f Secubit Garam: January 2013

N3 Terkini

Thursday, January 31, 2013

RED VELVET MARBLE CHEESE BROWNIES

ASSALAMUALAIKUM...

Sebelum ni dah biasa buat MARBLE CHEESE BROWNIES dan dah pernah juga  K.Nor buat RED VELVET CAKE/CUPCAKE. Jadi kali ni nak menggabungkan kedua resipi menjadi satu. Dengan menggunakan resipi Red Velvet Cake yg diambil dr SINI , K.Nor gabungkan dgn resipi lapisan cheese dr resipi Marble Cheese Cake. Cara membuatnya K.Nor tak ikut spt dlm arahannya tu sbb tu kaedah membuat kek yg mana butter dipukul hingga kembang, masukkan telur dan pukul lg hingga gebu dan seterusnya tu. Mengikut ilmu yg ada setitik ni dan based pd pengalaman yg sedikit, pembuatan brownies sebenarnya lebih mudah, yg mana bahan kering dicampur ke dalam bahan basah. Godek2 gitu jer tanpa perlu menggunakan mixer (kebiasaanya menggunakan handwisk atau spatula). Lagipun mmg tekstur brownies agak padat sket dan tak segebu tekstur kek kan..  Itu lah kelainan di antara kek dan brownies :)

Brownies yg dibuat kali pertama minggu lepas ^___^

Kemudian utk toppingnya, K.Nor lebih suka guna dr resipi Marble Cheese Brownies kerana ianya agak mudah dan sedap (juga ada sedikit olahan pd bahan yg digunakan). Jadi resipi brownies yg dihasilkan ni adalah gabungan dua resipi yg mantop dan yummy! K.Nor letakkan kat bawah ni, resipi RED VELVET MARBLE CHEESE BROWNIES yg dah K.Nor olah dr gabungan 2 resipi yg K.Nor sebutkan di atas.. Silakan mencuba, insyaallah sedap.. :)



RED VELVET MARBLE CHEESE BROWNIES
resipi olahan : K.Nor@SecubitGaram

Bahan utk brownies:
2 1/2 cawan (250gm) tepung naik sendiri
2 sudu besar serbuk koko
1/2 sudu kecil garam
1/2 cawan (113gm) mentega ~ dicairkan
1 1/4 cawan gula castor
2 biji telur A
1 sudu kecil esen vanilla
1 sudu kecil cuka
1 sudu besar pewarna merah
1 cawan susu fresh
2 sudu besar perahan lemon/limau nipis

Cara:
Panaskan oven dgn suhu 160C.
Alas loyang 10" x 10" dgn baking paper dan lebihkan bahagian tepi utk memudahkan proses mengeluarkan brownies.
~ ~ ~
Masukkan perahan lemon/limau nipis ke dalam susu fresh dan kacau sedikit.
Biarkan selama 5 - 10 min. (kaedah ni menghasilkan buttermilk)
Masukkan pewarna merah ke dalam bancuhan susu dan kacau.
~ ~ ~
Ayak tepung naik sendiri bersama serbuk koko dan garam. Ketepikan.
Dengan menggunakan handwisk, kacau gula bersama mentega cair sehingga gula sedikit larut.
Masukkan telur dan kacau lagi hingga sebati.
Masukkan pula esen vanila dan bancuhan susu/buttermilk tadi. Kacau sebati.
Masukkan tepung yg diayak tadi dan kacau.
Bila adunan dah sebati, masukkan cuka dan kacau sekejap (jgn overmix)
Tuangkan ke dalam loyang dan ratakan. (tinggalkan lebih kurang 2 - 3 sudu besar dan masukkan ke dalam piping bag/bag plastik bersih, utk mencorak bahagian atas topping/cheese)
Bakar selama 20 min menggunakan api atas bawah (atau sehingga bahagian atas masak sedikit)
Keluarkan dr oven dan tuang bancuhan lapisan cheese ke atasnya. Ratakan.
Gunting bucu piping bag/bag plastik dan paipkan secara melintang sehingga habis ke atas adunan cheese td.
Lorekkan secara ulang alik menggunakan lidi bersih.
Masukkan kembali ke dalam oven dan bakar lagi lebih kurang 15 - 20 min.
Keluarkan dr oven dan biarkan sejuk. sebelum dipotong.

Bahan utk lapisan cheese:
250g cream cheese
3/4 cwn gula castor
1 biji telur gred A
5 sudu besar susu fresh

Cara:
Pukul cream cheese hingga gebu dan masukkan gula.
Pukul lagi hingga sebati.
Masukkan pula telur dan susu fresh.
Pukul hingga kembang dan ketepikan.


Tips :
1. Buangkan baking paper dr brownies dan simpan brownies dalam peti ais utk mendapatkan rasa yg lebih sedap dan brownies juga lebih mudah dan cantik dipotong bila sejuk.
2. Utk pembakaran kali ke2 (selepas dimasukkan topping cheese, boleh la menggunakan api bawah sahaja bila permukaan cheese mula menampakkan keperangan.
3. Boleh juga jika ingin menggunakan tepung gandum biasa, cuma tambahkan 1 sudu kecil baking powder dan 1/2 sudu kecil soda bikarbonat. (kemudian ayakkan sekali dgn tepung dan serbuk koko)
4. Utk mendapakan potongan yg licin dan cantik, gunakan pisau yg dah dipanaskan terlebih dahulu (mekasih pd AlongRoz atas tip ni )

Brownies yg dibuat kali ke2 ptg smlm ^__^


Wednesday, January 30, 2013

KERABU JANTUNG PISANG IKAN BILIS

ASALAMUALAIKUM...

Kali ni bukan entri tertunggak, bukan entri terdelay dan bukan entri terperam. Entry fresh lagi ni ya.. hehe 

2 hari lepas, jiran K.Nor dtg bagi sedikit buah2an dan juga 2 biji jantung pisang. Jgn tanya la jantung pisang apa, sbb K.Nor pun tak tanya jiran tu.. hehe..  Sebelum ni tak pernah lg makan Kerabu Jantung Pisang, cuma pernah nampak di beberapa dapur geng blogger yg menayangkan menu jantung pisang ni.  Dlm hati tu, terasa gak ingin menerai resipi dan juga merasa kesedapan Kerabu Jantung Pisang. Cuma bila gi pasar, tak terbeli la pulak jantung pisang utk dibuat kerabu.


Kebetulan jiran baik tu bg jantung pisang, K.Nor tak menolak pemberiannya tu. Org kata, pucuk dicita ulam mendatang kan.. (tu lah untungnya duduk di kampung ni, ada jiran yg baik hati memberi itu ini.. kan... hehe)  Alhamdulillah.. rezeki ni... Semoga murah rezeki Pak Ngah dan isterinya yg baik hati tu Lepas dpt jantung pisang tu, terus K.Nor gugel resipi jantung pisang. Pernah nampak Ayu Spore tayang kat blog dia, ingat gak yg Hana/Ina dan CMG pernah tayang resipi jantung pisang. Hasil gugel situ sini, terjumpa beberapa resipi yg menarik utk dibuat. K.Nor save kat draf jer buat masa tu. Tak berpeluang lg nak menggodek. Hari ni baru ada kesempatan nak mencuba salah satu resipi yg disave. K.Nor mulakan dgn resipi yg pertama, resipi dari dapur HANAMEMORIES.. Kalau tak silap, Ayu pun dah cuba resipi ni kan.. :)

Org kata, mmg tak sia2 cuba resipi ni. Memang sedap! K.Nor ratah gitu jer.. heeee... Tp nak cakap awal2, K.Nor tak buat ikut resipi yg menggunakan 1 bj jantung pisang. Disebabkan yg nak makan tak ramai dan biasanya hanya utk sekali makan jer (lunch) jd K.Nor guna 1/2 bj jer jantung tu. So dari 2 bj jantung pisang, boleh la dpt menerai 4 resipi yg berbeza kan.. hehe


Ok lah.. tak mau cakap panjang lagi dah .. ni pun dah panjang .. huhhh.. Fenat nih.. baru abis projek kat dapur.. So time nak lepaking lak..  Maceh ya Cikgi Hana.. psst.. panjang umur dan ada rezeki kita jumpa lg ya.. ^__^

KERABU JANTUNG PISANG IKAN BILIS
by : HanaMemories
sumber : K.Nor@SecubitGaram

Bahan-bahan:
satu biji jantung pisang
3 biji bawang merah kecil
2 ulas bawang putih
6-10 biji cili padi
1 tangkai lada merah - hiris
1 inci belacan bakar
1/2 biji bawang besar - mayang halus
1 biji tomato - buang empulur dan hiris
2 biji limau kasturi - lebihkan jika ingin lebih masam
1 mangkuk kecil ikan bilis goreng
gula@perisa
garam

Cara-cara
Kupas kulit jantung pisang yang keras hingga ke kulit yang putih. Rebus dengan sedikit garam lebih kurang 15minit atau hingga masak/lembut. Toskan, perah dan hiris nipis. Ketepikan.
Tumbuk bawang merah, bawang putih, cili padi, lada merah, dan belacan bakar hingga lumat.
Satukan jantung pisang yg telah dihiris tadi, bawang besar mayang, dan tomato.
Kemudian masukkan garam, sedikit gula@perisa dan juga bahan tumbuk tadi.
Masukkan ikan bilis goreng.
Perahkan limau kasturi. Ambil jus sahaja.
Gaul mesra.
Segera dihidang ketika ikan bilis tengah rangup.


Tuesday, January 29, 2013

KEK CHEESE BERSALJI @ SNOW CHEESE CAKE

ASSALAMUALAIKUM..

ALHAMDULILLAH... akhirnya dpt gak tunaikan impian nak menggodek dan merasa kek yg tengah pemes emes nih.. Kek yg lebih fofular dgn panggilan SNOW CHEESE CAKE. Kek yg basenya kek sponge yg lembut dan gebu, yg manisnya sedang2 aje atau omputih kata just nice (ai laik! hehe), ditoppingkan dgn campuran cream cheese dan susu pekat manis (susu ni K.Nor tak sukat, masukkan gitu jer, bila pukul dgn cheese tu, rasa dah ngam2 elok tak manis sgt, dahhh.. sedap!) pastu dilitupi dgn parutan halus cheedar cheese.. perghhhh.. double cheese u! mana tak enak kan.. Kalau cikgi Hana, dia buat triple cheese sbb basenye tu dibuat menggunakan resipi slice cheese cake.. fuhh.. triple cheese.. lagi la triple enak tuh.. Tp bg K.Nor double cheese atau dgn kata lain, ikut resipi asal pun dah cukup sedap.. Kang triple cheese, peluang nak triple gumuk atau menternak lemak tinggi ler.. Badan pun dah mcm dipam2 jer skrg nih.. huhu.. makin menggebussssssss :)

Salji yg kekuningan.. hehee

Kek ni mmg dah lama benor nak buat. Sejak K.Zai mula2 tayang dulu tp duk KIV jer.. Bila kek ni makin pemes, anak2 lak tak ada kat rumah. Kang kalau buat time anak2 tak ada, si tukang buat ni yg pulun banyak! haishhh... Tunggu ler anak2 balik cuti, tp tak terbuat gak. Akhirnya peluang nak buat dtg bila anak2 sdara yg melangsungkan perkahwinan baru2 ni ehhh.. tahun lepas, dtg bersama suami masing2 dan jugak sister K.Nor sekali juga anak no 3 pun turut dtg sbb jd driver mama dia.. hehe  Kiranya kek spesel la, meraikan kedatangan pengantin2 yg dah tak seberapa nak baru tu.. hehehehe

ALHAMDULILLAH... puas hati dpt buat kek ni. Memang laris di pasaran. Anak2 K.Nor pun suka (paling suka bila tengok Luqman pun duk angkut jer kek ni.. sbb dia ni picky eater sket.. so bila dia suka dan ulang makan, si emak lg la suka hehe). Petang tu, kek ni juga menjadi hidangan kawan Luqman yg dtg bersama ibunya ke rumah K.Nor.. Dan akhirnya kek ni, licin tak sampai 12 jam hehe.. (ada peluang nak menggodek lg ler hehe)


Bagi yg belum mencuba tu, jom la cuba kek yg mabeles ni.. Mudah jer dan insyaallah manisnya pun sedang elok jer. Mekasih pd K.Zai yg menguar2kan kek yg sedap ni dan mekasih pd SherryMZ @MyrResipi yg berkongsi resipi pd awalnya.. Dan tak lupa pada mereka yg dah menayang kek ni di blog masing2 yg dah buat diriku turut sama mencubanya.. Ramai sgt, tak tersebut.. kang kalau ada yg tertinggal, ada lak yg kecik hati.. Tak yah sebut la ya.. hehe Tq all ^___^


KEK CHEESE BERSALJI
resepi : Sherry mz@MyR
sumber: Kzai@Teratakimpian
sumber : K.Nor@SecubitGaram

Bahan2:
UNTUK KEK:
6 biji telur ayam (buang 2 putihnya)
100 gram gula halus
100 gram tepung hong kong (blue key superfine boleh juga) ~ k.nor guna tpg gandum biasa
60 gram tepung jagung (maizena)
50 gram air sejuk (dr peti ais)
1 sudu teh baking powder
2 sudu makan ovelet
75 gram mentega (dicairkan)

UNTUK KRIM:
1 kotak cream cheese philadelphia
1/2 tin susu pekat manis- akak letak 1 cwn (satukan kedua bahan & putar sehingga tidak berketul2)

UTK TOPPING:
1/2 kotak kraft cheddar cheese (diparut)

Cara-cara:
1. Masukkan semua bahan2 kecuali mentega cair dan putar.
2. Putar dengan kelajuan sederhana sehingga pekat & putih.Akhir sekali masukkan mentega cair.Putar lagi sehingga sebati dan pekat.
3. Sediakan acuan yang telah dialas dgn kertas minyak atau yang telah disapu dgn sedikit butter.
4. Bakar dalam acuan dengan menggunakan api atas dan bawah selama 45 minit ke 1 jam, dengan kepanasan 150C.
5. Bila sudah masak biarkan sejuk. Bila dah sejuk, ambil pisau kek dan potong di tengah-tengah kek supaya menjadi dua bahagian.
6. Sapukan krim cheese di atas separuh kek tadi, kemudian letakkan sebahagian lagi kek di atasnya.
7. Sapukan lebihan krim cheese sehingga menutupi seluruh kek.
8. Akhir sekali taburkan cheese kraf yang telah diparut tadi keseluruh kek sebagai toppingnya.
9. Masukkan dlm peti ais dlm 1-2 jam. Lepas tu baru potong.


Monday, January 28, 2013

CREAMY SCRAMBLE EGG with HOT & SPICY SAUSAGE

ASSALAMUALAIKUM..

Wahhh.. banyak hari betul tak bersiaran.. Bila cuti lama2 gini mula la jari jemari keras nak menaip.. Otak pun  start membeku nak mengarang.. hehehe Syok wehh duk lepaking. Hishhh mana ada duk saja2, goyang tangan goyang kaki.. Time cuti2 gini mmg bz kat dapur la dan tak lupa juga kebun sekangkang kerbau tu.. Kan anak2 balik bercuti dr asrama, tambah lagi meraikan kedatangan buah hati dr Puchong. So aktiviti memasak semestinya berganda ler.. Alhamdulillah, walau pun penat tp seronok bila tengok tetamu dan ahli keluarga K.Nor makan dgn berselera. Menu mcm biasa, yg ulang tayang cuma ada satu jer menu yg belum dibuat lagi sebelum ni. Insyaallah akan ditayang esok.. esok ke? hehe kalau ghajen la ya.. :) Hari ni kita tayang menu bekpes dulu. Menu yg dah laaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaama terperam dlm folder. Kalau tak silap time cuti sekolah akhir tahun lepas.. hehehe.. 


CREAMY SCRAMBLE EGG ni K.Nor gandingkan dgn sosej yg digoreng pedas, HOT & SPICY SAUSAGE. Resipi sosej ni dah pernah post dulu kat SINI. Sesekali layan bekpes cara omputih tak salah kan................ ermmmm.. tiba2 blurr.. kehilangan idea nak mengarang.. ermmmmm.. Kita semak resipi aje dah la ya..  ^__^

Bersama se mug kopi dan jgn lupa semangkuk bubur oat.. alhamdulillah.. kenyang  ^__^

CREAMY SCRAMBLE EGG
resipi : K.Nor@SecubitGaram

Bahan2:
3 biji telur
1/2 cawan susu fresh ~ k.nor guna yg dlm kotak
1/2 sudu kecil serbuk cili kasar
secubit garam
1 sudu besar mentega

Cara:
Pecahkan telur ke dalam sebuah mangkuk dan masukkan kesemua bahan2 lain kecuali mentega.
Pukul sedikit sehingga semuanya sebati.
Panaskan kuali non stick dan masukkan butter.
Bila mentega dah cair, masukkan adunan telur.
Biarkan seketika kemudian kacau hingga telur tadi hancur dan masak.
Angkat dan hidangkan.


HOT & SPICY SAUSAGE
resipi : K.Nor@SecubitGaram

Bahan:
1 pek sosej ayam ~ k.nor guna brand Ramly
1/2 sudu kecil serbuk cili kasar
1/2 sudu kecil serbuk lada hitam
1/2 sudu kecil cajun
1 sudu besar mentega

Cara:
Panaskan frying pan.
Masukkan sosej yg dah dipotong serong.
Goreng seketika, kemudian masukkan serbuk cili kasar, serbuk lada hitam dan cajun.
Kacau hingga rata dan masukkan butter.
Goreng lagi hingga sosej sedikit garing dan bolehlah diangkat dan dihidangkan panas2.

* tak perlu masukkan garam sbb dah ada rasa masin dr sosej dan juga mentega

Wednesday, January 23, 2013

BLUEBERRY OREO CHIFFON CAKE

ASSALAMUALAIKUM...

Menu terperam lagi .. tak per ... sbb gambar tak basi, peram lama2 kalau dpt jadi ikan pekasam pun best gak.. makan dgn nasi panas2 time hujan nih.. perghhh.. syok abis.. hehee


Memang very the gebus kek cipon yg dihasilkan ni dan semestinya amat sedap. Wangi jer time duk bakar dlm oven tu.. Biasa lah kan, kalau dah antu kek cipon.. semua sedap! Banyak lg versi kek cipon yg ingin dicuba.. Versi keledek, keladi, labu, mangga.. haa.. versi doyan pun dah ada skrg ni.. Insyaallah akan dicuba gak satu hari nanti.. ^__^

Tq Buk Rima, perkongsian resipi kek cipon ni mmg mendapat sambutan.. ermmm.. bila lagi nak buat resipi2 lain dlm buku resipi chiffon cake tu? ^__^


BLUEBERRY OREO CHIFFON CAKE
source : Rima
source : K.Nor@SecubitGaram

Ingredients
6 egg yolks
100g blueberry yogurt ~ k.nor guna yogurt plain
150g flour - i used cake flour
4g baking powder
100g caster sugar ~ k.nor letak 35gm aje
3g salt
100g vegetable oil - i used canola oil

6 egg whites
1g cream of tar tar ~ k.nor gantikan dgn 1 sudu besar jus limau (boleh juga guna lemon)
100g sugar
50g of blueberry oreo - cut into tiny bits ~ k.nor guna 7 kpg (1 kpg = 10gm)
enough blueberry paste or purple colour ~ k.nor letak 1/2 sudu kecil blueberry paste dan skip pewarna purple

Method
- Preheat oven 150C
- Whisk egg yolks with sugar till pale in colour.. add in yogurt and also oil.. add in ur sifted flour, baking powder and also salt.. lastly add in purple colour (i used wilton gel) - set aside
- In another bowl.. whisk egg white with cream of tar tar till foamy.. slowly add in sugar a little at a time and whisk till soft peak.
- Scoop 1/3 egg white meringue and add to egg yolk mixture.. fold in gently. once combined.. pour ur egg yolk mixture into meringue and continue to fold in gently and lightly.. once mixed pour half of ur mixture into a 22cm tube pan.. sprinkle half of ur oreo blueberry.. pour the rest of ur mixture and lastly throw in the rest of ur oreo bluberry..
Bake it for 50mins.. once baked.. turn ur chiffon pan and once its cool.. take it out of ur pan..

Very the gebus kan.. dah naik dgn jayanya sampai melebihi paras yg dibenarkan dah tu.. hehe
lebih tinggi dr tiang tepi loyang :)

Monday, January 21, 2013

AYAM PANGGANG berCAJUN

ASSALAMUALAIKUM...

Wordless aci tak? hehe... tak aci ek.. erm.. bukan hari Rabu tak leh wordless ya...ok.. kita short2 talk aje dah la ya.. no long2 talk.. tuan rumah sakit paler.. Biasa la tu kannnnn... 


Biasa duk ber cik mary jer dgn ayam panggang, kali ni kita tukar ke pak cajun lak.. Dulu dah pernah post AYAM PANGGANG ROSMARY BERCAJUN, kali ni kita buat pak cajun beraksi secara solo, tak lagi bergandingan dgn cik mary ya..Yeahhhh.... pak cajun pun tak kurang hebatnya bila beraksi solo U.... Alhamdulillah ... sedap! Setanding dgn ayam panggang yg cik mary beraksi solo. Rasanya kalau guna pak cajun lg best, sbb aroma rempah cajun ni lebih sedap dan berperisa.. That's my anak tekak say la.. Anak tekak we all ahli dlm rumah pun sama gak, kata sedap.. Tak tau la anak tekak U all, kena terai la dulu yekkk... ^___^


AYAM PANGGANG CAJUN
resipi : K.Nor@SecubitGaram

Bahan2:
2 keping bahagian peha ayam
3 ulas bawang putih ~ ditumbuk
1/2 in halia ~ ditumbuk
1 sudu besar cajun
1 sudu besar gula perang/madu
1/2 sudu kecil garam
1 sudu besar italian herbs
1 sudu besar extra virgin olive oil

Cara :
Gaul kesemua bahan-bahan kecuali ayam hingga sebati.
Lumur pada ayam dan perap paling kurang 1 jam (dalam peti ais)
Panaskan pemanggang/oven dan bakar/panggang ayam hingga masak (lebih kurang 40 - 45 min).
Sedia utk dihidangkan...

* hidangan ini sedap dimakan bersama CREAMY COLESLAW. Atau boleh juga dimakan bersama kentang dan lobak merah yg dibakar bersama2 ayam (jgn lupa perapkan sekali kentang dan lobak merah yg telah direbus setengah masak bersama ayam)

Cajun Seasoning
gambar dr google


Friday, January 18, 2013

PUDING KEK

ASSALAMUALAIKUM...

Dah lama tak buat puding2 nih.. Al maklum la kan, musim tengkujuh kat pantai timur, mana la rasa nak makan yg sejuk2. Sehari dua ni pun dah start hujan dan berangin balik.. Anak2 pun tak request utk buat dessert sejuk masa cuti sekolah baru2 ni. Tapi kebetulan ada lebihan kek butter yg dibawa balik oleh cik abe masa dia gi shooting kat sebuah kedai kek terkenal gak kat KT baru2 ni, K.Nor pun amik peluang buat something dgn kek tu. ehh sebelum tu nak bgtau dulu, dessert arini dah laaaaaaaaaaaaaaaama jd **ja sbb K.Nor buat ni tahun lepas.. hehe betul la tu.. Walau baru bulan Januari, Disember baru2 ni dah dikira tahun lepas kan.. Biasa la tu, skrg ni mmg banyak entry terdelay.. Dah jadi anak murid Ayu S'pore ni.. hehe.. Jgn marah ek Ayu.. ^__^


Kek butter mmg tak jalan sgt kat rumah ni tambah lg yg tak ada coklat2 nih.. Lagi la tak ada sambutan. Tu pun, kek yg dpt tu, bukan besar sgt, saiz lebih kurang 3" x 8" jer, Kesian dia duk termenung dlm bekas tak ada org ngap. Ada la belen dlm 1/3 dr kek tu, tu pun yg makannya cik abe dan K.Nor jer.. Jadi dr membazir, K.Nor pun terlintas nak try resipi yg pernah dikongsi Dayang Jack, agak lama dah la.. PUDING KEK.. tu la nama resipinya. 

Bahan2 nak buat simple dan buatnya pun mudah jer. Alhamdulillah, bila dibuat puding gini, laku la pulak. Sedap tau, bila kek digabungkan dgn puding.. Kalau nak lebih sedap lagi, lebihkan kek tu.. Lagi best, kan Dayang :) ehh.. TQ Dayang for the recipe ya.. ^__^


PUDING KEK
Bahan-bahan :
3 cawan air
1 sudu besar serbuk agar-agar (dyg guna Cap Bunga Ros)
3 sudu besar tepung kastard (dibancuh dgn 3 sb air)
1/2 cawan gula pasir ( boleh lebihkan sedikit jika nak lebih manis - bergantung pd kemanisan kek)
3/4 cawan susu cair
1 sk esen vanilla
hirisan kek secukupnya (dipotong kiub @ ikut suka)Cara-cara :

Cara:
Didihkan air bersama serbuk agar-agar di dalam periuk. Setelah larut masukkan gula dan susu cair. Setelah gula larut, biarkan ia merendidih.
Masukkan bancuhan tepung kastard tadi serta esen vanilla. Kacau hingga pekat.
Sediakan loyang yang sudah dibasahkan dgn air. Tuangkan adunan tadi ke dalamnya. Masukkan/susunkan atau gaulkan perlahan-lahan kek yg sudah dipotong tadi.
Sejukkan sebelum hidang.***adunan agar2 ini juga sesuai utk puding koktel tetapi sukatan gula perlu ditambah sedikit.


Thursday, January 17, 2013

GARLIC BREAD ~ Dari BASIC BREAD MAMAFAMI

ASSALAMUALAIKUM...

Selalunya K.Nor kalau nak buat roti mesti guna resipi Basic Dough yg bagi K.Nor dah cukup perfect dr segi kelembutan dan kegebuannya. Tapi sekali ni terseru nak mencuba resipi yg dikongsikan oleh MamaFaMi yg dah berderet blogger2 masakan duk cuba. 1 adunan dr resipi Basic Bread ni mmg menghasilkan roti yg agak banyak. K.Nor dah timbang, 1 kg lebih! Memang puas hati dpt doh yg banyak sbb dapat bermain2 dgn doh, mencuba bentuk itu dan ini.. Meroti mmg kegemaran K.Nor, sbb K.Nor suka bentukkan roti, suka bereksperimen dgn doh. Kalau kita tengok kat internet mcm2 pesen roti/bun yg boleh kita create kan.. Memang mengasyikkan kalau dpt ikut spt apa yg dia org buat.. Tambah lagi bila roti tu naik dgn elok dan menjadi .. Cukup puas hati. Tapi nak puas hati lg kena buat time anak2 ramai sket kat rumah. Aisyah dan Luqman mmg suka makan roti yg baru dikeluarkan dr oven. Opss.. semestinya lepas shooting la baru dia org ngap.. hehehe.. Nasib lah kan, si emak blogger masakan.. Kalau lah si emak tak jadi blogger masakan, rasanya mungkin K.Nor tak 'menjadi' spt sekarang ni... Mungkin masih spt dulu2, masak apa yg biasa dimasak.. Yer, internet amat penting dlm kehidupan.. cuma jgn kita tersalah guna dah la dehh... 


Ermmm... Jauh pulak perginya.. Jom kita balik ke pangkal jalan.. (kadang2 gelak sendiri jer bila baca kat blog lain, ramai jugak yg guna ayat ni.. tak sangka, ayat yg K.Nor selalu guna ni dah jadi ikutan geng blogger lain.. hehe) Mekasih Mama, sudi berkongsi resipi roti ni dan mekasih juga pd sumber2 lain dan empunya resipi..yep.. mmg lembut roti ni mungkin sbb penggunaan yis yg banyak. Biasanya utk 500gm tepung, K.Nor guna 1 paket yis mauripan jer jd K.Nor tak ikut 100% resipi Mama ni.. Tu pun, doh naik elok..


Dengan dough Basic Bread ni , K.Nor hasilkan Garlic Bread yg dimakan bersama Mushroom Soup. Memang best! Bg yg ahli keluarga tak ramai, disarankan buat 1/2 adunan jer sbb tp kalau nak buat full adunan pun tak per.. Boleh simpan dlm esbok, panaskan bila perlu .. 

BASIC BREAD RECIPE
source : MamaFaMi &  Puan Roshayati Johari
source : K.Nor@SecubitGaram

Ingredients :
(A)
500g bread flour/high protein flour
100g sugar
1 teaspoon salt
30g milk powder
1 teaspoon bread improver (optional)
1 teaspoon bread softener (optional)
4 teaspoons instant dry yeast

(B)
250ml water
1 egg (lightly beaten)

(C)
80g margarine

(D)
Coarse sugar to sprinkle

Method :
1. Mix well all ingredients in (A)
2. Add (B) into (A) and knead till smooth.
3. Add (C) and continue kneading till smooth and shiny and dough does not stick to your hand.
4. Leave to prove for 30 - 40 minutes.
5. Punch down the dough to let the air out.
6. Divide the dough according to the weight you wish. Make into balls and leave to rest for 10 minutes.
7. Shape accordingly.
8. Leave to prove for 40 minutes - 1 hour.
9. Bake till golden brown.

* utk menghasilkan Garlic Bread:
- Ambil sebahagian doh dan canai menjadi segi empat.
- Sapukan dgn Garlic Spread.
- Gulung kemas dan klimkan sket bahagian hujung supaya tak mudah terbuka.
- Susunkan ke dalam loyang yg dah digris atau dialaskan dgn baking paper.
- Sapu lebihan Garlic Spread di atas doh yg dah siap dibentuk.
- Biarkan doh naik kembali sekali ganda dan bakar hingga masak.


GARLIC SPREAD

Bahan:
4 sudu besar butter ~ dlm keadaan suhu bilik
5 ulas bawang putih
1/2 sudu kecil daun parsley kering 

Cara:
Buang kulit bawang putih dan bungkus dgn aluminium foil.
Bakar seketika utk melembutkan bawang putih (kaedah ni memberikan bau dan rasa garlic spread yg lebih sedap)
Tumbuk halus bawang putih yg dah lembut tadi dan gaulkan sebati dgn butter.
Sedia untuk digunakan.

* garlic spread ni boleh disapukan pada french loaf yg dihiris dan kemudian dibakar.

Tuesday, January 15, 2013

SWEET & SPICY PRAWN

ASSALAMUALAIKUM..

Ingat lagi tak, K.Nor pernah buat hidangan ketam dulu.. SWEET & SPICY CRAB, resipi dr Gert@KitchenSinppets. Memang dah plan aritu nak buat guna udang dgn menggunakan resipi yg sama. Alhamdulillah.. tak sia2 mencuba, mmg sedapppppp sgt, menjilat jari gak tau, sama spt masa buat guna ketam dulu. 


Memang resipi ni boleh digunapakai menggunakan udang.. Yer la kan, dah sama spesis seafood.. Rasanya kalau nak guna lala, kepah, scallop pun sedap gak nih.. Tq Gert, for sharing resipi yg mabeles ni dan bagi idea pd Nor dulu utk masak udang guna resipi ni dulu.. :)



SWEET & SPICY CRAB
(PRAWN)
recipe : Gert@KitchenSnippets
sumber : K.Nor@SecubitGaram


Ingredients:
6 blue crabs ~ (350gm udang)
2 cloves of garlic
1 tbsp finely chopped ginger
1 large red chili – finely chopped
2 spring onions – cut into 1” length
1 egg - beaten

Sauce:
3 tbsp of tomato ketchup
3 tbsp of sweet chili sauce
2 tbsp of vinegar
1 tbsp of sugar
½ tsp of corn starch
Salt and pepper to taste
¼ cup of chicken stock

1. Wash and scrub the shell of the crabs well. Remove the shell, rinse well under cold running water, and remove the gills and inner parts. Remove the claws. Using a large cleaver, cut the crabs into half and crack the claws. Set it aside.
2. Mix all the sauce ingredients and set it aside. Heat up the wok, add in about 2 tbsp of olive oil, and add in garlic, chili and ginger and stir fry until lightly brown and fragrant.
3. Add in the crabs, continue to toss and turn until the crab shells turn into pinkish color. Add in the sauce, stir well and bring it up to a boil. Cover and turn down the heat to medium and let it simmer for 5 - 6 minutes. Continue to stir until the crab is cooked and sauce thickens.
4. Add in a bit of more stock if necessary. Drizzle in the egg, give it a quick stir and turn off the heat. Add in the spring onions, dish out and serve immediately.

* K.Nor gantikan ketam dgn udang. Gaul udang dgn sedikit garam dan serbuk kunyit. Kemudian digoreng seketika (sekadar udang berubah warna kemerahan). Angkat dan ketepikan.


Monday, January 14, 2013

HOMEMADE GRILLED BURGER

ASSALAMUALAIKUM..

Pagi2 lagi dah pasang niat nak menghapdet entri di blog yg dah makin suram ni.. Bukannya tak ada gambar atau masakan yg nak dipostkan cuma kelemauan yg menjadi2 jer sejak akhir2 ni. Sekali dah himpun gambar dlm photoshop, fuhhh.. ku kaup semua gambar2 yg belum diedit.. Edit sekali gus, buat siap2.. nanti kalau nak mengarang mood tinggi sket.. hehe Teruk betul perangai kan.. Adehhh. gini la bila komitmen semakin berkurangan akibat mood yg sentiasa merudum.. 


Kali ni K.Nor nak share satu resipi daging burger yg dihasilkan. Dah 2 minggu rasanya K.Nor buat daging burger ni. Ni pun kes melayan permintaan hero sulong yg dah lama nak K.Nor buat sendiri daging burger. Dia teringin makan burger yg dagingnya tebal dan besar tak macam daging burger di pasaran yg nipis2 jer tu kan.. Bila tengok dlm rancangan2 AFC, bukan main tebal lg daging burger yg dihasilkan. Tu yg dia geram jer.. hehe


Hasil dr olahan situ sini, dr beberapa resipi yg K.Nor rujuk kat tenet.. terhasil la satu resipi yg memuaskan hati K.Nor sekeluarga terutamanya si hero tu. Dia banyak membantu dlm proses membuat daging burger ni. K.Nor cuma kisar daging dan sediakan bahan2 lain. Dia la yg menggaul dan membentuk kepingan daging burger mengikut saiz yg dia nak. Ada yg bulat, ada yg square.. ermm lantak jer la.. dia yg nak makan hehehe.. Yg pasti setiap satu mmg tebal ! K.Nor tak larat nak habiskan sebiji burger tu tp dia boleh habiskan 2 biji tau! Yer la, tangki si semak ni kecik jer.. tangki keter kancil la katakan (tp badan tetap maintain bambam skrg huhu)

Daging burger yg dihasilkan ni mempunyai rasa pedas2 sket, berempah  dan yg pastinya SIHAT! Pedas datang dr serbuk lada kasar dan serbuk lada hitam, berempah dr italian herbs dll dan SIHAT SBB TAK ADA KANDUNGAN LEMAK/FAT ! Daging yg K.Nor gunakan bukannya daging kisar yg boleh kita beli kat pasaraya tu tp K.Nor guna 100% daging tempatan yg tanpa lemak. K.Nor mmg beli daging fresh yg bebas dr lemak2. Jadi burger yg dihasilkan mmg tak ada kesan lemak yg keluar bila kita bakarnya.. Healthy food la kiranya kannnnnnn hehe

Complete set nih.. agak2 berapa puluh hengget nak jual se plate ni ya.. hehehehe

Dah panjang bebel2 di pagi Senin nih.. Meh la semak resipi.. Masih ada lagi gambar2 yg nak diedit/watermark ni dan perut pun dah mula berkeroncong .. :)

HOMEMADE GRILLED BURGER
resipi : K.Nor@SecubitGaram

Bahan - utk daging burger:
800gm daging lembu (tanpa lemak) ~ basuh dan toskan
2 labu bawang besar
5 ulas bawang putih
2 kuning telur
2 sudu besar serbuk cili kasar
1 sudu besar serbuk lada hitam
2 sudu besar dried parsley
1 sudu besar italian herbs
1 cawan breadcrumbs
1 sudu kecil garam
1 pokok daun ketumbar ~ dihiris halus
plastik bersih secukupnya

Cara: 
Kisar halus daging yg dah dipotong kecil bersama bawang besar dan bawang putih dgn menggunakan food procceser.
Masukkan ke dalam sebuah mangkuk dan masukkan kuning telur, serbuk cili kasar, serbuk lada hitam, dried parsley, italian herbs, breadcrumbs, garam dan daun ketumbar.
Gaul hingga sebati.
Ambil sekepal daging dan bentukkan bulat dan leper.
Alas dgn plastik yg dah dipotong, melebihi sedikit dr saiz kepingan daging.
Ulang sehingga daging habis dan susun dlm sebuah bekas.
Simpan dlm peti ais semalaman (supaya daging set dan tidak berkecai bila kita membakar/menggorengnya)

* boleh juga jika ingin menggunakan daging kisar yg sedia ada di pasaran tp tak leh jadi healthy food la ya sbb daging tersebut mempunya kandungan lemak yg agak tinggi.


Tangan doc gg duk membentuk kepingan daging burger tu ya.. so mahal la sket kalau nak charge roti burger K.Nor ni .. hehehe....
Bulat ada...
Square pun ado... yg ni sq tu special sket, ada cheese dlm nya  :)
Alas dgn plastik supaya kepingan daging tak melekat antara satu sama lain..
Perbandingan saiz yg homemade dgn yg kilang made ..
Lebih besar dan lebih tebal ^__^


Bahan2 - utk membuat burger
roti burger secukupnya
butter
slice cheese
salad
tomato
cili sos
mayonis

Cara:
Belah dua roti burger dan sapu dgn sedikit butter.
Bakar sekejap dan ketepikan.
Panaskan pemanggang ajaib dan letakkan daging burger.
Bakar selama 8 - 10 min utk sebelah daging dan terbalikkan dan masak lagi utk tempoh yg sama (masa membakar bergantung pada ketebalan daging burger yg dihasilkan) dgn menggunakan api sederhana.
Buka penutup pemanggang dan letakkan sekeping slice cheese di atas daging tadi.
Angkat dah letakkan atas kepingan roti yg dah diletakkan sedikit daun salad.
Picitkan sos cili dan mayonis. Kemudian letakkan hirisan tomato dan akhir sekali dgn bahagian atas roti.
Sedia utk dinikmati...

*jika tiada pemanggang ajaib bolehlah menggunakan frying pan biasa tp sebolehnya balikkan daging burger hanya bila bahagian bawahnya dah masak separuh dr ketinggian daging burger tadi. ( maksudnya kita hanya membalikkan daging burger itu sekali sahaja)

Wednesday, January 9, 2013

CHOCOLATE CREAM CHEESE MUFFINS

ASSALAMUALAIKUM..

Dah banyak hari tak bersiaran mula la buat mood jatuh menjunam. Nak mengedit gambo dan mengarang, mencari balik resipi yg digunakan.. fuhh.. buat makin lemau nak menghapdet.. Hari ni bila dah settle semua kerja rumah, terasa ada sedikit mood nak menghapdet. Mula la mengadap PC, pilih gambar dlm fail (bukan tak ada gambar/resipi yg nak dijadikan entri tp nak mengedit dan lain2 kerja yg bersangkutan yg buat mood lemau tu hehe)


Mulakan kerja dgn pilih menu yg nak dijadikan entri, pastu pilih gambar yg terbaik dua tiga keping, edit saiz dan letak watermark.. pastu mula la cari kat draf, resipi yg berkaitan.. Cari punya cari, tak jumpa la pulak! Ni la akibat, kalau gugel resipi yg nak dibuat, pastu terus berprojek kat dapur. Kalau tak dimasukkan/save resipi dlm draf secepat mungkin, mula la lupa resipi apa yg dibuat.. Memang agak limited masa nak guna PC masa cuti skolah baru2 ni.. Tu yg terlupa nak save resipi. 


Dalam duk mencari balik resipi yg digunakan, selak situ, selak sini.. tak jumpa jugak.. Mata dah mula kuyu, campur dgn mood yg dah mula nak melayang.. Haishhh.. Ikutkan hati nak jer cari bantal hehehe... Ikhtiar terakhir taip tajuk resipi secara rambang, dan klik imej. Akhirnya!! Ternampak la dgn gambar resipi yg dicuba tu. Memang ingat sgt rupa muffin cantik yg dihasilkan tu.. fuhhh.. ketemu jugak dgn resipi yg dicari. Ingatkan dah nak angkat montot dahhhhh.. hehe


Muffin ni mmg dah lama K.Nor buat, masa cuti sekolah aritu lagi... Ingatkan nak jamu member lama dr zaman forum yg mulanya plan nak singgah rumah tp malangnya tak kesampaian.. Jadi santapan K.Nor sekeluarga aje la.. hehe Alhamdulillah.. mmg moist dan sedap muffin ni.. Mana tak sedap! Chocolate dan cheese bila dah digandingkan, mmg gandingan yg mantop la kan.. tambah lagi bila dimakan panas2.. chocolate dlm tu, melted.. perghhhh.. syok abisssssss.. Ok lah.. jom kita semak resipi. K.Nor kopipes direct jer dr blog tersebut. Kurang kerajinan nak translate. Kalau sesiapa nk cuba, dan tak faham dlm BI tu, translate aje kat translate.google.com.. 

CHOCOLATE CREAM CHEESE MUFFINS
source : Home Cooking Adventure
source : K.Nor@SecubitGaram


Ingredients
Makes about 15-16 Muffins

1 3/4 cup flour
3/4 cup sugar
4 tbsp unsweetened cocoa powder
2 tsp baking powder
3/4 cup (90 g) semi sweet chocolate, chopped
220 g yogurt
4 tbsp vegetable oil
55 g butter, melted
1 egg
1/2 tsp vanilla extract
Cream Cheese Mixture
200 g cream cheese
1 egg
1/3 cup sugar
1/2 tsp vanilla extract
Directions

Preheat the oven to 190C (370F). Line the muffin tins with paper cups.You can also use silicone muffin cups if preferred.
Prepare the chocolate mixture: In a large bowl combine dry ingredients, flour, sugar, cocoa powder and baking powder. In another bowl whisk the yogurt, oil, butter, egg and vanilla extract and add to flour mixture. Add the chopped chocolate. Spoon mixture into prepared muffin cups.
Mix well the cream cheese with sugar, egg and vanilla extract. Spoon mixture into the muffin cups on top of chocolate mixture. Gently swirl with knife to get the marbled effect.
Bake for 25-30 minutes until a toothpick inserted in the center comes out clean. Allow to cool over a wire rack before serving.


Friday, January 4, 2013

KEK CHIFFON PANDAN

ASSALAMUALAIKUM..

Penghulu hari lagi.. ermm.. cepatnya masa berlalu... 

Meh cuci mata dgn kek cipon gebus gebas, resipi dari Ayinyin ni... Hari tu Ayin tayang kek cipon dia kat pesbuk.. perghh.. gebussssssssssss yg amat... Hati pun geraaaaaaammmmmmmm jer nak buat.  Pastu selongkar dapur Ayin dan save resipi kek ciponnya tu.


Masa tu tak perasan telur yg dia gunakan.. Bila time nak buat, sekali timbang, perghhh.. 8 bj! Nak buat 1/2 adunan, bahan2 lain dah sukat abis.. Telur lak K.Nor keluarkan 6 bj jer dr peti ais. Terpaksa lah tambah lg 2 bj yg sejuk dr peti ais. Tawakkal jer buat kek guna telur sejuk.. Alhamdulillah.. sib baik menjadi.. Maintain gebus gak.. Memang best ler kek cipon yg dihasilkan.. Biasa ler.. antu kek cipon kan... hehe


Mekasih Ayin, sudi share resipi. Mintak izin ya nak copy & paste kat sini.. Utk memudahkan teman2 lain faham (mungkin ada yg tak faham istilah atau bahan dlm bahasa Indon), K.Nor dah translatekan sebahagian perkataan/bahan dan diletakkan dlm kurungan (......)

KEK CHIFFON PANDAN
resipi : Ayin@ManisManis
Adonan Pasta
50 g Gula pasir
20 g Susu bubuk full cream (susu tepung)
20 g Tepung maizena (tpg jagung)
140 g Tepung terigu (tepung gandum)
1 sdt BPDA (double action baking powder) ~ k.nor guna yg biasa jer
100 ml minyak sayur
100 ml santan sedang (tak pekat sgt dan tak cair sangat)
140 g kuning telur
1 sdt pasta pandan (pandan paste)

Adonan Putih Telur
300 ml Putih telur
150 gr Gula pasir ~ k.nor guna 110gm 
½ sdt Garam halus
1 sdt Cream of tartar ~ k.nor gantikan dgn 1 sudu besar jus limau


Cara membuat
Dalam wadah (bekas) masukan tepung,bpda,susu bubuk,maizena,gula pasir,tuang santan dan minyak,aduk rata.
Masukan kuning telur dan pasta pandan,aduk (kacau) rata
Di wadah lain,kocok putih telur,gula,garam dan cream of tartar (jus limau) hingga kaku (stiff/kental)
Campur adonan putih telur ke adonan pasta sedikit2 sambil di aduk(kacau) rata,
Tuang adonan ke loyang chiffon tanpa di oles(gris) apa2
Panggang (bakar) dengan suhu 150 hingga matang (masak) (kurang lebih 1 jam)
Panas2 balikan loyang hingga kue (kek) dingin (sejuk)
Keluarkan kue dengan bantuan pisau tipis.


Wednesday, January 2, 2013

NASI GORENG BELACAN II

ASSALAMUALAIKUM..

Hari ni kita hidangkan menu simple dah la ya.. NASI GORENG BELACAN II (versi ke 2), versi simple jer ni, kalau nak versi tak simple try resipi NASI GORENG BELACAN SPECIAL ni.. Antara 2 resipi ni tak banyak bahan yg berbeza yg digunakan, lebih kurang jer cuma eksesori tambahan jer yg simple sket ya ni. Kalau tak nak buat eksesori tambahan tu tak mengapa, makan dgn keropok ikan/keping pun dah memadai :)


K.Nor gandingkan Nasi Goreng Belacan ni bersama dgn AYAM GORENG ALA2 KEPCI dgn menggunakan bancuhan tepung yg sama utk goreng UDANG CELUP TEPUNG. Bancuhan tepung ni mmg K.Nor buat lebih, masukkan dalam bekas dan simpan dalam peti ais. Bila nak goreng, mudah jer, bahan dah ready. Cuma sediakan ayam atau bahan2 lain spt cendawan, udang, sotong dan telur secukupnya.. Mudah jer kan ^__^


NASI GORENG BELACAN II
resipi : K.Nor@SecubitGaram

Bahan2:
2 mangkuk nasi ~ seeloknya nasi yg dah sejuk dan kemudian dileraikan
3 ulas bawang putih ~ dicincang
1 labu bawang besar
1/4 cawan udang kering ~ direndam 
5 - 7 bj cili padi ~ boleh tambah jika suka lebih pedas
belacan ~ lebih kurang 2 sudu besar 
2 sudu besar sos ikan
1 biji telur ~ dikocok
kobis secukupnya ~ dihiris
garam
sedikit gula
minyak

Cara:
Bawang besar, udang kering, cili padi dan belacan dikisar/tumbuk kasar.
Panaskan minyak dalam kuali dan tumiskan bawang putih hingga wangi.
Masukkan bahan kisar dan goreng sehingga garing.
Masukkan sos ikan, kobis, garam dan gula (jika suka). Kacau.
Ketepikan bahan2 tadi ditepi kuali dan masukkan telur.
Biarkan telur masak sedikit kemudian dikacau bersama bahan2 lain tadi.
Masukkan nasi dah kacau hingga rata. Biarkan masak sekejap kemudian barulah dipadamkan api.
Angkat dan hidangkan bersama hirisan bawang goreng dan bahan2 tambahan seperti ayam goreng ataupun keropok ikan.



Tuesday, January 1, 2013

CREAMY ANGEL HAIR WITH BASIL

ASSALAMUALAIKUM..


1 Jan 2013.. tahun baru sudah bermula.. Mesti ayat2 lazim keluar di kebanyakkan blog "Entri pertama di tahun baru 2013" hari ni kan.. Dan juga utk semalam, "Entri terakhir utk tahun 2012" hehehe.. Biasanya K.Nor pun gitu gak.. cuma kali ni tak nak cakap gitu lah.. nak buat kelainan sket.. sket jer.. Jgn marah ek.. saja gurau2 di pagi tahun baru nan dingin ni.. Hujan Non stop dari semalam cuma tak lebat jer... Balik dari Kota Bharu semalam, air naik semula di sekitar kawasan padang sekeliling rumah K.Nor. Memang lebat gak la tu hujan sbb air pun dah melimpah ke tengah jalan kat area depan nun..Mudah2an hujan tak berterusan lebat dan air kembali surut..

Hari ni persekolahan bagi negeri Terengganu, Kelantan dan Kedah dah pun bermula kan. Anak dara dan hero bongsu dah kembali ke asrama masing2. Tinggallah K.Nor 3 beranak jer kat rumah (Along kata dia kembali menjadi anak tunggal hehe).. Yg pastinya mood memasak/membaking akan kembali suram tambah lagi hujan2 nih, lagi la dingin mood tu hehehe.. Insyaallah blog akan diupdate tapi sukar sket la nak kencang2 spt dolu2.. Mudah2an ianya tak padam terus dah la kan.. Apapun, kalau tak berhapdet tu, diharapkan mana2 resipi dan ilmu yg dikongsikan sebelum ni akan terus memberi manafaat buat yg memerlukan. Insyaallah..


Okay.. kita berbalik pada menu hari ni. Sebenarnya menu ni dibuat minggu lepas lagi dah.. Masa tu tak tau nak makan apa utk dinner, teringat ada 2 paket angel hair dlm gobok kat dapur. Lagipun dah lama tak makan pasta2 nih... Pastu terasa nak makan yg lain dr kebiasaan. Disebabkan daun selasih sangat merimbun di kebun sekangkang kerbau tu, K.Nor teringin nak masukkannya dlm menu pasta kali ni. Pernah terjumpa resipi masakan pasta yg letak daun basil/selasih sebelum ni. Terlupa la pulak nak save resipi2 tu. Jadi K.Nor gugel la resipi2 yg menggunakan daun basil dlm masakan pasta disamping bertanya geng2 sekutu yg sentiasa dihati hehe.. Geng Pot Pet dr zaman forum myresipi yg hingga sekarang masih rapat, bukan lagi di forum tp di pesbuk nun. Skrg kan zaman wassup.. jadi lebih mudah ler nak bersembang.. Bila dah ada group wassup ni, mudah la nak bertanya itu ini terutamanya idea nak masak2 dan juga nak tanya problem lain2 .. (insyaallah tak ada nak bercakap hal org lain, nak mengutuk org lain.. tak main la nak himpun dosa2 kering nih.. hehe)


Bila K.Nor tanya resipi nak masak pasta menggunakan basil, ada yg bagi idea itu ini.. Dan dengan menggabungkan idea resipi2 kat internet, terhasil lah satu dish yg sangat sedap! Memang best rupanya pasta bila diletak basil/daun selasih. wangi jer.. Tapi kalau dah anak tekak melayu tu kan, mana boleh tak ada rasa pedas2. Jadi K.Nor tambah dgn serbuk cili kasar dan juga lada hitam. Pastu letak capsicum sket.. perghhh.. enak sihhhh.. Tak caya tanya Along, dia balik malam tu, dlm perut kenyang pun abis dia pulun pasta yg K.Nor simpan utk dia.. hehehehe Memang yummehhh... Tak caya kena try ya... terutamanya bagi penggemar pasta ^___^

Mekasih buat Masz Kajang, Che'Iza yg kini dah menetap di Melaka, SoFea aka Kak Fiza Penang, Fatinz Perlis, Ana Bini Wahid makin cantik jelita hehe, juga Mimi Tokey Botol Mayo muncung 3 hehehe..  & semua geng LADY POWER GROUP ^__^  Jasa mu di kenang selamanya.. hehe  luv u all :)


CREAMY ANGEL HAIR WITH BASIL

Bahan2:
300 gm angel hair ~ boleh juga kalau nak guna spaghetti atau lain2 pasta
udang secukupnya
3 ulas bawang putih ~ diketuk dan dicincang
1 labu bawang besar ~ dipotong dadu
1 sudu besar serbuk cili kasar
1 sudu kecil serbuk lada hitam ~ lebih sedap jika yg baru ditumbuk
1/4 biji capsicum hijau ~ dipotong dadu
1/4 biji capsicum merah ~ dipotong dadu
secekak daun selasih/basil
1/2 cawan susu cair
garam dan sedikit gula
air secukupnya utk merebus pasta
minyak zaitun

Cara:
Rebus pasta dgn air secukupnya hingga lembut/masak. Toskan. (simpan sedikit air rebusan).
Panaskan minyak zaitun dlm kuali dan tumiskan bawang besar dan bawang putih hingga wangi dan layu. Masukkan serbuk cili kasar, serbuk lada hitam, capsicum, garam dan sedikit gula (jika suka). Kacau.
Masukkan udang dan masak sehingga udang berubah warna.
Masukkan pasta, daun selasih/basil, susu cair dan air rebusan pasta (sukatan air terpulang pada citarasa masing2, jika nak lebih berkuah, lebihkan sukatan air rebusan pasta)
Kacau goreng seketika dan bolehlah dipadamkan api.
Hidangkan dlm pinggan dan taburkan sedikit serbuk cili kasar atau serbuk lada hitam .
Selamat menjamu selera :)