f Secubit Garam: PUDING KEK

N3 Terkini

Friday, January 18, 2013

PUDING KEK

ASSALAMUALAIKUM...

Dah lama tak buat puding2 nih.. Al maklum la kan, musim tengkujuh kat pantai timur, mana la rasa nak makan yg sejuk2. Sehari dua ni pun dah start hujan dan berangin balik.. Anak2 pun tak request utk buat dessert sejuk masa cuti sekolah baru2 ni. Tapi kebetulan ada lebihan kek butter yg dibawa balik oleh cik abe masa dia gi shooting kat sebuah kedai kek terkenal gak kat KT baru2 ni, K.Nor pun amik peluang buat something dgn kek tu. ehh sebelum tu nak bgtau dulu, dessert arini dah laaaaaaaaaaaaaaaama jd **ja sbb K.Nor buat ni tahun lepas.. hehe betul la tu.. Walau baru bulan Januari, Disember baru2 ni dah dikira tahun lepas kan.. Biasa la tu, skrg ni mmg banyak entry terdelay.. Dah jadi anak murid Ayu S'pore ni.. hehe.. Jgn marah ek Ayu.. ^__^


Kek butter mmg tak jalan sgt kat rumah ni tambah lg yg tak ada coklat2 nih.. Lagi la tak ada sambutan. Tu pun, kek yg dpt tu, bukan besar sgt, saiz lebih kurang 3" x 8" jer, Kesian dia duk termenung dlm bekas tak ada org ngap. Ada la belen dlm 1/3 dr kek tu, tu pun yg makannya cik abe dan K.Nor jer.. Jadi dr membazir, K.Nor pun terlintas nak try resipi yg pernah dikongsi Dayang Jack, agak lama dah la.. PUDING KEK.. tu la nama resipinya. 

Bahan2 nak buat simple dan buatnya pun mudah jer. Alhamdulillah, bila dibuat puding gini, laku la pulak. Sedap tau, bila kek digabungkan dgn puding.. Kalau nak lebih sedap lagi, lebihkan kek tu.. Lagi best, kan Dayang :) ehh.. TQ Dayang for the recipe ya.. ^__^


PUDING KEK
Bahan-bahan :
3 cawan air
1 sudu besar serbuk agar-agar (dyg guna Cap Bunga Ros)
3 sudu besar tepung kastard (dibancuh dgn 3 sb air)
1/2 cawan gula pasir ( boleh lebihkan sedikit jika nak lebih manis - bergantung pd kemanisan kek)
3/4 cawan susu cair
1 sk esen vanilla
hirisan kek secukupnya (dipotong kiub @ ikut suka)Cara-cara :

Cara:
Didihkan air bersama serbuk agar-agar di dalam periuk. Setelah larut masukkan gula dan susu cair. Setelah gula larut, biarkan ia merendidih.
Masukkan bancuhan tepung kastard tadi serta esen vanilla. Kacau hingga pekat.
Sediakan loyang yang sudah dibasahkan dgn air. Tuangkan adunan tadi ke dalamnya. Masukkan/susunkan atau gaulkan perlahan-lahan kek yg sudah dipotong tadi.
Sejukkan sebelum hidang.***adunan agar2 ini juga sesuai utk puding koktel tetapi sukatan gula perlu ditambah sedikit.


26 comments:

  1. Assalammualaikum kak
    lovely dessert ,cantik :)

    ReplyDelete
  2. cantik berseri2 tengok puding tu...amik 2 3 ketul ye...

    ReplyDelete
  3. Senang je rupanya ye kak....bole try nnti....
    Cnti rupanya.....:-)

    ReplyDelete
  4. cantikkkk la puding kek akak tu...

    ReplyDelete
  5. Sodapnya kak nor... lama tak makan puding ni.. teringin nak buat... terima sharing ye :D

    ReplyDelete
  6. Asslmkum kak Nor.
    Td kat opis, pala ni dah asyik duk fikir nak mkn puding. Lama betul x memuding. Nih! Akk lak up puding. Huaaa sedapnyaaa. Esok nak masuk dapo main msk2 lah. Puding time :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. pucuk di cita, ulam .. meh petik kat rumah akak hehe

      Delete
  7. Sedapnya kalau dapat sepinggan puding ni. Sejuk je lalu kat tekak... :)

    ReplyDelete
  8. ehem ehem.....hehe..ada juga pengganti kita ya..hehe
    minta pengeras, sebab dah berjaya turunkan ilmu hahahaha...

    ReplyDelete
  9. Kebetulan pulak tadi yaya dh buat kek butter..esok boleh cubalh puding kek nie..sedapje tengok...

    ReplyDelete
  10. Alaaaa...sedapnya. ...tq share resepi ni... salam perkenalan drpd : suteraungu87.blogspot. com

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam perkenalan dr k.nor juga.. mekasih sudi singgah... :)

      Delete
  11. kak nor..puding msa kecik demo buat dgn kek buah...lps tu lapis-lapis dgn jelly..sedap..bole hantar sini sikit!

    ReplyDelete
  12. good idea ni knor.. klau musim2 kenduri mmg byk dpt kek .. kkdg smpai bkulat .. lain kali boleh buat camni..

    ReplyDelete
  13. Replies
    1. thank u for dropping by sonia.. happy to see u here :)

      Delete
  14. kak norrr...
    sedapnyaaa.....

    ** tertiba terpk..lam peti ada belen kek tak? hahahah
    eh ada..cheese cake...erkkk

    ReplyDelete
    Replies
    1. yerrrr.. hehe

      ciskek yg chilled ke yg baked? kalau baked boleh aje nak buat tu.. :)

      Delete
  15. Salam kak nor..kite kalau ada lebihan kek lapis tu mmg suka buat gaya gini...blh jugak kalau x buh tpg kstad..biasa buat tuk open house raya...sbb byk kek kan..:-D

    ReplyDelete
    Replies
    1. w'salam.. ooo boleh gak tak letak tpg kastard ya.. tp tak ada rasa lemak2 kastard la kan sury :)

      Delete
  16. http://nabihahsejutarasa.blogspot.com/2013/02/puding-kek.html

    akak..ada masa tengok ni yer. sy dh mencubanye!

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah tengok dah nea lopah.. cantik :)

      ermm.. angkut dgn gambar akak sekali ek :)

      Delete