f Secubit Garam: BELLA @ NTV7, 23 OGOS 2012

N3 Terkini

Monday, August 27, 2012

BELLA @ NTV7, 23 OGOS 2012

ASSALAMUALAIKUM...

Alhamdulillah.. kembali bersiaran setelah bercuti lama.. Rasanya jarang sgt tuan rumah amik cuti lama gini.. Memang beraya sungguh kali ni, adegan ziarah di hari raya rasanya masih mcm biasa yg dilakukan cuma tetamu yg hadir ke rumah kali ni agak luar biasa.. hehe.. agaknya masing2 nak tengok suasana rumah tengah padang ni kut.. ^__^ Alhamdulillah.. mmg seronok walau pun penat berganda2 kalau nak bandingkan masa duk rumah kotak dulu. Kalau dulu2 time raya pertama mmg tak ada kat rumah satu hari suntuk (keluar pagi, malam baru balik) tapi tahun ni, raya pertama dah meriah dengan tetamu. Makna disebaliknya, dapur mmg start berasap la tu.. Sehari sebelum raya hinggalah ke semalam, dapur mmg sentiasa berasap. Tiap2 hari mmg menjadi open door.. Alhamdulillah..

Hari ni, rumah kembali sunyi, hanya tinggal K.Nor, Cik Abg dan Along kat rumah. 3 lagi anak2 dah kembali ke asrama masing2 pada hari Sabtu. ermm... dah makin panjang mukaddimah.. jom lah kembali ke tajuk entri ya.. hehe


Yep, BELLA @ NTV7 !! Tak caya ke?? Betul la tu.. Kut2 ada yg tak tau, Bella ni adalah satu talk show kat NTV7 dan K.Nor telah dijemput utk menjadi tetamu (bukan tetamu VVIP la .. hehe) dalam salah satu shownya yg telahpun disiarkan pada 23 Ogos (raya ke 5) baru2 ni. Memang tak disangka2 kan, dan tak pernah terbayangpun selama ni dapat masuk tibi! Yer la.. kalau dulu masa masuk JELITA pun dah rasa happy dan bersyukur sangat, kali ni masuk tibi lak wehh... hehee... Bukan glamor yg dicari, bukan pemes yg dikejar.. Cik Abg dan Along yg duk pujuk suruh terima tawaran bila pihak Bella hantar email jemputan (lebih kepada mencabar si emak sebenarnya tu hehe). Nak dijadikan cerita, hari recording tu jatuh hari yg sama temuduga Along kat Putrajaya. Sedang elok la kan (2 in 1 gitu), jadi K.Nor accept la jemputan dr pihak Bella tu.. Walaupun hati tu duk dup dap jer bila terfikir hal recording ni.. Mana tak nyer! 1st time tuh.. rasa cam nak putus urat perut hehe.. mmg sangat nervous hehe..

Pada hari yg ditetapkan K.Nor ke Studio NTV7 di Glenmarie, Shah Alam ditemani Cik Abg (personal photoq mesti ada kan.. hehe ) dan anak sdara, Lela (dia jadi PA K.Nor aritu.. hehehe). Opss.. lupa nak beritau, main point K.Nor dijemput ke Bella aritu adalah utk menceritakan kisah KETUPAT SOTONG, satu masakan dari  tradisional Terengganu. Biasalah kan, ketupat mmg sinonim dgn time raya, jadi pihak Bella nak tunjuk kelainan pada hari raya dgn hidangan yg juga ada nama ketupat dan masa Aril search ketupat, terjumpa resipi KETUPAT SOTONG kat SECUBITGARAM ni.. Dan yg akan membuat demo masakan tu adalah ANIS NABILAH (celebriti chef kat AFC ~ cooking shownya ICIP2). Dan host pada hari tu adalah DAPHNE IKING dan tetamu jemputan lain adalah DEJA MOSS (yg akan assist SHAREEN RAMLI memasak LAKSA SARAWAK. Sorang lagi tetamu jemputan adalah YUHANIS, pemilik cafe (sori Anis, K.Nor dah lupa kat mana cafe Anis)

Sepatutnya Housewife & Blogger kan.. ^___^

Memang nebes sungguh time recording tu.. Studio yg sejuk pun terasa panas, agaknya bahang sportlight kut hehe .. Suara pun bergetar jer dah la slow jer yg keluar. Alhamdulillah.. sesi recording berjalan lancar tanpa perlu retake. Semua crew yg terlibat mmg mesra dan baik hati. Hostnya lagi la mesra, sapa lagi kalau bukan Daphne. Suka tengok cara dia bekerja aritu, mmg selamber jer. Kata suami Daphne merangkap manager dia, Daphne mmg gitu la kat rumah. Masa break utk ke segmen terakhir, Daphne seronok bercerita kisah bagaimana dia memeluk Islam dan kisah masa nak berkahwin dgn suaminya. Kata Daphne dia memeluk Islam masa kat Taj Mahal, India.. Hidayah Allah datang mmg kita tak terduga kan.. Alhamdulillah...

Part K.Nor mmg biasa2 jer dlm show aritu, tak kisahlah.. Bagi K.Nor, pengalaman yg penting... bukan mudah utk mencapai tahap tu kan.. Memang tak pernah diangan2kan pun selama ni. Semuanya aturan Allah, yg baik2 hanyalah dari Nya juga...Alhamdulillah... Tak ada niat nak riak, nak menunjuk2 dan membangga diri bila K.Nor kongsikan kat sini ya.. sekadar utk dikongsikan kegembiraan dan utk dijadikan tempat rujukan anak2 di masa akan datang.. I'm still the same person... insyaallah...  ^___^

Kepada BELLA NTV7, terutamanya ARIL, terima kasih banyak2 atas jemputan ke show BELLA. Seronok dapat menimba ilmu di sebalik tabir sesuatu show tv, sesuatu yg pasti takkan dilupakan... ^__^ Jom kita layan sedikit gambar sekitar recording aritu (recording telah dijalankan pada 25 Julai, 2012). 


Signing Guest Book ^__^
BELLA's Guest Book

Action!
Segmen pertama, main dish, Laksa Sarawak bersama Deja Moss dan Shareen Ramli
Behind the scene
Segmen ke dua, side dish ~ Ketupat Sotong
Membantu Anis memasukkan pulut ke dalam sotong
Segmen dessert, bersama Yuhanis
Daphne bercerita tentang kisah pengislamannya semasa break time

Segmen terakhir.. (mcm mana nak makan kalau recording time puasa  hehe)

Ketupat Sotong yg Anis Nabilah sediakan..
Lela dan K.Nor bersama Deja Moss
Bersama Yuhanis
Bersama Selebriti Chef, Anis Nabilah

Untuk menonton kembali siaran BELLA Raya Special bagi yg terlepas tempohari bolehlah layari tonton.com.my dan search Bella episod 166. Tapi kena sign up dulu bagi yg pertama kali nak tengok apa2 siaran kat tonton.com tu ya.. Dan kalau nak tengok video yg dihasilkan oleh my darling photoq bolehlah tengok kat bawah ni.. Layaaannnn....... ^__^


Bagi yg ada masalah nak tengok yg kat atas ni boleh cuba klik dan tengok kat sini http://www.youtube.com/watch?v=_2gnl3kkRbQ  TQ :)

41 comments:

  1. Asslmkum kak. Thanks tag sue.
    Cun kakak ku ni. Nak sign bleh?

    ReplyDelete
  2. assalamualaikum..

    sue >> w'salam sue sayang.. nak sign? kat mana? periuk? kuali? hahah..

    ReplyDelete
  3. Assalammualaikum kakak ku syg,miss u ;)

    tahniah sekali lagi,rezeki tu kebtlan sama tarikh dgn interview along,dah takdir semua nya terancang elok je ;).so happy for u

    untung ada tonton,dpt tgk walau sibuk beraya dan kat dapur mase tu hihi.

    pia ingat Aysa Cafe ;)

    ReplyDelete
  4. Tahniah bt kali ke brp tah ni..hii...sempat gak tgk sipi2 hari tu..bizi kt dapo samp.terlupa siaran..

    ReplyDelete
  5. Waaaa.... glamour la K.nor pas ni yer... Tahniah & Slmt Hr Raya...

    ReplyDelete
  6. Congrats kak Nor..btw Daphne in Rizalman dress look cute too

    ReplyDelete
  7. salam lebaran kak nor, bestnya dapat masuk tv...hihihii
    pasni glamer la kak nor kan..alhamdulillah..

    ReplyDelete
  8. Tahniah k nor..u deserved it bebeyh...hihi..sy pon x dpt tgk ritu..bizi kat dapo..huhu..blh tgk kt tonron ye..ok nnti sy tgk..:-)

    ReplyDelete
  9. assalamulaikum kak, lama tak meninggalkan jejak kaki kt sini. hehe.. tahniah kak nor, sudah menjadi selebriti ya akak skrg ;) jeles jeles >.< siap ada gmbr dgn anis nabila lagi, my feveret chef dlm tv tu >.<

    ReplyDelete
  10. Tahniah Knor. Wow glam gitu dlm tv. Tie ni memang pengikut secubit garam. kalau ada nak try masak2 mesti search resipi kNor. Nanti sudi2 lah singgah blog Tie Rosywhitekitchen .

    ReplyDelete
  11. salam nor.. ilah ada lihat rancangan ni tapi sempat tgok kat yuhanis tuuu ilah ilah tak tau kisah nor ada sama huhuhuuuuu anak2 tukar channel masa yuhanis sedang berkeudara..ruginyaaa ilahhhh huhuuuu ..apa pun tahniah nor ilah bangga dgn nor...dulu en ben assaari.. kini nor pula pas ni sapa pula...

    ReplyDelete
  12. assalam nor..tahniah..dah dapat tengok nor..insyaallah ada lagi nanti undang buat no tu..suka tengok

    ReplyDelete
  13. salam kak nor, tahniah...dan selamat hari raya kak nor

    ReplyDelete
  14. tahniah kak nor.. ^___^ hheehhehe... n selamat hari raya jugak... :)

    ReplyDelete
  15. Tahniah Kak Nor! Mantap! tupak sutong memang best!

    ReplyDelete
  16. Assalam kak Nor.
    Tahniah dah masuk tibi :-).
    Mula2 jadi guest aje, mana tau, lepas ni terus jadi pengacara utk rancangan masak2 pulak kan, baru terus femes mengalahkan biskut femes amos tu!
    Semoga masin mulut saya, hehehe...

    ReplyDelete
  17. Tahniah kak nor, tumpang gembira n bangga ngan kak nor

    ReplyDelete
  18. salam kak norr. alhamdulilah n tahniah dari wani... ala-ala selebriti chef lak kak noor hihi.wani tumpang gembira nengok .... selamat hari raya buat kak noor n family =)

    ReplyDelete
  19. pia >> w'salam.. lama nyer tak nampak.. beraya sakan ya.. :)

    tu la.. kebetulan yg terbaik yg Allah rancangkan .. bila ke KL aritu dpt gak jumpa arwah ayah k.nor utk kali terakhir sebelum dia pergi.. :(

    tak pasti lak nama cafe dia. nanti kena tanya PA k.nor dulu tu.. hehe

    ana >> mekasih ana, dah banyak kali kan :)

    gee >> tak mo glamer2 ngat, takut :)

    slmt hari raya gak gee :)

    ninaz >> tq naz.. body daphne mmg cantik pakai dress gitu kan :)

    ct >> ohh tidak. biasa2 jer :)

    liza >> salam buat liza juga.. best tang pengalaman tu liza :)

    cukup la ala kadar jer.. insyaallah lebih suka spt skrg ni :)

    noorsha >> mekasih noor :) mmg time tu org bz kat dapur kan :)

    zack >> w'salam zack.. jejak kaki ke jejak jejari hehe.. jgn jeles.. nanti tiba masa zack lak.. amin... :)

    rosmawati >> mekasih.. :) insyaallah akan ke blog tie nanti ya..

    ilah >> w'salam.. yer ke.. tak per.. kalau rasa nak tengok lagi, boleh tengok kat tonton.com tu :)

    mekasih ya ilah.. :)

    ReplyDelete
  20. k.erna >> salam k.erna .. mudah2an :)

    lina >> w'salam lina, mekasih..

    slmt hari raya gak buat lina yg jauh diperantauan :)

    wani >> mekasih wani :) slmt hari raya.. haipp.. guaner dok mari beraya sini nih , mabuk lg ke? :)

    wan >> mekasih wan :)

    izah >> mekasih :)

    ratna >> mekasih ratna.. tepat! mmg best :)

    LG >> w'salam ... tq2 min..

    hehe.. min makan apa, ikan pekasam? ikan masin? ada letak garam ke kat bibir? hehehe

    liza >> alhamdulillah.. mekasih liza :)

    wani >> w'salam wani.. alhamdulillah.. mekasih.. ala2 jer kan.. hehe..

    slmt hari raya gak buat wani sekeluarga :)

    ReplyDelete
  21. Salam sejahtera Nor.
    Tahniah dari mama. mama mengikuti perkembangan Nor.Moga Nor bahagia.

    ReplyDelete
  22. akhirnya..dpt jugak tengok..hehehhe

    ReplyDelete
  23. Tahniah! Wah, glamour habis masuk tv. Mesti seronok. Ada kat Youtube kan? Nanti I cari.

    ReplyDelete
  24. Congratulations again Nor. Finally dapat tengok you kat TV. Hope to see you masak masak kat TV again :)

    ReplyDelete
  25. TAhniah kakNor..u deserved for it sis.

    wah makin glemer kakak kite ni..sy pulak yg hepi sbb sll ikut blog akak ni...try mcm2 resepi best2.:)

    ReplyDelete
  26. Tahniah Kak Nor.. Tumpang gembira melihat Kak Nor di kaca tv.. Mujurlah ada Youtube, dapat juga Nur tonton rancangan tu.. :) Semua tetamu sangat ceria..

    ReplyDelete
  27. wah glemer kak nor!...congrats n tumpang gembira...sign sket hhhehehheh!

    ReplyDelete
  28. Tahniah Nor... tumpang gembira dihari raya ni... dapat jugak tengok, nasib baik ada youtube kan.

    ReplyDelete
  29. Salam KNor tahniah ye dari saya. Hehe kena lihat tonton sebab mmg dah terlepas siaran. Bestnye dapat berjumpa dgn Anis Nabilla.

    ReplyDelete
  30. Hi kak..wahhh besnya! Akak makin famous...so happy for you. Termiss the show coz takde kat rumah...gi cuti2..hehe. Thanks for link dear...nak tengok!!! ;) Hope you had a blast Raya!!!

    ReplyDelete
  31. Tahniah K.Nor.. kalau nebes tu biasa.. tapi tetap kena maintain comel yer kNor. hehehe..

    ReplyDelete
  32. tahniah Nor..selamat aidilfitri maaf zahir batin wat nor sekeluarga ye!

    ReplyDelete
  33. tahniah nor,,baru berkesempatan dtg..dah lama tak BW..
    seb baik en tolahah rakam video ni.syukur sgt2 kalo tak mmg miss terus rancangan ni.maklum lah kan,rumah akak ni induk rumah..adik2 dan keluarga semua berpusat di rumah akak,usahkan tgk TV nak lepak2 bual2 dgn saudara mara pun tak sempat.thn ni kedatangan tetamu luarbiasa ramai..:)
    tahniah yg entah kali ke berapa dari akak ya nor..

    ReplyDelete
  34. Salam Lebaran..
    TAHNIAH kakliza ucapkan..
    seronoknya tenguk blogger/surirumah yang berjaya begini..
    ALhamdulillah...

    ReplyDelete
  35. salam tahniah kak nor..org dubai ketinggalan sungguh mentang2 pantang x habis lg...hihihi..tahniah kak nor...glemerr org ganu

    ReplyDelete
  36. mama ju >> salam buat mama juga.. mekasih.. amin...

    Q >> :)

    phong hong >> tq.. tak nak glamor2 sgt.. bahaya :)

    gert >> tq again gert :)

    hopefully, one day :)

    greenjade >> alhamdulillah.. mekasih :)

    mekasih sudi mencuba resipi2 kat sini ya.. k.nor tak minat glamer2 ni.. suka ala kadar jer :)

    nur-nba >> mekasih nur :)

    ela >> dah.. tak nak glamer, kang tak berpijak di bumi nyata.. k.nor still org yg sama, mcm dulu2 ya.. :)

    tq :)

    k.rose >> mekasih k.rose :)

    noor >> salam noor, mekasih.. dia baik dan mesra orgnya.. tp kecik jer :)

    love >> hi dearie :)

    not too famous please.. :)

    tq dear.. gi cuti2 mana ni, patut la senyap jer raya baru2 ni.. miss u :)

    messy mummy >> mekasih.. mmg nebes.. pestime org kata kan :)

    comel?? haha tu dolu2 la.. skrg tak dah kut :)

    inahar >> mekasih puah doc.. slmt hari raya gak buat ina sekeluarga :)

    teacher basariah >> owh tidak.. diriku seadanya ajer.. mekasih :)

    k.anim >> mekasih .. sibuk ya raya tahun ni.. tak per la.. sekali sekala kan :)

    k.liza >> slmt hari raya buat k.liza sekeluarga :)

    mekasih.. nor amik tempias sket jer dr k.liza ni.. :)

    sabar >> salam sabar.. masih di dubai ke? kata nak balik aritu..

    mekasih.. belum abis pantang lg ya.. :)

    ReplyDelete