f Secubit Garam: KEK COKLAT BERYOGURT

N3 Terkini

Tuesday, November 20, 2012

KEK COKLAT BERYOGURT

ASSALAMUALAIKUM...

Bila anak tekak craving nak makan kek cekelat... Memang dah lama tak buat kek cekelat yg berganache nih.. Last sekali masa raya puasa hari tu, tu pun tak sempt makan secubit pun walhal buat 2 biji.. Nak tunggu org hantar dpn pintu, bila lah agaknya kan.. Ada gak yg hantar tp dpn muka buku, yg kenyang hanya mata  hehe..

Kek yg togel tanpa hiasan tp sooo yummy!! ^__^

Memang nak godek sgt kek cekelat, tambah lagi hati meronta nak menerai satu resipi yg nampak menyelerakan sungguh kek cekelatnya pd pandangan mata K.Nor. KEK COKLAT BERYOGURT yg pernah Doc Ina Harlina tayang kat blog dan fb dia. Pastu kalau tak silap Ibh Sue lak buat dan tayang kat blog dan fb.. errmmm.. menggoda habis! Memang nampak gebu dan moist... Kebetulan ada 2 cup yogurt dlm esbok, terus  la K.Nor godek kek yg dikongsikan oleh Puan Doc tu.. Siap jer salut kek dgn ganache, ada tetamu dtg ke rumah.. ermmm... mmg langkah panjang betul la adik sorang tu.. hehe.. Jadi la rezeki dia sekeluarga dan juga sorang anak sdara K.Nor. Alhamdulillah.. mmg moist dan sedap kek ni tp yg K.Nor buat ni agak padat sket tak spt yg Doc Ina buat nampak gebu jer. Memang a keeper la resipi ni.. Insyaallah akan dibuat lagi nanti, sbb K.Nor dan anak2 mmg suka rasanya tu..

Ina, Nor share kat sini lak resipi tu ya.. Mekasih banyak2 kongsi resipi yg best ni.. :)

KEK COKLAT BERYOGURT
sumber : inahar's cooking time
sumber : K.Nor@SecubitGaram

BAHAN:- (loyang 9 x 9 in/8 x 8 in)- menghasilkan kek yg besar.
2 cawan tepung gandum
2 cawan gula perang
1 cawan cocoa powder
1 cawan susu pekat manis ~ k.nor guna 1/2 cawan jer
2 tsp baking powder*
1 tsp baking soda*
3 biji telur
1 cawan yogurt
1 cawan corn oil
1 tsp vanilla essence
1/2 tsp garam,
1 cawan air biasa (boleh juga dicampur 1suduteh nescafe ngan 1 caw air panas)

Cara Membuatnya:
Ayak bahan * sekaligus
Pukul sekejap semua bahan.
Bakar dgn preheat oven 170 selama 45 hingga 60 minit bergantung kpd oven memasing ye .

Bahan Topping/Ganache:-
300 gm dark chocolate compaund (guna jenama beryl's)
1 sudu teh esen vanila
150ml susu segar
sedikit butter

Cara:
Semua bahan diatas dimasak atas api kecil @ guna double boiler hingga rata dan berkilat. sejukkan sedikit sebelum dihias atas kek.
* cara k.nor, panaskan susu cair menggunakan kaedah double boiler, bila susu dah panas, masukkan cooking chocolate yg dah dipotong kecil. kacau hingga coklat cair, padamkan api dan masukkan butter. kacau lagi hingga butter cair . kacau hingga sebati.

* k.nor guna loyang 9 x 9, lain kali nak guna 8 x 8 baru tinggi sket kek..

28 comments:

  1. nampak menarik ni.. ada yogurt.. wajib cuba gak.. :) thanks kak nor.. :)

    ReplyDelete
  2. Replies
    1. boleh2 utk mekyung.. sila amik dlm peti ais :)

      Delete
  3. As'salam Nor

    memasing nak sepotong ct nak seloyang hehehe.memang suka kek coklat yang ada yogurt sedapp!

    ReplyDelete
  4. Teruja PH nak buat kek cekelat. Kek ni sure manis kan, sebab pakai 2 cawan gula dan 1 cawan susu pekat manis. Dok imagine ngap kek ni bila dah siap baking....

    ReplyDelete
    Replies
    1. opss.. nor lupa kasi tau, nor pun dh kurangkan sukatan susu.. nor letak 1/2 caw jer.. nor mmg bukan suka manis2 gak :)

      Delete
  5. sy pun crave nak mkn kek coklat jugak.. tp malas betul nak buat...
    ptg smlm sempat singgah maiden kat KT & beli kek potong2 yg ada budak pompuan jual kat bahagian dlm maiden tu... dptlah hilangkan kempunan mkn kek.. hehe.. asal pegi ganu mesti berdoa2 kot2 terjumpa kak nor kat mana2.. hehehehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. aik.. ada kat KT ke? apasal dok bgtau kat fb? k.nor jarang keluar ratna, tambah lg sejak duk darra nih.. hehe.. maidin tu, setahun paling bnyk k.nor g 2x jer kut hehe.. kadang2 setahun dok jejak sekali habuk.. port k.nor, sabasun, pasar chabang 3, mee soya dn giant.. hehe..

      Delete
    2. a'ah kak nor.. pegi pagi 18hb.. ptg 19hb dah blk kl smula.. ada hal yg perlu diuruskanlah kak nor.. tu yg kerap kena gi KT.. next week pun mungkin kena g lagi.. tak sempat ke mana2 sgt sebab nak cepat.. singgah mydin tu pun sbb ma & adik ipar ada nak cari brg.. tp sempat gak sy rembat 2 helai tudung org jual depan mydin tu.. kekeke... sy tak reti sgt selok belok jln kat KT tu.. org bwk kita ikut jelah.. hehehe.. takpelah kak nor.. ada rezeki mana tau kot satu hari nnt kita bertemu mata jugak..

      Delete
    3. nanti kalau datang roger2 kat fb bg tau awal2 ek.. kut2 k.nor boleh turun ke town atau jumpa ratna kat mana2 ya.. :)

      Delete
  6. Bolehlah buat kek cekelat yg ni...tak payah nak bertimbang segala. Main sukat2 pakai cawan je kan? Pastu lebur sekali dan bakar. Terima kasih Nor kerana berkongsi kek yang mudah ini.

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg mudah k.junie.. rasanya pun sgt sedap :)

      Delete
  7. ermmm menarik n gebu....sy slh sorg peminat di sebalik tabir secubit garam

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah.. mekasih keysha.. :)

      Delete
  8. Salam kk nor...kite punya kek tu baru je hbis beberapa hari yg lepas...tgok kek kak nor rasa cam nk buat lagi lah...:-)

    ReplyDelete
  9. salam nor cayang..amboi terus mari mood pn doc nk membaking tp kena tunggu time free cikit sbb laa nih tgh sibuk ngan anak spm dan keje lagi..mekacehh nor sbb mencuba..kalu ganti yogurt tu ngan buttermilk pun sodaap gak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. yep.. buttermilk pun boleh digunakan utk gantikan yogurt.. fungsi nya lebih kurang jer, memoistkan kek tu kan ina :)

      Delete
  10. Salam..guna yogurt apa eh?sori sy bdk bru bljr.. :)

    ReplyDelete
  11. Nak buat gak lah for hubby..tanxx k.nor for sharing the resepi.....

    ReplyDelete