f Secubit Garam: April 2009

N3 Terkini

Thursday, April 30, 2009

Award dari bumi Jepun..

Award ni dpt dr Ros Onigiri kat Jepun nun.. Kita org ada pertalian tau, ada bau2 buah kuinin.. hehehe.. Thanks ya ros.. K.Nor sangat2 menghargainya...

Ketupat Sotong Versi Ganu


Td dah banyak pot pet pot pet kan... so kena la kurangkan ek... So..... layan jer ketupat sotong @ tupat sotong.. jom g candat sotong!!

Ni utk mek siam nun jauh di sana.. sana...

KETUPAT SOTONG

6 ekor sotong sederhana besar ~ lebih kurang 800gm
1/2 cawan beras pulut ~ direndam 1 jam
1in halia ~ dipotong mcm batang mancis tp halus dan nipis
1 biji bawang merah ~ dimayang halus
1 sudu teh halba
1/2 cawan santan pekat
1 cawan air
garam dan secubit gula
lidi /pencungkil gigi

Kukus pulut yg dimasukkan sedikit garam sehingga masak. Biarkan sejuk sebentar.
Sumbat pulut td kedalam sotong, jgn terlalu ketat, letak dlm 3/4 penuh.
Letak kepala sotong dihujungnya dan kemaskan dgn lidi atau pencungkil gigi.
Buat la sehingga habis dan masukkan kedalam periuk.
Masukkan bawang, halia dan halba kedalam periuk dan masukkan santan pekat dan air.
Masak atas api sederhana dan hendak lah sentiasa dikacau supaya santan tidak naik kepala atau pecah minyak.
Masukkan garam dan sedikit gula (jgn banyak2). Rasalah mengikut selera anak tekak ya..
Bila dah mendidih dan sotong dah masak boleh la ditutup api dan hidangkan..

* Ada satu lg kaedah masak sotong ni
Sumbat beras pulut yg belum dikukus direct kedalam sotong.
Jgn isi sendat, nanti pecah perut or terburai
K.Nor tak suka kaedah ni, sbb kena masak lama sotong tu nanti utk memastikan beras pulut kat dalam tu betul2 masak.
Lagipun kalau kita masak lama, nanti sotong tu jd liat..
Kalau kita kukus dulu beras pulut tu, tak perlu la masak kuah tu lama2, so tak la bergeledak jer nanti kuah tu.
Terpulang la pada kerajinan masing2 nak cuba yg macamana ya...

Cupcake Simple


Petang semalam buatlah cupcake ni, sebab dah banyak hari anak dara request. Bila dah siap bakar tu, sejukkan kejap. Ingatkan lepas solat maghrib nak main deco2 dgn dia. Nak guna BC dan fondant yg dah ada dlm simpanan tu. Tup2 masa nak mandi tu, anak2 kecoh sekali, sebab banyak lebah masuk dlm rumah. Padahal dah pakai mosquito net. Cepat2 mandi (tp cuci tau... bukan mandi kambing ya.. hehe) dan solat maghrib dalam gelap. Dalam pada tu Luqman duk buat homework sambil duk atas lantai jer kes K.Nor hanya buka lampu tengah. Kalau buka lampu kat ruang tamu & meja, lagi la ramai lebah masuk. Lepas azan Isyak, K.Nor masuk bilik nak solat, dah terdengar bunyi enjin kenderaan kat bawah, dgn bunyi org2 duk cakap2.

Tak lama lepas tu, cik abg balik dari berjemaah kat surau, dia panggil minta K.Nor call jiran kat atas, supaya alihkan kereta . Rupanya lebah2 dah berkerumun cam dah buat sarang kat atas alang kat tingkat 4. K.Nor pun ajak anak2 turun, sbb kalau masih dalam rumah, bila lampu menyala, lebah gerenti masuk lg. Sebelum tu sempat gak la turun.. Ku tinggalkan gitu jer cupcake yg togel.. tp dibawah tudung saji la..

Bila turun kat bawah rupanya kenderaan Jab. Pertahanan Awam dah ada, tu yg duk denger bunyi enjin kenderaan td tu.. Org JPA lak, minta kita sediakan penyembur serangga (ridsect). Habis tu, takkan dia org tak ada alatan nak jalankan operasi ni.. Heran betul la.. Lepas dah alihkan kereta jiran tu, JPA masih duk mundar mandir lg, dah dibelikan satu tin ridsect masih tak padan gak, sbb lebah tu banyaaaaaaaak sangat. Pastu ada yg call bomba, bombaman cakap ok akan g kejap lagi, tolong sediakan ridsect ya.. alahai.. kena lagi.. camna dia org wat kerja ek..Heran la, takkan tak ada bahan2 or perutukan utk sediakan benda2 camni ya? Entah la..

Dari pukul 8.30mlm K.Nor turun tu, hampir pukul 10.00 baru la bomba sampai. Alih2 ketua bombaman tu mintak kita sediakan 3 vacuum cleaner dan wayar2 extension, utk nak sedut lebah2. Makan masa lg laa mencari alatan ni.. Pastu dia org pun standby dgn siapkan tangga, disandarkan ke dinding bangunan, tinggi wooo sampai ke tingkat empat. Tu pun mujur tak ada tragedi smlm, sbb lepas jer ketua bombaman tu turun (setelah dia pancutkan air ke lebah2 yg duk bersarang tu) kabel tangga tu terputus or tercabut. Alhamdulillah, tak terjadi apa2 kat dia ..

Bila dah disembur lebah tu, jatuh berterbangan ler.. masa tu la sorang ahli bomba tu semburkan ridsect yg dinyalakan api ke arah lebah2 tu..Kesian pulak, kalau ikutkan apa yg pernah seorang ustaz yg menyampaikan kuliah agama, tak baik/berdosa kita membakar/menggunakan api keatas makhluk/haiwan lain.. Hanya Allah sahaja yg layak menggunakan api keatas hamba/makhluknya.. Wallahua'lam..

Lepas dah disembur tu, ahli2 bomba tu sedut dgn menggunakan vacuum dan ada yang menyapu dgn penyapu jer.. Bila dah settle semua, baru la org ramai yg menonton show free tu, bersurai.. K.Nor pun bawak anak2 naik ke rumah, kesian anak2 dah mengantuk sgt, coz masa tu dah hampir pkl 11.00 mlm. Luqman siap pesan, pg ni kena kejutkan dia awal skit, sbb nak g sekolah awal. Ni kes homework yg tak sempat siap la.. K.Nor dan Aisyah duk kutip2 lebah yg dah bergelimpangan, dlm bilik dia lagi la banyak..

Tengok jam dah lewat sangat, mata pun dah kuyu, esok jer la deco cupcake tu.. eh.... panjangnya bebel arini, padahal nak citer bab deco cupcake jer.. alahai, tak per la ya.. yang sudi baca, tq2.. tak sudi tu tak per la.. sesekali nak membebel ni..

Nak deco apa ek pagi2 buta ni, last2 cairkan coklat, wat ganache.. curah atas cupcake dan letak stoberi dah la... Padahal beli stoberi tu nak buat benda lain, yg jadinya benda lain.. Tak per la, nak cepat punya pasal.. Kang tertinggal di van la dia nanti.. Dalam pada tu sempat lg ku posing cupcake yg ntah ke hapa rupanya tu.. Nak tunggu abang camera balik balik dari surau, takut tak sempat.. Akhirnya snap sendiri laa guna camera compact tu.. sbb tu la gambar tak cantik ni.. kes nak cepat..

Itu laa stori panjang lebar, padahal nak citer hal cupcake jer, tp jd berjela2... ermmmmm....... lebah punya pasal........

Wednesday, April 29, 2009

Daging Kicap Pedas

Salam...

Apa ya nak pot pet pot pet arini.. Blurr jer rasanya.. Layan gambar2 jer la ek..



Ni utk masz: masak lebih2 kasi berasap org jauh... ^____________^

DAGING KICAP PEDAS

300gm daging (kalau daging batang pinang lg baik)
1 labu bawang besar ~ dipotong dadu
3 ulas bawang putih ~ diketuk dan dicincang
1 sudu besar cili mesih
2 sudu sos tiram
1 sudu kicap pekat
1 sudu kicap manis
1 sudu teh serbuk lada hitam
sedikit gula
capsicum merah/kuning/oren ~ dipotong dadu
air secukupnya

Tumis bawang besar hingga wangi dan masukkan bawang putih. Kacau lg hingga bawang putih menjadi perang.
Masukkan cili mesin dan masaklah hingga pecah minyak dan masukkan daging.
Kacau sekejap dan biarkan hingga daging kecut sedikit dan mengeluarkan airnya
(Pastikan menggunakan api yg sederhana, kalau tidak daging kita liat)
Masukkan sos tiram, kedua2 kicap dan serbuk lada hitam, kacau seketika baru la dimasukkan air secukupnya. Kalau daging liat, lebihkan skit air.
Masaklah sehingga kuah hampir kering barulah dimasukkan capsicum.
Masukkan sedikit gula bg mengimbangi rasa masin kicap/sos tiram dan pedas.
Kacau2 kejap, padamkan api dan boleh dihidangkan dgn nasi putih..

Siew Pak Choi Bersos Tiram


Ni org panggil siew pak choi kan.. tp selama ni K.Nor panggil sawi manis.. Tak per la ya, nama apa pun..

Caramel Croissant Pudding


Ni dessert yg dibuat lewat petang semalam..Dah lama skodeng resipi ni kat rumah K.Ummi, so smlm baru jer sampai seru nak buat..
K.Nor buat ikut resipi asal, padahal croissant ada balance 2 ketul lagi.. silap la pulak tak buat cam K.Ummi buat, sbb sedap! Kejap jer licin.. Bg penggemar puding roti, cuba la buat sbb ada kelainan tau dlm puding ni selain dari menggunakan croissant sbg bahan utama, ia juga menggunakan caramel.. so wangi jer bau.. mmg yummy!!

utk ijah comel..... resipi di copy dr rumah K.Ummi

Bahan:-
2 ketul croissant (ummi letak 3 ketul dalam loyang 8 inci ni)
1/2 cawan gula
2 sudu besar air
1/2 cawan whip cream (cair) - ummi letak 3/4 cawan
2 sudu besar bourbon (macam Jeni, ganti dgn 1 sudu teh esen vanila)
1/2 cawan susu segar (ummi letak 3/4 cawan)
2 biji telor - dipukul sikit

Cara Membuat:-
  • Panaskan oven ke suhu 175 C.
  • Koyakkan croissant (*ummi potong kecil2) dan masukkan dalam mangkuk pembakar.
  • Masukkan gula dan air ke dalam periuk dan lenggangkan ia untuk mencairkan gula. (Kalu mengikut step Nigella, dia x kacaupun dengan sudu, just lenggang2 je atas api). Letak atas api medium ke high. Jadikan gula hangus.
  • Bila gula telah menjadi caramel, angkat periuk dan masukkan whipping cream, diikut dengan susu dan esen vanila. Pukul dengan whisk dan masukkan telor. (masalah Ummi pun sama dengan Jeni, bila buat camni, gula hangus mengeras dan Ummi pun panaskan jugak atas api semula).
  • Tuangkan campuran ini ke atas croissant tadi. Biarkan ia terendam selama 10 minit.
  • Bakar dalam oven selama 20 minit (ummi set 17 minit je) hingga kuning keemasan. (Hati-hati jangan sampai roti garing lak!)

Tuesday, April 28, 2009

Salad Betik Hijau Pedas dgn Udang

Ok... jom membelitkan lidah lg hari ni... Salad Betik Hijau Pedas dgn Udang @ Som-tum Koong Sod. Pada penggemar kerabu yg masam2 manis dan pedas, cuba laa resipi ni.. ratah saja pon sodap!!


Salad Betik Hijau Pedas dgn Udang @ Som-tum Koong Sod

7 -9 ekor udang ~ dicelur kejap
1 cawan betik hijau ~ buang kulit dan dicincang memanjang
1/2 cawan carrot ~ dicincang memanjang
2 btg kacang hijau ~ dipotong
5 -7 bj tomato ceri
2 sudu besar udang kering
2 sudu besar kacang tanah ~ disangai
5 bj cili padi ~ nak pedas boleh tambah lg
2 sudu besar gula melaka
2 - 3 sudu besar sos ikan
1 1/2 sudu besar air limau nipis
1 sudu besar air asam jawa pekat
1/4 cawan gajus ~ digoreng

Tumbuk kasar bawang putih, cili padi, udang kering dan kacang tanah.
Perasakan dgn air limau nipis, gula melaka, air asam jawa dan sos ikan.
Masukkan betik, carrot, tomato ceri, kacang panjang dalam sebuah bekas .
Pastu masukkan bahan2 yg ditumbuk, udang dan gajus.
Gaul hingga sebati dan boleh la dihidangkan

Ayam Masak Kurma


Menu simple jer arini... Lama tak buat, sekali buat, sedap gak.. layannnn.........

Mee Kari

Menu berbuka puasa semalam, tp lupa nak hapdet.. Mee Kari mmg febret K.Nor sekeluarga kecuali Naim (dia kurang suka skit lauk2 bersantan ni..)


Bila la nak merasa Mee Kari Udang Galah Mek Kajang tu...tak per lah, sementara tu guna jer la udang tecik2 ni, kan masz.. :D

Monday, April 27, 2009

Ta-koh Sa-ku

Rasanya tak berbelit lidah kali ni kan... Sekali lg.. Ta-koh Sa-ku atau maknanya Puding Sagu dgn Pati Santan.. Ok adik2, kali ni kita beralih pd dessert lak ya.. satu lg dr koleksi resipi buku masakan Thai yg K.Nor beli hari tu.. Sedap tau makan td masa berbuka puasa, nyaman jer bila makan sejuk2.. Mudah jer proses menyediakannya dan bahan2nya pun simple jer..

Puding Sagu dengan Pati Santan

Bahan:
1/2 cawan sagu
1/4 cawan tepung ubi/tepung jagung ~ k.nor guna tepung jagung
3 cawan air
1/4 cawan air pandan pekat atau esen vanila ~ k.nor ganti dgn 1 sudu teh pandan paste
1 1/2 cawan gula pasir ~ k.nor guna 9 sudu besar gula (2/3 cawan)

Cara:
Basuh sagu dan rendamkan lebih kurang 1/2 jam dan toskan
Masukkan sagu, air, tepung ubi/tepung jagung dan air pandan ke dalam periuk
Kacau atas api sederhana sehingga masak
Apabila campuran menjadi pekat, masukkan gula dan kacau hingga gula larut dan bancuhan bertukar menjadi jernih
Sudukan ke dalam bekas dan ketepikan

Bahan utk Pati Santan
2 cawan santan ~ k.nor guna 1 cawan santan pekat dan 1 cawan air
1/2 cawan tepung beras
1 sudu besar gula pasir
1/2 sudu teh garam

Cara:
Campurkan kesemua bahan ke dalam periuk dan kacau atas api kecil sehingga masak dan pekat
Sudukan keatas Puding Sagu
Sejukkan dulu baru la dihidangkan...

Sunday, April 26, 2009

Errmmm.. nak masak apa ya...

Salam...

Letih, malesss... semua ada.. Ikutkan hati rasa nak lepak2 jer, tp at last masuk dapur gak. Masak nasi putih utk wat nasi goreng. Belek2 buku masakan Thai tu, ada resipi nasi goreng yg menggunakan pes/paste cili sangai. Try aje la yg tu, guna aje la apa yg ada dlm peti ais..


Nama nasi goreng ni, Nasi Goreng dgn Pes Cili Sangai dan Makanan Laut @ Khao -phad Nam-prik-pow Ta-Lay.. Sebut sekali lagi ya murid2.. Khao -phad Nam-prik-pow Ta-Lay.. hati2 jgn sampai terbelit lidah tu ya.. hehehe

Rasa nasi goreng ni, not bad gak la.. Nak kata 5* spt ikan dalam taman tu tak la sgt.. cuma satu kelainan dalam resipi nasi goreng.. Sape2 rasa nak cuba boleh la ikut resipi kat bawah ni ya..

NASI GORENG DENGAN PES CILI SANGAI DAN MAKANAN LAUT

3 caw. nasi
6 - 8 ekor udang
200gm sotong
1/4 caw. lobak merah yg dipotong dadu
1/2 caw. putik jagung yg dipotong serong
1/4 caw. asparagus yg dipotong *
1/4 caw. kacang panjang yg dipotong serong
1/2 caw. bunga kobis yg dipotong *
3 sudu besar pes cili sangai
3 ulas bawang putih ~ dicincang
3n sudu besar minyak sayuran
1/4 sudu teh garam
sedikit gula
2 sudu besar sos ikan

Campurkan nasi dgn pes cili sangai dan gaul rata. Ketepikan.
Tumis bawang putih hingga keemasan dan masukkan sotong dan udang serta sayur2an. Goreng hingga masak.
Masukkan nasi yg dah digaul td kedalam kuali dan masukkan garam, gula dan sos ikan. dan kacau hingga sebati.
Masaklah seketika dan boleh la dihidangkan panas2..

# K.Nor masukkan sedikit serbuk pati ayam dlm nasi goreng dan bahan2 yg bertanda * K.Nor tak masukkan sbb tak ada stok kat esbok..

Saturday, April 25, 2009

Muffin Coklat

Salam...

Hari ni dapur tutup ya.. tuan rumah g jalan2 ke KB. Nak hantar anakanda balik ke asrama dia. Kebetulan cik abg nak ke Peng. Chepa, nak collect barangan tempahan dia yg dah siap, so sekali harung la hantar Naim balik. Kebiasaannya dia balik dgn bas jer.. dah biasa g dan balik dgn bas. Kadang2 tu kalau tiket bas dah abis, dia naik kereta sewa. Tuan rumah pun amik kesempatan la, cuci2 mata dan poket.. hehe..


Tp smlm sempat gak la baking muffin coklat ni utk bawak bekal. Buat muffin ni mudah jer kan, K.Nor buat pun 2 adunan sekali gus.. itu pun anak dara sound nak bawak ke sekolah ahad ni.. rasa cam tak sempat jer..


Mana2 guest yg berkunjung tu, jemput la makan muffin tu, tp jgn sepah2kan rumah ya.. tuan rumah tak kose nak kemas2 balik dr jalan jauh.. letih woo... ^______^ jumpa lagi...

## sebenarnya n3 ni K.Nor dah setkan (schedule) utk keluar pukul 8pg td.. tp ntah silap kat mana, bila balik dari KB, dan check blog, tak keluar la pulak.. tak per laa ya...

Friday, April 24, 2009

Nasi Ayam

Salam...

Nasi ayam.... menu yg wajib dimasak bila anak balik dr asrama.. biasa laa anak2 kan, mmg suka nasi ayam.. So layan nasi ayam jer arini ya, K.Nor dah siap hidang tu, dgn air oren dan buah mangga sbg pencuci mulut.. jemput makan..


Thursday, April 23, 2009

Ikan Dalam Taman.....

Errrmmmm...... bukan org jer nak duk dlm taman... Ikan pun nak duk dlm taman gak.. Resipi ni K.Nor amik dlm buku masakan Thai, penyediaannya simple jer, just gaul semua bahan2 dan curah atas ikan yg dah digoreng. Tp yg makan masa skit nak sediakan salah satu bahan dlm sos tu.. dipanggil Pes Cili Sangai.


Cari ikan siakap tak ada lak kat pasar tani td, so K.Nor beli ikan talapia.. Lain kali kalau nak buat lg lauk ni, kena buat sos dia lebih skit, baru best..

IKAN DALAM TAMAN @ PLA LUI SUAN
1 ekor ikan siakap (>< style="font-weight: bold;">Bahan2 Sos
1/4 cawan bawang putih
1/4 cawan bawang merah
3 helai daun limau purut
2 sudu besar daun ketumbar yg dipotong
3 batang serai
3 - 5 bj cili api
3 sudu besar sos ikan
4 sudu besar air limau nipis
2 sudu besar gula pasir
2 sudu besar pes cili sangai

Hiris halus bawang merah, bawang putih, daun limau purut, serai dan cili api.
Masukkan kesemua bahan dan gaul sebati.
Curah bahan2 ni atas ikan yg dah siap digoreng td.
Boleh la dihidangkan..



Ni la dia rupa pes cii sangai@nam-prik-pow. Dgn pes ni, kita boleh buat banyak dish spt yg ditunjukkan dlm buku masakan tu.. Lain kali K.Nor akan masak dish lain pulak menggunakan pes ni, insyaallah.. Bila dah ada stok pes ni, mudah la kerja nak masak dish lain lak kan..

PES CILI SANGAI
1 cawan udang kering ~ (1/2 cawan)
2 cawan barang putih ~ (1 labu)
2 cawan bawang merah ~ (9 biji)
1 cawan cili kering ~ ( 1 genggam)
1/4 cawan air asam jawa pekat
1/4 cawan gula melaka ~( 1kpg nisan)
1/4 cawan sos ikan
1/4 cawan minyak sayuran ~ (minyak masak biasa jer)

*yg dalam kurungan tu yg k.nor buat, sbb stok udang kering dah nak abis ler.. so kena la pandai2 ejjas bahan2 lain..

Bawang merah dan bawang putih dihiris2.
Goreng bawang merah hingga kekuningan dan masukkan bawang putih dan cili kering yg dah dipotong2. Goreng sehingga bawang2 keemasan. Ketepi kan sebentar.
Tumbuk bahan2 yg digoreng td bersama udang kering. (K.Nor blend kesemuanya dlm food prosseser jer.. )
Panaskan minyak sayuran dan tumiskan bahan2 yg dimesin td hingga wangi.
Masukkan gula melaka, sos ikan dan air asam jawa.
Masaklah dgn api sederhana hingga pes menjadi pekat.
Dah siap pes, boleh la digunakan dlm masakan di atas dan selebihnya disimpan dlm peti ais.

Sotong Sumbat Ala Thai


Resipi asal K.Nor ceduk kat majalah Rasa. Dah lama simpan resipi ni, hari ni baru terbuka hati nak buat..Sepatutnya inti kat dalam tu pulut yg dikukus, tp K.Nor ngejas letak tauhu. Mula2 tu ingatkan ada stok pulut kat rumah, tu yg tak beli masa g pasar. Bila selongkar dapur masa nak masak sotong ni, tengok2 tak ada la pulak stok beras pulut. Kebetulan beli tahu nak buat tauhu kukus, tp terpaksa kensel dan ganti tauhu kat tempat pulut..

Abaikan la ya, rupa sambal tu, sbb ada sekor sotong tu tercabut kepala dia, so isi tauhu apa lg membuak ler keluar... apa pun not bad gak la rasa lauk ni...

BAHAN2
500gm sotong yg dah dibersihkan
500gm pulut (direndam dan dikukus hingga masak)
2 sudu besar sos cili
2 sudu besar sos tomato
200gm gula merah (k.nor guna nisan jer)
garam
bahan2 kisar
~ 3 bj bawang besar
~ 5 ulas bawang putih
~ 2cm halia
~ 50gm cili kering
minyak utk menumis

Sumbat pulut yg dah dikukus kedalam sotong. Jangan sumbat ketat or penuh sangat dan letakkan kepala sotong dihujungnya. Cucuk dgn lidi/pencungkil gigi.
Panaskan minyak dan tumiskan bahan2 yg dikisar hingga garing dan masukkan sedikit air. Kacau dan goreng hingga pecah minyak.
Masukkan sos cili, sos tomato, gula melaka dan garam secukup rasa.
Masukkan sotong dan masak la hingga kuahnya pekat dan sotong masak.

Ni versi K.Nor bila menggunakan tauhu sebagai ganti pulut

3 keping tauhu dilenyek
1 sudu teh serbuk lada hitam
3/4 sudu teh garam
1 biji telur
2 sudu besar tepung jagung

Lenyek tauhu hingga hancur dan goreng sekejap utk mengeringkan air dlm tauhu.
Goreng lebih kurang 5 minit dan padam kan api.
Masukkan kesemua bahan2 lain dan gaul hingga sebati.
Sumbatkan bahan2 inti ni ke dalam sotong, jgn terlalu sendat.
Masukkan kepala sotong dihujungnya dan kemaskan dgn lidi/pencungkil gigi.

Wednesday, April 22, 2009

Mangga a.k.a mempelam...

Naim balik td, seplastik mangga ni dia bawak balik.. kiriman dr ustaznya.. alhamdulillah.. rezeki2.. Syukran jazilan ya ustaz..


Kebetulan bukak MyR, K.Fida baru jer post resipi minuman berasaskan mangga.. tengok resipi, bahan2nya simple jer tp yg tak ada ais krim soda.. K.Nor pun calling2 ler cik abg, kebetulan dia duk minum2 dgn geng2 photo dia kat kedai makan, mintak dia belikan ais krim soda sebotol. Bila dia beli dan bawak masuk rumah, K.Nor pun jalankan ler projek Mango Spin ni... anak2 tak sabo2 nak meneguk tu... Enak, nyaman... bila minum... Jom minum...

Nasi Jagung

Salam...

Hari ni anak teruna no2 balik cuti dr asrama sekolah. So plan dr smlm lg nak wat nasi jagung. Sbb tu masa masak gulai daging smlm, K.Nor masak lebih skit. So boleh la wat makan sekali dgn nasi jagung ni.. Hari ni cuma buat ayam masak merah dan acar timun disamping nasi jagung tu..


Jom semua, kita makan nasi jagung, 1st time buat ni.. sedap gak.. (kalau diri sendiri yg tak puji, sapo lg nak puji kan.. hehe). Resipi ni K.Nor letak atas permintaan Mimi..

NASI JAGUNG

4 cawan beras basmathi (ikut cawan sukatan rice cooker)
6 cawan air
1/2 cawan susu cair
1 1/2 cawan jagung (K.Nor guna jagung fresh >< 2 biji)
1 biji tomato ~ didadukan kecik2
5 biji bawang merah ~ ditumbuk
3 ulas bawang putih ~ ditumbuk
1/2in halia ~ ditumbuk
2 helai daun pandan
2 sudu besar minyak sapi/marjerin
5 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
1 btg kulit kayu manis
3 kelopak bunga lawang
garam

  1. Basuh bersih beras dan rendam lebih kurang 1/2 jam. Toskan.
  2. Panaskan minyak sapi/marjerin dlm periuk rice cooker dan masukkan bunga cengkih, buah pelaga, kulit kayu manis dan bunga lawang. Tumiskan sekejap dan masukkan bahan2 yg ditumbuk. Kacau hingga bangkit bau dan pecah minyak.
  3. Masukkan daun pandan dan tomato. Kacau2 kejap dan masukkan beras.
  4. Kacau lg hingga sebati dan biarkan seketika baru lah dimasukkan air dan garam.
  5. Biarkan hingga mendidih baru lah dimasukan susu cair dan jagung. Kacau perlahan2 supaya semua sebati.
  6. Alihkan ke periuk td ke dlm rice cooker dan masak la hingga nasi tu masak.


Lepas hidang baru perasan, semua lauk sampingan merah2 belaka.. tak per la kan... layan jer la...

Tuesday, April 21, 2009

Awards Lagi..


Award ni K.Nor dpt drp Lieza.. toche2 ya Lieza.. K.Nor tak reti gak ni nak main award2 ni.. Tp ikut ajer la ya.. (jgn main2 tag udah, mintak ampun dulu.. hehe).. Ok kita ikut rules dia..

1.The winner can put the logo on his/her awesome blog

2. Link the person you received your award from

http://ezadlieza.blogspot.com/

3. Nominate at least 7 other blogs

4. Put link of those blogs on yours. Done..

Azie
Ika @ ijah
Masz
Ton
Mimi
Yatiezaini
Zie
Dayangjack

5. Leave message on the blogs that you've nominated

Kalau ikutkan nak bg pd ramai lg, spt ina jepun, ana bini wahid, dr inahar, k.ummi dan lain2 lg, tp bila g rumah diaorang, dah ada pun award ni kat rumah2 tu.. tak per la ek.. pada sesiapa yg sentiasa bertandang ke rumah K.Nor ni sudi2kan la ambil award ni ya...


~~~~~~~~~~~~~~~ xxx ~~~~~~~~~~~~~~~



Award ni pulak dpt dari Yatt.. hehe, masa masuk rumah yatt, nampak cam ada nama K.Nor jer tertera kat senarai nama penerima award tu.. tp kompius skit, mana tau kut2 ada kak nor lain kan.. malu la pulak. Org nak bg ke blogger lain, K.Nor lak terhegeh2 g angkut award tu.. apa pun mekacihhh K.Nor ucap pd Yatt yg sudi bg award tu utk K.Nor hehe.. mekacih daun keladi.. :)

ermmmm... nak bg sapa pulok ek.. ok nak bg pd sapa2 saja yg sering berkunjung kat rumah buruk ni.. Sudi2kan la hangkut award ni, cantiiiikkk tau...

Gulai Daging

Salam...



Ni la lauk utk lunch arini.. Gulai daging tganu. Pakai rempah gulai bukan rempah kari dan perlu masuk kerisik. Biasanya kalau ada lebihan kuah, K.Nor suka cicah dgn roti.. sedap tau..

Kangkung Goreng Belacan


Ratah saja pun sodap...

Ikan Pekasam


Ermm.... ikan pekasam, lama tak makan ni... K.Nor suka pekasam ikan sepat jer, ikan lain kureng suka skit. Stok ikan pekasam ni biasanya K.Nor beli dgn jiran, dia ni org Kedah. Pernah sekali beli kat pasar tani, tak sedap ler..

So ni la menu utk tengahari ni... Jom kita makan...

Monday, April 20, 2009

Sotong Goreng Tomyam

Salam...

Plan asal nak buat sotong masak lemak cili api. Anak dara request, aritu tak puas makan. Balik dari pasar lupa la pulak nak beli santan. Kena la tukar menu lain. Tak per la, lauk ni pun dia suka jugak. Resipi asal K.Nor ambil kat MyR, tp dah diedit, biasalah kan, nak ikut selera anak tekak tukang masak.. K.Nor tak letak sos tiram, sbb kalau letak rasa lauk ni cam paprik. Sapa2 nak cuba silakan la..



SOTONG GORENG TOMYAM

300gm sotong yg dah dibersihkan
3 ulas bawang putih ~ diketuk
3 btg serai ~ diketuk
3 hiris lengkuas
1 sudu besar paste tomyam
2 helai daun limau purut ~ dicarik2kan
sayuran spt: carrot, putik jagung, tomato
1 labu bawang besar ` dipotong bulat
3 - 5 bj cili api (jika nak lebih pedas)
garam dan gula
sedikit air
minyak

  1. Panaskan minyak dlm kuali dan tumis bawang putih dan serai hingga wangi.
  2. Masukkan sotong dan kacau sekejap.
  3. Masukkan lengkuas dan tomyam paste. Kacau hingga sebati.
  4. Kemudian masukan garam dan sedikit gula. Kacau lg dan tutup kuali.
  5. Biarkan sekejap, baru la dimasukkan sayur2. Boleh juga kalau nak guna kacang panjang dan bunga kobis. Terpulang pd citarasa masing2.
  6. Masukkan sedikit air, supaya lauk tidak terlalu kering.
  7. Last sekali masukkan bawang, cili api dan tomato. Kacau2 kejap, tutup api dan boleh la dihidangkan dgn nasi panas..




Salad Mangga Hijau


Di sana sinun org duk buat kerabu mangga.. Terasa gak nak buat tp nak buat somtam. Duk belek buku masakan Thai, jumpa resipi simple ni, Salad Mangga Hijau @ Yum Ma-muang. Rasa pun lebih kurang gak dgn somtam.. Resipi asalnya K.Nor dah edit skit2..Cuba la, mana tau menepati selera masing2 jugak kan...
SALAD MANGGA MUDA

1 cawan mangga muda yg dah dihiris
1 cawan lobak merah yg juga dihiris
3 biji bawang merah di mayang halus
1 1/2 sudu besar udang kering
4 biji cili api (terpulang pd tahap kepedasan masing)
1 ulas bawang putih
2 sudu besar gula
3 sudu besar sos ikan
2 sudu besar jus limau nipis/kasturi

Tumbuk udang kering, cili api, gula dan bawang putih hingga lumat.
Masukkan semua bahan2 kedalam sebuah bekas dan gaul hingga sebati.
Perapkan seketika baru la dihidang.
Selamat mencuba ya..

Donut


Punya la lama tak buat donut. Dulu2 sekali buat donut, 1kg tepung K.Nor uli.. uli tangan tau.. Kebiasaannya guna resipi Skyblue. Kali ni guna resipi Ha Sue kat MyR. Bukannya sekali harung jer habis dimakan, tp K.Nor goreng 1/2 masak dulu dan simpan dlm peti ais. Senang, bila anak2 nak makan, goreng jer. Dia org bawak gak donut tu sebagai bekal utk makan kat sekolah.. Rasanya dah 2 minggu Luqman duk request donut, akhirnya buat laa smlm. Punya la dia suka bila dia tau K.Nor duk buat donut ni.. Jom kita makan donut lak ya...

Sunday, April 19, 2009

Smooooootiiiiiiiii...........

Tengok kat rumah Yatie, dia tayang smoothie ni. Buka MyR pulak dia dah post smoothie tu kat situ.. K.Nor terus ke dapur, check semua bahan2 ada, apa lg, jalan jer la projek smoothie.. Tunggu yg dr Kemaman tak sampai2, kena la wat sendiri..


Nyaman sungguh minum Manggo Smoothie ni, di waktu musim panas2 gini. Tambah lg sekarang musim mangga, mudah la nak dptkan stok mangga ni.. Jom minum...

Otak2 Sardin

Salam..

Dah lama plan nak buat Otak2 sardin ni. Resipi asal by K.Fida. Masa g pasar tani hari khamis baru2 ni tengok ikan selayang, segar2 sangat. Terus teringat nak buat otak2 sardin ni. K.Nor beli sekg ikan selayang ni khas nak buat sardin (tp tak guna semua sekali sardin yg dah siap proses tu, simpan 1/2 utk masakan lain lak..) Balik rumah terus proses sardin homemade (sapa2 nak resipi boleh ambil kat rumah che mat ya).

K.Fida buat stail kotak dgn menggunakan daun pisang. K.Nor dah cuba buat, tp leceh nya nak siapkan. Last2 dtg idea gunting bulat dan letak dlm cup tu.. Sonang kerja hehe...



Ni la dia otak2 sardin.. Harum jer bau dia masa dibakar dlm oven tu. Resipi asal K.Fida kukus dan dia kata boleh gak dibakar. Kes males nak keluarkan pengukus, K.Nor bakar aje ler.. Jom makan.....

Choc Pudding

Pagi td tengok Dayang Jack post resipi puding ni kat MYR. Bahan2 simple dan cara buat pun mudah. Terus masuk dapur dan godek puding ni padahal plan awalnya nak g iron baju.



Kelainan pd puding ni sbb dia ada topping ganache tu.. mmg sedap dimakan sejuk2. Thanks dayang.. Jom makan Choc Pudding....

Saturday, April 18, 2009

Pisang Bakar Berkeju

Salam..

Hari ni, puan rumah tak main masak2. Sakit kepala yg amat, dari lewat petang semalam lg.., kepala rasa berdenyut2, cam nak meletop jer. Gini laa tiap2 bulan, sejak akhir2 ni..Lunch td g makan kat kedai jer, lepas tu terus ke hospital dgn cik abg dan anak2.

Lepas asar, tengok pisang yg dibeli nak buat kek pisang duk terlentuk aje, sian la pulak.Tak ada mood nak buat kek, tp wat projek lain yg lebih mudah. Jadi lah Pisang Bakar Berkeju resipi azwalissa, ceduk kat MyR. Memang sedap makan dessert cam gini.. 4 5 biji pun boleh habis makan sorang2.. Tp tak cun la pisang ku posing. Lorek plate dgn choc hershey, alih2 dia meleleh jer.. mula la nampak crowded.. lantak la, dah tak kose nak bg cun sgt.. Jemput la sapa2 yg ingin ya.. kang kalau tak jemput semua, ada lak lah yg majuk2.. ish.... silakan... silakan....


Ni gambar dari khazanah peti buruk. Dish yg sama gak, yg pernah K.Nor buat dulu2.. saja la nak tayang gambar yg lebih cun skit.. hehe.. layannn.......



Kalau mengikut resipi asal, kat tengah pisang tu disapu dgn susu pekat. K.Nor tukar skit, K.Nor ganti dgn choc rice. Sbb pisang tu masih panas, choc rice tu akan cair dgn sendirinya..

Friday, April 17, 2009

Kari Ikan Tenggiri

Salam di hari Jumaat, penghulu segala hari...



Lauk kari, tak kiralah kari ayam ke, ikan ke... mmg jd lauk pebret Luqman dan Aisyah.. Kalau kari ikan, cuba la letak halba campur, perghh!! enak sih... Ok hunny, akak dah hidang ni.. jom makan..

Kailan Ikan Masin



Ermmmm... terlajak sos tiram la pulak... tak per la ya...

Rojak Kateh



Ni makanan tradisional Tganu... Dibuat dari urat2 kaki/keting lembu atau dikenali dgn nama kateh. Proses nak membuat ni makan masa yg agak lama. Dari membakar kateh tu, pastu buang kulit2 yang hangus utk mendapatkan urat2 kat dalam tu. Lepas tu kena lak hiris kecik2 pastu rebus.. Pernah sekali dulu memproses kateh ni kat rumah MIL.. alahai bercinta yg amat nak menghabiskan 4 btg kaki lembu itu.. Tu jer la kali pertama dan terakhir kut.. hehe tak kose... Makan tu sedap yg amat, tp bercinta sungguh nak menyudahkan rojak tu.. Tak per la, kalau rasa teringin beli jer la kat pasar tani.. mmg la mahal skit, sbb proses penyediaannya tu bukan mudah, kan.. Jom makan, dah siap dgn keropok tu.. best tau makan dgn keropok...

Thursday, April 16, 2009

Cucur Jagung


Ni bukan kemaruk or meroyan nak masukkan n3 baru ya.. saja jer mood rajin menyerang. Kesian kan cik abg pulang dari hospital lewat petang td, tu yg masuk dapur. Kalau ikutkan letih sungguh hari ni, pegang jawatan tambahan sbg menteri pengangkutan... tak per la kan, sekali sekala.. Intai2 dlm peti ais, ada la 3 bj jagung lebihan buat bubur jagung hari tu. Plan hari tu nak bakar, tp tak jalan gak projek tu.. Nasib baik tak menopos lg jagung tu.

Teringat smlm duk sembang dgn Mimi, tanya dia camna buat cucur jagung.. Lepas tu jenguk2 resipi kat Myr, combine kan dgn apa yg Mimi beritau (thanks Mimi).. maka terhasil laaa resipi Cucur Jagung versi K.Nor.. 1st time buat dan makan cucur jagung.. Sedap gak, sekali hadap jer 4 beranak, licin! Alhamdulillah.. tak sia2 ke dapur td. Jika sesiapa nak mencuba, sila la ya.. Nak ejjas apa2 tu terpulang la pd citarasa masing2..

CUCUR JAGUNG

1 cawan isi jagung (lebih kurang satu biji jagung fresh)
1/2 cawan isi udang yg dipotong kecik
2 cawan tepung gandum
1bj telur
1 sudu teh yis
1 sudu teh garam
1 sudu teh gula
daun saderi ~ dihiris
daun bawang ~ dihiris
1 bj cili merah ~ dicincang
1/2 labu bawang besar ~ dicincang
3/4 cawan air
minyak utk menggoreng

1. Masukkan kesemua bahan2 kecuali air dan minyak kedalam sebuah bekas.
2. Masukkan air sedikit demi sedikit dan kacau hingga sebati.
3. Biarkan seketika, lebih kurang 15 - 30min atau sehingga adunan nampak naik.
4. Panaskan minyak dan gorenglah sehingga masak.
5. Toskan dan boleh la dihidangkan dgn sos kegemaran anda..
6. Selamat mencuba...


Ayam Masak Merah

Salam semua...

Hari ni cik abg tak lunch kat rumah. So cik adik mulanya plan nak masak nasi goreng jer. Tp teringat lak Luqman pesan smlm, suruh masak ayam masak merah.. layan jer la, benda senang gak kan.. Masak pun 5 ketul jer ayam utk dua beradik tu, K.Nor bukannya makan sangat lauk ayam ni, kureng sket.. K.Nor lebih suka lauk ikan, daging dan seafood.. Bukan tak makan langsung, makan jugak tp tak bersungguh sangat la..

Budu

Anak2 makan ayam masak merah, tp utk K.Nor budu menjadi pilihan. Budu ni nak lg umph kena ada isi durian. K.Nor tak suka letak tempoyak yg dah diproses tu, sbb rasa dia masam. Lebih suka letak isi durian yg samada yg fresh atau yg diperisikan dan simpan dlm peti ais..



Makan budu kena ada partner dia, iaitu ikan panggang dan semestinya ulam2an. Tak best makan budu tanpa ulam.. Selain ulam2 spt yg dalam gambar tu, kangkung, kacang panjang, kacang botol, kobis, taugeh dan jantung pisang pun biasa K.Nor makan dgn budu.. mmg hantu ulam.. hehe..