f Secubit Garam: AYAM PANGGANG berCAJUN

N3 Terkini

Monday, January 21, 2013

AYAM PANGGANG berCAJUN

ASSALAMUALAIKUM...

Wordless aci tak? hehe... tak aci ek.. erm.. bukan hari Rabu tak leh wordless ya...ok.. kita short2 talk aje dah la ya.. no long2 talk.. tuan rumah sakit paler.. Biasa la tu kannnnn... 


Biasa duk ber cik mary jer dgn ayam panggang, kali ni kita tukar ke pak cajun lak.. Dulu dah pernah post AYAM PANGGANG ROSMARY BERCAJUN, kali ni kita buat pak cajun beraksi secara solo, tak lagi bergandingan dgn cik mary ya..Yeahhhh.... pak cajun pun tak kurang hebatnya bila beraksi solo U.... Alhamdulillah ... sedap! Setanding dgn ayam panggang yg cik mary beraksi solo. Rasanya kalau guna pak cajun lg best, sbb aroma rempah cajun ni lebih sedap dan berperisa.. That's my anak tekak say la.. Anak tekak we all ahli dlm rumah pun sama gak, kata sedap.. Tak tau la anak tekak U all, kena terai la dulu yekkk... ^___^


AYAM PANGGANG CAJUN
resipi : K.Nor@SecubitGaram

Bahan2:
2 keping bahagian peha ayam
3 ulas bawang putih ~ ditumbuk
1/2 in halia ~ ditumbuk
1 sudu besar cajun
1 sudu besar gula perang/madu
1/2 sudu kecil garam
1 sudu besar italian herbs
1 sudu besar extra virgin olive oil

Cara :
Gaul kesemua bahan-bahan kecuali ayam hingga sebati.
Lumur pada ayam dan perap paling kurang 1 jam (dalam peti ais)
Panaskan pemanggang/oven dan bakar/panggang ayam hingga masak (lebih kurang 40 - 45 min).
Sedia utk dihidangkan...

* hidangan ini sedap dimakan bersama CREAMY COLESLAW. Atau boleh juga dimakan bersama kentang dan lobak merah yg dibakar bersama2 ayam (jgn lupa perapkan sekali kentang dan lobak merah yg telah direbus setengah masak bersama ayam)

Cajun Seasoning
gambar dr google


17 comments:

  1. ingatkan ape la td cajun tu .bila la nak buat ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. sbb tu letak sekali gambar cajun, sbb mesti ada yg akan bertanya apa cajun tu :)

      Delete
  2. KAK NOR SEDAP AYAM TU....LAMA DAH TAK BERBBQ NI...INSYAALLAH KITA CUBA RESEPI AKAK NI...

    ReplyDelete
  3. K.Nor main hujan ke sakit paler tu...? Hehehe... Gee sakit mata tgk ayam cajun K.nor tu... heeee terlior ai...

    ReplyDelete
    Replies
    1. mungkin gak kes main hujan.. tp biasa la gee, org pempuan kan.. tiap2 bulan, kan ada full moon .. biasa la kena ni :)

      Delete
  4. Terliur sudah tengok ayam panggang bercajun kak nor... hilang sakit kepala makan ni kan :D

    ReplyDelete
  5. Asslmkum Kak Nor.
    Elok sgt la ni.. Perut lapo..Cuci mata ja lah. He3

    ReplyDelete
  6. Assalamualaikum kak Nor tak pernah saya dengar Cajun sebelum ni...

    ReplyDelete
  7. salam kak nor..bawak pinggan dtg ni..nak seketoi tuk ratah..sedapppppppnyaa..:-)

    ReplyDelete
  8. I say, Nor! PH pun ada cajun seasoning kat dalam cupboard. Tapi tak taulah samada still ok atau dah keras hee...hee...itu lah perangai PH, pakat beli aje lepas tu tak pakai sampai expired. Kalau seasoning tu masih ok, boleh lah PH try yer?

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe kalau nor la, spices yg jarang2 nak guna ni, nor letak dlm fridge.. tahan lama sket kan.. :)

      Delete
  9. salam singgah tengok ayam panggang yang sedap =)

    ReplyDelete
  10. Hi Kak Nor! Apa khabar dear? Wah lamanya love tak ke sini kan! Extremely busy ngan kids schooling kak. Jadi full time driver...hehehe

    Ayam panggang akak nampak sungguh menyelerakan...what a complete set...huwaaa lapar ni!

    ReplyDelete
    Replies
    1. hi dearie.. takper.. jd driver with a brand new car kan.. best tu :)

      Delete
  11. maaf tanya kak,boleh tau x cayenne powder tu cili apa ek..cili padi ke cili hidup..maaf ganggu :)

    ReplyDelete