f Secubit Garam: September 2012

N3 Terkini

Sunday, September 30, 2012

PERSONA again....

ASSALAMUALAIKUM...

Apa kabar, terutamanya pada yg masih menjadi pengunjung setia blog yg dah suam2 siku ni.. Tuan rumah dah makin lemau nak mengahapdet.. Lebih syok bersantaian kat rumah sambil berkebun. Pagi petang duk asyik membelai pokok2 yg semakin subur, alhamdulillah.. Dah berzaman menyimpan hajat nak bercucuk tanah, akhirnya diizinkanNya.. alhamdulillah.. Bila kita bersabar dgn redha dgn segala ujianNya tu, ada hikmah menanti kita insyaallah.. K.Nor mmg suka bercucuk tanam, sejak remaja lagi. Arwah ayah K.Nor selalu membantu kalau K.Nor nak buat apa2.. Masa menanam pokok kacang botol, dia yg sediakan para/trellis dr kayu yg dibuatnya menggunakan kayu2. Bab menyangkul atau menanam, mmg K.Nor sendiri yg buat.. hehe Arwah dulu pernah kerja kat Pejabat Pertanian jd dia banyak tau hal2 berkaitan penanam pokok. Dan arwah sendiri pun mmg gemar menanam pokok.. mungkin dr situ lah mengalir minat K.Nor dlm bab menanam ni kan.. alhamdulillah... 


ehhh..  kita balik pd entri hari ni. Mula2 nak mintak maaf. Sebenarnya Kek Lapis Cheese Persona ni dah lama K.Nor buat, cuma tak sempat tayang jer. K.Nor buat sehari sebelum ke Puchong baru2 ni, kes nak perabiskan seketul cheese dlm esbok. Jadi K.Nor buat 1/2 jer la dr adunan kat bawah sbb tu dpt kecik jer kek. Alhamdulillah.. kek ni mmg sentiasa sedap kat anak tekak K.Nor sekeluarga.. Mekasih pada empunya resipi, sapa lagi kalau bukan DJ radio yg makin meletop nun.. Kalau sebut jer Kek Lapis Cheese Persona mesti semua tau, pemilik resipinya adalah RYO AZHAR kan. Mekasih Ryo, mmg mabeles kek ni .. :)

KEK LAPIS CHEESE PERSONA
resipi : Ryo@Ryoazhar
sumber : K.Nor@SecubitGaram


Bahan2: (Saiz 9x9)
A:
2 bungkus biskut marie perisa coklat-lebih kurang 600 g (ryo guna jenama LEE, k.nor guna biskut marie perisa kopi jenama Ping Pong)
500 ml susu segar,dipanaskan ~ k.nor guna 300ml sahaja

B:
500 g cheese cream (Philadelpia/Tartura)
10 ml susu segar ~ k.nor lebihkan 20ml
1/2 cawan gula halus
30gm butter ~ yg ni k.nor tambah

Caranya :
Satukan cheese dan gula halus,pukul sebati (pukulkan sekali juga butter jika ikut cara k.nor tambah butter)
Masukkan susu segar sedikit demi sedikit,jangan sampai adunan terlalu cair
Pukul lagi hingga kembang dan sebati,ketepikan
Sediakan bekas yang di alaskan terlebih dahulu dengan plastik/kertas minyak/baking paper.
Panaskan susu segar,padamkan api.
Ambil sekeping2 biskut dan celup ke dalam susu (suam2 panas)..terus susun dalam bekas..(Celup 1 saat je taw)
Pastu sapukan adunanan cheese di atasnya,ratakan
Ulang proses melapis biskut,kemudian sapukan lagi adunan cheese tadi
Ulang proses melapis hingga habis,biarkan lapisan cheese di atas sebagai lapisan terakhir.
Kemudian,kisar baki biskut yang ada,taburkan dengan cara menapis serbuk biskut tu dia atas lapisan cheese.(Kalau pakai jenama LEE,boleh ramas2kan je dalam penapis tu..jadi serbuk lah ia..)
Tekan2 sikit permukaan tu..masukan dalam peti sejuk,biarkan selama 6 jam sebelum dipotong.

Thursday, September 27, 2012

LELA & AINI'S WEDDING

ASSALAMUALAIKUM...

Akhirnya dapat gak menyiapkan editing gambar2 majlis perkahwinan 2 org anak sdara K.Nor yg berlangsung pada 15 September baru2 ni. Dah nak masuk 2 minggu baru la si emak sdara ni dpt edit dn mengarang entri.. fuhhhh... teruk betul kan tahap ke'M'an K.Nor hehe.. Nak memilih gambar yg banyak tu satu hal, nak edit pastu nak jdikan collage satu hal. Takkan nak masukkan semua gambar2 tu gitu jer, nanti 'berat' blog ni.. payah nak loading. Nak tak nak kena la dibuat bentuk collage.. Nak pilih layout collage yg menepati jenis dan bilangan gambar pun fenin tau.. hehe

AINI (left) & LELA (right)
 Ok lah.. kita berbalik pd main point. Majlis perkahwinan 2 org puteri sister K.Nor yg tinggal di Puchong ni telah berlangsung dgn sederhana tp cukup meriah. Mana tak meriah kan, ada 2 pasangan pengantin. Tetamu jemputan mmg ramai sekali yg hadir dan hari tu cuaca pun cukup baik.. alhamdulillah.... TAPI .. erm... ada tapinya tu.. ada satu yg membuatkan K.Nor cukup terkilan, tak ada satu pun gambar pengantin2 bersama K.Nor sekeluarga terutamanya di pelamin yg sangat cantik tu.. huhu.. Memang tak berkesempatan langsung nak berposing dek sibuk melayan tetamu.. hehe.. org bz la katakan.. Tambah lg mmg ramai yg amik kesempatan bergambar dgn pengantin, terutamanya dr keluarga pengantin2 perempuan, belah pengantin2 lelaki dan teman2 pengantin serta kaum kerabat.. Bila majlis dah berakhr baru sedar yg tak snap sekeping pun gambar dgn pengantin di pelamin. Masa tu pulak pengantin dah gi shooting outdoor dan balik pun dah hampir senja. K.Nor pulak masa tu duk ralit melayan tetamu yg paling akhir, yg datang dari Kajang nun.. hehe

Nak buat camna kan, melepas peluang berposing atas pelamin ala citer dongeng (fairy tales) yg ditempah khas oleh si pengantin .. berkisahkan cinderella gitu.. pelamin berbentuk kereta labu, begitu juga dgn kek utk acara memotong kek, juga berbentuk kereta labu (pumpkin carriage) mmg cantik sungguh! Pelamin dan majlis bertemakan warna pink & purple, warna kegemaran ke dua2 pengantin Lela & Aini. Kedua pengantin pun berseri2 dgn pakaian & veil yg dijahit khas labucinya oleh sister K.Nor.. 

Pada keesokkan harinya, majlis bertandang aka mengantar menantu bg pasangan Lela dan Arif di Keramat. Masa tu la K.Nor amik kesempatan utk bergambar bersama ke dua pengantin.. tak perlah.. at least ada gak gambar kenangan bersama pengantin Lela & Arif. Bagi pengantin Aini dan Esam, majlis bertandang akan diadakan di Kedah, pada bulan Nov nanti, insyaallah.. Jom la kita layan sedikit gambar2 sekitar Majlis Akad Nikah di Masjid Tuanku Mizan Zainal Abidin (Masjid Besi), Putrajaya, kenduri di rumah sister K.Nor di Puchong dan juga di majlis bertandang di Keramat.

(sedih gak sebenarnya bila kedua anak sdara ni dah jd isteri org, sayu jer hati masa akad nikah tu.. dah jadi milik org dah anak2 yg sangat k.nor sayang ni, sayang pd dia org ni mcm sayang anak sendiri.. menitis jugak air mata bila selesai akad nikah.. ermmm... semoga la dan adik menjadi isteri solehah dan bahagia di samping suami masing2 hingga ke hujung nyawa dan dikurniakan zuriat2 yg soleh dan solehah.. amin.. )




Guest Story Book





Last sekali K.Nor nak tayang beberapa keping gambar ekslusif yg diambil pada majlis tersebut (walau dah ditayang di fb, tp yg tu yg diambil dgn hp, manakala yg ni belum ditayang lg sbb diambil dr kamera gedabak cik abe hehe). Tapi sebelum tu, K.Nor nak ucapkan jutaan terima kasih pada beberapa org ni yg telah sudi datang memeriahkan majlis perkahwinan ke empat mepelai semata2 utk berjumpa dan berlaga pipi dgn K.Nor hehee... Mekasih banyak2 juga atas ole2 yg diberikan pd K.Nor tu, maaf sgt2 sbb tak dapat membalas balik pemberian tu. Memang tak sempat sungguh nak sediakan something buat yg datang ke majlis sebelum ke KL tempohari..Semoga Allah membalas budi baik anda semua dan semoga diberikan kesempatan utk kita berjumpa lagi di lain waktu.. Dan maaf sgt kalau terkurang layanan dr K.Nor pada hari tu ya.. oppss... lupa.. mekasih juga pada suami masing2 serta anak2 yg turut mengiringi ke majlis .. tq.. tq.. :)

Tetamu pertama datang,K.INA KL (dtg bersama anak2)
Sapa tak kenal K.Ina yg skrg ni masuk 4 angka jer tu.. :)

Bg yg tak kenal lg, ni la dia KAK CM (CIK MANGGIS) , bersama suami yg sporting :)

NINA MIRZA @ NINA AZERIN bersama suami dan anak2
Terkejut bila Nina panggil akak yg betul2 depan dia.. hehe

Takkan tak kenal dgn yg di sebelah kiri kanan K.Nor tu..
Sapa lagi kalau bukan CT Delima yg semakin ngetop skrg ni .. :)
Juga Ilah yg dah jd tokey kuali dan pan vantage hehee

Yg berbaju merah duk makan tu suami Ilah dan Che Mat berkemeja kotak2 tu suami CT :)

'Nor bersama Noor'.. hehe
ingat lagi Noorsha yg turut muncul dlm Aroma bersama K.Nor?
ni la dia, Noorsha dan juga puterinya Dhira
(aritu Dhira tak mo kat mama dia, asyik nak kat kak Aisyah jer hehe)

Tetamu paling lewat, semua dah kemas2 sib baik sempat tahan lauk pauk sebelum diangkut masuk rumah  hehe
Masz Kajang bersama Iqa yg comel dan anak sdara Masz..
Teman lama dr zaman forum MyR.. ermm rindunya saat2 dulu kan Masz :)

TERIMA KASIH sekali lagi atas kesudian teman2 datang dr jauh dan dekat utk sama2 meriahkan majlis dan yg penting utk gader2 dgn K.Nor aritu.. Semoga diizinkan dan dipermudahkan utk kita semua berjumpa lagi di lain waktu ya.. :)

Saturday, September 22, 2012

KEMBALI ON AIR ... dgn NASI GORENG LADNA

ASSALAMUALAIKUM...

Dah lebih dari seminggu tuan rumah SecubitGaram menyepikan diri kan... Kalau diikutkan mood nak menghapdet tu masih lagi melayang2 tp kesian pulak pd pengunjung SG duk melayan mata dgn Nasi Daging & The Gang jer.. Dan kalau diikutkan jugak, sebenarnya nak masukkan entri berkaitan dgn wedding anak2 sdara K.Nor di Puchong Sabtu lepas (haaa... tu dia.. dah kembali Sabtu tp gambar2 belum diedit pun lagi.. huhu) tapi bila mengadap jer PC utk edit gambar, MMMMM ku menyerang.. rasa mengantuk, rasa malessss mula la terasa.. alih2 ku BW jer lebih kurang dan angkat montot dr ngadap PC hehehe...


Jadi sebagai entri pemanas utk kembali on air (walau tak sekerap dan tak serajin dolu2) K.Nor hidangkan dgn menu lunch yg simple tadi. Dah lama tak buat Nasi Goreng Ladna, satu versi nasi goreng yg sangat mudah disediakan dan sangat digemari oleh ahli2 dlm rumah ni. Jom la kita tengok resipi ya sbb tuan rumah dah kehabisan idea nak pot pet ditambah sakit kepala yg tak nak ilang2 ni ... dah seminggu lebih tak nak ilang.. redha jer la kan... :(


NASI GORENG LADNA
resipi : K.Nor@SecubitGaram

Bahan:
3 mangkuk nasi putih
2 sudu besar minyak
1 sudu besar kicap

Panaskan minyak dan masukkan kicap, bila kicap dah berbuih masukkah nasi dan kacau goreng hingga rata. Ketepikan.

udang
isi ayam ~ dipotong kecil
sotong ~ dihiris
kailan
carrot
putik jagung
tomato
brokoli/bunga kobis
cili merah ~ dipotong serong
1 sudu kecil serbuk lada hitam
sedikit serbuk/kuib pati ayam ~ optional
2 sudu besar sos tiram
3 ulas bawang putih ~ diketuk/cincang
garam dan gula secukup rasa
tepung jagung (dibancuh dgn sedikit air)
air secukupnya

Cara:
Panaskan minyak dan tumiskan bawang putih hingga wangi dan masukkan isi ayam, goreng sekejap dan masukkan udang atau sotong jika suka. Masukkan air mengikut kehendak masing2 nak kuah banyak2 mana. Nak lagi cepat, guna air panas yg baru mendidih. Bila kuah dah mendidih, masukkan serbuk lada hitam, sos tiram, serbuk/kuib pati ayam, sayur2 mengikut kesukaan masing2 juga gula dan garam secukup rasa. Masak lagi hingga mendidih baru la dimasukkan bancuhan tepung jagung. Kuah jgn terlalu pekat, nanti muak. Hidangkan bersama nasi yg dah digoreng dgn kicap td.

# nak letak cendawan shitake kering pun boleh... sedap! :)


Utk sos cili bermadu
5 bj cili padi ~ dihiris halus atau ditumbuk
2 sudu besar madu
2 sudu besar air
1 sudu besar cuka/jus limau nipis

Cara:
Satukan kesemua bahan dan boleh la dimakan dgn nasi goreng ladna atau boleh dijadikan cicahan utk udang celup tepung.

Wednesday, September 12, 2012

NASI DAGING & THE GANG

ASSALAMUALAIKUM...

Kita ber'WW' arini ya... 
LET THE PICTURES DO THE TALKING ^___^


 DALCA SAYUR



Tuesday, September 11, 2012

GULAI IKAN MASIN DGN TERUNG

ASSALAMUALAIKUM..

Hari ni kita layan menu kampung ya, menu yg betul2 kekampungan. Sebenarnya K.Nor tak pernah didedahkan dgn masakan gini sehinggalah K.Nor berkahwin erm..... 24 tahun dulu hehe... Keluarga belah cik abg mmg suka dgn masakan gulai dan ni adalah salah satu masakan yg mmg lazim dia org masak. Bila dah jadi ahli dalam keluarga dia org, kena lah belajar makan dan belajar masak, kan.. Alhamdulillah.. mmg sedap rupanya Gulai Ikan Masin ni, tambah lagi kalau diletakkan terung. Partnerkan dgn ikan panggang dan sambal belacan, ermmmm... mmg syok abis. 


Ikan masin yg selalu K.Nor gunakan (spt yg dia org selalu gunakan juga) adalah ikan talang (part tulang lebih best). Boleh jugak kalau nak guna ikan kurau masin. Kali ni sebagai eksesori dlm gulai ni K.Nor tambahkan belimbing buluh utk beri rasa yg lebih ummph! Memang best!! hehe Nak letak sama belimbing buluh dlm tajuk resipi rasa cam berjela sgt kan, takper la.. kita bg jer nama GULAI IKAN MASIN DGN TERUNG..


GULAI IKAN MASIN DGN TERUNG
resipi : K.Nor@SecubitGaram

Bahan:
beberapa keping ikan masin ~ ikan talang (amik part tulang)
3 sudu besar cili mesin
1 labu bawang besar*
3 ulas bawang putih*
1/2in halia*
1/4 in lengkuas*  ~ *dikisar
2 sudu besar rempah gulai ~ dibancuh dgn sedikit air panas hingga menjadi paste

4 - 5 cawan air
1/2 cawan santan pekat ~ boleh guna santan kotak atau santan fresh
2 bj terung bulat ~ dipotong 
5 - 7 bj belimbing buluh
sedikit air asam jawa
garam
gula ~ boleh guna campuran gula dgn nisan atau gula melaka
minyak

bahan penumis :
1 btg kulit kayu manis
5 kuntum bunga cengkih
3 bj buah pelaga
5 kelopak bunga lawang

Cara:
Potong ikan masin ke bahagian yg lebih kecil dan rendamkan dlm air seketika utk menghilangkan sedikit rasa masin.
Panaskan minyak dan masukkan bahan penumis. Tumis hingga wangi dan masukkan cili mesin.
Biarkan hingga cili garing dan masukkan bahan yg dkisar.
Masak hingga pekat dan masukkan paste rempah gulai.
Kacau dan masak lah hingga pecah minyak (boleh masukkan sedikit air utk pecah minyak dgn lebih elok)
Kemudian masukkan air dan kacau.  
Masak lah hingga kuah mendidih dan masukkan  santan pekat.
Hendaklah sentiasa mengacau supaya tak naik kepala. 
Kemudian masukkan air asam jawa, kepingan ikan masin dan belimbing buluh.
Biarkan masak sekejap dan masukkan terung.
Masukkan pula garam (hati2 bila nak masukkan garam sbb dah ada rasa masin dr ikan masin tadi) dan gula (atau gula nisan/gula melaka) dan biarkan merenih hingga kepekatan kuah yg kita sukai.
Cedukkan ke dalam mangkuk dan hidangkan.

Monday, September 10, 2012

AYAM ROSEMERY GRILL MADU

ASSALAMUALAIKUM..

Dari smlm nak masukkan entri ayam panggang ni tapi tak kesampaian. Tak per lah, kita masukkan hari ni walau dah jadi entri tertunggak ya.. 


Pernah nampak LinaPG post ayam panggang ni kat blog dia sebelum ni, jadi bila terasa nak memanggang ayam, K.Nor gi jer la ke blog dia dan kopipes resipi. Resipi aje ya.. bukan gambonyer sekali hehe

Alhamdulillah.. sedap ayam panggang aka ayam grill ni. Meratah gitu aje pun sedap. Izinkan K.Nor panjangkan resipi tu kat sini lak ya.. Mekasih pd empunya resipi, Choppy MyR dan pada Lina yg dah menguar2kan resipi yg best ni.. :)

K.Nor buat 1/2 ekor jer dan bungkus ayam dlm foil pastu grill ayam dlm frying pan ..

AYAM ROSEMERY GRILL MADU
By :Choppy MyResipi
sumber:linapg.blogspot.com
sumber: K.Nor@SecubitGaram

Bahan2:
1 ekor ayam size M
1 kiub ayam
3 sudu besar kicap pekat manis
3 sudu besar sos tiram
3 sudu besar madu
4 ulas bawang putih(tumbuk)
1in halia(tumbuk)
1 sudu kecil lada hitam
Sedikit olive oil
2 tangkai daun rosemery (cincang)
sedikit rosemery kering
Kentang dan Karot

Cara-cara
Bersih ayam. Kemudian gaul dengan semua bahan-bahan di atas.
Perap 30 minit atau lebih (sy perap semalaman).Kemudian bako dlm oven suhu 180 darjah selama 1jam
saya lapik alumium foil atas dulang pembakar, pastu baru letak ayam.Lumurkan sedikit myk(olive oil)
Sapukan sedikit air lebihan perapan ayam tadi ke atas ayam.(Selebihnya saya kacau hingga pekat-jadikan kuah)
Selepas setengah jam, terbalikkan ayam dan simbah ayam dengan air perapan dalam dulang.Supaya ayam tidak kering.

* k.nor hanya guna rosemary kering
* lebihan bahan perapan dan air yg keluar dr ayam semasa proses membakar/gril, k.nor satukan dan masak sekejap, pastu curahkan atas ayam..

Friday, September 7, 2012

APAM POLKADOT

ASSALAMUALAIKUM..

Orang dah lama ke bintang dan ke bulan, K.Nor baru jer nak panaskan enjin roket hehe.. Yer la, dah lama APAM POLKADOT@ APAM DOT DOT ni berlegar di ruang alam maya, baru hari ni ehhh.. smlm K.Nor berkesempatan membuatnya dgn kata lain mencuba utk kali pertamanya. Kebetulan abg K.Nor nak mengadakan majlis tahlil utk arwah emak dan arwah ayah K.Nor di rumahnya smlm, duk pikir2 nak godek apa lah nak dibawak ke sana. Memang tak best pergi dgn tangan kosong kan, selalunya K.Nor buatkan puding tiap kali abg K.Nor adakan majlis apa2 kat rumahnya. Tapi kali ni rasa tak nak buat puding tp nak mengedot ler pulak hehe.. Tak test skil kata org.. 

Kebetulan semua bahan2 mmg ada kat dapur, telur lak ngam2 ada 6 biji.. Sedang elok lah utk 2 adunan. Lagipun, K.Nor dlm proses nak clearkan peti ais dan kat dlm tu ada filling strawberi satu bekas dan filling blueberi 1/2 bekas. Alhamdulillah.. cukup2 jer filling tu utk 2 adunan apam yg digodek ptg semalam..


Berdebar gak bila pertama kali nak buat apam ni, takut tak jadi jer. Terus K.Nor contact Tun utk tip2 membuat apam ni (Tun mmg tokey apam, dah lama dia biz apam ni.. Mekasih Tun atas tips semua tu smlm) Alhamdulillah... menjadi dgn elok jer apam yg dihasilkan.. Along pun terkejut gak tengok, cantik dan mcm mario katanya (ingat lagi tak dgn permainan video game Super Mario hehe) dan dia pun kata ada mcm telur dinasour! heheh Dlm duk kata telur dinasour, dia yg paling banyak ngap smlm. Masa dia berbuka pun dah berapa biji dia ngap, pastu masa sahur tadi pun berbiji2 lg .. Alhamdulillah.. sedap la tu kan hehe

Okay, kita pergi pada resipinya lak ya.. Resipi ni K.Nor ambil kat rumah Hana Memories. Resipi apam ni asalnya dari APAM COMEL INTI KELAPA by Lilydvalley MyResipi dan dah diubah penggunaan intinya oleh Ita (APAM COMEL INTI BLUEBERRY) Pastu bila bertukar lagi nama kepada APAM DOT DOT bila Hana mengdot2kan apam yg dihasilkan.. Setakat yg K.Nor tau, tu lah salasilah APAM DOT DOT yg akhirnya bertukar lagi kepada APAM POLKADOT bila memunculkan diri dlm JELITA heheh.. Apapun terima kasih pada semua yg terlibat dlm perkongsian dan penyebaran resipi APAM POLKADOT ni... Semoga semua mendapat keberkatan dari Allah hendaknya...


Kat bawah ni K.Nor akan letak resipi yg dah K.Nor ejjas utk dijadikan rujukan di lain waktu, kalau nak tengok resipi asal APAM POLKADOT sila klik link ke rumah Hana tu dan utk tengok resipi asal APAM COMEL INTI KELAPA sila klik pada Lilydvalley tu ya... Mekasih..

RESEPI APAM POLKADOT
sumber asal : Lilydvalley MyResipi
olahan idea : hanamemories.blogspot.com

sumber : K.Nor@SecbubitGaram

Bahan-bahan
3 biji telur A - dari peti sejuk
250 gm tepung gandum
150 gm gula halus
170 gm susu segar (susu full cream)
3 sudu teh baking powder
1 sudu kecil ovallete
1 sudu kecil esen vanila
Filling blueberry@strawberry secukupnya (masukkan ke dalam piping bag)
Pewarna
papercup secukupnya
acuan lompang

Cara-cara
Masukkan semua bahan apam ke dalam mangkuk mixer dan pukul kelajuan maxima selama 6 - 8 minit (k.nor guna speed 6 menggunakan kenwood selama 9 min) sehingga likat dan agak ringan.
Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian & titiskan pewarna mengikut citarasa.
Masukkan setiap warna ke dalam piping bag (atau beg plastik yang bersih).
Picitkan sedikit adunan ke dalam mangkuk kertas yang telah disusun didalam acuan lompang.
Picitkan blueberry@strawberry filling secukupnya.
Picitkan lagi adunan sehingga ¾ penuh.Kemudian dot dot kan dengan warna adunan pilihan.
Kukus didalam kukusan yang telah dipanaskan selama 10-15 minit. Api jangan terlalu besar bimbang apam akan merekah. (k.nor kukus selama 12 min)

* k.nor guna acuan lompang yg saiz besar sket dr biasa tu dan kukus apam selama 12min


Thursday, September 6, 2012

SARDINE ROLL

ASSALAMUALAIKUM...

Sekian lama cuti meroti, akhirnya kena paksa dgn rela utk meroti petang smlm. Ni kes nak clearkan freezer sebelum bercuti dua tiga hari minggu depan. Sebelum ni masa duk rumah lama, nak bercuti tak jadi masalah sgt, biarkan aje stok makanan atau bahan mentah kat dlm esbok/freezer. Tapi sejak berpindah ni, suis utama selalu jer tertendang bila ada kilat yg kuat. Esbok ler yg dibimbangkan sbb bila suis utama tertendang, esbok pun akan diam la kan... Segala mak nenek harta karun dlm esbok tu akan rosak ler bila tak ada letrik nih... Lagipun akhir2 ni, boleh dikatakan tiap2 petang kilat dan hujan lebat di kawasan ni. Sebab tu la operasi clearkan esbok kena jalankan lebih giat lagi.. ehhh.. sebenarnya nak beritau yg filling/inti yg K.Nor gunakan dlm rolls ni, dah readymade dan duk santai2 dlm freezer. Jadi kenalah cepat2 habiskan inti ni selagi masih boleh digunakan ni kan...

All time pebret, SARDINE ROLL
Sebenarnya K.Nor buat 3 jenis bun/rolls petang semalam dgn menggunakan resipi yg sentiasa diguna pakai, iaitu resipi BASIC DOUGH. Dengan doh yg lembut dan sedap ni, kita boleh pelbagaikan roti/bun yg kita inginkan, terpulang pada citarasa dan kerajinan masing2 hehe. Nak tengok contoh roti/bun yg pernah K.Nor hasilkan, sila klik kat label ROTI, insyaallah keluarlah nanti pelbagai hasiltangan roti yg telah dibuat..

Ada yg ditabur bijan, ada yg tak.. gara2 terlupa, dah siap bakar baru perasan tak tabur ishh..
Sebenarnya ada satu batch lagi yg K.Nor buat menggunakan inti daging, tapi terlupa nak posing heeeee....... 
Bagi yg pertama kali mendengar nama WATER ROUX, ia adalah bahan utk melembutkan roti dan kita tak perlu lagi menggunakan bread softener. Yer la, kita tak tau apa bahan sebenarnya yg digunakan dlm bread softener ni kan, dan kalau dgn menggunakan waer roux, roti yg dihasilkan adalah lembut dan gebu, apa salahnya kita guna bahan yg diyakini halal ni kan. Water roux dihasilkan hanya dgn menggunakan tepung dan air, dlm sukatan yg tertentu, dimasak seejap jer atas dapur hingga pekat. Kalau ada lebihan water roux, boleh disimpan dlm esbok tp jangan biar lama2 ya.. Utk water roux yg digunakan dlm resipi BASIC DOUGH ni, sukatan yg K.Nor nyatakan kat bawah tu nanti, ngam2 jer dgn sukatan yg diperlukan.. So insyaallah tak ada lebihan. Selain K.Nor, org yg paling gemar menggunakan water roux dlm pembuatan roti adalah tokey roti yg dah kembali menetap di Jepun nun, ROS@JINTANMANIS.. kan Ros kan.. ^__^

SWEET & CHEESY BUN..
Selepas doh dibentukkan bulat dan biarkan naik, K.Nor gunting atas tu (5 guntingan) dan biarkan ia naik semula
selama 10 min lagi dan tabur dgn parutan parmesan cheese dan gula..

BASIC DOUGH
resipi : K.Nor@SecubitGaram

Bahan2:
380gm tepung high protein (tpg roti)
3 sudu besar susu tepung
80gm gula castor
3 sudu kecil yis segera
1 bj telur A ~ dikocok sket dgn garfu
100ml air
100gm water roux*
1/2 sudu kecil garam
30gm butter
30gm shortening

Cara:
Masukkan bahan air, telur dan water roux ke dalam bread maker (BM) dan lepas tu masukkan bahan2 kering spt tepung dan susu tepung.
Letakkan gula dan yis di satu penjuru manakala garam di penjuru yg lain.
Tekan suis on pd BM dan setkan pd mode dough.
Tekan start dan biarkan ia menguli utk seketika.
Bila dah membentuk sebiji doh boleh la dimasukkan butter dan shortening.
Biarkan sehingga proses menguli selesai.
Biarkan ia naik hingga 2x ganda atau BM berbunyi menandakan proses sudah tamat.
Boleh la dibentukkan doh td mengikut citarasa anda.
#kalau nak doh yg lebih lembut dan gebu boleh la diulang proses menguli tu sekali lagi.

Untuk tengok resipi dan cara2 membuat Sardine Role (the making..) boleh ke SINI ya...



WATER ROUX(menggunakan kaedah 1:5 .. 1 utk tepung, 5 utk air.. )
30gm tepung gandum
150ml air

Masukkan dlm kuali/pan dan panaskan dgn api sederhana.
Hendaklah sentiasa dikacau supaya tak berketul.
Kacau hingga pekat dan padamkan api ( dlm 2 minit jer)
Bila sejuk masukkan dlm bekas bertutup dan simpan dlm peti ais sehingga nak digunakan.
Keluarkan dr peti ais, biarkan hingga pd suhu bilik baru lah digunakan.

Tuesday, September 4, 2012

HATI & PEDAL AYAM MASAK UNGKEP

ASSALAMUALAIKUM...

2 hari lepas tengok Cida@Denuanza tayang menu AYAM MASAK UNGKEP. Duk terbayang dah kesedapan masakan ungkep ni sbb sebelum ni K.Nor pernah try UNGKEP AYAM STYLE JAWA , dan ianya sangat menepati citarasa anak tekak K.Nor sekeluarga. Jadi bila nak masuk opis td, datang idea nak masak ungkep dgn menggunakan hati dan pedal ayam yg duk tergolek dlm singki (sementara menunggu defrost). Memang tak sia2 mencuba resipi dr Cida ni, mmg SEDAP!! Spt biasa la kan, tak edit tak sah.. K.Nor tambah sedikit\ hirisan cili padi utk menaikkan rasa masakan ni... Yer la.. lebih pedas lebih ummpphhhh!! kannnnn ^__^


Mekasih pada Cida kerana sudi berkongsi resipi yg mabeles ni.. Insyaallah akan dicuba dgn bahan lain lak spt daging atau ayam. Izinkan K.Nor share resipi tu kat sini ya.. TQ ..


HATI DAN PEDAL AYAM MASAK UNGKEP
resipi asal : AYAM MASAK UNGKEP by Cida@Denuanza

Bahan2:
10 ketul hati + pedal ayam
1 keping asam gelugur
cili merah / hijau- hiris
1 biji bwg besar- hiris
1 sudu teh serbuk ketumbar
2 sudu teh serbuk jintan manis
1 btg serai- diketuk
5 biji cili padi ~ dihiris serong (yg ni k.nor tambah)
sedikit kulit kayu manis, bunga lawang dan cengkih

Bahan2 tumbuk:
1 1/2 inci halia
1 inci kunyit hidup
1 biji bwg besar
2 ulas bwg putih

Cara:
Hati dan pedal ayam direbus 1/2 masak (boleh juga digoreng jika suka)
Panaskan minyak. tumis bwg besar, kulit kayu manis, bunga lawang dan cengkih
Masukkan juga serai dan cili hiris
Biar hinga naik bau
Masukkan bahan2 tumbuk + serbuk jintan manis + serbuk ketumbar + asam gelugur
Tambahkan sedikit air dan gaul sebati
Masukkan garam dan sedikit gula jika suka
Biarkan bahan2 sedikit garing dan kering (kemudian boleh ditambah lg sedikit air jika inginkan sedikit basah)
Masukkan hati dan pedal yg digoreng tadi dan goreng hingga hati dan pedal ayam masak.
Hidangkan...

Monday, September 3, 2012

AYAM BAKAR ALA SATE

ASSALAMUALAIKUM...

Hari ni kita layan menu tertunggah ya.. dah lama jadi baja. Duk tertangguh jer nak masukkan entri ayam ni. Takper lah.. asal dpt masukkan jugak tak per la kan.. 

Tak ingat bila buat menu ni tp kalau tak silap tak lama la lepas Mas share kat blog dia. AYAM BAKAR ALA SATE... mmg ada rasa sate ayam tp versi besar2 dan tak dicucuk spt sate kan Mas :) Ikhlas cakap, masakan ni SEDAP cuma K.Nor tak tahan manis walaupun dah dikurangkan banyak sukatan gula. K.Nor dan famili jenis tak suka manis2 sgt, dah cuba kurangkan tp still rasa manis kat anak tekak kita org. Maaf ya Mas, tak ada niat nak kondem ke apa tau.. sekadar bagi tau jenis anak tekak K.Nor jer ni.. Mungkin pd yg suka manis2 tu, tak kisah dgn rasa dia tu.


Apapun mekasih Mas sudi share satu resipi yg lain dr kebiasaan. Boleh dicuba lagi nanti tp K.Nor kena kurangkan lagi sukatan gula.. hehe.. Jgn marah ya Mas.. :)

AYAM BAKAR ALA SATE
Resepi : MasDuniaku
sumber : K.Nor@SecubitGaram

Bahan :
1 ekor ayam - dipotong2
15 biji bawang merah
1 labu bawang putih
2 cm halia
10 - 15 tangkai cili kering - ikut kepedasan sendiri
10 batang serai
2 cm kunyit hidup
1 sudu kecil garam
2 cawan teh gula pasir - resepi ni memang menggunakan banyak gula ~ 7 sb besar 
5 sudu besar madu ~ 3 sudu besar 
1 sudu besar jintan manis
1 sudu besar jintan putih

Cara :
Kisar semua bahan kecuali ayam dan madu.
Tuang bahan kisar ke dalam bekas yang berisi ayam dan sebatikan.
Tuang madu dan sebatikan lagi.
Perap dahulu sebelum dibakar. Mas perap 24 jam .
Panaskan oven dan bakar ayam selama 1 jam dengan suhu 180c.
Mas guna api atas bawah untuk mendapatkan ayam bakar yang cantik garingnya dan sentiasa terbalikkan ayam tu...
* k.nor buat yg berwarna merah tu