f Secubit Garam: February 2013

N3 Terkini

Wednesday, February 27, 2013

GULAI LEMAK JANTUNG PISANG & KERANG

ASSALAMUALAIKUM...

Sesi menghabiskan jantung pisang pemberian jiran tempohari. Masakan ni dah dibuat minggu lepas tp hari ni baru berkesempatan dimasukkan ke blog atas sebab2 yg tak dapat dielakkan.. fuh.. skima ayat.. :)


Mekasih pd AlongRoz yg berkongsi resipi Gulai Lemak Jantung Pisang & Kerang. Mulanya plan nak buat masak lemak cili api dgn jantung pisang ke3 aritu tu.. Tapi teringat yg Along ada post resipi ni dua hari sebelumnya. Bila tengok resipi, semua bahan2 ada (kecuali santan ler), jadi K.Nor terasa nak menerai resipi Along ni. Alhamdulillah.. memang sedap masakan kampung gini. Pekena dgn ikan kering, ulam dan tak ketinggalan sambal belacan.. perghhhh.. syok abis... :)


Along, izinkan Nor kopipes resipi tu kat sini lak ya.. Tq :)


GULAI LEMAK JANTUNG PISANG & KERANG
sumber : K.Nor@SecubitGaram

Bahan2:
1 biji Jantung Pisang - di rebus separuh masak & di hiris
3 bj Bwg Merah*
Cili Padi* (*ditumbuk)
1 st Serbuk Kunyit
1/2 cwn Kerang
1/2 periuk Santan
1 btg Serai - ketuk
1 helai Daun Kunyit
1 keping Asam Keping
Garam

Cara2:
1. Masukkan kesemua bahan ke dlm periuk & kacau sehingga mendidih & jantung masak sepenuh nya.
2. Hidangkan dgn nasi putih dan lauk sampingan yg lain.


Tuesday, February 26, 2013

MAKARONI BAKAR

ASSALAMUALAIKUM.....

Dah banyak hari duk layan kek cekelat kat bawah ni kan.. Maaf la ya, tuan rumah tak berapa sihat kebelakangan ni. Badan main duk seriau jer kata org Tganu.. Ikut bahasa buku, seram sejuk gitu hehe..  Bila gi klinik masa bawak Luqman smlm, K.Nor mintak sekali ubat utk K.Nor. So dpt ler ubat demam dan antibiotik. Bila dah pekena antibiotik hari ni baru lah segar sket, dah tak rasa mana dah seriau tu.. Alhamdulillah.. So boleh la ngadap PC jap utk masukkan entri.




Makaroni Bakar ni dah laaaaaaaaaama K.Nor buat. Kalau tak silap pertengahan Disember tahun lepas (nak mengarang resipi pun ingat tak ingat dah ni.. sib baik dah catat sket2 kat kertas  hehe...)  Masa tu anak tekak rasa teringin sungguh nak makan makaroni bakar. Dah pernah cuba beberapa resipi Makaroni Bakar tp rasanya nak cuba resipi lain pulak. Bila tanya idea dr geng2 sekutu rapat kat fb, Rabiatun (Tun) bgtau yg dia pernah makan makaroni bakar yg menggunakan rempah kari.. Memang ada kelainan bila dlm bahannya tu dimasukkan rempah kari. Ni kiranya Makaroni Bakar versi org Melayu la kan.. hehe Jadi K.Nor pun try la godek2 sendiri resipi Makaroni Bakar berpandukan kepada apa yg Tun bgtau, mengikut citarasa anak tekak K.Nor la kan :)



Alhamdulillah.. not bad rasa Makaroni Bakar yg dihasilkan ni.. Yer la, versi anak tekak org Melayu, mesti nak ada rasa pedas2, rempah2 gitu.. Bila dimakan panas2 tu, mmg sedap..  Mekasih pd Tun yg berkongsi idea tu ya.. :)

MAKARONI BAKAR 
resipi : K.Nor@SecubitGaram

Bahan2:
300gm makaroni ~ k.nor guna jenis spiral
3 biji telur A ~ dikocok sedikit

slice cheese secukupnya
daun saderi
sos cili
mayonis
sedikit mentega


Bahan inti:
300gm daging cincang ~ k.nor guna brand Ramly
3 ulas bawang putih ~ dicincang
1 labu bawang besar (holland) ~ dipotong dadu
2 biji ubi kentang (saiz besar) ~ dipotong dadu 
1/2 biji capsicum hijau/merah ~ dipotong dadu
1 sudu besar cili mesin
3 sudu besar rempah kari ayam/daging
1 sudu besar serbuk lada hitam
garam dan gula
minyak masak

Cara:
Rebus makaroni sehingga lembut kemudian ditoskan.
Panaskan minyak dalam kuali dan masukkan bawang putih dan bawang besar.
Goreng hingga wangi dan masukkan cili mesin.
Goreng sehingga pecah minyak dan masukkan rempah kari. Kacau.
Kemudian masukkan daging cincang dan ubi kentang.
Daging akan mengeluarkan air dan ini akan membolehkan ubi kentang masak. (sekiranya ubi masih belum empuk, bolehlah ditambahkan sedikit air)
Masukkkan pula capsicum, serbuk lada hitam, garam dan sedikit gula.
Masak sehingga inti kering sedikit. Ketepikan.
 ~ ~ ~
Panaskan oven dgn suhu 180C.
Sapu mangkuk tahan panas/loyang dgn sedikit mentega.
Masukkan separuh dari makaroni yg dah dimasak td dan ratakan.
Lapiskankan slice cheese menutupi makaroni.
Kemudian masukkan inti dan ratakan.
Masukkan baki makaroni dan ratakan sekali lagi.
Tuang telur yg telah dikocok tadi meratai bahagian makaroni.
Picitkan sos cili ke atas makaroni tadi dan bakar selama 35 - 40 min.
Keluarkan dr oven, picitkan mayonis dan taburkan hirisan daun saderi.
Sedap dimakan panas2.
Selamat mencuba ...

Thursday, February 21, 2013

MOIST YOGURT CHOCOLATE CAKE..

ASSALAMUALAIKUM...

Kita layan mata aje arini ya.. Kek yg dah lama dibuat, tak leh nak potong sbb hak milik org lain.. hehehe Deko pun simple jer sbb tangan tukang buat tak cukup lembut nak main deko lawo2 :)


Sapa2 yg nak resipi sila klik kat SINI.. Mekasih AlongRoz sudi berkongsi resipi. Sori ya, Nor masih kekalkan nama tu sbb Nor masih juga menggunakan yogurt. Kat Ganu ni rasanya tak pernah nampak lg kelibat sour cream :)

Terima kasih pd penempah :)


Wednesday, February 20, 2013

UDANG GORENG DAUN SELASIH

ASSALAMUALAIKUM..


Jom layan menu seafood yg simple tp insyaallah menyelerakan ni. Bagi yg ada pokok selasih kat rumah tu, sila2 buat ya.. ( especially u Phong Hong hehe)


UDANG GORENG DAUN SELASIH
resipi : K.Nor@SecubitGaram

Bahan2:
250 gm udang
1/2 sudu kecil garam
1/2 sudu kecil serbuk kunyit

2 ulas bawang putih ~ diketuk dan dicincang
1/2 labu bawang besar ~ dipotong dadu
sedikit capsicum merah dan hijau ~ dipotong
5 - 7 bj cili padi ~ dihiris serong
3 sudu besar sos cili thai
1 sudu kecil sos ikan
garam dan gula secukup rasa
segenggam daun selasih
minyak

Cara:
Perap udang dgn garam dan serbuk kunyit.
Goreng sekejap sehingga udang bertukar warna.
Angkat dan ketepikan.
Tinggalkan lebih kurang 3 sudu besar minyak dalam kuali dan tumis bawang putih hingga wangi.
Masukkan bawang besar yg dipotong dadu dan biarkan hingga bawang layu.
Kemudian masukkan capsicum, cili padi, sos cili thai, sos ikan, garam dan gula secukup rasa (garam tak perlu letak banyak sbb dah ada rasa masin dr sos ikan dan masa perapan udang).
Masukkan udang dan kacau. Biarkan masak utk seketika.
Padamkan api dan masukkan daun selasih (tak perlu dihiris) dan kacau.
Angkat dan hidangkan panas2 bersama nasi putih.

Pokok selasih yg K.Nor tanam.. sangat merimbun ni.. :)


Tuesday, February 19, 2013

MASAK LEMAK JANTUNG PISANG

ASSALAMUALAIKUM...

Baru perasan dah 3 entri berturut duk tayang kek jer kan.. Selalunya K.Nor lebih suka tayang menu yg berbeza. Kalau hari ni menu lauk pauk, esok menu dessert, pastu selang dgn snack atau roti.. gitu la.. memang lebih suka main selang2 menu gitu, nampak lah ada kepelbagaian sket. Tapi nak buat camana, dah post kan.. sesekaliiiiiiii jer kut.. :)

Kita balik ke menu hari ni.. Menu kampung yg dimasak semalam ni mmg mabeles sungguh. Kiranya complete set ler, siap dgn pelakon2 tambahan yg membangkit selera. Dah lama benor tak makan sambal belacan tp bila pekena menu gini, ku lupakan jururawat yg bakal dtg melawat. Garu hidung pun garu la, tak kisah dah.. Sedap punya pasal.. 



Dua hari lepas dapat lg 3 biji jantung pisang, pemberian jiran baik hati. Sehari sebelum tu dia datang dgn isterinya K.Nor sempat tanya, ada lg tak jantung pisang? Pa Ngah tu mmg ada kebun pisang, dia dan isterinya tak makan jantung pisang.. angin katanya. Dia ckp, ada.. nanti bawak lagi.. Kombang hati den dengar hehee... Keesokkannya dtg ler Pak Ngah ni bawak 3 bj jantung pisang yg baru potong kat pokok. Alhamdulillah.. rezeki kan.. Terus K.Nor sms org Kuantan, sbb aritu dia pesan suruh 'lontar' jantung pisang kalau dpt lagi.. Kita tanya dia, nak sebiji ke dua, dia jawab 3! Mau ketiga2 sekali tu, tamak betul makcik ni! .... haaa.. nanti ku lontarkan.. hehe.. Ni la untungnya duk kampung kan.. dpt pulak jiran baik hati.. Alhamdulillah.. Org berbudi kita berbahasa kan.. :)

Dalam kepala dan plan nak buat masak lemak dgn jantung pisang ni,  kebetulan pulak Sheila letak link entri MASAK LEMAK JANTUNG PISANG, dari blog HanaMemories. Terus K.Nor ke dapur Hana dan kopipes resipi tu. Males dah nak reka2 resipi lain.. copycat yg dia dah.. senang kerja. Alhamdulillah.. mmg sedap jantung pisang dimasak lemak gini, kena pulak dgn adanya gandingan yg mantop.. Tak toleh kiri kanan dah masa ngap.. Mekasih Sheila dan mek Hana resipinya ya.. dpt tak jantung pisang akak lontar semalam, ke tersesat tang kelain lak hehe

Tak seberapa nampak pelakon2 tambahan tu..
Ada ikan selayang goreng, ikan kering/masin goreng, sambal belacan dan tak lupa ulam kacang botol dan ulam raja
Pastu ada Ayam Masak Kicap Pedas utk Along & Naim ^__^
MASAK LEMAK JANTUNG PISANG
resipi : hanamemories.blogspot.com
sumber: K.Nor@SecubitGaram

Bahan2 :
1 biji jantung pisang
*3 biji bawang merah
*2 ulas bawang putih
*sejemput ikan bilis kopek
*10-15 biji cili padi - bergantung kepedasan masing2
1 kotak santan KARA
2 kotak air biasa (guna kotak santan )
garam dan perisa@gula secukup rasa

Cara-cara
Rebus jantung pisang dengan sedikit garam hingga lembut. (Cucuk dengan garfu utk pastikan jantung pisang sudah lembut ). Toskan dan perah kemudian hiris-hiris. Ketepikan.
Tumbuk bahan *. Satukan ke dalam periuk bahan tumbuk, santan dan juga air.Kacau supaya santan tidak pecah.
Masukkan jantung pisang, garam dan perisa@gula secukup rasa.
Didihkan. Hidangkan dengan nasi putih hangat dan lauk sampingan.

Monday, February 18, 2013

SMECC LAPIS KEJU .. again...

ASSALAMUALAIKUM..

Kita short2 talk arini ya.. No modal nak long2 talk.. Tuan rumah kecapekan.. ^___^


SMECC LAPIS KEJU
< kali ni K.Nor buat 2 layer bg cheese dan picitan blueberry filling tu>

Tq Dayang, Tq Rahel .. & Tq Bella (u know who u r :)
Kek versi tak leh bedah siasat sbb hak milik org lain ^___^
kalau nak tengok kaedah layer dan picitan blueberry filling tu, boleh klik link kat bawah ni, lebih kurang jer cara yg K.Nor buat utk yg ni..

Utk dapatkan resipi sila ke SINI...


Saturday, February 16, 2013

KEK COKLAT KUKUS dgn topping yg meleleh.. perghhh :)

ASSALAMUALAIKUM..

Dah lama tak update blog pada hujung minggu tp dek kerana desakan manja teman blogger yg nakkan K.Nor update resipi Kek Coklat yg mendapat sambutan hangat (komen2) di fb smlm, dgn topping coklat yg meleleh-leleh tu.. K.Nor merajinkan diri gak buat seketika utk mengedit gambar dan mengarang entri berkaitan Kek Coklat mabeles nih.. Biarkan seketika sebakul baju yg sedang dlm proses mengiron nun.. Kejap lagi sambung balik heheh..

Actually, beberapa hari lepas, si tukang masak kurang sihat sket. Bukan banyak pun, demam tak panas sgt tp tekak perit, nak menelan sakit jer.. Yg paling teruknya duk bersin manjang, kepala pun mula la ting tong... Lepas masak lunch hari tu, K.Nor landing seketika pastu bila bangun tekak terasa sgt nak makan kek cekelat. Nak yg jenis kukus dlm bekas, pastu curah ganache direct dlm bekas tu dan ganache tu pulak tak nak yg pekat/likat sgt. Nak yg versi cair2 sket gitu. Biar masih meleleh bila kita scoop tu.. fuhh..  teruk betul penangan org tak sihat ni kan.. Kebetulan pulak tengahari tu, K.Liza call, duk sembang hal kek cekelat dgn topping yg tak likat la, nak yg meleleh la.. adehh.. mula la tekak terasa2 nak makan gak.. 

Hiasan versi org kurang sihat dan kurang kerajinan  hehee

K.Nor pun selongkar la dapur situ sini, nak cari resipi Kek Coklat versi kukus, versi org kurang rajin. Tak mau yg versi kena beat bagai, nak versi campur2 jer bahan2nya tu. semudah A + B + C kata org.. hehe Pastu jumpa la satu resipi di dapur org Kerteh.. Terus K.Nor save.. tp disebabkan dah agak lewat petang, kensel menggodek kek cekelat tp K.Nor gi jenguk kebun, gembur2 tanah, baja2 sket pastu siram.. Berpeluh gak badan, terasa segar sket kan dpt buat kerja yg mengeluarkan peluh ni.. 

Keesokkan pagi tu baru K.Nor godek kek yg teringin sgt kat anak tekak nak makan ni. Alhamdulillah.. mmg sangat2 puas hati. Memang memenuhi hajat yg diidamkan. Dengan tekstur kek yg lembut dan moist, ganache yg meleleh.. perghhhhhh... nikmat sungguh! omputih kata mmg heaven u! Makan pun sambil pejam2 mata hehehe... Tak caya tanya Lieza, dia pun dah buat.. Kerana dia la ni, K.Nor kena masukkan entri cpt2 ni, sbb dia nak tunggu K.Nor postkan entri, pastu dia nak postkan entri dia lak.. hehe

Memang tak ada hiasan sbb K.Nor suka yg bodo2 gini hehe
Mekasih K.Liza, berkongsi resipi Kek Coklat Kukus yg sangat2 mudah dan sedap ni. Tak perlu mixer bagai, A + B + C jer tau.. pastu tuang dlm loyang dan kukus. Mudah jer kan.. Yg K.Nor buat ni, K.Nor letak dlm bekas plastik tu sbb nak ngap direct dlm bekas gitu. Tak abis ngap, simpan dlm peti ais. Mudah kerja, tak perlu potong, tak perlu basuh banyak bekas. Boleh guna bekas plastik taufu fa tu.. Nak buat dlm bekas kecik pun tak jadi hal cuma kena banyak basuh bekas la pulak tu.. :)

K.Nor guna resipi Ganache yg selalu K.Nor buat dulu2 kat resipi MOIST CHOC CAKE. Utk mendapatkan ganache yg meleleh, K.Nor tambahkan dgn sedikit air panas dlm bancuhan ganache yg kali ke dua tu. Memang meleleh! :)

Meleleh! So Yummy! ^___^
KEK COKLAT KUKUS
resipi : K.Hanieliza
sumber : K.Nor@SecubitGaram

Bahan A
220 gm tepung gandum
1 s/k baking powder
1/2 s/k soda bikarbonat
50 gm serbuk koko
180 gm gula perang ~ manis yg ngam2, tak perlu kurangkan gula

Bahan B
2 biji telur ~ k.nor guna gred A
1 s/k esen vanila

Bahan C
200 ml susu cair atau susu segar
200 ml minyak mazola atau minyak sayuran biasa
200 mi air panas

Cara
1. Gaulkan semua bahan A dalam mangkuk supaya rata (ayak dulu kesemua bahan kecuali gula perang).
2. Pukul Bahan B dalam mangkuk berasingan. Masukkan dalam mangkuk bahan A. Kacau rata.
3. Masukkan Bahan C dalam adunan bahan A. Kacau rata.
4. Panaskan kukusan dan lapikkan kertas minyak dalam loyang 8 x 8 inci.
5. Masukkan adunan dalam loyang dan kukuskan selama 1 jam dgn api sederhana. Lapkan tudung kukusan sebelum tutup semula.
6. Bila telah masak buka tudung kukusan perlahan supaya air tidak menitik keatas kek.
7. Hiaskan dengan cream coklat.

* Bila guna bekas plastik kecik spt yg K.Nor guna ni, kukus kek selama 30 - 35min atau sehingga masak dgn api sederhana supaya tidak naik membumbung atau supaya kek tu tak merekah.
** tutup bekas plastik dgn penutup bekas supaya air tidak menitik masuk ke dalam kek.
*** bila kek dah masak, bolehlah diteruskan dgn membuat ganache.

CHOCOLATE GANACHE
resipi : K.Nor@SecubitGaram

Bahan:
300 gm coklat masakan ~ dipotong kecil
1 sudu besar susu pekat
1/2 cawan susu cair
2 sudu besar butter
~ ~ ~
1/4 cawan air panas

Cara:
Panaskan susu cair dan susu pekat dgn kaedah double boiler.
Masukkan coklat masakan dan kacau hingga ianya cair.
Padamkan api dan masukkan butter. Kacau lg hingga cair.
Curahkan 1/2 dr ganache atas kek yg masih panas tadi hingga menutupi keseluruhan kek.
Biarkan lebih kurang 15 - 30 min supaya ganache tadi meresap ke dalam kek.
Panaskan kembali lebihan ganache td (kaedah double boiler) dan masukkan air panas.
Kacau sehingga sebati dan curahkan ke atas kek tadi.
Bila kek dan ganache dah sejuk, bolehlah dimasukkan ke dalam peti ais.
Boleh juga dinikmati ketika suam2 panas..

* mmg agak banyak ganache yg dihasilkan sbb nak kena siram 2x atas kek tu nanti utk menghasilkan kek yg super duper moist ^__^


Thursday, February 14, 2013

SNOW CHEESE CUPCAKES

ASSALAMUALAIKUM...

Hari yg panas, terang benderang.. sesekali turun hujan, hujan panas.. Walaupun panas terik tp tak membahang sbb angin bertiup agak kencang.. Alhamdulillah.. segalanya nikmat dr Allah yg maha esa..

Meh nak tayang kapkek yg sedap nih.. Sebelum ni dah buat versi resipi asal, SNOW CHEESE CAKE @ KEK CHEESE BERSALJI. Memang syok kek tu, aritu dpt makan 2 potong jer, tu pun nipis2.. Menjadi santapan ramai tetamu yg berkunjung ke rumah pada hari tu. Anak2 pun mcm tak puas makan jer terutamanya Luqman.


Kebetulan duk sembang2 di mukabuku dgn K.Hanieliza kat post Ratna@Madihah berkaitan kek cheese ni, K.Liza bg idea yg mengkapkek kan snow cheese cake ni. Bagus idea K.Liza tu, terus K.Nor plan utk buat dlm versi  cupcake dan dijadikan hidangan utk tetamu jauh yg mengikut plannya nak dtg rumah sehari sebelum CNY. Tetamu dr Batu Pahat, Johor yg dah lama K.Nor kenal, sejak alam forum MyResipi lagi. Dah pernah gader2 di Pantai Batu Buruk dulu dgn beberapa org lagi geng forum bersama keluarga masing2. Orgnya tak lain tak bukan, Ana bini Wahid, atau kat myr dikenali dgn Waheedena yg manis senyumannya bak kata Love2cook hehe

Kalau ikut resipi asal, base kek tu menggunakan resipi kek sponge kan.. Jadi K.Nor sengaja guna resipi kek sponge yg dah beberapa kali K.Nor buat iaitu Kek Sponge resipi Sweet4ever ni. Terpulang pd citarasa masing2 nak guna resipi kek sponge yg mana.. Yg dah selalu guna pun tak jadi masalah, asalkan kek sponge :)


Kali ni mmg puas hati si hero bongsu ngap kapkek ni.. Duk ulang2 jer dia makan.. Jarang tengok dia ulang2 makan kek sbb dia ni picky eater sket.. :)

KEK CHEESE BERSALJI
resepi : Sherry mz@MyR
sumber: Kzai@Teratakimpian
sumber : K.Nor@SecubitGaram

Bahan2:
UNTUK KEK:
6 biji telur ayam (buang 2 putihnya)
100 gram gula halus
100 gram tepung hong kong (blue key superfine boleh juga) ~ k.nor guna tpg gandum biasa
60 gram tepung jagung (maizena)
50 gram air sejuk (dr peti ais)
1 sudu teh baking powder
2 sudu makan ovelet
75 gram mentega (dicairkan)

UNTUK KRIM:
1 kotak cream cheese philadelphia
1/2 tin susu pekat manis- akak letak 1 cwn (satukan kedua bahan & putar sehingga tidak berketul2)
k.nor letak 3/4 cawan jer

UTK TOPPING:
1/2 kotak kraft cheddar cheese (diparut)

Cara-cara:
1. Masukkan semua bahan2 kecuali mentega cair dan putar.
2. Putar dengan kelajuan sederhana sehingga pekat & putih.Akhir sekali masukkan mentega cair.Putar lagi sehingga sebati dan pekat.
3. Sediakan acuan yang telah dialas dgn kertas minyak atau yang telah disapu dgn sedikit butter.
4. Bakar dalam acuan dengan menggunakan api atas dan bawah selama 45 minit ke 1 jam, dengan kepanasan 150C.
5. Bila sudah masak biarkan sejuk. Bila dah sejuk, ambil pisau kek dan potong di tengah-tengah kek supaya menjadi dua bahagian.
6. Sapukan krim cheese di atas separuh kek tadi, kemudian letakkan sebahagian lagi kek di atasnya.
7. Sapukan lebihan krim cheese sehingga menutupi seluruh kek.
8. Akhir sekali taburkan cheese kraf yang telah diparut tadi keseluruh kek sebagai toppingnya.
9. Masukkan dlm peti ais dlm 1-2 jam. Lepas tu baru potong.

* utk menghasilkan SNOW CHEESE CUPCAKE spt yg K.Nor buat:

isikan adunan 3/4 penuh cup dan bakar selama 15 - 20 min bergantung pd saiz papercup yg digunakan.


Tuesday, February 12, 2013

KERABU JANTUNG PISANG

ASSALAMUALAIKUM..

Ramai yg masih dlm mood cuti kan, sempena cuti CNY yg agak panjang kali ni.. Takper lah.. kita layan jer menu terdelay ni. 


KERABU JANTUNG PISANG, masakan yg dah dibuat selang sehari selepas KERABU JANTUNG PISANG IKAN BILIS yg dibuat baru2 ni. Spt yg K.Nor dah maklumkan dlm entri tu, ada jiran baik hati yg bg 2 bj jantung pisang pada K.Nor. Takkan nak buat kesemua 2 bj jantung pisang tu sekaligus. Lagipun kat rumah masa tu cuma ada 3 beranak jer dan Along bukan peminat masakan gini nih. Yg makan cuma K.Nor dan Cik Abe. Sekali rebus sebiji jantung pisang tu, K.Nor bahagi dua, so dpt lah K.Nor menerai 2 resipi baru. Kan bagus gitu hehe.. Dlm peti ais tu tergolek sebiji lagi jantung pisang. Tak diusik pun lagi.. Bila la nak kerjakan dia pulak tu.. Esok2 la kut hehe..


Kali ni K.Nor menerai resipi KERABU JANTUNG PISANG hasil pencarian di google, masuk dapur tu, selongkar senyap2 dapur ni.. Terjumpa la resipi yg menarik selera mata utk dicuba di dapur PERIUK TANAH milik K.Raihan.. Peyediaan dan bahan2 yg digunakan agak simple, tu yg buat K.Nor tertarik nak mencuba. Bila sedang godek tu, terfikir lak nak tambah sket daun selasih dlm kerabu ni. Alhamdulillah.. makin bertambah kesedapan kerabu jantung pisang ni.. Memang best! Tarak tifu punya.. hehee Wangi daun selasih tu menambahkan umpph rasa kerabu.. Tak caya cuba la..


Mekasih pada K.Raihan yg sudi berkongsi resipi KERABU JANTUNG PISANG yg asalnya dr artis Sheila Rusly ni. Izinkan Nor kopipes resipi tu dan panjang2kan ia kat sini pulak.. :)


KERABU JANTUNG PISANG
resipi asal Sheila Rusly
Bahan-bahan: (hidangan untuk 5 orang) 
Bahan A:
1 biji cili merah
5 biji cili padi
1 sm belacan siap dibakar
2 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
5 biji lada hitam

*Tumbuk semua bahan A hingga lumat

Bahan B:
1/2 biji jantung pisang awak- saiz besar, kalau kecik guna 1 biji ye..
- buang kulit luarnya hingga tinggal bahagian dalam berwarna cerah.
1 biji tomato dihiris nipis
1/2 labu bawang besar dihiris nipis
1 ekor ikan senangin/ kembung/ sardin- gaul garam dan kunyit dan goreng separa garing (resepi asal ikan kembung direbus)- ambil isinya sahaja dan carikkan dengan tangan.
2 sudu besar santan pekat/ pati santan
1 biji limau nipis- diperah jusnya
garam dan gula secukup rasa

Cara membuatnya:
Didihkan air dalam periuk.
Jantung pisang dibelah 2 dan dicuci dengan air.
Rebus jantung pisang selama 15 minit. Angkat dan toskan.
Hiris nipis dan masukkan ke dalam mangkuk.
Masukkan Bahan A yang telah ditumbuk diikuti bahan B.
Gaul rata dan rasa masin dan manisnya. Jika cukup, bolehlah dihidangkan.
Simpan dalam bekas bertutup di dalam peti ais jika ada baki sebelum dihidang lagi....

*** tips sedap: kerabu memang selalunya lebih enak jika terasa kepedasannya, tapi bagi yang 'perut nipis'boleh gantikan cili padi dengan cili merah atau kurangkan jumlahnya....

***kerabu ni boleh dimakan dengan nasi putih tanpa lauk lain kerana telah ada isi ikan di dalamnya.


Wednesday, February 6, 2013

ROTI BUNGA BERINTI KACANG MERAH & the making..

ASSALAMUALAIKUM..

Lama tak buat adegan 'the making ... ' kan.. Bila kerajinan datang dgn mood yg meninggi, baru la rajin buat the making atau step by step ni.. Tambah lg bila mood cameraman pun elok , boleh la bodek mintak dia shoot step by step tu.. hehe 

Kali ni K.Nor nak kongsikan cara2 membentuk ROTI BUNGA BERINTI KACANG MERAH yg masih menggunakan resipi roti kegemaran K.Nor BASIC DOUGH. Tapi kaedah membentuk tu, idea dtgnya dr satu page di fb, iaitu page BUKU RESEPI. Banyak info, tip dan idea yg boleh kita dpt dr page ni.. mmg bermanafaat... Sila la selongkar album gambar kat page tu dan lihat sendiri kelebihan yg terdapat di situ. Mekasih pd admin BUKU RESEPI yg sentiasa post pelbagai info dan ilmu yg berguna di page tu.. Kalau nak order buku masakan pun boleh, mmg dia menjual secara online.. (promote baekkk punya nih.. hehehe.. )
huhu.. roti ku terireng.. 

Idea membentuk Roti Bunga Berinti Kacang Merah ni dtgnya dr SINI, tp K.Nor tak ikut spt dlm gambar tu, yg menggunakan inti cincangan kekacang sbg intinya. Sebaliknya K.Nor guna inti kacang merah sbb my Che Abe penggemar roti berintikan kacang merah..

Ok jom layan the making of ROTI BUNGA BERINTI KACANG MERAH (K.Nor gunakan separuh dr doh yg dihasilkan menggunakan resipi BASIC DOUGH dibawah).  Semoga memberi semangat pd yg nak mencuba bila lihat pd gambar2 step by step ni..  Selamat mencuba :)

Click to enlarge

BASIC DOUGH 
resipi : K.Nor@SecubitGaram

Bahan2:
380gm tepung high protein (tpg roti)
3 sudu besar susu tepung
80gm gula castor
3 sudu kecil yis segera
1 bj telur A ~ dikocok sket dgn garfu
100ml air
100gm water roux*
1/2 sudu kecil garam
30gm butter
30gm shortening

Cara:
Masukkan bahan air, telur dan water roux ke dalam bread maker (BM) dan lepas tu masukkan bahan2 kering spt tepung dan susu tepung.
Letakkan gula dan yis di satu penjuru manakala garam di penjuru yg lain.
Tekan suis on pd BM dan setkan pd mode dough.
Tekan start dan biarkan ia menguli utk seketika.
Bila dah membentuk sebiji doh boleh la dimasukkan butter dan shortening.
Biarkan sehingga proses menguli selesai.
Biarkan ia naik hingga 2x ganda atau BM berbunyi menandakan proses sudah tamat.
Boleh la dibentukkan doh td mengikut citarasa anda.

#kalau nak doh yg lebih lembut dan gebu boleh la diulang proses menguli tu sekali lagi.


WATER ROUX*  : (menggunakan kaedah 1:5 .. 1 utk tepung, 5 utk air.. )
30gm tepung gandum
150ml air

Masukkan dlm kuali/pan dan panaskan dgn api sederhana.
Hendaklah sentiasa dikacau supaya tak berketul.
Kacau hingga pekat dan padamkan api ( dlm 2 minit jer)
Bila sejuk masukkan dlm bekas bertutup dan simpan dlm peti ais sehingga nak digunakan.
Keluarkan dr peti ais, biarkan hingga pd suhu bilik baru lah digunakan.


Monday, February 4, 2013

IKAN BERSAMBAL DAUN SELASIH

ASSALAMUALAIKUM..

Mencuba lagi resipi2 yg menggunakan daun selasih sbb pokok selasih K.Nor tersangat lah merimbun.. Alhamdulillah.. mmg subur sgt.. Sejak ada kacang botol ni, dah kurang amik daun selasih utk dijadikan ulam, tu yg makin merimbun jer..


Resipi kali ni, K.Nor ambil kat dapur AlongRoz yg juga ada menanam daun selasih, yg juga suka explore resipi baru menggunakan daun selasih.. Alhamdulillah. sedap! K.Nor mmg suka rasa dan bau daun selasih nih.. wangi jer.. Mekasih Along atas perkongsian resipi yg best ni.. Rasanya boleh gak kalau nak gantikan dgn ayam ... ehh dulu dah pernah try resipi Ayam Daun Selasih Masak Cili Hijau, juga dr AlongRoz.. mmg yummy... 

IKAN BERSAMBAL DAUN SELASIH
By: AlongRoz@HomeKreation
sumber : K.Nor@SecubitGaram

BAHAN2:
1 ekor Ikan (~ 800g) ~ k.nor guna ikan selar
1/2 st Serbuk Kunyit
10 bj Cili Hijau*
1 bj Cili Merah*
4 ulas Bwg putih* (* cincang dgn mesin)
1/2 bj Bwg Besar**
1 bj Tomato**
Daun Selasih** (** cincang) ~ k.nor tak cincang, masukkan gitu jer
Garam & Gula

CARA2:
1. Kelar2 ikan.
Lumur ikan dgn garam & kunyit.
Goreng dgn minyak dlm sehingga garing.
Angkat ke dlm pinggan.

2. Panaskan 1 senduk kecil minyak & tumis bhn2 cincang* sehingga garing.
Masukkan bwg besar, tomato & kacau sehingga tomato lembut.
Masukkan 1/4 cwn air & kacau sehingga pekat.
Masukkan daun selasih, garam & gula.
Kacau sebati & tuangkan ke ats ikan goreng tadi.

3. Hidangkan dgn nasi.