt garam

Cara Membuat Cream puff
1. Campur gula,air dan mentega. Masak hingga mendidih. Masukkan tepung dan kacau dengan senduk kayu hingga sebati dan tak melekatpada periuk. Sejukkan sebentar.
2. Masukkan telur 1 per 1 dan kacau sebati. Paipkan ke atas dulang pembakaryg telah disapukan mentega.
3. Bakar 15 min pada suhu 180 darjah.

Custard Filling
Bahan-bahan
500ml Susu Segar
1 biji telur
25gm tepung Kastad
30gm tepung Jagung
100gm gula kastor
1 sdk esen vanilla

Cara Membuatnya:-
1. Campur dan gaul sebati telur,gula kastor, tepung kastad, teung jagung dan esen vanilla.
2. Kemudian, tuangkan susu yang telah dipanaskan sedikit dan masak hingga kastad likat. Sejukkan sebentar.
3. Masukkan ke dlm piping bag, paipkan ke dlm belahan cream puff. Kemudian, ayak gula ising ke atas creampuff.


Tuesday, April 23, 2013

ATTENTION : EMAIL BEING HACKED


ASSALAMUALAIKUM...

Pagi td K.Nor terima call dr Gert, bagitau yg dia terima email dr K.Nor yg mengatakan K.Nor perlukan bantuan wang yg urgent, dr Nigeria (bila masa pulak k.nor duk Nigeria?? haihhhh). Terkejut betul dgn berita dr Gert tu, terus K.Nor bukak email dn tengok semua email dlm folders yg dah sent pun, semua hilang. Dah gabra semacam bila kena kes macam ni.. 

click to enlarge the image

Check punya check yg menghacked K.Nor tu, datangnya dr Nigeria based pd apa yg K.Nor jumpa ni. 

click to enlarge the image

K.Nor mohon pada sesiapa yg terima email spt kat atas, yg mana menyatakan K.Nor mintak bantuan duit, PLEASE ya.. abaikan dan klik SPAM pd email tu dan delete. K.Nor tak tau la, dia hantar pada kesemua email yg ada dlm contact list K.Nor tu atau tidak tp sebagai langkah berjaga2, adalah digalakkan tukar password email anda supaya email anda pula tidak diceroboh ya..  Apa2 kesulitan yg timbul dr hal ni, K.Nor mohon jutaan ampun dan maaf.. <mood: sedih + geram + bengang + hopeless>

*K.Nor dah create new yahoo acc, so sapa2 yg nak hubungi K.Nor bolehlah guna email baru dah diupdate di sebelah ni ya (atas ruangan LABEL)



Monday, April 22, 2013

PUDING MANGGA

ASALAMUALAIKUM....

Puding yg terhasil dek nak perhabiskan 2bj mangga sebelum ia menopos hehe..  K.Nor jumpa resipi asalnya kat dapur MYKITCHEN SNIPPETS, owner dia Gertrude Wan. Mesti ramai yg kenal kan .. Resipi asal dlm BI, sukatannya pun sedikit, kalau buat rasanya sikit jer yg dapat, tak cukup utk K.Nor sekeluarga. So K.Nor double up adunan yg digunakan dan tambah lebih air sbb K.Nor suka tekstur jelly/puding yg lebih lembut gitu..


Nak tengok resipi asal boleh ke dapur GERT ni ya.. Thanks Gert, for sharing the recipe :)



PUDING MANGGA
resipi asal : Gert@MyKitchenSnippets
resipi olahan : K.Nor@SecubitGaram

Bahan2:
10gm agar2 serbuk
6 cawan air ~ cawan metrik
7 - 9 sudu besar gula ~ ikut kemanisan yg disukai/bergantung pd tahap kemanisan buah mangga
1 cawan susu segar
1 cawan isi mangga yg dikisar
1 helai daun pandan

Cara:
Masak air bersama agar2 serbuk hingga larut dan masukkan gula dan daun pandan.
Masak lagi hingga mendidih dan masukkan susu segar.
Biarkan ia hampir mendidih dan masukkan mangga yg dikisar tadi.
Padamkan api dan biarkan sejuk sedikit dan tuangkan ke dalam acuan yg disukai (basahkan sedikit mould utk memudahkan utk mengeluarkan puding. sekiranya menggunakan silicone mould tak perlu dibasahkan mould)
Sejukkan dlm peti ais sebelum menghidang.


Friday, April 19, 2013

ANGEL HAIR BOLOGNESE

ASSALAMUALAIKUM...

Sepatutnya entri ni keluar pg semalam tp disebabkan kes email yahoo K.Nor kena hack tu, terus hilang mood nak update. Masa duk ngedit gambar dan nak mula ngarang entri ni la, K.Nor dpt panggilan dr Gert (tq so much for yr help Gert, really, really appreciate it) bagitau yg dia terima email mintak duit tu. Dalam keadaan panik, tak tau nak settle mcmana kes tu, cik abg pulak keluar dr awal pagi, mmg haru biru betul masa tu. Sambil online lg dgn Gert kat viber, dia juga bagi pendapat utk buat itu ini. Akhirnya dlm slow2 K.Nor cuba godek kat yahoo tu, bermula dgn tukar segala password (email dan jugak blog), hantar report kat yahoo yg acc dah kena hacked, submit req mintak dikembalikan segala email yg dlm simpanan (mmg banyak email yg dlm folder huhu) dan juga mintak dikembalikan contact list, pastu create new email acc.. pastu buat entri smlm, fuhhh... mmg betul2 haru biru.. Akhirnya semua settle, slow2.. sudahnya hanya sempat goreng nasi pukul 1.30ptg. Duk settle kes dari mula2 Gert call, lebih kurang pukul 10.40pg kut.. haishhh... satu pengalaman yg tak mungkin dilupakan.. Mudah2an tak terkena lagi lepas ni, insyaallah tak akan guna lg acc yahoo ni, K.Nor nak create acc gmail lak lps ni.. Akan K.Nor update new email kat sidebar tu bila dah settle semua ya.. K.Nor mohon maaf pd sapa2 yg terlibat, yg terima email mengarut tu.. 


Berbalik pd menu hari ni, ANGEL HAIR BOLOGNESE, biasanya org buat Spaghetti Bolognese kan. Tapi K.Nor lebih suka angel hair dr spaghetti, mungkin sbb ianya lebih halus dan lebih kepada mee kuning :) Resipi ni selalu K.Nor gunakan tiap kali buat spaghetti/pasta terutamanya time hari raya.. Alhamdulillah.. mmg laris dipasaran. maklum la, tekak melayu kan, nak kena ada rasa pedas2 gitu. kalau resipi bolognese biasa tu, lebih kepada rasa masam2 jer. 

Sos yg dihasilkan dr resipi kat bawah ni mmg agak banyak. Kalau ada lebihan tu boleh la simpan kat freezer. Time anak tekak terasa nak makan, atau kesuntukan masa nak masak masakan lain, boleh keluarkan sos dan panaskan. Sambil tu, boleh rebus pasta juga. So jimat masa dan tenaga kan.. Selamat mencuba resipi bolognese versi anak tekak Melayu ni.. ^____^


ANGEL HAIR BOLOGNESE
resipi : K.Nor@SecubitGaram

Bahan2:
angel hair secukupnya
sedikit minyak zaitun

Bahan utk sos bolognese:
400gm daging kisar
3 - 5 btg sosej ~ dihiris
1 labu bawang besar (holand) ~ dadukan
3 ulas bawang putih ~ dicincang
2 sudu besar cili mesin
1 cawan sos tomato
1 sudu besar serbuk lada hitam
1 paket Perencah Sos Spaghetti Bolognese Maggi
1 batang celery ~ dadukan
1 - 2 batang lobak merah ~ dadukan
1 sudu besar dried oregano
garam dan sedikit gula
minyak (sebaiknya minyak zaitun)

Cara:
Rebus angel hair dan masukkan sedikit minyak zaitun hingga lembut.
Toskan. (simpan 2 cawan air rebusan utk digunakan dlm sos)
Panaskan minyak dan tumis bawang holland dan bawang putih hingga wangi.
Masukkan cili mesin dan goreng lagi sekejap.
Masukkan daging kisar, kacau dan biarkan hingga keluar air daging.
Masukkan sos tomato, serbuk lada hitam, perencah sos spaghetti, celery dan lobak merah.
Kacau sebati dan masukkan 2 cawan air rebusan pasta td. Kacau.
Biarkan merenih hingga sedikit pekat, kemudian masukkan dried oregano.
Perasakan dgn garam dan sedikit gula.
Masak sehingga kepekatan sos yg disukai.
Tuangkan sos atas pasta yg dihidangkan dlm pinggan.

*sos yg dihasilkan mmg agak banyak, boleh dimakan antara 1 -2 paket pasta angel hair. boleh juga dimakan dgn spaghetti atau makaroni.
** lebihan sos boleh disimpan dlm freezer, cuma panaskan balik bila nak makan.
*** utk rasa yg lebih sedap, boleh taburkan sedikit aun selasih masa menghidang.

Tuesday, April 16, 2013

SIRA LABU ~ MALAYSIAN FOOD FEST (KELANTAN MONTH)

ASSALAMUALAIKUM...

Satu lg hidangan dr negeri Kelantan Darul Naim yg dibuat khas utk Gert bagi memeriahkan Malaysian Food Fest. Kalau Sira Labu ni selalunya dibuat atau dihidangkan masa kenduri kawin, samada dimakan dgn nasi minyak, nasi putih ataupun makan gitu aje sbg dessert. K.Nor mmg suka gak Sira Labu ni tp dgn syarat tak manis sgt la. Tapi kebiasaannya dessert Kelantan mmg manis2, so tak leh makan banyak la kalau yg kat kenduri tu. Tapi kalau yg kita buat sendiri, kita boleh ejjas sukatan gula yg digunakan.


Resipi Sira Labu ni K.Nor amik kat dapur Lina pg, mekasih ya Lina.Tak leh nak pot pet panjang, duk achummm achummmm jer dr pagi tadi. Hidung asyik tersumbat jer dr smlm, mula la tak leh nak lena mana. Ok.. Jumpa lagi.. Slmt mencuba Sira Labu bg yg berminat tu ya... ^ __ ^


SIRA LABU
resipi : Lina pg
sumber : K.Nor@SecubitGaram

Bahan-bahan:
1/2 biji labu
3 sb gula merah
3 sb gula perang/gula pasir
3 helai daun pandan
Air kapur

Cara-Cara:
Labu dikupas kulit dan direndam ke dalam air kapur selama 1-2jam
Cuci bersih dan toskan labu
Susun labu ke dalam periuk dan taburkan gula merah dan juga gula perang.Sukatan gula terpulang kepada citarasa.
Letakkan daun pandan yang disiat-siat.
Tutup periuk dan masak labu dengan api yang kecil selama 1 jam atau sehingga labu empuk

Note: Lina pg tidak meletakkan air dalam resepi ni sbb labu akan mengeluarkan air semasa proses memasak..Jika suka boleh letakkan 1-2 sb air selepas tabur gula

~ k.nor tak guna kedua2 gula spt yg dlm resipi di atas, sebaliknya k.nor guna gula nisan..



"I am submitting this post to Malaysian Food Fest, Kelantan Month hosted by Gertrude of My Kitchen Snippets "


Monday, April 15, 2013

ACAR IKAN

ASSALAMUALAIKUM....

Kalau diikutkan hati nak bercuti dr bersiaran lama sket. Skrg kan mood demam (demam PRU ler hehe) kut2 nak gi ngempen masuk kampung keluar kampung. Geng2 pesbuk, ramai yg dah bg tanda setuju nak pangkah parti baru yg berlogokan seguni garam kan....  hahahhaa... yer la tu.. Ngempen la sangat, nak test market la sangat.. Tak main la nak test market nih.. Berblogging pun sekadar suka2, isi masa yg terluang. Bukannya sbg mata pencarian dgn berblogging nih.. <ni k.nor, bukan org lain ya.. apa yg org lain buat, tu hak dia, hak individu, kena hormati hak org lain, baru org lain hormati hak kita, tak gitu? hehe>  Sebenarnya pc K.Nor buat hal baru2 ni.. merajukkah? mogokkah? tak tau ler.. ingatkan dah kena warded tp alhamdulillah.. dpt dibaiki dgn cpt.. Mood nak bercuti lama pun terbang melayang2.. heeee...


K.Nor hidangkan satu menu yg sangat simple dan enak. K.Nor cuma masak menu ni, nasi putih, pastu tak lupa sambal belacan dan ulam dgn sayur kacang botol, preshhh from my little kebun.. sedapppp sgt..  cukup menyelerakan.. Tambah pulak buat dgn ikan kegemaran K.Nor, ikan tongkol @ ikan aya... best!

ish.. sambal belacan lupa nak dienterprem kan.. :)

Resipi dari buku 50 Hidangan Penambat Selera lagi kali ni. Resipi2 dlm buku ni amat mudah dibuat, insyaallah menyelerakan. Bagi yg nak belajar masak tu, sila la dapatkan buku ni di kedai2 buku yg pemes ya... insyaallah ada. Kalau tak ada, sila contact K.Liza, boleh beli cara online dgn dia.. :)

ACAR IKAN 
resipi : K.Hanieliza (dr buku 50 Hidangan Penambat Selera )
sumber : K.Nor@SecubitGaram

Bahan A:
2 ekor ikan selar ataupun ikan tenggiri ~ k.nor guna ikan tongkol/aya hitam
1/2 cawan air asam jawa
1/2 sudu teh kunyit serbuk
1 biji tomato ~ dibelah 4
garam secukup rasa
minyak secukupnya

Bahan B: ~ dihiris
3 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1 inci halia
2 biji cili hijau
1 biji cili merah
1 labu bawang besar

Cara:
Gaul ikan dengan garam dan serbuk kunyit. Goreng hingga masak.
Panaskan minyak dan tumiskan bahan B hingga wangi.
Masukkan air asam jawa, tomato dan serbuk kunyit. (kemudian k.nor masukkan garam dan sedikit gula utk mengimbangi rasa masam dan masin)
Apabila mendidih, masukkan ikan dan tutup api.
Hidangkan dengan nasi putih.


Thursday, April 11, 2013

PIZZA MUFFIN

ASSALAMUALAIKUM...

Dah lama sorang teman di fb (Siti Aisya) inbox K.Nor utk tunjukkan satu resipi kat blog omputih yg mana dia amat tertarik dgn STUFFED PIZZA MUFFIN yg dihasilkan. Bila K.Nor tengok resipinya, blogger tu menggunakan bahan readymade yg kat pasaraya. Pada pendapat K.Nor, tak susah nak buatnya cuma kita perlukan resipi doh pizza dan juga perlu ada sos utk pizza tu. Bagi yg nak amik jalan mudah boleh aje cari sos pizza yg readymade dlm botol, banyak dipasaran nun. Tapi bagi K.Nor, lebih suka buat sos sendiri sbb sebelum2 ni kalau K.Nor nak buat pizza, mmg K.Nor buat sendiri jer sos pizza tu.. Lebih berbaloi org kata :)


Setelah hampir 3 bulan baru dapat K.Nor godek2 resipi utk menunaikan hajat Siti Aisya tu (sebenarnya K.Nor pun terliur gak tengok pizza muffin yg dihasilkan hehe). K.Nor ada resipi doh pizza yg selalu K.Nor guna sebelum ni tp sbb sukatannya agak banyak, jadi K.Nor gugel la utk cari resipi yg sukatannya ngam2 utk K.Nor sekeluarga. K.Nor terjumpa dgn 2 resipi doh pizza dr Dayang Jack dan K.Nor guna salah satunya. Manakala utk sosnya K.Nor buat menggunakan resipi yg selalu K.Nor guna. 


Alhamdulillah.. mmg enak sekali bila ngap pizza simple gini. Elok kalau nak jamu anak2, angkut sorang seketul dua.. tak perlu potong2 lagi dah.. Nak buat pizza ni pun mudah jer sebenarnya. Dan kalau nak tukar sosej tu kepada hirisan ayam atau tak nak letak apa2 kecuali sos pizza dan cheese aje pun tak per.. Terpulang pd selera masing2 ya.. KITA YG BUAT DIA KAN.... ^___^

K.Nor mintak izin nak share resipi doh pizza Dayang ya.. Mekasih... Dan kepada Siti Aisya, semoga berpuas hati dan selamat mencuba :)




PIZZA MUFFIN
resipi : K.Nor@SecubitGaram

Doh pizza secukupnya
3 batang sosej ~ k.nor guna Ramly
sos pizza
parutan keju mozzarella
parutan keju cheddar

Cara membuat pizza muffin:
Sapu loyang muffin dgn mentega (lebihkan sedikit supaya pizza tak melekat bila masak nanti) dan taburkan sedikit tepung.
Bahagi dua doh pizza kemudian canai di atas papan pencanai yg ditabur sedikit tepung hingga nipis (jangan terlalu nipis) dan membentuk segiempat bujur.
Sapu dgn sos pizza hingga rata (tinggalkan sedikit bahagian tepi doh utk memudahkan proses menggulung)
Kemudian letakkan separuh dr sosej yg dihiris nipis di atasnya dan taburkan dgn parutan keju mozzarella.
Kemudian gulung doh kemas2.
Potong kepada 10 - 12 bahagian dgn pisau tajam.
Letakkan dlm loyang muffin yg dah digris tadi.
Ulang proses diatas kepada 1/2 bahagian doh lagi.
Biarkan pizza muffin tadi naik sekali ganda.
Tabukan parutan keju cheddar di atasnya sebelum dibakar dlm oven dgn kepanasan 190C selama 15 - 20 min atau sehingga masak
Hidangkan panas2.. 


Doh Pizza (by Dayang Jack)

2 cawan tepung gandum
2 sudu kecil yis segera mauripan
2 sudu besar susu tepung
160 ml air suam
1 sudu besar gula halus
1/2 sudu kecil garam
1/2 sudu besar bread softener (pelembut doh)
1 sudu besar olive oil atau marjerin/mentega cair

Cara-cara :
Rendam yis bersama air suam selama 10 minit. (Yis yang baik akan mengeluarkan buih)
Dalam mangkuk/bekas berasingan, campurkan kesemua bahan yang selebihnya dan gaul/ramas dengan hanya menggunakan jari. Kemudian, buatkan lubang di tengah-tengahnya dan tuangkan yis tadi perlahan-lahan. Uli sehingga menjadi doh yang elastik.
Simpan doh di dalam satu bekas yang agak besar dan tutup kemas dgn kain lembab. Rehatkan doh selama 45-50 minit.

* k.nor lebihkan sket sukatan air sbb doh yg mula2 dihasilkan menggunakan sukatan air mengikut resipi agak keras. bukan salah resipi ya.. tp mungkin disebabkan kualiti tepung yg digunakan.. 


SOS PIZZA
resipi : K.Nor@SecubitGaram

Bahan2 :
1 labu bawang besar (holand) ~ didadu kecil
3 ulas bawang putih ~ dicincang
1 cawan sos tomato
3 sudu besar cawan sos cili
1 sudu kecil serbuk lada hitam
1 sudu kecil serbuk oregano
garam
gula
minyak ~ sebaiknya minyak zaitun

Cara:
Panaskan minyak dan tumis bawang besar dan bawang putih hingga layu dan wangi.
Masukkan sos tomato, sos cili, serbuk lada hitam, garam dan gula.
Renih hingga pecah minyak dan pekat.
Masukkan serbuk oregano dan kacau.
Masak seketika dan padamkan api.
Biarkan sejuk sebelum digunakan.




Thanks Moni, Candy :)

Nak selitkan di sini, award yg K.Nor terima dari dapur nasya.. lama tak main dgn award2 nih.. Mekasih nasya ya.. 


Wednesday, April 10, 2013

KUIH BUTIR NANGKA ~ MALAYSIAN FOOD FESTIVAL (KELANTAN MONTH)

ASSALAMUALAIKUM....

Masih lg dlm mood MALAYSIAN FOOD FESTIVAL yg mana Gert menjadi tuan rumah utk kali ni. Sebelum event ni berlangsung, K.Nor dah save beberapa resipi yg nak dicuba bagi memeriahkan acara MFF ni setelah dimaklumkan oleh Gert pd K.Nor. Masih belum dapat mencuri masa utk membuatnya maklum la, yg nak makan tu tak ramai, jd mood nak membuat pun lemau sket la. Nak kata bz sgt2 tak jugak, buat2 bz jer yg lebih kut.. hehe


Kalau org Kelantan pasti tau dessert yg pemes di bulan puasa ni kan. KUIH BUTIR NANGKA, salah satu menu yg laris di bulan puasa biasanya. Memang sedap pekena kuih muih yg berkuah gini time berbuka nak2 kalau dibiarkan sejuk dulu dlm peti ais. Hasil bertanyakan pada pakcik gugel, K.Nor ditemukan dgn resipi KUIH BUTIR NANGKA di AZIE KITCHEN. Resiipi yg mudah dan sukatannya pun tak banyak. Kalau utk yg baru nak mencuba buat tu elok sgt la kan.. Kang kalau buat yg dlm sukatan banyak, tak abis makan pulak. 

ku lihat ijauuuuuuuu ^___^

Mekasih Azie, sudi berkongsi resipi Kuih Butir Nangka ni ya.. Kalau diletakkan hirsan nangka pun best gak ni rasanya. Macam Kuih Sagupal versi moden skrg ni dah diletakkan hirisan nangka fresh.. perghhh mmg syok abis... :) 

KUIH BUTIR NANGKA
resipi : Azie Kitchen
sumber : K.Nor@SecubitGaram

Bahan-bahan kuah:
Santan pekat
2 helai daun pandan - disimpul
Gula dan garam – secukup rasa
1/2 sudu kecil Halba

Cara memasak:
Satukan semua bahan dalam periuk, masak dengan menggunakan api yang sederhana. Sentiasa kacau supaya tidak berketul. Saya masukkan juga lebihan air daun pandan tadi ke dalam kuah. Rasakan garam dan gula. Kacau sampai menggelegak. Tutup api…

Bahan-bahan biji nangka:
1 cawan tepung beras pulut
Air daun pandan – kisar daun pandan, tapis dan ambil airnya
Pewarna hijau
Sedikit air kapur
Garam

Cara membuat:
Sebelum menguli, panaskan dahulu air di dalam periuk (air separuh periuk). Masukkan semua bahan ke dalam bekas dan uli sampai sebati.
Masukkan air daun pandan sedikit demi sedikit sampai tepung tidak melekat pada tangan.
Kemudian bentukkan seperti biji nangka (lebih kurang sebesar gula-gula). Terus masukkan doh itu ke dalam periuk dengan air yang sedang menggelegak.
Apabila biji nangka masak, ia akan timbul di permukaan air. Bolehlah angkat dan masukkannya dahulu ke dalam bekas yang berisi air masak, jika kuah belum siap.



"I am submitting this post to Malaysian Food Fest, Kelantan Month hosted by Gertrude of My Kitchen Snippets "

Monday, April 8, 2013

KEK CARROT BLACKOUT ^___^

ASSALAMUALAIKUM..

Tu nama kek yg diberikan oleh adik K.Nor bila K.Nor serve kek ni baru2 ni. hehe.. kalau geng2 fb pasti ada yg tau kenapa diberi nama KEK CARROT BLACKOUT kan.. Masa kek ni dlm oven tiba2 blackout, hampir sejam lak tu.. Masa tu kek dah dibakar selama 35 min. K.Nor biarkan kek dlm oven sbb masa tu oven masih panas lg kan, pastu K.Nor panaskan air dlm periuk pengukus dan kukus kek carrot ni hingga masak. ermm.. boleh gak diberi nama Kek Carrot Bakar & Kukus ni kut.. hehehe

Deco bodo2 jer.. hehe

Alhamdulillah.. kek tetap masak dan sedap cuma mendap la sket sbb terencat masa blackout sebelum sempat dikukus tu. Rasanya kek lebih moist bila dikukus dan masih ada wangi kek yg dibakar .. 2 in 1 gitu :)

Resipi asal kek ni K.Nor amik kat dapur Cida De'nuanza. Mulanya K.Nor nak letak resipi dr dapur Cida tu tp sbb banyak yg K.Nor olah (biasalah kan kalau bab derhaka ni :) jd K.Nor letak yg K.Nor olah jer la, utk lebih mudah K.Nor nak rujuk di masa akan datang. (sebenarnya resipi ni yg K.Nor guna utk tempahan kek carrot, mekasih Cida dan empuanya asal resipi, Zati.. mohon dihalalkan ya..) Harap Cida dan Zati tak marah sbb K.Nor dah olah bahan2 dan cara2 membuatnya utk keselesaan K.Nor. Nama resipi juga terpaksa K.Nor ubah sket sbb K.Nor tak letak walnut, sebaliknya K.Nor gantikan dgn kismis. Tapi K.Nor tak lupa utk letak link resipi asal dr dapur Cida.. Mekasih sekali lg ya... Bagi yg nak tengok resipi asal boleh klik kat link Cida di atas dan di bawah ni ya.. 

Warna kek yg gelap disebabkan penggunaan gula perang.. sedap :)

KEK CARROT
dari resipi asal :KEK CARROT WALNUT CHEESE, buku Panduan Asas Menghias Kek kak Zati
sumber : Cida De'nuanza
olahan : K.Nor@SecubitGaram

Bahan2:
250gm tepung gandum
1 1/2 sudu kecil baking powder
1/2 sudu kecil soda bikarbonat
1/2 sudu kecil garam
1/2 sudu kecil serbuk kayu manis
4 biji telur A
350 ml minyak jagung
70 gm gula castor
100 gm gula perang
150gm parutan lobak merah
walnut secukupnya ~ k.nor gantikan dgn 1/2 cawan dried cranberry

Cara:
Panaskan oven dgn suhu  180C.
Ayak tepung gandum, baking powder, soda bikarbonat, garam dan serbuk kayu manis. Ambil 3 sudu dr tepung ni dan gaulkan dgn parutan lobak merah dan dried cranberry. Ketepikan.
Pukul telur dgn wisker sebentar dan masukkan minyak, gula castor dan gula perang.
Pukul lagi hingga sebati, kemudian masukkan bahan2 yg diayak sedikit demi sedikit.
Kacau dgn cara kaup balik hingga hampir sebati dan masukkan parutan lobak merah dan kismis tadi.
Kacau lagi hingga sebati.
Tuangkan ke dalam loyang 9" x 9" yg dah digris terlebih dahulu.
Bakar lebih kurang 50 min hingga 1 jam.


CREAM CHEESE FROSTING
resipi : K.Nor@SecubitGaram

250 gm creamcheese
125 gm butter
120 gm gula icing ~ diayak
sedikit perahan lemon ~ atau boleh guna lemon paste/emulco
Pukul creamcheese dan butter hingga kembang dan gebu.
Kemudian masukkan perahan lemon. Pukul lagi.
Masukkan gula icing dan pukul lg hingga betul2 kembang.
Sejukkan seketika dlm peti ais sebelum dihias atas kek.

* frosting ni boleh digunakan utk kek red velvet juga 


Friday, April 5, 2013

KUZI HATI ~ MALAYSIAN FOOD FEST (KELANTAN MONTH)

ASSALAMUALAIKUM....

Salam Jumaat buat semua, semoga kita semua mendapat keberkatan dan rahmat di hari mulia ni. Perbanyakkan selawat pd Nabi Muhammad s.a.w pada hari Jumaat ya.. mudah2an kita mendapat syafaatnya pada hari perhitungan nanti.. amiin...


Kebetulan dlm freezer ada sedikit hati lembu, lebihan buat HATI PALEMBANG tempohari, jadi K.Nor terfikir nak perhabiskan la.. Duk pikir2 nak masak apa dgn hati yg tak sampai 400gm ni, teringat kat lauk Kuzi Daging yg ada dlm buku 50 HIDANGAN PENAMBAT SELERA, buku masakan K.HANIELIZA. Kalau K.Liza masak guna daging, K.Nor nak derhakakan sket dgn menggunakan hati. Tak salah pun kan, kita yg masak dia..  K.Nor dah banyak gugel resipi kuzi tp K.Nor lebih tertarik nak guna resipi K.Liza ni, sbb ianya lebih mudah dan bahan2 yg digunakan agak simple dan insyaallah ada kat dapur. Sesetengah resipi kuzi lain memerlukan lebih banyak bahan utk digunakan dlm masakan kuzi. K.Nor lebih suka try resipi yg simple dan dlm blog ni pun kebanyakkannya resipi simple2 jer.. Kebanyakkan email yg K.Nor terima suka SG sbb memaparkan resipi yg mudah dan simple bahan2nya. Kalau yg cerewet ni org lain terutamanya yg baru nak belajar masak pun rasa kurang rajin dan tak berminat nak buat melainkan yg betul2 punya kerajinan lebih dan masa terluang yg lebih.. tak gitu hehe


Alhamdulillah... mmg best sungguh KUZI HATI ni.. gravy dia tu, enak sih.... 2 thumbs up tau! menjilat jari jemari.. jari kanan jer la, jari kiri nak jilat watper.. kan.. hehehhehe.. Meh la menerai resipi kuzi K.Liza ni.. insyaallah sedap tau.. Mekasih K.Liza, Nor nak kongsikan resipi kat sini ya..

Dan, bila sebut kuzi, masakan ni dtgnya dr Kelantan kan. Jadi K.Nor amik peluang utk masukkan sekali entri/masakan ni ke MALAYSIAN FOOD FEST ~ Kelantan Month yg dihoskan oleh Gert. Gert, u should try this, makan dgn nasi minyak pun best tau ^___^

KUZI (HATI) DAGING
resipi : K.Hanieliza @ 50 Hidangan Penambat Selera
sumber : K.Nor@SecubitGaram

Bahan A:
500 gm daging ~ k.nor guna hati lembu
3 sudu makan rempah kuzi
1/2 cawan sos tomato
1/2 cawan susu cair
1 cawan air
5 bj cili merah ~ dibelah 2
2 biji tomato ~ dibelah 4
1 labu bawang besar ~ dibelah 4
1/2 cawan kismis
3 sudu makan minyak masak
garam secukup rasa

Bahan B ~ dikisar
5 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
2 in halia
1 cawan bawang goreng
5 biji cili merah

Cara:
Daging/hati dipotong kecil.
Gaulkan daging dgn rempah kuzi dan sos tomato.
Panaskan minyak dan tumiskan bahan B dan daging yg digaul tadi hingga wangi dan pecah minyak.
Masukkan susu cair, kismis, tomato, bawang besar dan cili merah.
Kacau rata dan biarkan sehingga pecah minyak lagi dan pekat.
Hidangkan dengan nasi minyak atau nasi putih ataupun roti.

* k.nor kurangkan bilangan cili merah (dlm bahan B) dan masukkan 1 sudu besar cili mesin.
* k.nor juga tumis dulu sedikit rempah 4 sekawan (kulit kayu manis, bunga cengkih, buah pelaga dan bunga lawang)


Bagi yg tak ada rempah kuzi boleh cuba resipi rempah yg dibawah ni...


RESIPI REMPAH KUZI by Zaliana MyResipi

Bahan2:
1 sudu teh jintan manis
1 sudu teh jintan putih
1 sudu teh lada hitam
6 kuntum bunga cengkih
1 inci kulit kayu manis
4 biji buah pelaga-sila buang kulit dan ambil bijinya sahaja
1 kuntum caber
2 kuntum bunga lawang

Cara:
Basuh bersih kesemua bahan didalam tapis.Kemudian goreng kering/sangai di dalam kuali.
Kisar rempah tadi dalam pengisar kering.Boleh juga ditumbuk hingga halus. Sebagai panduan berat rempah yang dapat ialah anggaran sebanyak 10 gram.

(k.nor rasa kalau tak ada caber rasanya boleh skip aje)

REMPAH KUZI by Chef Hafiza
sumber : Yatie Memories

Bahan2:
2 sudu makan ketumbar*
1 sudu makan jintan manis*
1 sudu makan jintan putih* (* di sangai dan kisar kering)
1 sudu makan serbuk lada hitam
1 btng kulit kayu manis
3 biji buah pelaga
1 kuntum bunga lawang
5 tangkai bunga cengkih


(k.nor rasa kesemua rempah dihendaklah disangai dan dikisar utk menghasilkan rempah kuzi.. spt yg dibuat oleh Zaliana)




"I am submitting this post to Malaysian Food Fest, Kelantan Month hosted by Gertrude of My Kitchen Snippets "



Thursday, April 4, 2013

POT AU CHOCOLAT

ASSALAMUALAIKUM...

Kaedah nak menggunakan kuning telur lebihan masa buat RAINBOW CAKE utk Fiza tempohari. Dah lama K.Nor save resipi ni tp tak terbuat. Bila tengok perlu guna 6 kuning telur, hasrat nak membuat terbantut jer. Duk tunggu2 bila nak buat something yg hanya menggunakan putih telur. Kalau saja2 nak pecahkan telur nak guna kuningnya saja, rasa cam membazir lak sbb tak tau lak nak guna putih telur tu utk apa. Jgn suruh la K.Nor buat maccaron, sbb K.Nor tak minat dek kemanisannya tu. Pavlova pun sampai hari ni tak dtg seru nak buat sbb mmg dah tau benda tu manis. Kalau bab manis2 ni mmg K.Nor tak leh gi :)


Alhamdulillah.. tak sia2 percubaan membuat POT AU CHOCOLAT ni. Memang sedap!! Lemak2 berkrim, penuh dgn rasa cokolat nyer tu.. Pada sapa2 yg ada lebihan kuning telur meh la menerai resipi dr blog Suziethefoodie ni.. K.Nor dah translate resipinya. Kalau nak yg versi asal atau kaedah step by step boleh klik kat SINI.


POT AU CHOCOLAT
sumber : suziethefoodie
sumber : K.Nor@SecubitGaram

Bahan2:
1 1/2 cawan non dairy whipping cream
1/2 cawan susu segar/full cream
90gm coklat masakan ~ dipotong kecil
6 bj kuning telur
3 sudu besar gula perang
sedikit serbuk lada ~ optional

Cara:
Pananskan oven dgn suhu 150C
Panaskan whipping cream dan susu dlm periuk dgn api sederhana.
Bila ia hampir mendidih, padamkan api dan masukkan potongan coklat masakan.
Kacau sehingga semua coklat larut.
Dalam mangkuk berasingan, kacau kuning telur, gula perang dan serbuk lada hingga sebati.
Masukkan sedikit demi sedikit adunan coklat tadi ke dalam adunan telur dan hendaklah sentiasa dikacau (jgn masuk banyak2 sekaligus nanti adunan telur akan menjadi berketul2 spt scramble egg/telur hancur)
Masukkan adunan ke dalam mangkuk ramekin/souffle dan tutup dgn aluminium foil. Cucuk bahagian atasnya dgn garfu utk membuat lubang udara.
Letakkan dlm dulang yg berisi air panas mendidih (kaedah bain marie/waterbath) lebih kurang 1/2 ketinggian mangkuk ramekin yg digunakan.
Masukkan ke dalam oven dan bakar selama 35 min atau sehingga masak.
Keluarkan dr oven dan biarkan sejuk seketika (lebih kurang 1/2 jam)
Sejukkan dlm peti ais lebih kurang 3 jam dan boleh lah dihidangkan.
* masa simpan dlm peti ais, jgn lupa utk tutupkan balik ramekin dgn aluminium foil supaya bahagian atas puding tidak berkeping.


Wednesday, April 3, 2013

RENDANG IKAN TONGKOL

ASSALAMUALAIKUM...

Hari ni kita berpot pet la serba sedikit ya, tak yah nak WW hehe.. Bukan apa, sbb nak perkenalkan masakan yg K.Nor cuba ni. Kang kalau letak gambo jer, org tak faham pulak. Nak berWW ni kena tengok keadaan gak kan, tak leh hentam keromo jer buat entri WW. K.Nor mmg jarang2 buat entri WW, kecuali la mood tarak, idea nak mengomel tarak. Dan kadang kala gambar dan resipi yg nak dipostkan tu mmg dah boleh berkata2 dgn sendiri nya ^____^


Ok, kita balik pd entri kali ni, RENDANG IKAN TONGKOL. Resipi dr buku 50 HIDANGAN PENAMBAT SELERA, buku masakan terbaru dr K.Hanieliza. Boleh dikatakan dlm buku ni, masakan2nya simple jer. Tak rumit dan tak cerewet bab bahan yg digunakan. Bagi adik2 yg baru belajar ke dapur, terutamanya yg baru pegang jawatan DO (bukan District Officer ya tp Dapur Officer) , maksud K.Nor baru jd isteri org laaaa, dlm kata lain baru melangsungkan perkahwinan... heheee... Memang elok sgt kalau nak belajar masak2 utk suami tercinta. Kalau yg dah lama kawin pun no problemo, tambah lagi yg bekerjaya, disyorkan gak beli buku ni dan mencuba masakan2 yg terdapat dlmnya. Anak2 yg membesar dgn air tangan kita sbg ibu, adalah lebih baik, insyaallah akan menjadi anak2 yg terbaik..

K.Liza punya cerah tp K.Nor punya gelap jer.. :)

Selain sedap dimakan dgn nasi putih, Rendang Ikan Tongkol ni pun sedap dimakan bersama ketupat palas. Kebetulan ada lebihan ketupat palas dlm esbok, so mlm tu kita org dinner dgn ketupat dan rendang ikan ni ler.. ehhh ayat di atas menggambarkan masakan ni dah lama K.Nor buat dan gambarnya dah lama bertapa dlm folder.. biasalah skrg ni, bab peram gambar dlm folder hehe

RENDANG IKAN TONGKOL
resipi : K.Hanieliza (buku 50 Hidangan Penambat Selera)
sumber : K.Nor@SecubitGaram

Bahan A:
1 ekor ikan tongkol ~ dipotong
3 cawan santan ~ dr sebiji kelapa
2 sudu makan kerisik
3 keping asam gelugur
2 helai daun kunyit ~ dihiris halus
3 helai daun limau purut ~ dikoyak
1/2 cawan minyak masak
garam secukup rasa
sedikit gula ~ k.nor tambah

Bahan B ~ dikisar
15 tangkai cili kering
5 bj cili api
8 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci halia
1 inci lengkuas
3 batang serai
1 sudu teh serbuk ketumbar
1 sudu teh serbuk jintan manis

Cara:
Potong ikan dan bersihkan.
Panaskan minyak dan tumis bahan B. Kacau sehingga pecah minyak.
Masukkan ikan tongkol, santan, kerisik, daun limau purut, garam dan asam gelugur.
Masak hingga pecah minyak dan pekat.
Masukkan daun kunyit, Kacau rata dan angkat.
Sedia dihidangkan.

Jika ada sapa2 yg berminat, ni buku masakan yg K.Nor gunakan..
Gambar dr Portal PTS ...



Monday, April 1, 2013

TERESEK JANTUNG PISANG ~MALAYSIAN FOOD FEST (KELANTAN MONTH)

ASSALAMUALAIKUM...

Menu ni dah laaaaaaaaaaaaaaaaama duk dlm folder. Masa jiran K.Nor bagi jantung pisang dulu, K.Nor cuba satu resipi yg tak pernah dengar apatah lagi masuk anak tekak. Memang tak pernah makan ler sebelum ni. Masa duk tanya2 resipi apa yg boleh dibuat dgn jantung pisang, ada beberapa teman fb yg cadangkan utk buat TERESEK JANTUNG PISANG. Hasil guguel, K.Nor jumpa beberapa resipi teresek ni tp K.Nor pilih resipi kat dapur CIK MANGGIS. 


Alhamdulillah.. mmg sangat sedap! Tak sia2 mencuba. Terasa makan rendang ayam pun ada. Langsung tak terasa jantung pisang dalam tu. Memang best! Mekasih pd K.Nah yg sudi berkongsi resipi Teresek Jantung Pisang. Masakan teresek ni asalnya dari Kelantan dan K.Nah mmg originally org Kelantan.. hehe.. 

Opss.. satu lg penyebab K.Nor cuba resipi teresek adalah utk join MALAYSIAN FOOD FESTIVAL, yg bermula hari ni sehinngga akhir April. Negeri yg terlibat adalah negeri Kelantan. Kali ni Gertrude Wan @ My Kitchen Snippets yg menjadi host.  Nak tau lebih lanjut berkenaan event ni boleh ke SINI. Jom la sapa2 yg teringin nak join event ni, tak perlukan bayarana apa2 pun hehe.. Hanya masak masakan/dessert negeri Kelantan, tak kira la resipi turun temurun ke, resipi yg diambil dr blog lain ke. Asalkan menu Kelantan. Post entri di blog masing2, pastu ikut step yg dibagitau kat entri tadi. Selain dari tu, klik join kat page Kelantan Food Festival di fb juga ya.. Kalau ada apa2 yg tak faham boleh bertanya pd Gert atau K.Nor kat fb (kat inbox ya.. )


TERESEK JANTUNG PISANG
sumber : Cik Manggis
Bahan-bahannya:
1 biji jantung pisang-ambil yang lembut dan potong nipis
5 ulas bawang merah.
1 tbsp serbuk kari daging
2 ulas bawang putih
1 inci halia.
5 tangkai cili kering
1 inci lengkuas
1 inci kunyit hidup.
1 tbsp biji ketumbar-goreng tanpa minyak dan tumbuk kasar.
1 tbsp budu
1 keping asam gelugur.
6-7 batang kaki ayam-potong kecil
3 ketul pedal ayam -potong kecil
2 ketul hati ayam -potong kecil
Sedikit isi ayam -potong kecil.
1 cawan santan pekat.
2 tbsp kerisik
garam secukup rasa.
Gula melaka secukupnya.

Cara-caranya:
Cili kering,bawang merah.bawang putih.halia.lengkuas dan kunyit di kisar halus.
Masukkan semua bahan-bahan kedalama periuk.
Masak hingga kuahnya pekat.rasakan garam dan gulanya agar seimbang.
sedap dimakan bersama nasi putih .ikan masin atau sambal belacan:)


"I am submitting this post to Malaysian Food Fest, Kelantan Month hosted by Gertrude of My Kitchen Snippets "