f Secubit Garam: June 2012

N3 Terkini

Friday, June 29, 2012

AROMA, Edisi Julai 2012

ASSALAMUALAIKUM....

Alhamdulillah.. bersua lagi di blog yg makin suram dan makin sepi dek kebizian yg semakin ketara melanda tuan rumah. Kebizian ni akan berterusan selama 1 - 2 minggu lagi. Skrg ni mmg tengah tahap kemuncak kebizian tu.. tak dapatlah K.Nor uar2kan kat sini (hanya sebilangan teman2 jer yg tau hal ni) tp insyaallah akan diuarkan gak bila tiba masanya nanti. Bukanlah niat hati nak menunjuk2 tp sekadar memaklumkan aje.. tunggu la ya tiba saatnya nanti ^__^

Kalau ikutkan smlm dah nak post entri kesinambungan dr Jalan2 @ Jordan Part 6 tp terpaksa ditangguh sbb .. emm atas banyak sbb.. Kalau duk ulang ayat bz kang ada yg muak lak.. tp tu lah hakikatnya, bila semua perkara terpaksa diuruskan berdua ni.. Memang semput dan mcm nak pitam pun ada tp insyaallah semuanya utk kebaikan seisi keluarga gak di masa akan datang.. Jadi kita tangguh dulu part 6 episod pengembaraan kat Jordan tu ya.. 

Gambar dr FB Puan Akmar, tq ya..
Berbalik pada entri hari ni yg diberi laluan khas utk keluar di pagi Jumaat nan mulia ni. Seperti ramai geng2 FB yg dah tau, ni lah dia Majalah AROMA bg edisi Julai 2012 yg baru keluar di pasaran. Dah 2 hari duk mencari di KTrg ni tp tak jumpa, last2 smlm lupa pulak nak cari masa keluar utk settle yg perlu tu.. Last2 smlm dpt sms dr Noorsha yg mengucapkan tahniah sbb keluar dlm Majalah AROMA. Dalam hati dah syak mesti Noosha pun keluar gak, kalau tak takkan awal2 dia dah tau.. hehe.. Memang K.Nor tak maklumkan pada sesiapa yg K.Nor dan resipi2 bakal keluar dlm majalah, mmg suka diam2 kan aje.. Biarlah kita low profile gitu dr dihebohkan sekampung kan..  Alaa.. sekadar blogger masakan yg seadanya, yg dah suam2 siku ni kan.. hehe Blog pun dah jarang2 update skrg, harap2 lepas 2 minggu nanti akan kembali aktifkan blog, cukup lah sekadar 1 entri sehari.. insyaallah..

Berkaitan Majalah AROMA ni, K.Nor dihubungi oleh Puan Akmar melalui email dan juga di FB akhir bulan Mei dan pd hari2 terakhir Mei tu barulah Puan Akmar minta resipi2 beserta gambar2 utk dimuatkan dlm AROMA Julai. Masa tu awal cuti sekolah dan K.Nor pun dlm masa yg sama duk buat persiapan anak2 yg akan balik ke asrama bila bukak sekolah nanti. Memang kena prepare awal2 sbb pd minggu ke2 cuti sekolah tu K.Nor akan ke Jordan utk hadiri majlis graduasi Along. Takkan nak tinggalkan anak2 gitu jer kan, so K.Nor kenalah prepare siap2 utk anak2 ni. Jadi K.Nor mintak Puan Akmar senaraikan resipi yg dia nak dan K.Nor hanya cari gambar2 asal dlm external hard disc. Lebih kurang 21 resipi masakan dan dessert yg dipilih dan bila banyak ni, memang mengambil masa gak nak mencari dan mengedit sket2 gambar tu kan. Tambah lagi lepas tu dpt satu lg offer dari majalah lain yg perlu diserahkan sebelum K.Nor ke Jordan. Semua nak kejar dateline.. mmg rasa nak pitammmm!! hehe Masa tu gak Shidah ajak jumpa, tu pun kena mintak Shidah tunggu sampai kerja K.Nor settle hari tu. Kesian Shidah, dah 2 - 3 kali balik KTrg nak jumpa K.Nor tak kesampaian.. so lepas settle kerja yg patut (bukan setakat hal majalah ni aje, hal2 lain pun ada, ke hulu ke hilir hari tu lewat petang tu baru dpt call Shidah dan set utk jumpa walau sekejap. Mekasih Shidah sbb sudi dtg jumpa K.Nor dan sebab sgt memahami :)

Bila tiba part nak gambar profile utk dimasukkan ke AROMA, K.Nor pulak tak ada gambar secara solo. Dah mmg jenis tak suka bergambar tambah lagi secara solo, terpaksa lak ke satu tempat utk shooting. Tu pun puas cik abg dan Naim pujuk suruh gi shooting.. Yerlah .. masa tu mana nak settle hal gambar dan resipi lagi, hal nak ke Jordan lagi.. mmg kelam kabut sgt. Tapi tak nak menghampakan Puan Akmar (asalnya kata beliau crew majalah nak datang buat photoshoot kat rumah K.Nor, dah K.Nor ni duk jauh di KTrg jd dia minta K.Nor hantar gambar K.Nor jer la..), K.Nor pun gi la shooting awal2 pagi kat tempat tu.. Alhamdulillah.. terhasillah gambar utk profile spt dlm majalah ni. Terima kasih pd Cik Abg yg jd jurugambar peribadi dan Naim yg jd pembantu pegang reflector.. hehe

Bila tiba part nak mengarang tentang profile diri, ahhh.. buntu.. Mana nak dtg idea dlm keadaan kelam kabut kan.. otak duk fikir mcm2 benda yg nak kena settle, last2 K.Nor cerita sedikit sebanyak perihal diri dan jugak blog, berdasarkan guideline/point yg Puan Akmar bg dan dia akan karang dan edit balik utk dimasukkan ke majalah.. Alhamdulillah.. Tentang resipi pun K.Nor tak sempat nak edit penggunaan tatabahasa dan ayat2 tu. Maklum lah, post kat blog ni ayat main lebih kurang jer kan, kalau utk buku tak leh la.. kena lebih tersusun. Tu pun Puan Akmar kata dia akan olah balik cuma K.Nor bg link bg resipi2 dlm email yg dihantar bersama gambar2. Terima kasih Puan Akmar atas semua pertolongan yg diberikan tu ya.. :)

Jom lah layan 11 resipi yg tersiar di Majalah AROMA edisi Julai 2012 ni. Kesemua resipi dah pernah keluar dlm blog (resipi2 ni yg dipilih sendiri oleh pihak Puan Akmar). K.Nor tak akan buat Food Rewiew kali ni, sbb kesemua resipi dah pernah post kat blog ni dan disebabkan kekangan masa yg K.Nor hadapi skrg. Kalau nak tengok resipi sila klik link pd nama resipi di bawah gambar2 tu ya..

Terima kasih K.Nor ucapkan pada pihak Majalah AROMA dan juga kepada Puan Akmar yg sudi melamar K.Nor dan SecubitGaram utk tampil dlm majalah AROMA kali ni. Terima kasih juga buat Cik Abg dan anak2 yg sentiasa memberi semangat dan membantu dlm pelbagai cara dlm perjalanan blog SECUBITGARAMNNOR67.COM dari awal perjalanan blog hinggalah ke saat ni. Juga tak lupa pada semua teman2 blogger maupun non blogger, pengunjung SGN67 yg sentiasa memeriahkan kehidupan K.Nor  di alam maya ni (terutamanya GENG MASAK2 yg disayangi, u know who u are ^__^). Opss... nak berterima kasih juga pada sister K.Nor di Puchong dan anak2nya yg disayangi yg sentiasa memberi sokongan dan memahami perjalanan hidup K.Nor sebagai sorang blogger. Sayang anda semua ^__^









Di kesempatan ni K.Nor nak selitkan jugak sisipan khas utk NOORSHA yg turut sama muncul dlm Majalah AROMA bersama2 dgn K.Nor kali ni. TAHNIAH NOOR! Double Nor yg muncul dlm AROMA kali ni kan, NOR dan NOOR. Ada persamaan dlm kehidpuan K.Nor dgn Noorsha ni, hanya yg terdekat jer yg tau, kan Noor :) Terima kasih Noor sbb maklumkan dlm sms semalam dan semoga Noor akan teruskan blogging lepas ni ya.. jgn bela semak samun bnyk sgt kat blog tu, kang nak raya.. tak berseri rumah lak nanti.. hehe (Noor, bila diperhatikan dlm majalah tu, hanya kita berdua jer blogger, yg lain2 tu semua chef2 la.. hehe)

(klik gambar utk paparan lebih jelas ^__^)




Monday, June 25, 2012

JALAN2 @ JORDAN, Part 5

ASSALAMUALAIKUM...

Salam di pagi Isnin yg terang benderang.. Baru jer abis bergurau senda dgn teman2 kat fb, kisah lelongan hero2 kesayangan.. Memang menghiburkan.. hehe.. Jom kita sambung episod jalan2 ke Jordan, kali ni kita ke Gua Ashabul Kahfi,  lebih kurang 7km dr Amman.




Lawatan ke Gua Ashabul Kahfi ni diteruskan setelah keluar dari Laut Mati (dlm part 4). Ketika ahli rombongan yg menaiki 4 buah mpv sampai ke perkarangan Masjid Kahf Ahlil Kahf, dah hampir waktu Asar, tp matahari masih terik memancar.. mmg panas sungguh! Sementara menantikan org yg akan menceritakan sedikit perihal Gua Ashabul Kahfi, ahli2 rombongan ke masjid dulu utk sama2 berjemaah solat Asar. Yg sedang 'bercuti' tu duk la melepak kat taman di hadapan perkarangan masjid sambil 'tembak' bunga2 yg sedang mekar yg menghiasi sekitar taman kecil tu.. Antara bunga2 yg ada adalah bunga ros dgn pelbagai warna (tak leh nak shoot sgt sbb matahari yg terik, gambar tak cantik ler) dan juga satu bunga yg buat K.Nor sangat teruja, bunga lavender! Bukan senang weh nak tengok lavender dpn mata ni, dapat hidu keharumannya lagi.. Mana ada kat Malaysia, kan! Yg artificial tu banyak ler hehe..

LAVENDER!! ^__^





 Ok lah.. dah layan intro sket tu, jom kita layang Gua Ashabul Kahfi..  Gua di mana 7 org pemuda telah tidur selama 307 tahun dan ditemani oleh seekor anjing yg menjadi penjaga pintu gua,bernama Qitmir. Kisah ni terdapat dlm Al Quran dlm surah Al Kahfi (adalah sangat digalakkan membaca surah Al Kahfi pd malam Jumaat). Kalau nak tau citer lebih lanjut tentang Gua Ashabul Kahfi ni sila ke BLOG NI, sbb empunya blog ni telah menceritakan secara detail kisah tentang 7 pemuda bersama anjing dan juga gua tempat di mana mereka telah tidur selama 309 tahun lamanya.. terima kasih kepada empunya blog.. 


Pemandangan gua dr jauh
Boleh nampak binaan yg terdapat di atas gua tu kan.. tu lah tapak masjid yg telah dibina di zaman dahulu
Pintu masuk ke gua
Ukiran bintang lapan segi yg dikatakan bukti zaman kerajaan Rum-Byzantium pada kurun ke 3 M
Di sebelah kiri pintu gua terdapat 3 keranda batu
Terdapat 4 keranda batu di sebelah kanan pintu gua, salah satunya terdapat lubang (spt yg nampak dlm gambar seorang lelaki sdg mengambil gambar melalui lubang tersebut)
Tulang2 yg dapat dilihat melalui lubang pd keranda batu tu (tak pasti  dr mana asal usul tulang2 tu)
Artifak yg terdapat di dalam gua
Pemandangan  kawasan sekitar dr tapak runtuhan masjid di atas gua
Tapak masjid yg masih ada membuktikan wujudnya bangunan/masjid yg pernah didirikan spt yg terdapat dlm Surah Al Kahfi yg membuktikan situlah letak sebenar Gua Ashabul Kahfi
Lubang yg terdapat di atas gua, yg dikatakan memberikan udara dan cahaya kepada  pemuda2 yg tidur di dlm gua  dulu
Group photo yg cukup kesemua ahlinya ^__^

* Maaf lah, tak dapat nak shoot bahagian dalam gua dgn lebih baik sbb ruang dlm gua tu tak luas mana pun dan pengunjung pulak agak ramai ketika tu (termasuk pengunjung2 lain selain group rombongan K.Nor)

Thursday, June 21, 2012

JALAN2 @ JORDAN, Part 4


ASSALAMUALAIKUM...

Bersiaran lagi di malam Jumaat.. ermm dah hampir tengah malam baru boleh buat entri.. Siang hari mmg tak sempat, banyak keluar ke situ ke sini.. hanya mereka2 yg tertentu sahaja yg tahu kisah kesibukan K.Nor ni.. Bukan tak nak umumkan atau heboh2kan, biarlah dulu.. Belum sampai masanya lagi.. :)

Berbalik pada entri malam ni, kita sambung lagi kisah pengembaraan ke tanah Arab yg amat panas cuaca ni. Kalau di bandar Amman atau Irbid, pukul 8pg tu matahari dah memancar terik tp badan tak berpeluh, masih rasa dingin bila disapu bayu pagi. Memang selesa berada di sana, berjalan la jauh mana pun, insyaallah badan tak berpeluh. Kalau waktu malam tu, mmg sejuk, bg K.Nor tidur tanpa aircon maupun kipas sudah amat selesa sekali. Tp jgn ler mandi malam2 kalau tak ada water heater.. mmg menggigil badan tau. Tu lah salah satu keseronok dan pengalaman manis berada di Jordan selama 10 hari (2 hari dihabiskan dlm flight jer hehe)


Kalau pada entri Part 3, K.Nor cerita tentang pengalaman menziarahi Makam Nabi Yusha' AS dan Nabi Shuaib AS, entri kali ni adalah kesinambungan pd entri Part 3 tu. Setelah habis menziarahi Makam Nabi Shuaib AS, kami meneruskan perjalanan ke Dead Sea atau Laut Mati. Perjalanan dr Irbid ke Laut Mati ni sebenarnya kalau tak silap K.Nor mengambil masa 5 - 6jam gitu la. (kalau direct dr Irbid ke Laut Mati) maaflah, tak leh nak bg tau jarak yg tepat, nak tanya Along pun, dia skrg ni sedang mengerjakan Umrah di Mekah bersama 4 org kawan rapatnya. Memang cramp montot nak sampai ke sini tambah lagi dgn keadaan mpv yg dinaiki agak uzur seatnya, terasa dilambung2 mcm naik kuda jer hehee..  Laut Mati ni terletak lebih kurang 1300kaki di bawah aras laut, tu yg menyebabkan tempat ni teramat panas! Memang terasa sgt bahang kepanasan bila tingkap mpv tak ditutup bila bergerak.. Ya Rabbi... terasa panas mcm bahang dr oven jer menerpa muka. Dah la tingkap tak tutup sbb aircon tak berfungsi sgt, K.Nor yg duk kat tepi tingkap, nak tutup tingkap kesian kat org belakang takut kepanasan .. sabar jer la masa tu, tahan angin panas tu dgn kipas tangan jer.. 


Bila sampai ke tempat peranginan Laut Mati yg kita org bayar secara pakej tu, sempat la posing kejap utk kenang2an kan.. Bukan senang nak dtg ke mari kan.. Dan sebenarnya bukan seronok sgt dtg ke tempat laknat Allah ni, dlm hati kena ingat kisah2 yg pernah terjadi di situ. Semoga kita mengambil iktibar di atas kejadian yg menimpa Kaum Nabi Luth AS tu..

Kat sini pun ada swimming pool tp rasanya tak masin air kat sini.. biasa2 jer kut (tak mandi situ sbb tu tak tau hehe )



Nasi Kabsa/Kabsah yg sedap tp masinnn ... 

My lunch.. Salad jagung dan ubi kentang goreng tu sedap! 
Yg lain2 tu ... ermm boleh la... ^_^

Sesampai jer kat resort tu, kita org terus gi lunch (lunch mmg disertakan sekali dgn pakej masuk resort). Yer la.. dah jauh2 jalan dan memang time lunch pun masa tu. Alhamdulillah, bermacam2 juadah disediakan, terutamanya dr Arab la.. (makanan jer masuk dlm pakej, airnya kena beli asing) Banyak jenis salad yg disediakan, K.Nor suka salad yg diletakkan isi jagung manis tu. Memang best.. Selain dr tu ada gak makanan western yg disediakan sbb majoriti pengunjung adalah dr negara barat. psst!! sebab tu K.Nor tak leh nak tayang banyak gambar close up dgn Laut Mati sbb banyak sgt sotong kering, udang kering duk berenang2 kat laut mati tu.. Yg terdampar atas darat pun banyak! hehehe faham2 sendiri la ya.. :)



Kalau ikutkan kata Along, kawasan tu adalah kawasan mewah, sbb tu ramai omputih dan org Arab kat situ. Utk tempat awam yg tak berbayar, ada kawasan lain tp kat situ kata Along, banyak giler lalat. Tak tau kenapa kat kawasan mewah tu tak ada lalat padahal banyak jer sotong kering dan udang kering terdampar kat situ kan.. Macam lalat tu reti bahasa lak tak gi berkerumun kawasan tu.. hehe


Nilah rupa garam2 yg terbentuk di gigi air.. Jgn tanya la K.Nor rasa ke tidak tahap kemasinan garam tu ya.. tak sanggup ai tau.. Dah la tempat tu baunya busuk (mcm bau bangkai la lebih kurang.. mmg busuk la.. tak tipu punya..), panas lak tu.. Pasir yg dipijak mmg panas! Kena cepat2 pakai balik selipar kalau dah keluar dr gigi air.. Tak sanggup nak duk lama2 kat situ. K.Nor amik kesempatan gak turun utk rendamkan kaki dan rasa kehangatan air tu. Tak la panas sgt, suam2 jer. K.Nor ceduk sket air dan cuba cium bau air tu, sbb ingatkan bau busuk tu dtg dari air tp tak lah.. Air tak berbau pun. Rasanya pasir dan garam tu yg berbau kut, sbb ada sedikit lumpur dan ketulan kecil garam yg K.Nor bawa balik (letak dlm bekas) dan bila bukak kat rumah Along mmg berbau la mcm kat tempat td tu.. K.Nor buangkan aje sbb takut nanti makin busuk jadinya.

Disebabkan ketumpatan garam yg terdapat di Laut Mati ni yg menyebabkan bila kita mandi di dalamnya, kita akan sentiasa terapung. Tak kira lah org tu pandai berenang atau pun tidak. Tak leh nak letak gambar ya, sbb yg duk mandi manda tu semua tak tutup aurat :)



Dan abis main2 air kat bawah nun, masuk kedai yg menjual bahan2 dr lumpur dan garam Laut Mati. Aksesori, pakaian dan macam2 lagi ada dijual di sini.. Tp sebagai peringatan, harga di sini sedikit tinggi dari  sebuah kedai yg juga menjual bahan2 yg lebih kurang sama (kedai tu terletak dlm arah perjalanan pulang)

Setelah masing2 puas bershopping dan ada yg amik peluang mandi laut dan juga yg mandi kat kolam renang, kami meneruskan perjalanan pulang ke Irbid. Tp sebelum tu sempat singgah kat kedai yg menjual bahan2 spt  yg K.Nor katakan tadi. Kat kedai ni ada pelbagai bahan2 lain yg tak terdapat kat kedai di resort tu. Memang lebih banyak pilihan dan ada yg harganya lebih murah dr yg tadi. K.Nor tak beli apa2 kat sini, sekadar cuci mata jer. Tak berminat sgt dgn benda2 gini.. wat berat beg jer kang nak balik ^__^



Ada juga disedikan air kopi dan teh percuma utk pengunjung tp K.Nor lebih suka minum air kosong dari water cooler yg disediakan di tepi pintu masuk.. 
Syok jer meneguk air yg sejuk tu dgn Along sbb masa tu yg lain2 tak perasan ada air kat situ hehe

Ok lah.. dah nak tengahmalam ni.. kita tutup panggung dulu la ya.. Kang penjaga panggung claim overtime.. susah lak kang.. hehe Mata dah pedih.. tak larat dah nak mengarang lebih panjang lagi.. Ni pun dah berjela2..(Mokwo, popcorn ada lg ke? simpan utk episod seterusnya ya... :) Insyaallah, kita jumpa lagi di part seterusnya...


Tuesday, June 19, 2012

JALAN2 @ JORDAN, Part 3

ASSALAMUALAIKUM..

Kita teruskan tayangan pengembaraan ke Jordan Part 3 lak ya.. * kali ni semua gambar2 anakanda yg shoot ya.. :)


Awal pagi Sabtu, 2 Jun, K.Nor bersama rombongan parents dan anak2, dengan menaiki 4 buah MPV yg disewa khas oleh anak2 kita org menuju ke destinasi pertama, Makam Nabi Yusha' yg terletak di A Salt. Makam ni terletak di kawasan yg agak tinggi dan dalam satu kawasan dgn masjid. Kebetulan imam masjid ada di situ hari tu dan dialah yg memberikan penerangan tentang Nabi Yusha' AS. Katanya walaupun nama Nabi Yusha' tidak disebut dlm Al Quran tp ada diceritakan dlm surah Al Kahfi bersama Nabi Musa AS. Pak Imam yg memberikan penerangan tu bercakap dlm bahasa Arab dan salah sorang rakan Along (Tg Nadirah,mekasih Irah :) telah menterjemahkan/menceritakan  balik dlm Bahasa Melayu utk memudahkan parents yg tak reti bahasa Arab hehe.. Menurut Pak Imam ni, dia asalnya dr Palestin dan pernah keluar dlm rancangan Jejak Rasul. Orgnya sangat peramah dan baik hati... kiranya glamer gak la Pak Imam ni kan.. :)


Menurut Pak Imam ni, di Makam Nabi Yusha' ni mmg terdapat jenazah Nabi Yusha' dikebumikan. Katanya tak dpt dipastikan samada jenazah itu sememangnya tinggi atau ditanam di bahagian mana, sama di bahagian atas, tengah atau bawah (mengikut panjang kuburnya tu).. wallahua'lam katanya.. Apa yg pastinya mmg terdapat jenazah Nabi Yusha' AS disemadikan di situ.




Sehabis dia bercerita sedikit sebanyak tentang Nabi Yusha' AS, dia terus mengadap kiblat dan berdoa (katanya doa org2 musafir insyaallah dimakbulkan Allah.. lebih kurang gitu lah ayat dia ya... hhehe). Semasa duk mengaminkan doa Pak Iman, hati K.Nor terasa sayu sgt.. Tak sangka dapat menjejakkan kaki ke bumi Anbiya yg selama ni tak pernah pun diangan2kan.. Tambah lagi bila pergi ke sana tanpa Cik Abg yg K.Nor tau dia sangat2 nak ke sana, bersama2 menyaksikan sendiri apa yg telah K.Nor alami sepanjang percutian ke Jordan, melihat anak yg bakal menerima ijazah.. mmg buat air mata ku menitik.. Semoga satu hari nanti dia diberikan kesempatan (bersama dgn ai la kan.. heeee...) utk menikmati semua ni biarpun ditempat bersejarah lain pula..amin....


 Bergambar kenangan bersama sebahagian parents dan anak2 (rakan2 Along) yg turut sama pergi 




Keluar dr makam ni, kita org naik ke bahagian atas utk menikmati air yg mata air yg sangat sejuk spt air dlm esbok (sejuk tu rasa mcm letak ais jer). Nyaman sungguh anak tekak dpt minum air fresh dr bumi Allah ni.. Maklumlah kat sana cuaca mmg amat panas terik. Bila dpt minum air yg sejuk ni mmg satu nikmat yg tak terkata.. Alhamdulillah....


Siap ada yg tadah botol bawak balik naik MPV :)


Nampak tak sayup jer pemandangan dlm gambar ni. Kita org pergi ke hujung jalan bersebelahan masjid (ada tembok di sepanjang jalan tu) ukt melihat pemandangan yg terbentang. Disebabkan masjid ni terletak di tempat tinggi, jd mmg nampak jelas kawasan sekitar. Menurut Pak Imam, di seberang lembah (mcm alur kat tengah2 tu) adalah Palestin dan Jericho. Kalau tak silap dlm jarak 31 - 35km gitu la..Palestine di sebelah kanan dan Jericho di sebelah kiri.. Tak jauh sangat dah kalau menyeberangi kawasan tu utk terus ke Palestine kan.. :)

~ ~ ~ ~ ~ ~ X ~ ~ ~ ~ ~


Selepas bertolak dr Makam Nabi Yusha', kami menuju ke Lembah Syuaib utk menziarahi Makam Nabi Syuaib AS. Tak banyak dpt diceritakan tentang kisah Nabi Syuaib AS sbb pencerita yg bertugas aritu tak cerita banyak dan tak mesra sgt. Hanya Tg Nadirah yg memberikan sedikit sebanyak penjelasan tentang kisah Nabi Syuaib AS pd kita org. Masa berada di Makam Nabi Syuaib kami bertembung dgn satu rombongan umrah dr Malaysia yg dikelolakan oleh Andalusia kalau tak silap. Sebab tu tak leh berlama dlm makam tu, utk bg peluang rombongan tu pulak masuk.



Khusyuk kaum ibu (dan nenek) mendengar penceritaan oleh Tg Nadirah..

Seperti biasa, group photo mmg tak leh miss :)


Dah... tutup panggung utk kali ni.. To be continue dgn citer2 kat Laut Mati lak.. Esok2 la ya.. ^__^