f Secubit Garam: December 2009

N3 Terkini

Thursday, December 31, 2009

Langkawi .. Part 5

DAY 3 @ LANGKAWI ISLAND ~ final episode for the day:)


Untuk episod terakhir bagi hari ke 3 di Langkawi ni K.Nor nak tayang yg ringan2 aje la.. Gambar pun tak banyak cuma sedikit gambar pemandangan di kala matahari berlabuh. Setelah seharian meronda situ dan sini, akhirnya K.Nor dan keluarga lepak kat Pantai Tanjung Rhu sambil menunggu utk shoot sunset. Memang ngam2 waktu kita org tiba kat situ, matahari sedang nak melabuhkan tirainya. Anak2 pun ralit bermain di tepian pantai.




Opsss.. sebelum terlupa sila la menjamu selera dgn Banana Bread (rasa lebih kurang cam kek pisang jer) dan Lime Juice utk malam ni sambil menonton episod terakhir di hari ke 3...


eh.. yg ni sunset kat area Burau Bay


haaa... yg ni baru kat Tanjung Rhu





^___^

Jumpa lagi esok utk Day 4 @ Langkawi Island, hari terakhir cuti2 kali ni. Daaaaa........

Langkawi .. Part 4

DAY 3 @ LANGKAWI ISLAND ~ 2nd episode

Masih lagi di hari ke 3 di Langkawi.. Ada yg loya dah ke.. Harap2 tak ada la ya.. Ina, citer akak 7 hari 7 malam baru abis tau! ngeeeeeeee...

Adegan seterusnya di Makam Mahsuri.

Jom kita masuk tp kena bayar tiket dulu ya...

Pemain muzik gamelan menyambut ketibaan pengunjung.

(Sebenarnya terdapat Muzium Mahsuri di sini yg mana kat dalam tu diceritakan secara bergambar kehidupan Mahsuri bermula dr Mahsuri dlm kandungan ibunya hingga lah saat kematiannya. Juga terdapat barang2 lama yg digunakan pd masa tersebut)

Makam Mahsuri


Telaga Mahsuri

Proses pembuatan kuih karas yg secara tradisional, menggunakan tempurung kelapa yg ditebuk lubang2 yg halus jer.

Kuih peniram/peneram/telinga kel**g.. ntah lah yg mana satu betul.
Diterap menggunakan acuan donat jer tu.



~~~~~~~ x ~~~~~~~


Itu la sedikit sebanyak episod di Makam Mahsuri. Sikit2 dah la ya, kita pergi ke episod seterusnya pulak... :)

Setelah selesai di Makam Mahsuri, K.Nor singgah sebentar kat kedai menjual ubatan berasaskan gamat yg terletak di persimpangan menuju ke Makam Mahsuri td. Tak ingat la pulak nama kedai tu. Kat situ ada ditunjukkan cara2 membuat minyak gamat.

Usahawan gamat cilik sedang mengacau minyak gamat ^___^

K.Nor cuma beli 2 botol krim (panas) susu kambing + gamat dan 2 botol bedak sejuk gamat jer.


Tamat episod ke 2 untuk hari ni.. to be continue :)

Langkawi .. Part 3

DAY 3 @ LANGKAWI ISLAND ~ 1st episode

Tempat pertama yg nak dituju selepas sarapan adalah Makam Mahsuri. Dalam perjalanan tu ternampak Snake Sanctuary yg terletak tak jauh dr Makam Mahsuri. Masa kami tiba tu tak ramai sgt pengunjung. Kebetulan pulak pertunjukan ular baru jer bermula. Sempat gak la kita org tengok sekejap pertunjukkan ular tu tp tak la happening sgt. Sanctuary ni pun tak happening gak, biasa2 jer.

Nah, sapa berani pegang...eiiii....

aik.. ni bukan takat pegang lagi dah.. sejuk tengkuk tu...

ermm ... kalau dpt wat handbag ni cantik gak..


pssssssssst!!!!!!

Betapa tajam tu gigi, sekali ngap.. ermmmm.... rabak!

Hai!!

Selain dr ular terdapat gak serangga2 dan reptilia lain kat tempat ni. Cukup la tu gambar ya, nak tengok lebih2 kena g sendiri :)

PopCorn

Jom makan popcorn homemade. Dah beberapa kali buat tp baru kali ni sempat posing. Resipi by Aludra MyR. Buat satu cawan jagung dpt satu bekas besar, sangat menjimatkan.

POPCORN by Aludra MyR
  • 1 sudu besar mentega
  • 2 sudu besar minyak masak
  • jagung kering secukupnya
  • garam secukup rasa
  • Tambah Karamel [Optional]
  • 1 sudu mentega/margerin
  • 3 -5 sudu besar gula pasir (ikut suka/byk mana pop corn yg ada)
  • Tambah Coklat [Optional]
  • 60 - 80 gram coklat bar (ikut suka/byk mana pop corn yang ada)
Panaskan mentega dan minyak dalam periuk. Api tu pulak, mula2 guna api kuat untuk panas kan minyak& butter dalam 2 minit lepas turun kan api sedikit
Masukkan jagung menutupi dasar periuk. Tuang jagung rata dan sama paras dgn minyak & butter yg dah cair tadi. Tutup periuk tadi.
Tunggu beberapa minit, anda akan dengar bunyi "pop".."pop" dgn rancak. Bila bunyi dah berhenti, cepat2 keluarkan pop corn. Pop Corn boleh dapat penuh satu periuk..
Taburkan garam secukupnye..(kalau nak buat karamel tak payah tabur garam)

Untuk Karamel [Optional]: Cairkan mentega dengan gula hingga cair dan bertukar warna coklat. Matikan api dan masukkan popcorn dan gaul sekata cepat2. Hati2 sebab karamel tu panas boleh melecur kalau kena tangan ye.

Untuk Coklat [Optional]: Cairkan coklat guna double boiler. Tutup api dan gaulkan dgn pop corn yg dah disalut karamel. So ni jadi caramel popcorn bersalut coklat.

Mango Ice Blended

Penyejuk anak tekak, Mango Iceblended. Bancuh jer jus mangga pastu blend bersama ketulan ais hingga hancur. Tuang ke dalam gelas, siap!

Wednesday, December 30, 2009

Langkawi .. Part 2

Meh kita sambung cerita ceriti holiday kat Langkawi, Part 2 pulak ya.. Tapi masih lg Day 2 kerana satu hari suntuk kita org ronda2 pulau ni. Sebenarnya selepas sarapan kat hotel kita org tak terus sewa kereta. Tempat yg pertama dituju selepas sarapan adalah klinik gigi utk mencabut gigi Luqman yg mana pagi tu dia mengadu sakit gig. Tengok2 gigi gerham susunya yg sebelah bawah dah goyang tanda gigi kekal dah tak sabar2 nak keluar. Kesian dia, tak leh nak makan sgt masa sarapan. Tu yg kita org terus bawak dia ke klinik gigi. Maka dgn itu tertinggal la 'harta' Luqman kat pulau yg bakal menjadi kenangan buat dia nanti.. ^__^

Ok tak leh panjang sgt mukaddimah, banyak gambar2 yg bakal dipertontonkan utk kali ni. eh.. sebelum tu K.Nor hidangkan la snack dan minuman buat semua yg sudi 'menonton' n3 malam ni.. Sue, akak tunggu bun pandan tak sampai2 so akak buat aje la popcorn ni ha.. Love, no lychee smuti malam ni ya.. malam esok la pulak kut :D

K.Nor dah siapkan popcorn dan mango ice blended ni. Sila la ya, sambil2 menonton tanyangan yg agak panjang sket malam ni. Jom..................

DAY 2 @ LANGKAWI ISLAND ~ 2nd episode :)


Sekarang ni berada kat Oriental Village Geopark tempat di mana boleh menaiki kereta kabel hingga ke puncak gunung(?)

Suasana kat dalam... ayah nak posing gak, asyik2 muka org lain jer duk enterprem :)

Segway ride yg boleh disewa, wat round2 dlm park ni.

Ni la bangunan yg menempatkan hentian pertama cable car. Nampak tak umat yg ghamai tu duk beratur.. ermmm...... ramai sungguh!

Uish cik abg, dlm nak naik cable car sempat lg diskas bab bisnes ek.. udah2 la tu...
meh2 beratur :P


Tengok tu, ada 4 line org duk beratur, cam ular kena palu tu... ramai!!

Setelah 1jam lebih beratur baru la boleh sampai ke peringkat terakhir utk menaiki cable car ni.. jenuh menunggu...
sabo aje la ya.. bukan senang nak naik keter kebel nih...


Here we go... up .. up.. & away!!!!

Haa... time nak sampai kat 'tiang' ni ler yg gerun sket, dia punya henjatan tu..
fuhhhh.. kecut perut tau!

Angah, amik gambar ayah lak..
Kang tak dok kenangan ayah naik keter kebel ..hehehe


Ni hentian ke 2, K.Nor tak turun masa sampai kat sini tp teruskan naik hingga ke hentian terakhir (hentian 3)
Hentian ke 2 ni K.Nor pergi masa on the way nak turun.


Okey.. Dah sampai ke puncak pun. Tengok tu 710m paras laut tu...
Berada di puncak nan tinggi!!! Sejuk dan berangin kat sini.


Aik, nak enterpreme lagi ya .... layan.........

Ni jambatan gantung yg menghubungkan antara 2 puncak gunung (?) Hanya disokong oleh kabel2 yg bergantungan tu. Nak ke situ kena turun anak tangga yg tinggi dan jauuuuuuh gak perjalanan.. meh ikut ... (Sapa yg gayat tak yah la g situ )

Haa..ni dia laluan ke jambatan gantung tu. Jauh gak ni nak sampai dah la tinggi. Memang semput nafas dan lenguh lutut nak mendaki balik ke atas.

Suasana atas jambatan gantung dgn angin yg kuat sampai K.Nor kena sentiasa pegang tudung. Kalau tak mmg melayang la tudung :)
Terasa gak jambatan tu bergoyang2 ditiup angin kencang...

Pemandangan yg boleh dilihat bila menaiki cable car, Telaga Tujuh..
Jauh gak ni tp bila diambil cara zoom nampak dekat jer kan..

Okey.. perjalanan turun dah ni...
Kita tengok apa yg ada kat taman pulak

Anak rusa nani baru kembang ekor.....

Gosok2 sket...

Arnab pun ada, baaaaaaanyak!

Luqman yg lahir dlm tahun arnab mmg suka arnab :)

Nak bg makan pun takut bila kena serbu di rusa2 tu...

Sebenarnya ada gajah kat taman gajah di dlm taman ni, tp waktu melawat dah abis. Masa tu dah hampir pukul 7ptg. Kalau tak boleh naik gajah :)

~~~~~~ 0 ~~~~~

Sekian episod utk malam ni. Kita sambung malam esok lak ya. Letih akak duk mengedit, meng upload gambar2. Kalau ikutkan banyak lagi gambar2 yg nak dipostkan tp tak larat dah. Cukup la yg tu utk malam ni. Banyak dah tu. Dah abis popcorn? Air pun abis gak? Ish3.. Pi balik rumah masing2 dan minum aje air kat rumah ya.. akak dah ngantuk ni. Nak tutup panggung dulu..... Jumpa lagi!!


fuhhh!!! pecah rekod.. hampir 4 jam dihabiskan utk siapkan n3 ni. Bermula dgn editing gambar hingga la ke publish..

Ayam Masak Rempah Maklang

Dah lebih dr seminggu dapur diberi MC. Cukup la tu kan.. kita kerjakan dia la semula. Kita mulakan dgn menu Ayam Masak Rempah dr Maklang Azie ni. Bahan2 nya simple jer. Ada kelainan sket pada rasa disebabkan penggunaan rempah 4 beradik, rempah kari dan daun kunyit. Alhamdulillah rasa masakan ni sedap.. Kalau ikutkan resipi asal dr Maklang, dia cuma cakap bahan2 yg diperlukan aje. Tak ada sukatan tertentu. So pandai2 la ngejas banyak mana nak diletak bahan2 tu ya.. Kalau K.Nor letak sukatan K.Nor kang, org kata K.Nor pandai2 ngejas resipi org. Pastu ada pulak yg kata K.Nor suka ngaku hak milik resipi org lain.. ermmm.... Org yg banyak PhD ni susah sket, serba tak kena org lain tu.. kan.. kan...



Terima kasih buat Maklang yg sudi berkongsi resipi masakan bondanya ni.. Mintak izin ya Maklang nak letak resipi tu kat sini.

Ayam Masak Rempah ~
resipi asal by Maklang

1 ekor ayam ~ digoreng separuh masak supaya isi ayam tak hancur

Bahan Kisar
Cili kering
Bawang putih
Bawang merah
Halia
Jintan halus } disangai dan diblend
Jintan kasar }
Kari daging
Serai – titik
Daun kunyit – dicarik2
Kicap kipas udang
Rempah 4 sekawan (cengkih, bunga lawang, kulit kayu manis, pelaga)
Asam keping
Air asam jawa ~ k.nor guna asam keping jer

Cara
Tumis bahan kisar hingga wangi.
Masukkan jintan2 tadi dan kacau sebati.
Kemudian, masukkan kari daging rempah 4 sekawan dan beberapa titik kicap…biarkan seketika sehingga masak…masukkan skit air asam jawa dan campakkan serai, daun kunyit.