f Secubit Garam: December 2012

N3 Terkini

Friday, December 28, 2012

BLACKPEPPER LAMB CHOP & Co.

ASSALAMUALAIKUM...

Alhamdulillah.. bertemu lagi di penghulu hari.. Hari ni, hari Jumaat kali terakhir utk tahun 2012 ni.. Kejap jer, tahun baru bakal muncul lagi. Dan juga, kejap jer cuti sekolah akan berkahir minggu depan. Rumah ni akan kembali sunyi, kembali tinggal 3 org penghuni.. Hanya burung bangau, burung gembala kerbau, burung layang2 dan juga kerbau yg bakal menemani hari-hari hehehe ... ehhh.. tak lupa tanaman kesayangan K.Nor juga...


Minggu lepas masa Naim balik bercuti, K.Nor amik peluang buat menu western ni. Ni 1st time buat Lamb Chop. Bukan apa, males nak tunjuk skil kat dia org ni. Nanti kalau dah buat, menjadi .. sedap kat anak tekak masing2, mula la K.Nor tak berpeluang nak makan yg kat kedai.. hehe.. Asyik compare jer.. kat kedai tak sedap la.. mak buat lagi sedap la.. huhhh... kita sbg tukang masak ni, sesekali nak gak relax kan.. nak gak makan yg org lain buat. (tapi kita sendiri pun, kalau dah makan kat kedai tu kurang sedap mesti mulut nak berbunyi gakkkk.. ermmm mak buat lagi sedap dr ni kan.. hehehe)


Tapi serius cakap, mmg SANGAT SEDAP Lamb Chop ni.. K.Nor buat 9 keping, all SOLD OUT!! LICINNNNN!! Langsung tak berbaki.. Tu pun anak2 dan cik abe ada sound, lain kali beli 2 pack daging kamben tu baru puas hati makan.. huhu... Dan Along lak tambah, kena ada french fries baru complere mak.. ermm.. yer la.. yer la... Kalau beli daging 2 pack pun tak sampai 50 hengget.. Campur dgn bahan2 lain pun adalah dlm 10 hengget kan.. Memang berbaloi la buat sendiri dari makan kat kedai.. Boleh makan sepuas hati. Kalau kat kedai mau dlm RM16.00 satu plate (utk sekeping daging jer kan). Kalau 10 atau 12 keping? haa.... kali darab sendiri la ya... Bebaloi2 la kalau buat sendiri.. Soooooo.... disarankan utk mencuba resipi yg K.Nor kongsikan kat bawah ni.. Insyaallah puas hati.. ^_____^

Resipi2 kat bawah ni ada K.Nor amik kat dua tiga blog/website dan ada yg K.Nor olah sendiri.. Terima kasih buat penyumbang resipi dan juga yg berkongsi sumber resipi.. Yg baik2 kita kongsi2kan ya.. :)



BLACKPEPPER LAMB CHOP
resipi : K.Nor@SecubitGaram

Bahan :
5 kpg daging kambing
5 ulas bawang putih ~ ditumbuk halus
1 sudu besar serbuk lada hitam ~ yg baru ditumbuk
3 sudu besar sos tiram
1/2 sudu kecil garam
1 sudu besar gula perang/madu
2 sudu besar minyak zaitun

Cara:
Gaul kesemua bahan kecuali daging kambing.
Lumurkan bahan perapan pada daging dgn rata.
Perap dlm peti ais lebih kurang 1 - 2 jam. (lama lama lagi baik)
Panaskan grill pan dgn api sederhana atau boleh juga guna non stick pan. (k.nor guna pemanggang ajaib)
Letakkan daging kambing dan panggang lebih kurang 8 - 10 min.
Kemudian balikkan dan panggang lagi sehingga masak. (jangan balik2kan banyak kali, cukup hanya sekali utk menghasilkan daging panggang yg lebih enak).
Angkat dan hidangkan dgn Sos Lada Hitam, Garlic Mashed Potato & Creamy Coleslaw.


SOS LADA HITAM
sumber : KasihSalina
sumber : K.Nor@SecubitGaram

Bahan2:
1 bawang besar [didadu]
2 bawang putih [dicincang]
4-5 sudu besar lada hitam [kisar]
2 sudu besar tomato sos
1 sudu besa sos cili
2 sudu sos tiram
1 sudu besar kicap pekat
2 sudu besar susu fresh
2 setengah cawan air rebusan tulang ayam/daging @ kiub ayam Knor
1 sudu kecil tepung jagung bancuh ngan air sikit
garam dan sedikit gula
minyak untuk tumis (guna mentega pun boleh)

Cara:
1. Tumis bawang besar & bawang putih sampai layu.
2. Masukkan air rebusan ayam.
3. Masukkan tomato sos, cili sos, lada hitam, sos tiram @ kicap dan tepung jagung.
4. Kacau sebati dan masak mengikut kepekatan sos yg dikehendaki
5. Lastly, masukkan garam n gula secukup rasa.



GARLIC MASHED POTATO
resipi : Mommamia@MyResipi
sumber : HanaMemories & K.Nor


Bahan2:
8-9 biji ubi kentang saiz besar (kalau guna Russet potatoes lebih gebu)
Air yg cukup untuk merebus + 3 ulas bwg putih diketuk
3 sudu besar butter
2 sudu besar mayonaise
½ cawan susu segar/ fresh cream
1 sudu kecil black pepper

Bahan-bahan untuk gravy : ~ k.nor skip gravy ni

2 ulas bawang putih dicincang halus
2 sudu kecil black pepper
2 sudu besar Worcestershire sauce ( kite gune brand lea&perrin)
4 sudu besar kicap manis + 1 cawan air
2 sudu besar tepung jagung + dgn sedikit air ( untuk memekatan gravy)
1 sudu kecil stock ayam ( kalau buat steak/grilled chicken, guna airnya lg sedap)
sedikit minyak untuk menumis bwg putih- hana gune butter

Cara:
Kupas kulit ubi kentang dan potong nipis2. Rebuskan dalam periuk - isi air cukup-cukup menutupi ubi dan campurkan sekali bwg putih yg diketuk.Tabur sedikit garam.Rebus hingga empuk dan tosskan air lebihan.
Campurkan butter, mayonaise, susu segar dan black pepper kedalam ubi kentang yang telah direbus tadi dan lecekkannya.Kalau takde potato masher, gune electric mixer/ bontot botol sos pun boleh. Lepas dah hancur & smooth, siap lah mash potato tu.

Untuk Gravy : 
Tumis bwg putih dan black pepper hingga wangi.(jgn sampai garing sgt..tak sedap)
Masukkan semua bahan-bahan lain kecuali air tepung jagung. Masak hingga didih.
Sambil kacau, tuang air tepung jagung sikit2 sampai gravy tu tak pekat, tak cair.( kalau suka pekat2, tambah lagi..ikut selera masing2)

Untuk serve, tuangkan gravy atas mashed potato tadi..



CREAMY COLESLAW
resipi olahan : K.Nor@SecubitGaram

Bahan2:
1/2 cawan lobak merah yg disagat
1/2 biji bawang besar ~ dihiris halus
4 cawan kobis yg disagat
3 - 4 sudu besar mayonis ~ k.nor guna lady's choice magic mayo
2 sudu susu fresh
secubit garam

Cara:
Masukkan kesemua bahan ke dalam sebuah mangkuk dan gaul rata.
Simpan dalam peti ais.
Hidangkan sejuk.


Thursday, December 27, 2012

ROMANTIC DUO MUFFIN

ASSALAMUALAIKUM...

Muffin hasil gabungan perisa pandan dan juga strawberi.. memberikan rasa yg cukup enak.. Tak caya? Try ler buat.. ^___^


Menggunakan resipi Muffin Pandan dr dapur Rinnchan dan pernah buat dulu (SINI). Bila projek yg nak dijalankan secara tiba2, dan tak cukup bahan spt santan, K.Nor gantikan santan tu dgn susu tepung yg dibancuhkan dgn air. Kena lebihkan sukatan susu tepung sbb biasanya santan yg digunakan agak pekat sket kan (bukan santan cair) jd kenalah pandai2 agak banyak mana nak guna susu tepung tu.. K.Nor tak guna susu cair sbb kaler susu cair ni kekuningan jd bila dibancuh dgn pewarna, warna muffin yg dihasilkan kurang menarik dan agak kekuningan. Tapi terpulanglah pd citarasa masing2, boleh aje nak gantikan santan td dgn susu cair, cuma kaler la lari sket ya.. hehe


MUFFIN PANDAN 
Sumber : Rinnchan
sumber : K.Nor@SecubitGaram

Bahan-bahan: 
200gm tepung gandum 
1 1/2 tsp baking powder 
1/2 tsp soda bikabonat 
1/2 tsp garam halus 
120gm gula castor 
200ml santan kelapa (dalam kotak) 
100ml minyak jagung 
2 biji telur 
*1 tsp pandan paste (Boleh bubuh extra kalau nak lebih hijau) 
*1/2 tsp pandan essence 
Bahan topping ikut selera - Almond slices, kismis, ceri etc. 

Nota : 
*Sekiranya tiada pandan paste atau pandan essence, boleh blend 5-7 helai daun pandan bersama 200ml santan di atas dan tapis ya

Cara-cara: 
1. Panaskan oven pada suhu 190 darj cel. Sediakan loyang muffin dan paperliners. 
2. Ayak tepung, baking powder, soda bikabonat dan garam halus. Masukkan ke dalam 
sebuah mangkuk besar. Campurkan gula halus dan kacau rata menggunakan whisker. 
3. Campurkan ke semua bahan basah ke bahan kering. Kaup balikkan sekadar kesemua 
bahan bercampur. Adunan akan kelihatan seakan berketul2 sedikit (lumpy). 
4. Isikan adunan ke dalam paperliners dan taburkan kepingan almond di atasnya. 
5. Bakar selama 20minit.


Utk menghasilkan ROMANTIC DUO MUFFIN spt yg K.Nor buat ni :

- bahagikan adunan yg siap dibancuh (tanpa meletakkan paste pandan dan pewarna hijau) kepada dua bahagian.
- 1 bahagian dicampur dgn 1/2 sudu kecil pandan paste dan sedikit pewarna hijau. Kacau sebati.

- 1 bahagian lagi dicampur dgn strawberi paste dan sedikit pewarna pink/merah. Kacau sebati
- masukkan adunan ke dalam papercup/muffin cup secara sebelah menyebelah atau boleh juga jika nak ditindih antara warna tersebut. 
- taburkan dgn badam cincang diatasnya.
- bakar sehingga masak.

* utk santanya, k.nor gantikan dgn bancuhan susu tepung
- 185ml air + 4 sudu besar susu tepung utk menghasilkan tekstur susu yg pekat spt santan..

Wednesday, December 26, 2012

AYAM GORENG KETUMBAR

ASSALAMUALAIKUM...

Setelah hujan berhari2 tanpa henti dan mengakibatkan banjir di sana sinun, kawasan padang sekeliling rumah K.Nor pun dinaiki air, akhirnya matahari mula memancarkan sinarnya pagi ni walaupun tak seterik biasa... ALHAMDULILLAH... semoga cuaca semakin baik dan banjir yg melanda di mana2 tempat juga pulih hendaknya.. amiin...


Kita layan menu simple jer arini ya.. plan nak masukkan menu tertunda yg lain tp banyak pulak kerja nak kena taip resipi sdgkan pagi ni masa free tak banyak.. Insyaallah akan dimasukkan satu hari nanti..

AYAM GORENG KETUMBAR

Bahan2:
1/2 ekor ayam ~ dipotong
3 ulas bawang putih
1/2 in halia
1 in lengkuas
2 batang serai
3 sudu besar + 1 sudu kecil ketumbar biji ~ disangai (goreng tanpa minyak)
1/2 sudu kecil serbuk kunyit
1 sudu kecil serbuk lada hitam 
1 sudu kecil serbuk jintan putih
1 sudu besar cuka
sedikit air
garam
minyak

Cara:
Kisar 3 sudu besar ketumbar biji dengan pengisar kering hingga halus. Ketepikan.
Bawang putih, halia, lengkuas dan serai ditumbuk.
Kemudian masukkan 1 sudu kecil ketumbar biji dan tumbuk lagi sekadar pecah2 sahaja.
Masukkan bahan tumbuk, serbuk ketumbar yg dikisar tadi, serbuk kunyit, serbuk lada hitam, serbuk jintan putih dan garam serta cuka ke dalam sebuah mangkuk/bekas dan gaul sebati.
Masukkan sedikit air utk menjadikan bahan2 tadi seperti paste.
Lumurkan kepada ayam dan perap lebih kurang 1 jam.
Panaskan minyak dan goreng ayam hingga masak/garing.
Angkat, toskan minyak dan hidangkan panas2..


Monday, December 24, 2012

FLUFFY PANCAKE WITH CHOCOLATE SAUCE

ASSALAMUALAIKUM...

Seperti yg dibagitau pada entri YUMMILICIOUS BUTTERSCOTCH BREAD PUDDING WITH CHOCOLATE SAUCE (fuhhhh.. panjangnyer ..) sebelum ni.. Ni dia pancake yg digandingkan dgn lebihan CHOCOLATE SAUCE tu.. Rasa pancake yg fluffy bertemu dgn chocolate sauce yg enak.. ermmmmmmm..... tak yah citer la ya.. faham2 sendiri aje la.. hehehe


Tuan rumah tak leh berbicara panjang... kesihatan tak mengizinkan.. Jom tengok resipi....


FLUFFY  PANCAKE WITH CHOCOLATE SAUCE
resipi : K.Nor@SecubitGaram
olahan dari resipi FLUFFY PANCAKE

Bahan:
1 1/2 cawan susu fresh
4 sudu besar cuka/jus lemon
2 cawan tepung serbaguna/gandum biasa
3 - 4 sudu besar gula castor
2 sudu kecil baking powder
1/2 sudu kecil soda bikarbonate
1/2 sudu teh garam
2 biji telur A
1 sudu kecil esen vanila
4 sudu besar butter ~ dicairkan

Cara:
Masukkan cuka/jus lemon kedalam susu. Kacau sedikit dan biarkan lebih kurang 5 minit (kaedah ni menghasilkan buttermilk)
Dalam satu mangkuk yg besar, ayakkan tepung, baking powder, soda bikarbonate dan garam.
Masukkan gula dan kacau hingga rata.
Pukul sedikit telur dgn garfu, masukkan butter dan esen vanila. Kacau.
Masukkan pula bancuhan susu tadi dan kacau hingga sebati.
Tuangkan bancuhan cecair kedalam mangkuk berisi bahan2 kering tadi.
Kacau hingga adunan sebati. * Perapkan adunan 10 - 15 min ut mendapatkan hasil pancake yg cantik dan gebu
Panaskan nonstick frying pan dgn api yg sederhana panas dan tuangkan sesenduk adunan, biarkan dlm keadaan membulat dan masak hingga keluar buih2 pada permukaannya dan balikkan.
Masak hingga pancake masak dan angkat.
Hidangkan pancake dgn CHOCOLATE SAUCE.





CHOCOLATE SAUCE
resipi olahan : K.Nor@SecubitGaram

Bahan:
150 gm coklat masakan ~ dipotong kecil
100 ml whipping cream ~ k.nor guna VIVO
25 ml air
1 sudu besar gula castor
1 sudu besar mentega
secubit garam  ^__^

Cara:
Panaskan whipping cream dan air dgn api sederhana hingga kelihatan buih2 pada tepi periuk.
Masukkan gula dan garam, kacau hingga keduanya larut.
Perlahankan api dan masukkan coklat masakan dan mentega.
Kacau sekejap dan padamkan api.
Teruskan mengacau sehingga kesemuanya sebati.
Biarkan sejuk sedikit baru lah dihidangkan.

* chocolate sauce ni akan kelihatan cair masa mula2 masak sbb masih panas..

Friday, December 21, 2012

YUMMILICOUS BUTTERSCOTCH BREAD PUDDING WITH CHOCOLATE SAUCE

ASSALAMUALAIKUM...

Wahhhh.. Tajuk gempak gitu... kan... Tapi sememangnya puding roti yg dinikmati semalam teramat sedap, tambah lagi dgn penggunaan roti butterscotch gardenia dicampur dgn sedikit roti coklat kismis juga gardenia mari.. dan dimakan lak dgn sos coklat yg enak bangat! Bila dimakan suam2 panas perghhhhhhhhhh.. nyaman.... Cik abe yg kurang sket bab puding roti pun boleh angkat ibu jari tau hehe..


Kebetulan ada lebihan roti butterscotch dan dua keping roti coklat kismis, tak ada yg nak tulun perabiskan. Jadi K.Nor godek la buat puding roti ptg semalam. Pastu terasa nak makan dgn sos coklat.. gugel punya gugel banyak resipi sos coklat. Memang ada banyak yg versi simple bahan2nya tp K.Nor tertarik dgn satu resipi kat SINI. Kebetulan ada lebihan whipping cream dlm freezer, so K.Nor cuba la guna resipi tu.

Tapi kan, masa duk godek sos coklat tu, nampak cam pekat jer sbb sikit sgt sukatan WC. So K.Nor double up sukatan WC tp masih nampak pekat gak. Pastu K.Nor tambah sket air dan hasilnya just nice! Rasa sos tu pun sangat sedap, lebih sedap dr yg dlm botol tu... alaaa.. si hershey tu.. hehe Whipping cream yg K.Nor guna adalah brand VIVO.. ia dah pun manis jd K.Nor cuma letak sedikit jer gula (K.Nor skip penggunaan syrup glucose spt yg dinyatakan dlm resipi asal) Alhamdulillah.. berbaloi mencuba resipi ni.. Memang sedap!! Lepas ni boleh buat makan dgn PANCAKE!!! ^_____^


PUDING ROTI BUTTERSCOTCH
resipi : K.Nor@SecubitGaram

Bahan:
10 kpg roti butterscotch Gardenia ~ atau boleh guna roti sandwich biasa
2 kpg roti coklat kismis Gardenia ~ optional
500ml susu fresh
1 sudu besar gula halus
4 sudu besar butter
3 bj telur
1 sudu kecil esen vanilla
2 sudu besar tepung jagung
sedikit coklat chip

Cara:
Roti dicarik-carikkan dan masukkan ke dalam sebuah mangkuk.
Masukkan susu, gula, telur, vanila dan tepung jagung ke dalam sebuah mangkuk yg lain dan kacau hingga sebati.
Kalau masih ada butter yg berketul, biarkan aje.. nanti akan cair dlm proses membakar.
Tuangkan adunan ni ke dalam mangkuk yg berisi roti td dan gaul hingga sebati.
Biarkan meresap lebih kurang 10 minit.
Sapu loyang atau mangkuk tahan panas dgn butter.
Tuangkan setengah dari adunan ke dalamnya dan tabur coklat chip secukupnya.
Kemudian masukkan baki adunan ke dlm mangkuk tadi. (boleh juga jika ingin tabur sedikit lagi coklat chip di atas adunan puding)
Bakar puding roti dm oven yg dah dipanaskan (175 -180C) lebih kurang 40 - 45 min atau sehingga masak.
Sejukkan seketika baru lah di potong dan dihidangkan dgn CHOCOLATE SAUCE*.



CHOCOLATE SAUCE
resipi olahan : K.Nor@SecubitGaram

Bahan:
150 gm coklat masakan ~ dipotong kecil
100 ml whipping cream ~ k.nor guna VIVO
25 ml air
1 sudu besar gula castor
1 sudu besar mentega
secubit garam  ^__^

Cara:
Panaskan whipping cream dan air dgn api sederhana hingga kelihatan buih2 pada tepi periuk.
Masukkan gula dan garam, kacau hingga keduanya larut.
Perlahankan api dan masukkan coklat masakan dan mentega.
Kacau sekejap dan padamkan api.
Teruskan mengacau sehingga kesemuanya sebati.
Biarkan sejuk sedikit baru lah dihidangkan.

* chocolate sauce ni akan kelihatan cair masa mula2 masak sbb manis panas..

Thursday, December 20, 2012

SAMBAL IKAN BILIS

ASSALAMUALAIKUM...

Rasanya ramai yg dah tau membuat Sambal Ikan Bilis kan tp K.Nor nak share juga satu resipi atau kaedah yg K.Nor selalu buat bila masak SAMBAL IKAN BILIS. Kalau kebiasaannya kita blend bahan2 spt bawang besar/merah, apa kata ubah cara sket. Hiris bawang2 yg digunakan pastu goreng dulu hingga layu kekuningan pastu baru dimasukkan bahan2 lain .. Insyaallah, sambal kita lebih sedap dan lebih terasa 'kemanisan' bawangnya tu.. 

Roti Canai Instant jer ya.. Care to join?? ^____^

Sambal Ikan Bilis mmg versatile kan.. Boleh digandingkan dgn pelbagai hidangan spt nasi lemak, nasi putih, dimakan dgn lempeng, ubi kayu rebus.. makan dgn roti canai pun best!! 


SAMBAL IKAN BILIS
resipi : K.Nor@SecubitGaram

Bahan2:
200 gm ikan bilis
3 - 4 biji bawang besar ~ bergantung pd saiz
3 ulas bawang putih ~ ditumbuk
1/2 in halia ~ ditumbuk
3 sudu besar cili mesin
1/2 sudu kecil serbuk lada hitam
2 sudu besar kicap manis
1 1/2 cawan air
air asam
sedikit gula
garam ~ jika perlu
minyak

Cara:
Bawang dihiris nipis kemudian digoreng dlm minyak yg dah dipanaskan.
Goreng bawang hingga layu kekuningan dan masukkan bahan tumbuk.
Goreng lagi hingga terbit bau dan masukkan cili mesin dan serbuk lada hitam. Kacau.
Biarkan hingga garing dan masukkan 1/2 cawan air.
Goreng hingga pecah minyak dan masukkan kicap, air asam jawa dan 1 cawan air.
Biarkan merenih seketika, kemudian masukkan ikan bilis.
Masak hingga kuah pekat, perasakan dgn gula dan garam jika perlu.
Angkat dan hidangkan.




Wednesday, December 19, 2012

BRAIDED FRUIT LOAF

ASSALAMUALAIKUM..

Masih menggunakan resipi BASIC DOUGH, K.Nor cuba menghasilkan roti dlm bentuk tocang/pintal/braided yg diletakkan inti buahan. Bila dah siap, tak sangka pulak digemari suami dan anak2. Roti yg dihasilkan pulak Alhamdulillah.. mmg sentiasa lembut dan gebu, intinya pulak sangat sedap, dgn adanya epal, kismis, dried cranberry, gula perang dan kewangian cinnamon.... Memang enak pekena dgn teh O atau kopi O di petang hari. Tambah lagi skrg ni dah start balik hujan di Tganu ni.. Memang syokkk... ^____^


Dari satu adunan Basic Dough yg dihasilkan, K.Nor tak guna kesemuanya. Disebabkan inti yg K.Nor buat ni tak banyak mana, cukup2 jer utk 1/2 adunan doh roti. Bila dah siap bentuk, K.Nor letak dlm tray 10" x 10", nampak ok jer.. Tapi bila doh dah cukup naik, fuhh... besar pulak hasilnya. Pastu bila siap dibakar... perghhhhh.. gedabak!!! Bila gedabak gitu, menandakan dohnya cukup naik dan insyaallah gebu gebas...  Dinasihatkan supaya menggunakan tray yg lebih besar utk membakar atau boleh lah dibuat 2 bj loaf nya ya..

See... very the gedabak kan.. hehehe

BASIC DOUGH 
resipi : K.Nor@SecubitGaram

380gm tepung high protein (tpg roti)
3 sudu besar susu tepung
80gm gula castor
3 sudu kecil yis segera
1 bj telur A ~ dikocok sket dgn garfu
100ml air
100gm water roux*
1/2 sudu kecil garam
30gm butter
30gm shortening

Masukkan bahan air, telur dan water roux ke dalam bread maker (BM) dan lepas tu masukkan bahan2 kering spt tepung dan susu tepung.
Letakkan gula dan yis di satu penjuru manakala garam di penjuru yg lain.
Tekan suis on pd BM dan setkan pd mode dough.
Tekan start dan biarkan ia menguli utk seketika.
Bila dah membentuk sebiji doh boleh la dimasukkan butter dan shortening.
Biarkan sehingga proses menguli selesai.
Biarkan ia naik hingga 2x ganda atau BM berbunyi menandakan proses sudah tamat.
Boleh la dibentukkan doh td mengikut citarasa anda.

#kalau nak doh yg lebih lembut dan gebu boleh la diulang proses menguli tu sekali lagi.


WATER ROUX*  : (menggunakan kaedah 1:5 .. 1 utk tepung, 5 utk air.. )
30gm tepung gandum
150ml air

Masukkan dlm kuali/pan dan panaskan dgn api sederhana.
Hendaklah sentiasa dikacau supaya tak berketul.
Kacau hingga pekat dan padamkan api ( dlm 2 minit jer)
Bila sejuk masukkan dlm bekas bertutup dan simpan dlm peti ais sehingga nak digunakan.
Keluarkan dr peti ais, biarkan hingga pd suhu bilik baru lah digunakan.





BRAIDED FRUIT LOAF
resipi : K.Nor@SecubitGaram

Bahan:
1/2 dari doh roti yg dihasilkan dr resipi Basic Dough di atas

Bahan filling/inti:
2 biji epal fuji
1 biji epal hijau
1 cawan kismis hitam
1/2 cawan dried cranberry
2 sudu besar gula perang
1 sudu besar jus lemon
1/2 - 1 sudu kecil serbuk kayu manis

Cara:
Potong dadu kesemua epal yg dibuang kulit terlebih dahulu.
Panaskan pan dan masukkan gula perang.
Goreng sehingga gula menjadi wangi dan masukkan epal.
Kacau rata dan biarkan seketika.
Masukkan kismis dan dried cranberry. Kacau.
Masukkan jus lemon dan serbuk kayu manis. 
Kacau rata dan tutupkan api (tak perlu masak lama supaya epal tidak terlalu lembik, sekadar utk melembutkan epal jer)
Biarkan sejuk sedikit baru lah digunakan ketika membentuk roti.

Utk membentuk roti ~ boleh dirujuk pada gambar2 di bawah...




Selepas dibentukkan, letak dlm loyang yg dialas dgn baking paper. Biarkan doh naik sekali ganda dan bakar dlm oven yg telah dipanaskan dgn suhu 190C sehingga masak (lebih kurang 20 - 25 min).


Tuesday, December 18, 2012

AYAM PANGGANG KERISIK

ASSALAMUALAIKUM...

Lama betul tak buat resipi ni. Masa duk belek2 senarai resipi ayam kat lebel nun sbb nak cari idea nak masak, terpandang resipi yg dah dibuat berkali2 dulu ni. Dah lama sgt tak buat, dan asyik nak menerai resipi baru, sampai terlupa kat resipi yg best ni.


Resipi dari Jun JC (dah lama tak dengar citer ttg Jun, blog dia pun dah diprivatekan.. tak dpt lg skodeng resipi best2 dr Jun.. huhu.. mudah2an Jun sekeluarga sihat walafiat hendaknya..) 

Bagi yg tak pernah cuba resipi ni, jom la cuba ya.. insyaallah sedap, menjilat jari lagi.. K.Nor pernah dah buat dulu, kat SINI. Dan pernah gak buat versi goreng, kat SINI.. Dua2 sedap ya.. Kalau buat paste dia lebih, simpan aje kat freezer. Time nak guna, senang... paste dah ready, kannnn :)


AYAM PANGGANG KERISIK 
resipi : JC
sumber K.Nor@SecubitGaram

Bahannya:
5 keping leg quarters ( atau guna sekor ayam berat dlm 4 pound dipotong)
3 sudu besar kerisik*
2 btg serai*
6 ulas bawang putih *
3 ulas bawang kecil*
2 sudu besar pes halia*
2-3 btg cili merah atau 2-3 sudu besar cili kisar* ( kalu nk lg pedas bole tambah lada kecil)
2 sudu teh serbuk ketumbar*
1 sudu teh serbuk jintan manis*
1 sudu teh serbuk kunyit*
2 sudu teh garam*

Caranya:
Kisar semua bahan2 yg bertanda*. kepingan ayam dikelar2 kemudian campurkan bahan kisar dgn ayam dan gaul rata (sumbat2 marinate dlm kulit ayam).Perap kan selama 1-2 jam. Panaskan oven atau grill pd suhu 400'F. bakar selama 1 jam 15 min atau hingga masak dan golden brown ( kulit ayam jadi ranggup)..

Monday, December 17, 2012

CHOCOLATE MARBLE CHIFFON

ASSALAMUALAIKUM...

Alhamdulillah.. dapat bersiaran lagi hari ni. Hidung pun dah makin ok.. Allah menduga dgn sedikit nikmat ditarik.. Alhamdulilllah.. 

Lama betul tak mencipon.. Kek kegemaran K.Nor, kek yg tak jemu dimakan tapi.... bila dah buat hati meronta nak mencipon lg dengan resipi lain, perisa lain, versi lain.. biasa la tu kan. sentiasa nak explore resipi berbeza dgn citarasa berbeza.. Alhamdulillah.. hasil mengugel K.Nor terjumpa dgn satu resipi yg menarik mata dan selera hehe.. CHOCOLATE MARBLE CHIFFON resipi yg K.Nor jumpa kat Kitchen Corner. Memang tergoda dgn kek cipon yg dihasilkan oleh Grace tu.. 


Memang tak rugi betul mencuba resipi ni, berbaloi2.. Lepas abis shooting, K.Nor potong2 dan hidangkan pada suami dan anak2. Sekelip mata jer, LICIIIIIIIIINNNNNNNNNNN!! Dek kerana sedap dan juga perut berkeroncong jer sejak hujan mula turun kembali tiga empat hari ni.. Alhamdulillah... seronok si tukang masak ehh tukang baking.. apa yg dibuat, dinikmati sebaiknya oleh ahli keluarga. Memang sedap kek ni, mmg tak rugi mencuba.. Kalau tak biasa buat kek chiffon mungkin nampak cam rumit jer nak buat, tp kalau baca step tu betul2.. dan ikut sukatannya betul2, insyaallah dpt buat dgn jayanya.. 


Disebabkan kurang kerajinan, K.Nor copy paste aje lah resipi dr blog Kitchen Corner ni ya.. Tq Grace...

CHOCOLATE MARBLE CHIFFON
source : Grace@KitchenCorner
source : K.Nor@SecubitGaram

Ingredients for 21cm chiffon pan:
A. Egg white mixture: 
180g egg whites 
90g caster sugar 
10g corn flour

B. Egg yolk mixtures: 
70g egg yolks 
60g water 
60g vegetable oil 
70g + 10g plain flour 
20g caster sugar 
8g cocoa powder

~ Mix all the egg yolks, water, oil together until well combined. Add in the 70g of flour and the 20g of sugar, mix everything well combine and no lumps left.
Measure the egg yolk mixture and divide it into equal quantities of two portions in separate mixing bowl.
Mix 10g of the flour into a bowl of egg yolk mixture and mix 8g of cocoa powder into another bowl of egg yolk mixture.

~ Beat the egg whites in a clean large bowl until peak foam. 
Gradually add in sugar, one tablespoon at a time. 
Then finally add in corn flour. Make sure the corn flour mix well in the egg mixture. 
The egg whites mixture should be peak foam, smooth and shiny. 
Gently fold in half of the egg whites mixture into the cocoa egg yolks mixture and plain mixture accordingly until well combine. (Note: This stage took some times and patient and practice. Make sure all the egg whites mixture well combine with the egg yolks mixture without breaking the egg whites. Little egg whites left will cause a big hole in the cake during baking. And, over mixing will cause it hardly rise during the baking.)
Pour the well mix mixture into a 21cm chiffon cake tin and bake at a 170'C preheated oven for 50 - 55 minutes. 
After baked, let the baked cake turn upside down for cooling before unmold it. 
Enjoy this supper soft and fluffy chiffon cake!

* k.nor guna 5 bj telur gred A

Friday, December 14, 2012

NASI GORENG KAMPUNG MABELES

ASSALAMUALAIKUM...

Tajuk tak boleh blah tu kan.. Tapi hakikatnya mmg mabeles nasi goreng yg digoreng tghari smlm ni.. Yer adik2.. tengahari semalam ya.. bukan tengahari ni. Dolu2 boleh sgt ler, arini masak, terus arini gak post. Skrg ni, belum tentu ya.. Hari ni masak mungkin esok masuk blog, kadang2 minggu dpn baru masuk. Yg lebih haru lg, bulan depan baru masuk blog.. hehehe.. jgn marah ya.. Mood empunya blog dah tak mcm dolu2.. Takper la kan, asal ada entri dah.. dari tak ada entri, senyap sunyi terus.. Sebolehnya tak nak la blog ni stop gitu jer.. melainkan sesuatu yg di luar jangkaan, terjadi yg menyebabkan terpaksa letak titik noktah..


Masa ronda2 pagi kat kebun sekangkang kerbau pg smlm hehehe K.Nor lihat kangkung dah agak merimbun dan sedang elok utk dipetik. Bila dah dipetik, dapat la sebekas tp tak la banyak. Kalau nak dibuat goreng belacan mmg tak cukup. Dtg idea nak buat nasi goreng kampung. Biasanya NGK mmg menggunakan kangkung kan.. Kebetulan bahan2 lain dah ada dan smlm mmg K.Nor plan nak keluar ke bandar KT atas beberapa urusan, jadi awal2 lg dah tanak nasi utk buat nasi goreng. Kena goreng nasi sebelum keluar, nanti balik rumah lunch dah ready kan.. Alhamdulillah. apa yg diplan mmg menjadi, balik rumah dlm pkl 2ptg, perut mmg dah berirama dangdut,  panaskan balik nasi goreng, terus ngap anak2 beranak.. ermmm... 




Nasi Goreng Kampung adalah nasi goreng yg paling hero bongsu suka. Kalau kita org makan kat kedai, menu ni la yg dipesannya. Sebab tu dia tau, yg mana sedap dan mana tak sedap. Ada satu kedai makan yg menjadi kesukaannya sbb kat situ Nasi Goreng Kampung mmg sedap, menepati selera dia terutamanya. Jadi bila K.Nor try buat Nasi Goreng Kampung ni dgn sedikit kelainan dr resipi2 nasi goreng kampung yg biasa dibuat, hasilnya sangat sedap! Luqman makan dgn cukup berselera time lunch semalam. Dinner pun dia ulang makan nasi ni lagi dan bila ada sedikit lebihan nasi ni smlm, dia suruh simpan sbb nak makan hari ni pulak. Tu mmg tanda nasi goreng kampung ni betul2 menepati selera dia.. hehe


Apa yg membuat NASI GORENG KAMPUNG ni sangat sedap dan menyelerakan, jom tengok resipi.. :)

NASI GORENG KAMPUNG MABELES
resipi : K.Nor@SecubitGaram

Bahan2:
3 cawan beras (cawan rice cooker)
air secukupnya

~ tanak nasi spt biasa.
~ lerai2kan dan  letakkan dlm dulang dan biarkan sejuk.

Bahan2 utk nasi goreng:
kangkung secukupnya ~ dipotong
1 1/2 cawan ikan bilis ~ digoreng garing
5 - 7 tangkai cili kering ~ dipotong/gunting serong
3 ulas bawang putih
5 biji bawang merah
7 biji cili padi ~ boleh tambah jika ingin lebih pedas
2 biji telur ~ dikocok
garam
sedikit gula
minyak

Cara2:
Ambil sebahagian dari ikan bilis yg digoreng tadi dan tumbuk hingga hancur. Boleh juga jika nak guna pengisar kering.
Kisar bawang putih, bawang merah dan cili padi.
Panaskan minyak dan masukkan cili kering dan goreng hingga wangi.
Masukkan bahan2 yg dikisar tadi dan tumis hingga garing.
Kemudian masukkan telur dan biarkan mengeras sedikit baru lah dikacau.
Masukkan ikan bilis yg ditumbuk/kisar, garam dan sedikit gula. Kacau.
Masukkan kangkung, nasi dan sebahagian lg dr ikan bilis tadi.
Kacau hingga rata dan masaklah seketika.
Angkat dan hidangkan bersama hirisan timun, tomato dan keropok ikan.


Haaaa.. ada perbezaan kan.. Yer, K.Nor goreng ikan bilis dan kemudian kisar pastu ada juga diletakkan cili kering yg digoreng garing tu.. tu la penambah kesedapan NASI GORENG KAMPUNG K.Nor  dan sbb tu K.Nor bg nama NASI GORENG KAMPUNG MABELES ya... So, selamat mencuba dan menikmati keenakkannya.. ^____^


Thursday, December 13, 2012

BUBUR JAGUNG

ASSALAMUALAIKUM...


Let the picture do the talking hokay... ^__^



BUBUR JAGUNG
resipi : K.Nor@SecubitGaram

Bahan2:
3 cawan isi jagung manis
5 - 6 cawan air
1 cawan santan fresh
1/2 cawan sagu ~ direndam
3 sudu gula pasir ~ ikut kemanisan yg disukai
sedikit gula nisan/gula melaka
1/2 biji telur ~ dikocok
2 helai daun pandan ~ disimpulkan
secubit garam

Cara2:
Masak isi jagung, daun pandan dan air hingga mendidih.
Sementara itu basuh sagu dan toskan.
Bila dah mendidih masukkan gula pasir, gula melaka, garam dan santan.
Masak dgn api sederhana dan hendaklah dikacau supaya tidak naik kepala.
Bila bubur mendidih masukkan sagu dan telur. Kacau supaya telur tidak berketul.
Masak sehingga sagu bertukar warna jernih.
Angkat dan hidangkan.



Wednesday, December 12, 2012

RENDANG AYAM HARUM

ASSALAMUALAIKUM..

Tak semestinya time raya jer kalau nak merendang atau makan rendang dgn ketupat palas or lemang kan.. Kalau dah terasa nak makan rendang tu, godek jer.. Tp kena standby dulu ketupat palas or lemang, baru dpt makan dgn mood raya hehe..


Resipi RENDANG AYAM HARUM ni, K.Nor ambil dari DapurKuSayang, ownernya yg sedang dlm mood bercuti lg tu.. hehe.. Sori ya Dayang, K.Nor dah ganggu Dayang duk gader2 aritu :) Opss.. Lupa nk bgtau, rendang ni menu lunch 2 hari lepas. Kena tunggu que baru boleh masukkan entri..hehe Mekasih share resipi rendang yg best ni. Time dinner mlm tu, K.Nor makan rendang ni bersama ketupat palas.. ermmm.. sedap! :)

RENDANG AYAM HARUM
resepi : DayangJack
sumber : K.Nor@SecubitGaram

Bahan-bahan :
1 ekor ayam (dipotong ikut suka dan dibersihkan)
daun kunyit secukupnya (dihiris) ~ 2 helai
3 helai daun limau purut
sedikit air asam jawa
santan secukupnya ~ 3/4 cawan santan fresh
kerisik secukupnya ~ 1 sudu besar
gula apong/gula melaka/gula pasir/gula perang ~ gula nisan
2 batang serai (diketuk)
rempah 4 sekawan (buah pelaga, kulit kayu manis, cengkih dan bunga lawang)
cili giling/cili kisar secukupnya ~ 2 sudu besar
sedikit serbuk kari daging (optional) ~ 1 sudu besar rempah gulai

Bahan-bahan kisar :
1 labu bawang besar
5 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
1 batang serai
1/2 inci kunyit hidup
1 inci halia
1 inci lengkuas

Cara-cara :
Tumiskan rempah 4 sekawan bersama serai, bahan-bahan kisar, serbuk kari dan cili kisar/cili kering sehingga pecah minyak.
Kemudian masukkan ayam, daun kunyit, daun limau purut dan sedikit air. Gaul-gaulkan dan masaklah hingga ayam hampir empuk.
Kemudian masukkan bahan-bahan selebihnya dan masak hingga kuahnya pekat.
Setelah masak, bolehlah dihidangkan bersama nasi putih, lemang, nasi impit, nasi lemak, pulut kuning dan sebagainya. Selamat mencuba!

#yg berwarna maroon yg k.nor buat ya..


Tuesday, December 11, 2012

GARLIC BREAD & MUSHROOM SOUP

ASSALAMUALAIKUM..

Jom breakfast! Meh kita layan menu bekpes yg biru mata itam ku nih. Sesekali pekena GARLIC BREAD & MUSHROOM SOUP mmg best.. Kena pulak makan kat beranda di temani bayu pagi yg nyaman.. pergghhhh.. syok abissssssss hehehe


Utk Garlic Bread K.Nor guna resipi Fendi (suami Yani MyResipi) dan utk Mushroom Soup K.Nor masih guna resipi Minami tp ada edit situ sini la mengikut kesuaian bahan yg ada kat dapur dan ikut selera anak tekak si tukang masak :) Mekasih pada keduanya ya..


GARLIC BREAD
resipi : Fendi MyR
sumber : K.Nor@SecubitGaram

Bahan2:
roti france
2 ulas bawang putih
2 sudu besar mentega
parsley kering secukupnya

Cara2
Kupas kulit bawang dan bersihkan. Balut dengan aluminium foil. Bakar dalam oven pada suhu 180 degree selama 15 minit. Atau boleh juga bakar guna oven toaster.

Bila dah siap bakar, masih lagi dalam aluminium foil, ketuk-ketuk dengan hulu pisau atau lesung sehingga hancur. Masukkan pula ke dalam butter.

Kemudian cairkan butter dengan microwave. Siap untuk di sapu pada roti. Kalau buat banyak boleh simpan di dalam peti ais. Boleh tahan sampai 2 minggu.

Potong roti setebal 7mm-10mm. Sapukan dengan garlic butter . Lepas tu taburlah daun parsley. Bakar dalam oven selama 10-15 minit pada suhu 150C



MUSHROOM SOUP
resipi : Minami MyR
sumber: K.Nor@SecubitGaram

Bahan2:
1 keping dada ayam
1500 ml air
500 ml susu segar (susu kotak)
1 ketul kiub ayam ~ k.nor guna 1/2 kiub jer
1 tin kecil cendawan butang(dihiris kecil2) ~ k.nor guna 5 kpg cendawan shitakae kering
garam
secubit ajinomoto ~ k.nor skip
1 cawan tepung gandum ~ k.nor tak letak semua ni cuma sbb nanti terlalu pekat. ejjas2 sendiri la kepekatan mengikut selera masing2

Cara2:
Potong ayam kecil2, masukkan ayam dan air ke dalam periuk. Rebus sehingga masak.
Masukkan susu dan kiub ayam, masak guna api yang perlahan. 
Masukkan mushroom.
Masukkan bancuhan tepung dan kacau sehingga pekat. tambah perisa, garam dan ajinomoto.
Siap utk dihidang. Sedap dimakan dgn roti.


Monday, December 10, 2012

KERABU PEGAGA & SELASIH

ASSALAMUALAIKUM...

Alhamdulillah.. sejak menjadi 'org kampung' ni, K.Nor dpt memenuhi hajat yg sekian lama terpendam iaitu bercucuk tanam terutamanya sayuran yg sentiasa diguna pakai dlm masakan seharian serta ulam2an.. K.Nor mmg suka menanam dr zaman remaja lg dan sentiasa suka makan ulam2an terutamanya pegaga. Sebelum ni masa duk rumah flat ada gak menanam serba sedikit tp persekitaran tempat K.Nor menanam tu tak dpt cahaya matahari dek pokok mempelam/mangga yg K.Nor tanam dah menghadang cahaya matahari, jadi pokok2 yg K.Nor tanam tak dpt nak hidup dgn elok. Pokok kesum, pudina, langsung tak menjadi sedangkan pokok2 ni perlukan cahaya matahari yg secukupnya utk membesar. 


Jadi bila dah berpindah ni, K.Nor gunakan sepenuhnya kesempatan yg dikurniakan Allah dgn menanam pelbagai sayuran kegunaan harian. Alhamdulillah.. semakin subur tanaman yg ditanam. Banyak gambar2 tanaman dah K.Nor post kat fb dan pastinya ramai geng2 yg dah tengok kan.. hehe Salah satu tanaman yg sangat 'menjadi;' adalah pegaga. Kalau dulu, pegaga ni K.Nor tanam dlm pasu pokok limau purut, ianya tak la hidup mana pun.. org kata hidup segan mati tak mau jer.. Pastu bila pindah sini, K.Nor alihkan ke bekas polisterin yg direcycle dan dijadikan pot utk menanam sayuran spt pegaga, pudina dan siew pak choy, ianya semakin subur. Pegaga semakin membiak subur dan merimbun.. Biasanya K.Nor buat makan ulam gitu jer dan kadang2 K.Nor blend dan jadikan jus.. tp bila dah merimbun sgt, pg semalam K.Nor petik/gunting dan dpt sebekas besar daun pegaga. Memang dah aim nak buat kerabu. Akhirnya dgn bahan2 yg sedia ada kat dapur, terhasil lah satu menu KERABU PEGAGA .. K.Nor tambah dgn sedikit daun selasih yg juga sedang merimbun.. errmm.... best tau dimakan dgn nasi putih panas2.. hehe Jom kita tengok resipi kut2 ada yg teringin nak mencuba :)


KERABU PEGAGA & SELASIH
resipi : K.Nor@SecubitGaram

Bahan:
1 mangkuk besar pegaga
3 tangkai daun selasih
1 ekor ikan selayang/kembung ~ dipanggang
1/2 cawan kelapa parut (bahagian putih)
2 batang serai ~ dihiris nipis
3 biji bawang merah ~ dihiris nipis
2 sudu kecil lada hitam ~ ditumbuk
1 biji cili merah ~ dihiris
2 biji limau kasturi
1 sudu besar sos ikan ~ optional
sedikit garam dan gula

Cara:
Perisikan ikan dan tumbuk. Ketepikan.
Kelapa parut digoreng tanpa minyak hingga kekuningan kemudian ditumbuk (tak perlu sampai lumat).
Hiris kasar daun pegaga dan daun selasih. Masukkan ke dalam sebuah mangkuk/bekas.
Masukkan juga kesemua bahan-bahan lain dan gaul rata.
Sedia utk dihidangkan.

*
Kalau suka lebih pedas bolehlah ditambah hirisan cili padi.
Boleh gantikan ikan dgn udang kering (gunakan dlm 3 sudu besar udang kering, digoreng tanpa minyak dan ditumbuk halus)
Boleh skip daun selasih jika tak suka dgn bau/rasa daun ini.



Friday, December 7, 2012

ALMOND BISCOTTI (2)


ASSALAMUALAIKUM...

Plannya nak post entri ni pagi tadi, tp dek kerana kebizian yg melanda, ni baru jer ada masa nak mengedit gambar dan mengarang entri. Takper lah kan, dr entri breakfast kita jadikan entri utk tea time.. ehh.. kena panggil kopi time sbb biscotti ni digandingkan dgn kopi O .. hehe


Kali ni K.Nor mencuba satu lg resipi biscotti. Biscotti ni dibuat pada hari Selasa baru2 ni. Masa anak dara godek BISKUT COKLAT CHIP TELUR REBUS, K.Nor godek biscotti ni. Alhamdulillah.. menjadi biscotti ni walau bahagian bawah tu dah irenggggg.. hehehe kes silap letak kat rack paling bawah la ni sbb dlm masa yg sama bakar kukis kat rack atas.. Nasib baik biscotti ku tak rentung :)

Lumayan jugak dpt biscotti bila guna resipi ni, agak banyak gak la. Tapi resipi ni menghasilkan biscotti yg agak manis walaupun K.Nor dah kurangkan sebahagian sukatan gulanya tu. Lain kali kena kurangkan lagi sukatan gula yg digunakan. 


Alhamdulillah.. biscotti ni menjadi santapan Shidah dan anak2 serta SIL K.Nor, Teratai dan anak2 pada hari Rabu baru2 ni. Kebetulan dia org dtg bertandang ke teratak tengah padang. Kesian betul kat dia org ni, terpaksa berjalan kaki melalui jalan yg lecak sbb masa tu pekerja2 buat jalan duk sibuk menambun tanah/batu utk buat jalan menghala ke rumah K.Nor.. Tak per la kan, dpt imbuhan merasa ALMOND BISCOTTI ni dan Kuih Belimbing serta kukis yg anak dara buat tu.. hehe


ALMOND BISCOTTI
source : Technicolour Kitchen
source : K.Nor@SecubitGaram

2 cups (280g) all purpose flour
1 cup + 1 tablespoon (212g) granulated sugar ~ k.nor guna 175gm
1 ¼ teaspoons baking powder
1/8 teaspoon salt
3 large eggs
2 tablespoons Amaretto ~ k.nor skip
1 teaspoon vanilla extract
150g whole almonds, toasted and coarsely chopped ~ k.nor tak chopped
1 cup pistachio ~ k..nor add

Preheat the oven to 150°C/300°F. Position a rack in the middle of the oven and line a large baking sheet with baking paper.
Combine the flour, sugar, baking powder, and salt in a medium bowl and mix together thoroughly with a whisk or fork. Set aside.
Whisk the eggs, amaretto and vanilla in a large bowl until well blended. Stir in the flour mixture and then the almonds (& pistachios) The dough will be thick and sticky. Scrape the dough into a long log shape lengthwise on the cookie sheet. Wet your hands and shape the dough into a long flat loaf about 30x10cm (12x4in).
Bake until firm and dry, about 50 minutes. Remove from the oven and let cool for about 10 minutes. Line the cooled cookie sheet with baking paper again.
Carefully remove the baking paper from the loaf and transfer it carefully to a cutting board. Using a long serrated knife, cut the loaf on the diagonal into slices 1.25 to 2cm (½ to ¾in) wide. Lay the slices, cut side down, on the cookie sheet. Toast the biscotti for 40-50 minutes or until the cookies are golden brown. Place the cookie sheet on a rack to cool. Cool the cookies completely before stacking or storing. May be stored, airtight, for several weeks.

Makes 2 dozen biscotti

* peringatan utk k.nor di kemudian hari :
kena kurangkan lagi sukatan gula dlm 30gm

Wednesday, December 5, 2012

BISKUT CHIP COKLAT TELUR REBUS

ASSALAMUALAIKUM...

Dah lama nak mencuba resipi kukis yg dikongsikan oleh Che CT ni.. Kebetulan ada telur rebus yg dpt dari kenduri kawin kawan Along di Besut baru2 ni, jadi bolehlah menerai kukis ni. Masa nak start menggodek tu, K.Nor panggil anak dara, suruh dia yg buat sbb tengok bahan2 dan cara buat tu mudah jer kan. Lagipun dah lama anak dara tak berprojek kat dapur. Time cuti sekolah ni elok la digunakan masa sebaiknya kan.. hehe


Keseluruhan proses membuat kukis ni, si anak dara yg buat (mak dara pantau jer hehe). Ok lah kan, kukis mudah jer ni.. Anak2 mmg suka akan rasanya, yg mana ada sedikit perbezaan bila diletak telur rebus dlm adunan. Kukis menjadi sedikit lembut berbanding dgn Biskut Coklat Chip yg biasa K.Nor buat tu.. Apapun, mekasih pd CT yg dah berkongsi resipi olahannya. Lain kali nak buat kena kurangkan lagi sukatan gula walaupun Aisyah dah kurangkan sedikit gula masa membuatnya. :)


BISKUT CHIP COKLAT TELUR REBUS
Sumber: The girl who ate anything
Resipi Olahan : Che CT

Bahan-bahan :
1 biji telur rebus - dilenyek halus
200 gm tepung gandum
125 gm mentega - dipotong dadu kecil
1 sudu kecil baking powder
50 gm gula kaster (25gm)
50 gm gula perang (65gm)
1 sudu teh esen vanila
150 gm coklat chip

Cara-cara :
1. Panaskan oven kepada 180'C
2. Campurkan semua bahan diatas dalam satu mangkuk dan uli dengan tangan atau lebih mudah dengan menggunakan food prosesor dan putar sehingga campuran sebati.
3. Tambahkan coklat chip dan gaul rata dengan tangan atau menggunakan senduk kayu.
4. Ambil sedikit adunan anggaran 22 gm atau buat sebesar bola golf dan letakkan pada kertas baking. Jarakkan setiap satu dan tekan sedikit doh dengan tangan atau garfu.
5. Bakar selama 15 - 20 minit keluarkan dari oven. Sejukkan atas kertas baking 3 minit dan pindahkan biskut atas rak dawai untuk sejuk sepenuhnya.


* utk peringatan K.Nor di kemudian hari..
kurangkan sedikit lg sukatan gula dr yg digunakan (dlm warna merah)

Tuesday, December 4, 2012

UDANG BLACK PEPPER

ASSALAMUALAIKUM...

Lama tak tayang menu seafood kan.. Meh kita cuci mata dgn masakan udang yg sangat sedap ni.. dah la ianya mudah disediakan, sedap hingga menjilat jari pulak tu.. kalau nak kata hingga menjilat plate kang, nampak tak senonoh pulak.. hehe.. 


Bagi yg tak ada sos black pepper boleh aje skip sos tu, cuma lebihkan sedikit sos tiram dan sedikit serbuk lada hitam ya.. Insyaallah, tak rugi mencuba nih... ^__^


UDANG BLACK PEPPER
resipi : K.Nor@SecubitGaram

350gm udang ~ saiz sederhana
1/2 sudu teh garam halus
1/2 sudu teh serbuk kunyit
brokoli secukupnya
1 labu bawang besar ~ dipotong
3 ulas bawang putih ~ dicincang
1/2 in halia ~ dihiris halus
3 sudu besar sos blackpepper
2 sudu besar sos tiram
1/2 - 1 sudu besar serbuk lada hitam
minyak
capsicum merah/hijau ~ dadukan (optional)

Perap udang bersama garam dan serbuk kunyit.
Panaskan sedikit minyak dan goreng udang hingga 3/4 masak. Ketepikan.
Panaskan sedikit minyak dan tumis bawang putih dan halia hingga wangi.
Masukkan bawang besar dan goreng hingga bawang hampir layu.
Masukkan sos blackpepper, sos tiram dan serbuk lada hitam.
Kacau hingga wangi dan masukkan udang, brokoli dan capsicum.
Kacau2 sekejap. Jgn terlalu lama, nanti udang menjadi overcook.
Padamkan api dan bolehlah dihidangkan...

* boleh masukkan garam tambahan jika kurang rasa masin. terpulang pd selera masing2.

Monday, December 3, 2012

NEOPOLITAN COTTON SOFT JAPPANESE CHEESECAKE

ASSALAMUALAIKUM...


Alhamdulillah.. akhirnya dpt juga menayang kek yg gebus gebas, cair dlm mulut.. kek yg menjadi kegemaran seisi keluarga ni.. Ni kali ke dua K.Nor cuba bermain2 dgn resipi asal iaitu COTTON SOFT JAPPANESE CHEESECAKE dgn memberi sentuhan neopolitan pada rupa parasnya.. Kali pertama dulu pernah buat versi DOUBLE LAYER COTTON SOFT JAPPANESE CHEESECAKE.  Kalau dlm versi asal/original dah acapkali buat dah.. Saja ler, gatal tangan nak memberi sentuhan berlainan dr yg kebiasaan.. hehe




Bila diperhatikan kek ni, seakan kek alunan kasih jer, berombak gitu layernya.. Ni kes nak cepat, gi tuang adunan seterusnya tu tanpa berhati2 di tepi loyang, jd ia tenggelam situ sini.. hehe.. tp cun gak bila nampak neopolitan versi alunan kasih kan.. cuma tak ada outline hitam yg memisahkan antara satu layer dgn layer yg lain jer seperti KEK ALUNAN KASIH .. 


Kepada penggemar ciskek, jom ler cuba kek yg mabeles ni.. kek yg bertambah enak bila dah bermalam dlm esbok.. ermmmm........ nyaman sekali ^__^

COTTON SOFT JAPPANESE CHESECAKE
sumber : Alma MyResipi

Bahan-bahan ( 8-inci )
Bahan A:
250g cream cheese
50g butter
100 ml susu segar (fresh milk)
6 biji kuning telur
1 sdb jus lemon
1/4 sdk garam
60g tepung kek / tepung superfine
20g tepung jagung (cornflour/cornstarch)

Bahan B:
140g gula (granulated sugar)
6 biji putih telur
3/4 sdk jus lemon

Cara-cara
Utk adunan A: Cairkan cream cheese, butter & susu dgn teknik double boiler. Bila dah cair, sejukkan adunan cream cheese tu td. Kemudian, campurkan ke dlm adunan c/chs td dgn tepung, tepung jagung, kuning telur, garam & jus lemon ke dlm adunan cream cheese & gaul hgga sebati (gaul guna senduk kayu sj).

Utk adunan B: Dalam bekas lain, pukul putih telur bersama jus lemon, sampai berbuih2 (foamy). Lepas tu, tmbhkan gula & pukul lagi sampai bertanduk (soft peak).

Campurkan adunan Bahan A td ke dalam adunan Bahan B yg dah gebu tu & kacau smpai sebati. Sediakan tin/bekas kek yg bulat berukuran 8 inci, yg digriskan bwhnye & tepi tu salut dgn kertas baking. Tuang adunan kek dlm tin kek.

Bakar kek dlm kira2 sejam, dgn cara au bain-marie (waterbath), pd 160 degrees C / 325 degrees F. Pd sesapa yg kurang pasti waterbath tu cmner, buatnye simpel jer. Lepas letak adunan dlm dlm tin kek, balut bwh hgga sparuh tinggi tin kek dgn aluminunium foil (ni double protection agar air xmasuk esp springfoam pan, saya x konfiden tu yg wat gitu hehe, kalo xmo buat ok je tp advisable balut). Then, letak tin kek tu atas dulang pembakar, pastu tuang air panas atas dulang pembakar, preferably ½ tinggi tin kek tu, lepas tu letak ler dlm oven then bakar ler, tu aje).


* Utk hasilkan kek versi neopolitan seperti yg K.Nor buat:
- bahagikan kek kepada 3 bahagian
- satu bahagian dicampur dgn 1/2 sudu kecil chocolate emulco, kacau hingga sebati (jgn overmix)
-  satu bahagian lagi dicampur dgn 1/2 sudu kecil esen vanila
-  adunan ke tiga dicampur dgn 1/2 sudu kecil strawberi emulco dan sedikit pewarna pink/merah
- masukkan adunan coklat ke dalam loyang dan ratakan, kemudian baru masukkan adunan plain keatasnya dan ratakan
- akhir sekali tuangkan adunan pink/merah ke atasnya dan ratakan