f Secubit Garam: KITCHEN ONLINE ~ 1ST LAUNCH

N3 Terkini

Monday, July 23, 2012

KITCHEN ONLINE ~ 1ST LAUNCH

ASSALAMUALAIKUM...

Alhamdulillah dah masuk hari ke 3 umat Islam di Malaysia berpuasa tp sesetengah negara dah hari ke 4. Semoga kehadiran Ramadhan memberikan seribu keberkatan buat kita semua.. amin...

Hari ni nak tayang entri yg lain sket tp masih lagi berkisar tentang masakan. (Disebabkan kebizian yg melanda akhir2 ni dan ditambah lagi dgn line tenet yg baru jer dpt.. Pastu kena dahulukan yg Sunlight tu gak..tu yg tak dapat masukkan entri ni lebih awal lg..) Masakan yg K.Nor masak la.. bukan ceduk dari resipi org lain ya.. Kang ada pulak meriam buluh berdentum dentam di bulan puasa ni.. Eh. mmg meriam buluh aktif di bulan puasa kan.. Alhamdulillah.. sejak menetap di perkampungan ni, jarang sgt terdengar meriam buluh, mercun bola ke.. mercun roket ke.. mmg jarang.. aman jer duk kat kampung ni. Tak mcm duk tempat lama dulu, nama jer bersebelahan perumahan polis tp anak2 polis sendiri yg duk main berdentum dentam mercun, sampai terasa bergegar dada2.. Termasuk gak penduduk kampung sekitar, dia org ni bermain meriam buluh mcm main cabar sapa paling kuat.. Kadang2 lebih kurat dari bunyi bedil yg digunakan utk berbuka puasa dan imsahk.. Memang tak kira waktu, siang malam, sama jer.. Sampaikan nak solat tarawih pun rasa terkejut.. Semua tu dah jadi kenangan.. mudah2an anak2 yg bermain tu diberikan petunjuk dan kesedaran supaya tak meneruskan perbuatan yg merbahayakan diri sendiri atau org lain dan mengganggu kententeraman penduduk sekitar.. amin...

Pic credit to Media Glam (fb)
ehh.. melalut ke lain lak kan.. ok. kita balik ke pangkal jalan..  (Lieza mesti suka ayat nih.. hehe) Sebelum ni K.Nor dah diberi peluang untuk muncul dlm Majalah Online Eternity yg muka depannya hero idaman Malaya tu.. sapa lagi kalau bukan Aaron Aziz.. Alhamdulillah.. rezeki K.Nor tak berakhir di situ (rezeki tak bermakna diberikan bayaran ya.. sekadar berkongsi ilmu utk org ramai jer..) kali ni K.Nor di lamar pula oleh  satu lagi majalah online yg berada di bawah bumbung syarikat penerbitan yg sama "MEDIA GLAM"  Kalau Eternity banyak cerita digabungkan dlm satu majalah, tp yg KITCHEN ONLINE ni hanya berkisar tentang alam dapur. Bg K.Nor majalah ni mmg sangat bagus, bermacam resipi, tips dan petua Ni caption ttg Kitchen Online : Ilham dan inspirasi majalah Kitchen Online edisi pertama ini diharapkan dapat membantu anda untuk belajar memasak dan menyediakan pelbagai  jenis resipi yang popular di kalangan masyarakat tempatan. Melalui majalah ini, anda mampu memcuba variasi hidangan dengan cara langkah demi langkah begitu mudah. Anda cuma perlu menyediakan bahan-bahan mengikut sukatan dan masak dengan sempurna. Lebih istimewa, setiap resipi disediakan oleh beberapa blogger masakan popular yang mana mereka memang pakar dan kerap menyediakan resipi untuk banyak majalah terbitan tempatan.  (psst.. K.Nor masih bukan org yg pakar dlm masakan ya.. masih banyak yg perlu dipelajari.. hehe)

Alahai kali ni bersama Jamie la pulak hehe...

Terima kasih pada pihak Media Glam Effa Norzila yg menghubungi dan melamar K.Nor dan SecubitGaram utk menjadi tetamu di keluaran sulung Majalah 'KITCHEN ONLINE'. Terharu juga bila diberi penghargaan utk menjadi tetamu di edisi pertama tu.. Haaa.. ingat tak lagi yg K.Nor pernah uar2kan dlm entri AROMA baru2 ni yg mana K.Nor amat sibuk masa nak ke Jordan hari tu. Duk sibuk menyiapkan kelengkapan anak2 sebelum balik ke asrama, sibuk menyiapkan tugasan utk AROMA dan juga keran ada satu lagi majalah yg perlu K.Nor hantar resipi dan gambar.. Majalah ni lah yg K.Nor maksudkan tempohari. Semuanya perlu K.Nor siapkan dlm masa 2 hari sebelum bearngkat ke Jordan.. memang kelam kabut sungguh, sampai packing baju pun masuk waktu Maghrib sedangkan pukul 8pm dah nak bertolak ke airport. Nasib baik Effa memahami dan dia cuma minta K.Nor hantarkan gambar dan link resipi, tang resipinya dia sendiri yg edit utk penggunaan perkataan dan tatabahasa yg lebih tepat. Alhamdulillah.. semuanya dapat disempurnakan walau dlm kelam kabut sampai toothbrush pun tertinggal.. sampai sekarang tak tau kat mana toothbrush tu.. heheheh

Review
Ok lah.. dah panjang lebar ni.. banyak lagi tugasan yg perlu disettle hari ni. Insyaallah esok dan dua hari seterusnya K.Nor takkan bersiaran secara langsung. Ada tugasan lain yg lebih mendebarkan menanti.. Kalau berkesempatan K.Nor akan cuba utk buat entri berjadual supaya ada entri gak la kan kat SecubitGaram ni dan pengunjung2 boleh mendapatkan resipi2 untuk dijadikan menu berbuka puasa serta bersahur.. Insyaallah..

Sila klik pada gambar utk dapatkan paparan yg lebih jelas.. 

AYAM BERMAYONIS

DAGING GORENG HALIA DAN MINYAK BIJAN

SOTONG MASAK KICAP PEDAS

SOTONG GORENG BEREMPAH

LALA SOS PEDAS

Salah satu yg K.Nor suka ttg majalah ni, ada disertakan tip2 pemakanan, ttg proses memasak dan khasiat tentang bahan2 yg digunakan.. Baguskan ... 

25 comments:

  1. Tahniah Kak nor!! sat lagi nak selak majalah online nih..suka benda2 online..jimat pulus..lagi banyak yg online2 nih lagi Naz suka..(nanti nak buat sambal ikan bakar kak nor tuh..buat stok..bila nak bakar ikan nanti baru guna..agak tahan lama simpan dlm peti tak yerk?)

    ReplyDelete
  2. Alhamdulillah, tahniah k.nor ;)

    ReplyDelete
  3. tahniah kak nor.. kiki ceduk resepi orang.. ai ler tuuu :-P

    ReplyDelete
  4. Tahniah Puan Nora!!..
    hehehe..kita terbaca kat tag tepi Nor tu..cantik2 gambar !!!!..
    Dah duduk kat kawasan kampung ya Nor.. best tu..lagi nyaman dan tenang..

    ReplyDelete
  5. Tahniah k nor... Tumpang hepi dgn kejayaan demi kejayaan yg dicapai oleh k nor. k nor u deserved it....teruskan ya... sy tumpang sengih sampai telinge... hehe.. x sabar nk tunggu tugasan seterusnya tu.. haha.. icip2 nor azmihah :-)

    ReplyDelete
  6. Tahniah untuk Kak Nor dan Kak Ummi..memang terbaek..

    ReplyDelete
  7. tahniah k.nor.. takpe tak dapat bayaranpun, at least laman blog k.nor dikenal.. tapi yg penting bayaran kat akhirat nanti kalau kita ikhlas..
    k.nor tau saya setiap kali basuh pinggan asik duk teringat k.nor je pasal duk koya nak ambik gambar -nak posing lagu mana, padan duk koyajelah gambarnya tak tertangkap2 gak) haha

    ReplyDelete
  8. tahniah nor..tumpang semangkuk hehe.seronok bila ada diantara kawan kawan kita yang di "pinang" orang hehe.Selamat berpuasa Nor.

    ReplyDelete
  9. tahniah Kak Nor...bangga tgk dgn ape yg dh capai hari ni...QH la yg suka ceduk resepi org...hehehe...

    ReplyDelete
  10. Tahniahhhh kak nor..!
    Yg bestnya majalah ni leh belek cam belek majalah betul gitu.hehe..
    Cuma kalo tenet lemau mmg kena sabar byk2 tggu loading.kikiki..

    Semua menu menyelerakan..yummmy!

    ReplyDelete
  11. Alhamdulillah...
    Congrats k Nor..keep up the good cooking job!

    ReplyDelete
  12. Syukur alhamdulillah dan tahniah k.nor

    ReplyDelete
  13. tahniah kak nor.... moga pasni makin kencang share resepi ngan kami2 ni... :)

    ReplyDelete
  14. Congrats kak! Mudah2an dgn share resepi berlipat ganda pahala yg dpt bila org cuba masak dan beri makan pada keluarga dgn air tgn sendiri kan! :D

    ReplyDelete
  15. salam nor.tahniah..majalah ni akak belum jumpa lagi..insyaallah kalau ada kekedai nanti boleh cari

    ReplyDelete
  16. Syukur alhamdulillah...tahniah Kak Nor...dah tngk, mmng best dan semuanya menyelerakan sungguh...

    ReplyDelete
  17. kak Norrrr... yuhuuuuu...
    Tahniah ye kak.. makin meleleh2 air liur Naz tgk 2 lauk sotong dalam tu..

    ReplyDelete
  18. tahniah kak nor..tumpang gembira..:) x thn tgk masakan kaknor tue..semuanya sedap2:)

    ReplyDelete
  19. assalamualaikum...

    mekasih buat ratna, ninaz, ita, pia, izah, ayu, wan, noor, rahel, saleha, k.inah, sue, QH, sue, mommy alma, gee, sue, as, k.erna, yatie, fnf, naz, zila & love atas ucapan semua tu ya.. sori tak dpt nak reply satu persatu.. tq again :)

    ReplyDelete