f Secubit Garam: CHOCOLATE CREAM CHEESE MUFFINS

N3 Terkini

Wednesday, January 9, 2013

CHOCOLATE CREAM CHEESE MUFFINS

ASSALAMUALAIKUM..

Dah banyak hari tak bersiaran mula la buat mood jatuh menjunam. Nak mengedit gambo dan mengarang, mencari balik resipi yg digunakan.. fuhh.. buat makin lemau nak menghapdet.. Hari ni bila dah settle semua kerja rumah, terasa ada sedikit mood nak menghapdet. Mula la mengadap PC, pilih gambar dlm fail (bukan tak ada gambar/resipi yg nak dijadikan entri tp nak mengedit dan lain2 kerja yg bersangkutan yg buat mood lemau tu hehe)


Mulakan kerja dgn pilih menu yg nak dijadikan entri, pastu pilih gambar yg terbaik dua tiga keping, edit saiz dan letak watermark.. pastu mula la cari kat draf, resipi yg berkaitan.. Cari punya cari, tak jumpa la pulak! Ni la akibat, kalau gugel resipi yg nak dibuat, pastu terus berprojek kat dapur. Kalau tak dimasukkan/save resipi dlm draf secepat mungkin, mula la lupa resipi apa yg dibuat.. Memang agak limited masa nak guna PC masa cuti skolah baru2 ni.. Tu yg terlupa nak save resipi. 


Dalam duk mencari balik resipi yg digunakan, selak situ, selak sini.. tak jumpa jugak.. Mata dah mula kuyu, campur dgn mood yg dah mula nak melayang.. Haishhh.. Ikutkan hati nak jer cari bantal hehehe... Ikhtiar terakhir taip tajuk resipi secara rambang, dan klik imej. Akhirnya!! Ternampak la dgn gambar resipi yg dicuba tu. Memang ingat sgt rupa muffin cantik yg dihasilkan tu.. fuhhh.. ketemu jugak dgn resipi yg dicari. Ingatkan dah nak angkat montot dahhhhh.. hehe


Muffin ni mmg dah lama K.Nor buat, masa cuti sekolah aritu lagi... Ingatkan nak jamu member lama dr zaman forum yg mulanya plan nak singgah rumah tp malangnya tak kesampaian.. Jadi santapan K.Nor sekeluarga aje la.. hehe Alhamdulillah.. mmg moist dan sedap muffin ni.. Mana tak sedap! Chocolate dan cheese bila dah digandingkan, mmg gandingan yg mantop la kan.. tambah lagi bila dimakan panas2.. chocolate dlm tu, melted.. perghhhh.. syok abisssssss.. Ok lah.. jom kita semak resipi. K.Nor kopipes direct jer dr blog tersebut. Kurang kerajinan nak translate. Kalau sesiapa nk cuba, dan tak faham dlm BI tu, translate aje kat translate.google.com.. 

CHOCOLATE CREAM CHEESE MUFFINS
source : Home Cooking Adventure
source : K.Nor@SecubitGaram


Ingredients
Makes about 15-16 Muffins

1 3/4 cup flour
3/4 cup sugar
4 tbsp unsweetened cocoa powder
2 tsp baking powder
3/4 cup (90 g) semi sweet chocolate, chopped
220 g yogurt
4 tbsp vegetable oil
55 g butter, melted
1 egg
1/2 tsp vanilla extract
Cream Cheese Mixture
200 g cream cheese
1 egg
1/3 cup sugar
1/2 tsp vanilla extract
Directions

Preheat the oven to 190C (370F). Line the muffin tins with paper cups.You can also use silicone muffin cups if preferred.
Prepare the chocolate mixture: In a large bowl combine dry ingredients, flour, sugar, cocoa powder and baking powder. In another bowl whisk the yogurt, oil, butter, egg and vanilla extract and add to flour mixture. Add the chopped chocolate. Spoon mixture into prepared muffin cups.
Mix well the cream cheese with sugar, egg and vanilla extract. Spoon mixture into the muffin cups on top of chocolate mixture. Gently swirl with knife to get the marbled effect.
Bake for 25-30 minutes until a toothpick inserted in the center comes out clean. Allow to cool over a wire rack before serving.


17 comments:

  1. yummy, color dan kegebuannya memikat hati...

    ReplyDelete
  2. mengancammmmm...
    wat mas terliurrr jerk tau

    ReplyDelete
  3. wow..!!! meleleh jap..! nmpk sedap dan mnariklah nor..

    ReplyDelete
  4. Sedapnya... saya suka coklat...

    rajin lah kak nor tolong translate kan hehehhe

    ReplyDelete
  5. wahai cheese,,,, sungguh la lazatnya cheese

    ReplyDelete
  6. Nor, tak lama lagi kena lah ada PA untuk bantu menghapdet :) Muffin nampak sedap, ada ceklat seketul-seketul kat dalam tu...

    ReplyDelete
  7. Muffin sedap...mengancamm..pic pun cantek..:-) ada props baru ek kk nor :-)

    ReplyDelete
  8. saya suka makan time suam2 tu...ditambah pulak adanya kopi o..

    ReplyDelete
  9. Nampak sungguh sedap....i ada stock cream cheese...hhmmm will bookmark this!

    ReplyDelete
  10. assalam Nor..
    dah lama tak bermuffin..rasa2nya kalau dibuat brownies recipe ni pun ok juga kan Nor..

    ReplyDelete
    Replies
    1. w'salam.. ermmm.. betul gak tu ayu.. gud idea :)

      Delete
  11. slm kak nor..sy dh cuba buat muffin ni..cume nk tnye yg coklat mixture tu mmg rase agak masam ek? sy gune dutch lady plain yogurt..ke kak nor gune yogurt ape ye..

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam ..

      mungkin sbb yogurt kut.. yogurt yg k.nor guna liteyo yogurt.. stechziey guna yogurt dutch lady yg dlm pack besar tu ke? sbb bg k.nor yg dlm pack besar tu mmg masam sket

      Delete
    2. wsm kak nor..sy gune yogurt dutchlady yg pek kecik tu 140g..plain yogurt..mgkin kene cube brand lain :)
      tq kak nor

      Delete