f Secubit Garam: KEK CHIFFON PANDAN

N3 Terkini

Friday, January 4, 2013

KEK CHIFFON PANDAN

ASSALAMUALAIKUM..

Penghulu hari lagi.. ermm.. cepatnya masa berlalu... 

Meh cuci mata dgn kek cipon gebus gebas, resipi dari Ayinyin ni... Hari tu Ayin tayang kek cipon dia kat pesbuk.. perghh.. gebussssssssssss yg amat... Hati pun geraaaaaaammmmmmmm jer nak buat.  Pastu selongkar dapur Ayin dan save resipi kek ciponnya tu.


Masa tu tak perasan telur yg dia gunakan.. Bila time nak buat, sekali timbang, perghhh.. 8 bj! Nak buat 1/2 adunan, bahan2 lain dah sukat abis.. Telur lak K.Nor keluarkan 6 bj jer dr peti ais. Terpaksa lah tambah lg 2 bj yg sejuk dr peti ais. Tawakkal jer buat kek guna telur sejuk.. Alhamdulillah.. sib baik menjadi.. Maintain gebus gak.. Memang best ler kek cipon yg dihasilkan.. Biasa ler.. antu kek cipon kan... hehe


Mekasih Ayin, sudi share resipi. Mintak izin ya nak copy & paste kat sini.. Utk memudahkan teman2 lain faham (mungkin ada yg tak faham istilah atau bahan dlm bahasa Indon), K.Nor dah translatekan sebahagian perkataan/bahan dan diletakkan dlm kurungan (......)

KEK CHIFFON PANDAN
resipi : Ayin@ManisManis
Adonan Pasta
50 g Gula pasir
20 g Susu bubuk full cream (susu tepung)
20 g Tepung maizena (tpg jagung)
140 g Tepung terigu (tepung gandum)
1 sdt BPDA (double action baking powder) ~ k.nor guna yg biasa jer
100 ml minyak sayur
100 ml santan sedang (tak pekat sgt dan tak cair sangat)
140 g kuning telur
1 sdt pasta pandan (pandan paste)

Adonan Putih Telur
300 ml Putih telur
150 gr Gula pasir ~ k.nor guna 110gm 
½ sdt Garam halus
1 sdt Cream of tartar ~ k.nor gantikan dgn 1 sudu besar jus limau


Cara membuat
Dalam wadah (bekas) masukan tepung,bpda,susu bubuk,maizena,gula pasir,tuang santan dan minyak,aduk rata.
Masukan kuning telur dan pasta pandan,aduk (kacau) rata
Di wadah lain,kocok putih telur,gula,garam dan cream of tartar (jus limau) hingga kaku (stiff/kental)
Campur adonan putih telur ke adonan pasta sedikit2 sambil di aduk(kacau) rata,
Tuang adonan ke loyang chiffon tanpa di oles(gris) apa2
Panggang (bakar) dengan suhu 150 hingga matang (masak) (kurang lebih 1 jam)
Panas2 balikan loyang hingga kue (kek) dingin (sejuk)
Keluarkan kue dengan bantuan pisau tipis.


28 comments:

  1. Salam Kak Nor...
    tgk gambar pon dah tau.lembut dan gebus..fav. saya gak nie..

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam ina.. oo peminat kek cipon mcm k.nor gak la ya.. :)

      Delete
  2. Assalamualaikum akak nor...
    Wah mmg nmpk sgt lembut n gebu kek tu... Cantik kejadiannya... Teringin plak nak try nnt...

    ReplyDelete
    Replies
    1. W'salam D.. rindu pg D :)

      dah sihat ke yg dah kembali BW tu.. :)

      Delete
  3. ibu,kaku itu apa maksudnya dong..gue enggak ngerti dong..hehehe

    ReplyDelete
  4. versi indon pula..
    waduhhh
    mana nak bguru ni?
    hahahaa.

    nak study satu persatu ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. alaaa bibik ada kan, tanya bibik tu.. kalau dia tak reti gak, inbox akak apa yg ayu tak faham ya :)

      Delete
  5. Very the gebus, teringin nak makan cipon cake lak....PH pun nak tayang cipon kek nanti ye? Hee...hee...

    ReplyDelete
    Replies
    1. indeed!! mmg very the gebusss hehe.. okay.. ku tunggu :)

      Delete
  6. Assalam kak nor.
    Cantik kejadian kek chiffon akak,gebu.

    ReplyDelete
  7. Gebu cantik je kek chhifon kak nor tu, hurmm kalo tgk resepi dia betul2 mmg tak faham kak nor, bila kak nor dh terjemahkan baru tau tu tpg gandum heheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe sbb tu k.nor translate awal2, sbb mmg ramai tak faham penggunaan bahan dlm indon ni kan :)

      Delete
  8. slm Kak Nor
    wlaupon byk ksilapan tp kek ni tetap nmpk lmbut n gebu..QH dh simpan resepi ni..tq kak

    ReplyDelete
  9. cantiknya chiffon pandan gebus je kalau dpt sepotong best ni,dan akak nak copy resepi jugak ya tunggu mood rajin dulu

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah abis la k.noor .. kena godek sendiri la ya.. :)

      Delete
  10. apa la nasib loyang chiffon kita tu gaknya... ntah2 dah berkarat.. hahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. ish.. ishh.. kesian loyang tu, kalau la dia reti majuk, dah lama dia gi kat batu belah kut .. haha

      Delete
  11. So soft and spongy cake!!! Mintak sekeping dua kak ...hehe ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. sorry dear.. dah lama abis ni ..next time lak ya.. :)

      Delete
  12. salam kak Nor,
    nak kek cifon tu, 1 slice je :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. w'salam dee.. aduhai.. dah lama abis ni .. lain kali ya.. :)

      Delete