f Secubit Garam: BLUEBERRY OREO CHIFFON CAKE

N3 Terkini

Wednesday, January 23, 2013

BLUEBERRY OREO CHIFFON CAKE

ASSALAMUALAIKUM...

Menu terperam lagi .. tak per ... sbb gambar tak basi, peram lama2 kalau dpt jadi ikan pekasam pun best gak.. makan dgn nasi panas2 time hujan nih.. perghhh.. syok abis.. hehee


Memang very the gebus kek cipon yg dihasilkan ni dan semestinya amat sedap. Wangi jer time duk bakar dlm oven tu.. Biasa lah kan, kalau dah antu kek cipon.. semua sedap! Banyak lg versi kek cipon yg ingin dicuba.. Versi keledek, keladi, labu, mangga.. haa.. versi doyan pun dah ada skrg ni.. Insyaallah akan dicuba gak satu hari nanti.. ^__^

Tq Buk Rima, perkongsian resipi kek cipon ni mmg mendapat sambutan.. ermmm.. bila lagi nak buat resipi2 lain dlm buku resipi chiffon cake tu? ^__^


BLUEBERRY OREO CHIFFON CAKE
source : Rima
source : K.Nor@SecubitGaram

Ingredients
6 egg yolks
100g blueberry yogurt ~ k.nor guna yogurt plain
150g flour - i used cake flour
4g baking powder
100g caster sugar ~ k.nor letak 35gm aje
3g salt
100g vegetable oil - i used canola oil

6 egg whites
1g cream of tar tar ~ k.nor gantikan dgn 1 sudu besar jus limau (boleh juga guna lemon)
100g sugar
50g of blueberry oreo - cut into tiny bits ~ k.nor guna 7 kpg (1 kpg = 10gm)
enough blueberry paste or purple colour ~ k.nor letak 1/2 sudu kecil blueberry paste dan skip pewarna purple

Method
- Preheat oven 150C
- Whisk egg yolks with sugar till pale in colour.. add in yogurt and also oil.. add in ur sifted flour, baking powder and also salt.. lastly add in purple colour (i used wilton gel) - set aside
- In another bowl.. whisk egg white with cream of tar tar till foamy.. slowly add in sugar a little at a time and whisk till soft peak.
- Scoop 1/3 egg white meringue and add to egg yolk mixture.. fold in gently. once combined.. pour ur egg yolk mixture into meringue and continue to fold in gently and lightly.. once mixed pour half of ur mixture into a 22cm tube pan.. sprinkle half of ur oreo blueberry.. pour the rest of ur mixture and lastly throw in the rest of ur oreo bluberry..
Bake it for 50mins.. once baked.. turn ur chiffon pan and once its cool.. take it out of ur pan..

Very the gebus kan.. dah naik dgn jayanya sampai melebihi paras yg dibenarkan dah tu.. hehe
lebih tinggi dr tiang tepi loyang :)

30 comments:

  1. Salaam Nor...

    Mama buat chiffon guna resepi Rima ni ntah berapa biji dah. Lebih dari 10 rasanya. Tapi dok tukar perisa yogurtnya la... Sedap memang sedap!

    ReplyDelete
    Replies
    1. w'salam ma.. ooo yer ke... nor pun plan nak buat gitu gak.. mmg best kan resipi ni.. mmg sangat2 gebus.. tp biasa la.. nor kena kurangkan gula .. nor letak 135gm tu dah ngam dgn anak tekak nor..

      puas hati betul tengok kek tu naik.. tp bab crack mmg tak leh nak elak kan ma :)

      Delete
  2. Salam kak..nk jd antu cipon jgk blh...heee...sedappp ni mesti cuba...bluberri ado tu..:-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. w'salam..

      boleh aje.. meh jangkit akak .. :)

      Delete
  3. nampak sedap kek cipon nie kak nor:)nak try ler nanti..

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg sedap, moist dan best rasa blueberry dan oreo tu.. try la ya

      Delete
  4. mcm mne nak elakkan kek tuh mendap ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. fieraimie.. mmg tak leh elakkan kek chiffon dr mendap sbb kandungan tepung dlm adunan kek tak banyak kan.. cuma yg dpt kita elakkan dr mendap terlalu banyak, kita tonggengkan/telangkupkan kek tu, selepas dikeluarkan dr oven. biarkan gitu sehingga kek betul2 sejuk.. insyaallah kek tak mendap teruk. sekadar mendap 1 in lebih tu biasa la..

      Delete
  5. kita pun antu cipon gak kak nor.. tp ngapa mlas benor nak godek cipon.. alahaiii... tp jgn tak tau.. mlm tadi dah siap basuh acuan cipon siap2.. mlm ni jugak sy godek cipon... hehe.. cipon durian dah pernah buat.. mmg sodap! sy buat resepi kak roy lazim update di fotopages je dulu.. mlm ni nak try wat cipon oren jer kot sbb ada oren yg dah lama takde org nak usik2.. sabor jelah

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah basuh loyang ek.. ok.. jgn lupa godek mlm ni ya.. :)

      Delete
  6. Assalam kak nor, mmg sabgat gebuss nampak kek cipon tu, best dan sangat puas hati bila tgk hasil yg mcm ni kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. w'salam liza.. happy birthday :)

      betul tu.. seronok tengok gebus gebas gitu :)

      Delete
  7. wah Nor terliur akak tengok ni chiffon yg sangat gebus sampai dah ternaik dari tray dah tu memamg sngt menjadi lah tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu k.noor, mmg menjadi sgt2 cuma tang crack jer yg nor kurang puas hati .. padahal dah guna api sedang

      Delete
  8. Replies
    1. dah abis ler sue.. menu terperam ni sue hehe

      Delete
  9. Hahaha Nor.. Nanti Akan ku keluar kan balik buku chiffon tu.. Sungguh lah enak kek chiffon ni.. I loikeee

    ReplyDelete
    Replies
    1. kesian buku tu, dah kejung tunggu tuannya buka balik.. hehe..

      nor pun suka rima, moist dan wangi jer kan :)

      Delete
  10. Sampai merekah gebusss nya... suka kek chiffon ni :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. mungkin sbb adanya baking powder dlm tu kut yati :)

      Delete
  11. Nor punya cipon ni mengembang mekar gitu, sampai nak meletup hee..hee...Ada kelainan pakai biskut oreo. PH pun nak cuba, budak-budak mesti minat kek ni :)

    ReplyDelete
  12. kek cipon 'kembang setaman'...hihi...suka2 ati jek bagi name kat kek org kan!! hok alolaaaahh...tak jadik kita nak mintak sebb mesti dan jadi baja organik kan!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. kembang bertaman2 la nik ja. mcm tuan dia gak nih.. dah mekar sgt2 huhu

      ehh mcm tau jer k.nor guna baja organik kat tanaman ku.. ehhh baja beli tau. bukan baja uk uk.. hehhee

      Delete
  13. Assalamualaikum Akak Nor..
    Dari hari tu tgk kat fb mmg suka sesgt... Ntah bla ler nak buatnya nie... Berkenan sgt tgk kek yg akak buat nie... Cantik gebu kejadiannya.... Suka tgk tau

    ReplyDelete
    Replies
    1. w'salam D.. try la.. mmg tak puas makan tau.. moist dan gebu jer.. best :)

      Delete
  14. teringat cerita makcik kedai tu, bila satu pagi nak beli kriemer kat kedai dia, "mlm tadi org pecah masuk kedai makcik, yg hilang minyak wangi dan biskur oreo je, yg lain2 tak diusiknya... Yg pecah masuk tu peminat oreo tegar....



    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe.. bukan k.nor yg masuk ambil biskut oreo kat kedai tu ya.. :)

      mungkin org tu buat ciskek oreo kut hehe

      Delete